Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"5018d2cd-f83f-40a4-af0e-cde8bf2ddf40","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Van rá tudományos magyarázat.","shortLead":"Van rá tudományos magyarázat.","id":"20250306_Miert-idegesit-minket-ha-visszahalljuk-a-sajat-hangunkat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5018d2cd-f83f-40a4-af0e-cde8bf2ddf40.jpg","index":0,"item":"5f03de74-742a-4f1b-9ede-f66028374e76","keywords":null,"link":"/elet/20250306_Miert-idegesit-minket-ha-visszahalljuk-a-sajat-hangunkat","timestamp":"2025. március. 06. 07:01","title":"Miért idegesít minket, ha visszahalljuk a saját hangunkat?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"598b1c4f-f798-418b-a7ee-d013c668c569","c_author":"Domány András","category":"gazdasag","description":"A 30 milliárd zlotyt (kb. 3000 milliárd forint) részben a zöld átalakítás programjától veszik el.","shortLead":"A 30 milliárd zlotyt (kb. 3000 milliárd forint) részben a zöld átalakítás programjától veszik el.","id":"20250305_lengyelorszag-biztonsagi-es-vedelmi-alap","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/598b1c4f-f798-418b-a7ee-d013c668c569.jpg","index":0,"item":"ebf6f520-bacb-4371-9adb-174cbd903be7","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250305_lengyelorszag-biztonsagi-es-vedelmi-alap","timestamp":"2025. március. 05. 20:08","title":"Védelmi Alapot hoznak létre Lengyelországban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"41285302-6487-40db-8baf-d26de6c1a316","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Az adatvédelmi hatóság vezetője szerint a Tromsøi egyezmény megkülönböztetés nélkül, bárki számára biztosítja a jogot, hogy adatigényléssel megismerjen közérdekű adatokat.","shortLead":"Az adatvédelmi hatóság vezetője szerint a Tromsøi egyezmény megkülönböztetés nélkül, bárki számára biztosítja a jogot...","id":"20250305_peterfalvi-attila-koredeku-adat-schmidt-maria","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/41285302-6487-40db-8baf-d26de6c1a316.jpg","index":0,"item":"9bf756c7-b061-4af9-81aa-0d01f4de8c91","keywords":null,"link":"/itthon/20250305_peterfalvi-attila-koredeku-adat-schmidt-maria","timestamp":"2025. március. 05. 15:21","title":"Péterfalvi Attila szerint bármennyire nem szeretné, Schmidt Máriának akkor is válaszolnia kell a Magyar Hangnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"40bfd9a2-db84-4eea-a8b2-b96287485925","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A fizetési adatokra utaznak egy új, elsősorban youtube-os tartalomgyártóknak címzett átveréssel.","shortLead":"A fizetési adatokra utaznak egy új, elsősorban youtube-os tartalomgyártóknak címzett átveréssel.","id":"20250305_google-youtube-figyelmeztetes-deepfake-video-atveres-vezerigazgato","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/40bfd9a2-db84-4eea-a8b2-b96287485925.jpg","index":0,"item":"355f2640-11c5-4f5a-87ca-056a97640dc9","keywords":null,"link":"/tudomany/20250305_google-youtube-figyelmeztetes-deepfake-video-atveres-vezerigazgato","timestamp":"2025. március. 05. 14:03","title":"Figyelmeztet a YouTube: veszélyes levél terjed, valakik próbálják átverni az embereket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fc4e4d58-378b-4de4-84e2-6bf349d7b1d7","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Szaúd-Arábiában ülnek asztalhoz a felek.","shortLead":"Szaúd-Arábiában ülnek asztalhoz a felek.","id":"20250306_egyesult-allamok-ukrajna-donald-trump-zelenszkij-targyalas-szaud-arabia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fc4e4d58-378b-4de4-84e2-6bf349d7b1d7.jpg","index":0,"item":"cc2fc534-3bc6-4175-aef3-a783201e563e","keywords":null,"link":"/vilag/20250306_egyesult-allamok-ukrajna-donald-trump-zelenszkij-targyalas-szaud-arabia","timestamp":"2025. március. 06. 