Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban

Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Egy hete még meglehetősen óvatosan, most azonban már elégedetten nyilatkoztak az Európai Parlament részéről a jogállamisági feltételességéről szóló tárgyalások kapcsán. Bár részletek nem derültek ki, a nyilatkozatokból úgy tűnik, a tagállamok engednek az EP követeléseinek.

Az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság delegációja második alkalommal találkozott, ezt a megbeszélést a parlamenti küldöttség úgy értékelte, hogy

jó úton haladnak a kompromisszum elérése felé.

A kiinduló álláspontok meglehetősen távoliak voltak. A tagállamok delegációja ragaszkodott ahhoz, hogy csak az EU pénzügyi érdekeinek sérelme vonhat maga után bármiféle büntetőintézkedést az uniós források felhasználása kapcsán. Az EP álláspontja azonban egy ennél szélesebb megközelítést tartalmaz és akkor is lehetővé tenné a pénzügyi és egyéb szankciókat, ha a jogállamiság, illetve a demokratikus értékek sérülnek.

Petri Saarvama, az Európai Néppárt és Eider Gardiazabal Rubial, a szociáldemokraták képviselője közös közleményükben azt hangsúlyozták, hogy a német elnökségtől kapott jelek alapján "jó úton vagyunk egy olyan gyakorlati jogállamisági feltételrendszer elérése felé, amely mindenütt megerősíti az EU értékeit.”

Több részletet nem árultak el, azt azonban korábban világossá tették az EP részéről, hogy ragaszkodnak a következőkhöz:

A nem hivatalos intézményközi tárgyalások következő fordulója a tervek szerint jövő héten lesz.

Hozzászólások