Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"2c16ea71-f109-44b4-ad01-e39c3a05d3f7","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"A légitársaság összefoglalta, mire számíthat az, aki idén velük repülne. ","shortLead":"A légitársaság összefoglalta, mire számíthat az, aki idén velük repülne. ","id":"20250217_ryanair-uj-szabalyok-valtozasok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2c16ea71-f109-44b4-ad01-e39c3a05d3f7.jpg","index":0,"item":"ff4d70dc-b9a2-4084-8c17-1d9537760c42","keywords":null,"link":"/kkv/20250217_ryanair-uj-szabalyok-valtozasok","timestamp":"2025. február. 17. 11:36","title":"Több változás is jön a Ryanairnél, ezekre érdemes figyelni az utazásnál","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"be7b0e3a-a876-481b-8261-e56fa4f1957c","c_author":"Bedő Iván","category":"360","description":"Japánban hamarosan kötelező lesz a pedáltévesztés elleni védelem az autókban. Az időnként veszélyes „félrelépések” okait is vizsgálják már, de biztos megoldás egyelőre nincs. ","shortLead":"Japánban hamarosan kötelező lesz a pedáltévesztés elleni védelem az autókban. Az időnként veszélyes „félrelépések”...","id":"20250216_hvg-pedaltevesztes-balesetek-megoldas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/be7b0e3a-a876-481b-8261-e56fa4f1957c.jpg","index":0,"item":"c60f1fa0-7df7-48f4-9fe9-36f313bcbaa2","keywords":null,"link":"/360/20250216_hvg-pedaltevesztes-balesetek-megoldas","timestamp":"2025. február. 16. 13:30","title":"Egyre többen lépnek a fék helyett a gázpedálra. Miért? És mi lehet a megoldás?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b8972acf-1588-40fa-b835-3d7f727aaa5c","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A szén-dioxid egy olyan üvegházhatású gáz, amelyik hozzájárul a globális felmelegedéshez. Egyre nagyobb mennyiségben kerül a levegőbe, nem is bírják megkötni a növények. Ezért is mondható áttörésnek amerikai kutatók fejlesztése, egy olyan port, amelyik képes megragadni a szén-dioxid molekulákat.","shortLead":"A szén-dioxid egy olyan üvegházhatású gáz, amelyik hozzájárul a globális felmelegedéshez. Egyre nagyobb mennyiségben...","id":"20250217_oriasi-kapacitasu-szendioxid-megkoto-por","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b8972acf-1588-40fa-b835-3d7f727aaa5c.jpg","index":0,"item":"3499df12-1498-4a2b-bb79-c025f2b53c6c","keywords":null,"link":"/tudomany/20250217_oriasi-kapacitasu-szendioxid-megkoto-por","timestamp":"2025. február. 17. 19:03","title":"Egy új csodapor egyszerűen kiszippantja a levegőből a szén-dioxidot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e457a252-743f-4fb9-ba03-b666ce4e2a7b","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Jubileumi koncerttel ünnepelte 80. születésnapját Földes László Hobo, akinek ennyi idősen sem okozott gondot 2 órán át megállás nélkül szórakoztatnia a közönséget a Budapest Arénában.","shortLead":"Jubileumi koncerttel ünnepelte 80. születésnapját Földes László Hobo, akinek ennyi idősen sem okozott gondot 2 órán át...","id":"20250216_hobo-arena-koncert-fotok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e457a252-743f-4fb9-ba03-b666ce4e2a7b.jpg","index":0,"item":"41a15f4c-4cec-45d1-a643-080cd3afc167","keywords":null,"link":"/elet/20250216_hobo-arena-koncert-fotok","timestamp":"2025. február. 16. 14:01","title":"\"Játszom, amíg élek” - ilyen volt Hobo arénakoncertje, amire még Orbán Viktor is elment","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"28eb9724-1e9b-4ec7-9160-eecab9344de7","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A látogatást a szolidaritás jegyében teszik majd, mivel harmadik évfordulójához közeledik Oroszország Ukrajna elleni háborúja. A találkozó azonban valószínűleg attól sem független, hogy az elmúlt napok arról szóltak: Washington kihagyná Európát a béketárgyalásokból.","shortLead":"A látogatást a szolidaritás jegyében teszik majd, mivel harmadik évfordulójához közeledik Oroszország Ukrajna elleni...","id":"20250217_Europai-vezetok-Kijevbe-latogatnak-a-jovo-heten","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/28eb9724-1e9b-4ec7-9160-eecab9344de7.jpg","index":0,"item":"0c34a83b-26cd-440a-80fb-3fb39a34cf70","keywords":null,"link":"/vilag/20250217_Europai-vezetok-Kijevbe-latogatnak-a-jovo-heten","timestamp":"2025. február. 