Sorozatunk a laikus borkedvelőknek szól. Azoknak, akik szeretnének eligazodni a boltok polcain sorakozó, megszámlálhatatlanul sokféle bor között úgy, hogy közben a kóstolás tudományába is beletanulnak.

Tanfolyam résztvevők. A profik már nem nyelik le.
© Stiller Ákos
Ma már a minőségi borok  életünk szerves részét képezik. Érdemes tehát körülnézni a borok világában.  Amennyiiben  egy adott bor jellemzőire vagyunk kiván-csiak, számos információt kell beszereznünk. Többek között tudnunk kell, milyen szőlőből készült a nedű,  a szőlőt milyen éghajlati- és talajviszonyok között érlel-ték, mi volt  az elkészítési technológia. 

Tévhit, hogy a bor kóstolásához különleges képesség, vagy veleszületett tehetség kellene. Értékítélete mindenkinek van, persze a gyakorlás elengedhetetlen. A profi borkóstolók, akiknek gyakran több ezer különböző fajta kóstolása van a hátuk mögött, olyannyira rutinosak, hogy már le sem kell nyelniük a vizsgált anyagot, rövid ízlelgetés után kiköpik. A kezdőknek ezt semmiképpen sem ajánljuk, ők csak nyeljék le, mivel az ízek csak így adják át magukat teljesen, és a bor lecsengése, azaz utóíze is így állapítható meg igazán. Az ízérzékelés a nyelés pillanatában a legerősebb. A nyelvgyöknél, ahol az ízlelőbimbók nem emelkednek ki a nyelvből, tovább megmarad az ízérzet, mint a nyelv hegyén.

Mielőtt megkóstolnánk a bort, tanulmányozzuk színét, illatát, így megismerhetjük jellegét, amivel az íze jó esetben harmonizál. Kóstolás előtt az illatot néhányan úgy próbálják előcsalni, hogy  vadul lötykölik a pohár tartalmát,  mintha menetet vágnának a pohár oldalába. Pedig ettől nem lesz illatosabb a bor. Kétségtelenül fontos a szagolgatás, ami majdnem akkora szerepet játszik a bor "kiolvasásában", mint  ízlelése. Sokat kell adnunk az első benyomásra, mert az orr érzékeny, ám hamar elfárad. Csak néhány rövidet szippantsunk, de közben erőteljesen koncentráljunk.

 

Az egyszerű, hétköznapi borok, amelyek lényege a kellemesen friss íz, minden további nélkül átvészelnek néhány hetet a hűtőszekrényben vagy viszonylag meleg pincében, sőt akár egy évet is kibírnak ilyen körülmények között. Ha viszont jó minőségű, drágább borunk van, éppen, hogy érdemes sokáig tárolni és megvárni, míg a nemes nedű teljesen megérik. Mivel a bor eleven termék, folyamatosan változik és minden fizikai behatásra reagál. Az évekig tartó tárolás szempontjából az a megfelelő pince, amelyik jól szellőzik, és a levegő páratartalma hetven és kilencven százalék között van. Ideális, ha a hőmérséklet 16 C körüli és állandó. A meleg és fényes tárolóhelyiségben gyorsabban hanyatlik a bor. Fontos, hogy a palackokat fekve tároljuk, hogy a folyadék nedvesen tartsa a dugót. Így a palack szája zárt marad, a káros oxidációt okozó levegő nem juthat a palackba.

Romsics László borakadémikus.
Tudja, minek nem kell cégér.
© Stiller Ákos
A későbbiekben foglalkozunk a bor helyes ár-érték arányának meghatározásával.  Avatott kóstolóként erre is lehetőségünk lesz. A közhiedelemmel ellentétben a  borok étel-ital párosítását nem kell mereven értelmezni, jó néha kísérletezni. Erre is visszatérünk még.
 
G.CS.

Tanfolyami információ: http://www.bolygohollandi.hu/
Sorozatunk Dr.Botos Ernő a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója,  Romsics László borakadémikus, a Master of Wine angol iskola hallgatója, Rákóczi János, a Helvécia Borászati Integrál Rt. igazgatója, Quirin Károly a Törley pezsgőpincészet pezsgőmestere, Vida Péter,  a Vida pincészet borásza, Árvay János a 2003-as év bortermelője, Gulyás Csaba párlatszakértő előadásai alapján készült, melyet  Hollandi Gábor sommelier és Bartucz Gábor a Bolygó Hollandi borértői tanfolyam vezetői szerveznek.


Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Mától hosszabbak a nappalok az éjszakánál

Mától hosszabbak a nappalok az éjszakánál

Több pénz reményében csúsztatják a kivitelezést az ingatlanfejlesztők

Több pénz reményében csúsztatják a kivitelezést az ingatlanfejlesztők

Videó: így katapultál 0-ról közel 300-ra egy McLaren Senna

Videó: így katapultál 0-ról közel 300-ra egy McLaren Senna

Az igazi rémálom: benézett a háza alá, 45 csörgőkígyó nézett vele farkasszemet

Az igazi rémálom: benézett a háza alá, 45 csörgőkígyó nézett vele farkasszemet

Bebizonyították: néhány ember agya valóban képes érzékelni a Föld mágneses mezejét

Bebizonyították: néhány ember agya valóban képes érzékelni a Föld mágneses mezejét