szerző:
Szikora Katalin
Tetszett a cikk?

Habár a magyar lakosság túlnyomó többsége még mindig úgy tekinti, hogy a főzés hagyományosan a háziasszonyok feladata, a férfiak közül is egyre többen veszik veszik kezükbe a fakanalat – már amikor kedvük tartja. Ez derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet legújabb felméréséből.

© Gyimesi Zsuzsa
A statisztikai adatok igazolják, hogy egyre többet, egyre többen járnak vendéglőbe is, mert 2005-höz képest 10 százalékkal csökkent azoknak az aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy csak otthon étkeznek, soha máshol. Magyarországon a megkérdezettek 57 százaléka szívesen főzőcskézik otthon, közel egyötöde viszont bevallotta, hogy nem is tud főzni. A hagyományos családi munkamegosztás töretlenségét tükrözi, hogy a nők 83 százaléka mondta azt, hogy szívesen főz. A férfiak közül viszont csak minden harmadik érzi otthon magát a konyhában.

 A kutatás adatai szerint minden negyedik ember naponta főz ebédet vagy vacsorát. De hogy ez változatlanul női munka, az is bizonyítja, hogy a „gyengébb nem” 46 százaléka, míg a „teremtés koronáinak” csak 2 százaléka főz napi rendszerességgel.

 Ezek után szinte természetes, hogy a főzéssel kapcsolatos bevásárlás és a mosogatás is döntően a nőkre hárul: 81 százalékuk naponta mosogat, és minden harmadiknak napi teendőjét jelenti a bevásárlás.

A magyar lakosság fele soha nem étkezik gyorsétteremben. Csökkent azoknak az aránya, akik soha nem járnak vendéglőbe vagy étterembe: ez idén 35 százalék. Két évvel ezelőtt viszont még 45 százalék mondta azt, hogy kimaradnak életéből a vendéglátóhelyek. Az idei felmérés adatai szerint 44 százalékuk még a büfékben sem vásárol. A munkahelyi és az iskolai étkeztetők szolgáltatásait kevesen, a megkérdezetteknek csupán 14 százaléka veszi igénybe. Rendszeresen látogatják viszont a büféket a 15-19 éves középiskolások és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkező, egyedülálló, dolgozó férfiak.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Mi ellen véd az extraszűz olívaolaj?

Az extra szűz olívaolaj könnyen emészthető, serkenti az epeutak működését, és nem okoz telítettségérzést étkezés után, szemben azokkal a telített zsírsavakkal, amelyeket a vaj, a zsír vagy a húsok tartalmaznak.

hvg.hu Gasztro

Trópusi ízek az agárdi pálinkaműhelyből

Május végétől grillestek várják a gasztronómia kalandozóit Agárdon, ahol a hagyományos és a különleges pálinkák, valamint a hazai konyha ízei mellett kulturális programok is szerepelnek az étlapon.

G.CS. Gasztro

Gyorsan jönnek és mennek a gyorséttermek

A gyorsétteremláncok jó része a kilencvenes években nagyot bukott a magyar piacon. Az eddigi sikertelenség oka abban állt, hogy a helyi igényekhez nem megfelelő mértékben alkalmazkodtak az éttermek. A hazai fogyasztói szokások változása a gyorséttermi láncoknak kedvez, de a helyi ízlést is figyelembe kell venniük a vállalkozóknak.

hvg.hu Gasztro

Kedvenc földim az eper: eperfesztivál

A Néprajzi Múzeum "Faluforduló" címmel új rendezvénysorozatot indít, amelynek keretében Magyarország különböző településeinek adnak bemutatkozási lehetőséget.

hvg.hu Gasztro

Felturbózott szotyola

Az amerikai piacon Sumseeds néven hozták forgalomba a felturbózott pirított napraforgómagot.