17. 16:14","title":"Kijevbe látogat a jövő héten az Európai Bizottság","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0aa655cc-1ca3-464a-9b0d-f7198d6c24c8","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A peronon zarándokok tömegében történt a szerencsétlenség.","shortLead":"A peronon zarándokok tömegében történt a szerencsétlenség.","id":"20250216_Tucatnyi-embert-tapostak-halalra-Ujdelhi-fopalyaudvaran","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0aa655cc-1ca3-464a-9b0d-f7198d6c24c8.jpg","index":0,"item":"f5d33026-e693-4b53-b075-27a6df6472e0","keywords":null,"link":"/vilag/20250216_Tucatnyi-embert-tapostak-halalra-Ujdelhi-fopalyaudvaran","timestamp":"2025. február. 16. 09:14","title":"Tucatnyi embert tapostak halálra Újdelhi főpályaudvarán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1a385ffb-d75f-4a27-965f-05bb63770bca","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A papíralapú BKK-bérletekhez azért nem járna ingyen bubizás, mert Vitézy Dávid szerint ösztönözni kell a digitalizációt.","shortLead":"A papíralapú BKK-bérletekhez azért nem járna ingyen bubizás, mert Vitézy Dávid szerint ösztönözni kell a digitalizációt.","id":"20250217_Vitezy-David-10-alkalmas-bubiberletet-is-adna-a-digitalisan-vasarolt-haviberlet-melle","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1a385ffb-d75f-4a27-965f-05bb63770bca.jpg","index":0,"item":"2bf803a5-b243-4219-95d7-606c30a87f83","keywords":null,"link":"/itthon/20250217_Vitezy-David-10-alkalmas-bubiberletet-is-adna-a-digitalisan-vasarolt-haviberlet-melle","timestamp":"2025. február. 17. 11:47","title":"Vitézy Dávid 10 alkalmas Bubi-bérletet is adna a digitálisan vásárolt havibérlet mellé","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dff76b1b-6fc4-4016-9a53-bb5d36994bc7","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag.zhvg","description":"A három telek eddig beépíthető terület volt, ha a Közgyűlés is rábólint, akkor viszont a jövőben ez erdővé válik, ami azt jelenti, hogy nem lehet majd beépíteni.","shortLead":"A három telek eddig beépíthető terület volt, ha a Közgyűlés is rábólint, akkor viszont a jövőben ez erdővé válik, ami...","id":"20250217_30-ezer-negyzetmetert-minositett-erdove-a-12-kerulet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dff76b1b-6fc4-4016-9a53-bb5d36994bc7.jpg","index":0,"item":"778f0822-1581-47f2-8e03-6040ecbc8f89","keywords":null,"link":"/zhvg/20250217_30-ezer-negyzetmetert-minositett-erdove-a-12-kerulet","timestamp":"2025. február. 17. 14:34","title":"30 ezer négyzetmétert minősített erdővé a 12. kerület","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Vöröses szára, hatalmas levele akár dísznövénnyé is előléptethetné a számunkra inkább gasztronómiai szempontból érdekes rebarbarát, amelynek nem a gyökerét vagy a levelét, hanem a levélnyelét fogyasztjuk. A piacokon, zöldségeseknél arról ismerjük fel a friss rebarbarát, ha a levélnyél roppanós és lédús. Ne tároljuk sokáig, elég gyorsan megfonnyad.
A sóskafélék családjába tartozó rebarbarát már közel öt évezrede ismerik gyógyhatásáról, de a konyhákon csak a 18. század óta használják. Rostokban rendkívül gazdag, sok magnéziumot, vasat, kalciumot tartalmaz, és nem elhanyagolható A-, B- és C-vitamin-tartalma sem. Serkenti a bélműködést, gyenge hashajtó, vér- és vesetisztító, frissítő hatású. A diétázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen a rebarbara kalóriaszegény, igaz, savanykássága miatt erősen kell édesíteni.
Megtisztítása egyszerű: az alaposan megmosott levélnyélről vékonyan fejtsük le a külső héját. Ha találnánk benne fás részt, vágjuk ki. Majd vágjuk két-három centis darabokra, és máris felhasználhatjuk. Hogy mire is?
Ilyenkor, nagy meleg idején ugyancsak üdítő a jéghideg rebarbaraleves. Ehhez a rebarbaradarabokat tegyük egy fazékba, öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Forraljuk fel, közben édesítsük ízlés szerint mézzel vagy cukorral, de pár csepp citromlével is. A növény nagyon hamar megpuhul. Ha már picit hűlt, turmixoljuk össze, majd tegyük hűtőbe. A levest behabarhatjuk egy kis tejszínnel is, ettől krémesebb lesz az állaga. Ugyanígy készül a rebarbaradzsúz is, persze hígabban, tejszín nélkül.