21:50","title":"Zelenszkij a jövő heti ukrán-amerikai tárgyalásokról: „Ukrajna konstruktívan fog együttműködni”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"56a8bb87-f221-48e2-b1b4-ca1e23d4b0cd","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A politológus szerint nem valószínű, hogy az Egyesült Államok megvédené Európát. ","shortLead":"A politológus szerint nem valószínű, hogy az Egyesült Államok megvédené Európát. ","id":"20250305_napszemle-gustav-gressel-europa-orosz-tamadas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/56a8bb87-f221-48e2-b1b4-ca1e23d4b0cd.jpg","index":0,"item":"02b579a5-5de8-4fcb-9f69-6e174f8fdbed","keywords":null,"link":"/360/20250305_napszemle-gustav-gressel-europa-orosz-tamadas","timestamp":"2025. március. 05. 07:30","title":"Gustav Gressel: Moszkva akár már jövőre ráronthat valamelyik uniós tagállamra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"cffb9175-075f-4a6c-940c-d25c555f2b15","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Kína egyre tágabb körben fitogtatja erejét, miközben Ukrajna magára hagyása Amerika csendes-óceáni szövetségeseinek is azt üzeni, hogy Washington nem nyújt feltétel nélküli védelmet. ","shortLead":"Kína egyre tágabb körben fitogtatja erejét, miközben Ukrajna magára hagyása Amerika csendes-óceáni szövetségeseinek is...","id":"20250306_kina-hadihajo-gyakorlat-ausztralia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/cffb9175-075f-4a6c-940c-d25c555f2b15.jpg","index":0,"item":"c3e5025d-040f-4b90-81a7-2a96a7b24008","keywords":null,"link":"/vilag/20250306_kina-hadihajo-gyakorlat-ausztralia","timestamp":"2025. március. 06. 14:29","title":"Kínai hadihajók gyakorlatoznak Ausztrália körül","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"22153847-01a8-49ba-8266-4fb132a7bd1c","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai az elsők, akik nagy biztonsággal állítják, a világ országainak lépése miatt regenerálódhat az ózonpajzs. ","shortLead":"A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai az elsők, akik nagy biztonsággal állítják, a világ országainak lépése miatt...","id":"20250306_antarktisz-ozonlyuk-regeneralodas-ozonpajzs","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/22153847-01a8-49ba-8266-4fb132a7bd1c.jpg","index":0,"item":"afe19896-f8b9-40d4-bce3-cc4dfd8c6dbe","keywords":null,"link":"/tudomany/20250306_antarktisz-ozonlyuk-regeneralodas-ozonpajzs","timestamp":"2025. március. 06. 15:03","title":"Most már egyértelmű: 10 éven belül teljesen bezáródhat az ózonlyuk az Antarktisz felett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Szín, íz, illat, és ezek tökéletes kombinációja - egy borkostolónak a minőség számos ismérve alapján kell osztályoznia a vizsgált nedűt. Előny, ha valakinek jók az érzékszervei és ha van már mögötte némi tapasztalat.
A kóstolás művészete A bort a hozzá illő borospohár helyett másfajta pohárból inni szörnyű bűn. Ennél már csak az felháborítóbb, ha valaki megmarkolja a poharat. Mindig a nyakát fogjuk, hogy lássuk a bor színét.
Mindent a szemnek Fentről vagy oldalról tekintsünk az enyhén megdöntött pohárra. Elég, ha egy határozott mozdulattal megforgatjuk a boros poharat, semmiképpen se vágjunk "menetet" a bele (lásd az előző részt). Átvilágítva, a bornak tökéletesen tisztának kell lennie. A fehérboroknak minden esetben fényesen világos és teljesen áttetsző látványt kell nyújtani, még a borostyánszínű, korosabb nedűknek is. (Ha egy fehér lapot tartunk a pohár mögé, a színek markánsabban jelennek meg).
Vizsgáljuk meg azt is, milyen a bor színe a döntött pohár közepén ahol nagyobb mennyiség található és milyen a szélén ahol egész vékony a réteg. A vízszínű borokkal szemben a tartalmas borok glicerinje koronát képez a pohár falán, ami komolyabb beltartalmi értéket, teltséget, cukortartalmat jelez. A glicerin az alkoholos erjedés mellékterméke. Ártalmatlan, szirupszerű, sűrű alkohol, a bor egyik legfontosabb alkotóeleme, amely megadja az ital kerek ízét és testességét. Minél határozottabb az "ablak", ("templomablak" ahogy a profik nevezik) annál nagyobb a bor glicerintartalma.
