szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Isztriai félszigeten a falusi vendéglátó portákon újra az étlapra kerülnek az őshonos szarvasmarhából készült ételek.

© sxc.hu
A Horvátországhoz tartozó félsziget belsejében több száz éve tenyésztik a boskarint, amely kicsi, erős és serény igavonó szarvasmarha. Mára védetté nyilvánították, mert a kipusztulás fenyegeti. Viszont egyre több falusi gazdaságban kezdik meg újra a tenyésztését.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség zágrábi hírlevele szerint az Isztrián, a falusi turizmussal foglalkozó porták és vendéglők kínálatába ismét fölveszik a hagyományos gulyáslevest, amely az ottani marha húsából készül. A  szakembereknek tartott ételbemutatókon a gulyásleves mellett terítékre került a házi tésztával dúsított marhahúsleves, a főtt marha zöldségkörettel, és a marhahús-rolád ízletes mártással. A hírlevél szerint az isztriai marhahús ízletesebb, biológiai tápértéke kedvezőbb, mint más marhahúsoké.

A boskarinból készült ételek mellett ott lesz a vendégfogadók étlapjain a többi isztriai ételkülönlegesség is, mint például a hagyományos manestra (zöldség) leves, illetve a fuzi, vagyis a szarvasgombából és isztriai sonkából készült finomság.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Vétek György Gasztro

Bock Cuvée tizenöt tételben

Minden borban tükröződik a borász karaktere - vallja Bock József, a vezető villányi borász-triumvirátus tagja, aki éppen tíz esztendeje lett az év borásza, s azóta számos hazai és nemzetközi elismerést gyűjtött be. Meg merte tenni azt, amit Magyarországon más borász még soha: ha szűkebb nyilvánosság előtt is, de végigkóstoltatta tizenöt évjárat borát – a Bock Cuvée-t 1991-től 2005-ig.

hvg.hu Gasztro

Elnökválasztástól a borfaluig

A borról mindenkinek jó élményei vannak. Legyen szó a Magyar Szőlő-és Bortermelő Szövetség új elnökéről, a magyar-szlovák borúrtól vagy egy borfaluról Veszprémben, a lényeg, hogy szervesen kapcsolódjon a borokhoz...

MTI Gasztro

Lord Sandwich halálának 215 éves évfordulója

Hétfőn, április 30-án lesz kétszáztizenöt éve, hogy meghalt Lord John Montagu Sandwich angol politikus, a szendvics "feltalálója". A brit főrend nevét egy étkezési szokása tette hallhatatlanná, pedig politikai karrierje sem mondható jelentéktelennek.

hvg.hu Tech

Japán találmány: hideg vízzel forró rizst

Egy környezetvédelmi tanácsadó cég és néhány fejlesztő olyan minőségét hosszan megőrző ételcsomagolást fejlesztett ki, mely gőzölgő főtt rizst készít kizárólag hidegvíz hozzáadásával.

MTI Gasztro

Sajtparádé és pincérverseny

Száz nemes sajt közül válogathatnak a vendégek az egyik belvárosi ötcsillagos szállodában. A most zajló francia kulináris és kulturális programoknak keretében a sajtparádé mellett jótékony célú pincérversenyen mérik össze tudásúkat a legjobbak.

Gasztro

Az osztrákok kampányt kezdenek a bécsi szeletért

A bécsi vendéglátásban és szállodaiparban várható változásokról beszéltek azok a szakemberek, akik az április 15-18. között megrendezett szakkiállítás, az Alles für den Gast egyik konferenciájának előadói voltak.

MTI Világ

Az osztrákok bronzérmesek sörivásban

Az osztrákok nemzetközi összehasonlításban továbbra is a harmadik helyen állnak sörivásban a németek és a csehek mögött: fejenként évente 108-109 liter árpalét eresztenek le a torkukon.