Az illatok azonosítása A tartalmas vörös és fehér borokat a pohárban "szellőztessük", félrevezető lehet ugyanis, ha nem várjuk meg az illatok "kinyílását". Mozgatás nélkül is beszippanthatjuk a bor illatát, úgy, ahogy ül a pohárban. Minden illatot nem tudunk azonosítani, ne is törekedjünk erre, inkább az első benyomásokra figyeljünk. Mivel kóstoláskor rendszerint több bort is megízlelünk, ne időzzünk túl sokat egy-egy bornál. Minél nagyobb a rutin, annál kevesebb időt vesz majd igénybe a kóstolás. Ne nyilvánítsunk véleményt idő előtt, csak ha már minden érzékszervünkkel befejeztük a vizsgálódást.
Kóstoláskor vegyünk közepes mennyiségű bort a szánkba, és próbáljuk minél gyorsabban feltérképezni az ízeket, mert nyelvünkön az ízlelő bimbók hamar elfáradnak. Mivel az egyes ízeket a nyelv más-más területein érezzük, forgassuk körbe a szánkban a bort. Fölösleges a gargalizálás, a hangos szürcsölés. Kis slukknyi levegőt engedjünk a szánkba, mintha "fá" hangot képeznénk a levegő beszívásával. A beszívott levegő révén több információhoz jutunk hozzá az adott borról.
A tannin és savtartalom fontos egy vörösbor megítélésénél. Sok függ attól, hogy mennyi ideig hagyják darálás után erjedni a szőlőléből és a héjból álló masszát, a cefrét. Ha sokáig, akkor olyan anyagokat nyernek ki, amelyek a tapadósság érzetét keltik, amikor nyelvünkkel hozzáérünk a szájpadlásunkhoz. Ez főleg a Cabernet fajtákra jellemző.
Vizsgálnunk kell a bor lenyelése után szánkban maradt íz- és zamatanyagokat, vagy más néven a lecsengést is. Attól függően hogy milyen hosszan érezzük az ízeket a szánkban, lecsengésük szerint rövid, közepes és hosszú borokat különböztetünk meg.
A borban levő aromák eredete eltérő: az elsődleges aromát a szőlőfajta, az éghajlat és a talaj adja. A másodlagos aromák az erjedés során alakulnak ki, míg a harmadlagos az érés és a tárolás során.
A szín és illat meghatározásával még a többség boldogul, ám, hogy a bornak milyen íze van, mire hasonlít, már sokkal nehezebb szavakba önteni. Rendszerint általános tanácstalanság és szótlanság a válasz, holott a szájban már eldőlt a kérdés. Sokszor dobálóznak a nagy szavakkal, meghatározásokkal, kifejezésekkel, de nem kell kétségbe esni, ha nekünk nem jutnak eszünkbe hasonló nagyröptű megfogalmazások. A bor illat-, és aromaanyagainak felismeréséhez és az emlékezetből való előhívásához türelemre van szükség és persze a gyakorlás is elengedhetetlen. Milyen kellemes feladat!
Egyetlen más ital íze sem olyan sokrétű és összetett, mint a boré, ezért nem lehet mindegyiket azonnal felfedezni és érezni. Némelyik elrejtőzik, mások elillannak vagy csak bizonyos idő elteltével válnak érzékelhetővé, emellett még a palackban is állandóan változik és alakul.
A jó minőség ismérvei Egy angol rövidítést szoktak használni a bor minőségének meghatározásakor: B.L.I.C. Ez a négy alapvető paraméter segít a bor minőségének meghatározásában.
Balance: az alkotórészek egyensúlya. Length: az illatok és zamatok tartóssága. Intensity: az ízek, zamatok markánssága. Complexity: az alkotórészek összesimulása.
A legfontosabb, hogy az egész milyen érzetet kelt bennünk. Hiába érezzük külön-külön az egyes alkotóelemeket, ha az íz, a sav, a szárazanyag, az illat nem harmonizál egymással. Hiába jók a színészek egy darabban, ha rossz a rendezés, az előadást tönkreteheti, az élmény elmarad.
Sorozatunk Dr.Botos Ernő a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója, Romsics László borakadémikus, a Master of Wine angol iskola hallgatója, Rákóczi János, a Helvécia Borászati Integrál Rt. igazgatója, Quirin Károly a Törley pezsgőpincészet pezsgőmestere, Vida Péter, a Vida pincészet borásza, Árvay János a 2003-as év bortermelője, Gulyás Csaba párlatszakértő előadásai alapján készült, melyet Hollandi Gábor sommelier és Bartucz Gábor a Bolygó Hollandi borértői tanfolyam vezetői szerveznek.
Sorozatunk a laikus borkedvelőknek szól. Azoknak, akik szeretnének eligazodni a boltok polcain sorakozó, megszámlálhatatlanul sokféle bor között úgy, hogy közben a kóstolás tudományába is beletanulnak.