A rebarbarás sütemény se igényel nagyobb konyhai sürgés-forgást. Egy tálban összevegyítünk 20 deka cukrot, 5 egész tojást, 20 deka vajat, némi reszelt citromhéjat és a citrom levét, majd konyhai robottal jól összedolgozzuk. Jön hozzá 25 deka liszt és egy sütőpor. Az alaposan kikevert masszát tepsibe simítjuk.
Gazdagon megrakjuk a kb. egy centis rebarbaradarabkákkal, amiket jól bele is nyomkodunk a tésztába, majd egy kanál cukorral megszórjuk a tetejét. Előmelegített sütőben 190 fokon 10 percig sütjük, majd 165 fokon további 30 percig, míg a teteje aranysárga nem lesz. Egy szúrópróba, majd a kész sütit kihűlve felkockázzuk. Az édesszájúak még meghinthetik kevés fahéjas porcukorral. Akik a keleties ízeket szeretik, bátran keverjenek a porcukorba őrölt gyömbért, kardamomot, esetleg csipetnyi garam masalát (indiai fűszerkeverék).
Sok helyütt rétesbe vagy pitébe is töltik a rebarbarát, amiből nagyon finom dzsem is készíthető. Ehhez annyi vízzel, hogy ellepje, puhára főzzük, turmixoljuk, elkeverjük a boltokban kapható zselésítő szerrel és a hozzá megadott cukormennyiséggel. Öt percig rotyogtatjuk, majd az alaposan elmosott, száraz befőttesüvegekbe töltjük. Rácsavarjuk a tetejüket, majd öt percre fejre állítva pihentetjük az üvegeket. S már mehetnek is a kamra polcára.
Angliában kedvelt a gyömbéres rebarbaradzsem, ezt is érdemes kipróbálni. A kész a dzsembe az üvegekbe töltés előtt finomra reszelt friss gyömbért, vagy kandírozott gyömbérdarabkákat teszünk.
A cseresznye és a meggy mélyvörösre érett, roppanós szemeit a legjobb frissen, nyersen lakmározni. Megfelelnek minden kívánalomnak, amit a korszerű táplálkozás támaszt a gyümölcsökkel szemben. Rostjaik gyengédek, tápértékük magas.
A tartós kánikula és a hirtelen záporok nyomán a szokásosnál több gyilkosgalóca terem az erdőkben, ezért a begyűjtött gombát most még inkább célszerű szakértőkkel ellenőriztetni, mielőtt étel készülne belőle.
A magyar konyhában érdemtelenül csekély szerepet kap a cékla, amelynek friss termése mostanság már kapható a piacokon. Bár igénytelen növény - és emiatt nagyon olcsó is -, tápanyagait és felhasználhatóságát tekintve vetekszik a divatos salátafélékkel. Erről az értékes gasztronómiai alapanyagról „mesélt” Szása, azaz Nyíri Sándor, a budapesti Arany Kaviár étterem séfje és társtulajdonosa.
Ilyen tájt nem kevesen vannak, akik enyhe émelygéssel néznek szét a konyhában, s legfőbb ellenségüknek a tűzhelyet tekintik. Ám hiába a füllesztő meleg, az embert hajtja valami atavisztikus ösztön: enni, sőt etetni kell. Valami hideget.
Andalúzia az Ibériai-félsziget, és egyben egész Európa legdélibb része, sokan Spanyolország kvintesszenciájának tartják. Itt rendeztek először bikaviadalt, itt lobbant lángra a flamenco tüze, és itt flörtölt Bizet Carmenje a tizedessel. Akik már jártak erre, tudják, hogy Andalúzia nem csak látványosságokban, hanem ínyencségekben is rendkívül gazdag.
Formájában, ízében, színében hihetetlenül gazdag és változatos - hagyma mind, és mindegyik más. Ehető nyersen vagy sütve, főzve, töltve, savanyúságnak elkészítve, de leginkább ételeinket fűszerezzük, ízesítjük vele. Bakos Tóth Zoltán, a Lidó Casino éttermének fiatal séfje jobbnál jobb változatokat ötöl ki, de ő maga legjobban nyárson sütve szereti.
A hűsítő édesség mindenki kedvence – de hol kapjuk a legjobbat? Tizedik alkalommal rendezték meg a közelmúltban a cukrász szakmát megmozgató fagylaltversenyt, melynek keretében hatvanféle fagyalt közül kellett a zsűrinek kiválasztania a legjobbat.
Itt a nyár, végre itt a vakáció! Sokan utaznak külföldre, honfitársaink egy része minden bizonnyal a napfényes Görögországot választja úticéljául. Egy ország igazi megismeréséhez pedig sokak szerint az ember gyomrán keresztül vezet az út. Lássuk tehát, mi is rotyog a görög fazekakban, mi kerül a helyi tavernákban az asztalra.
Egyetlen hétvégét is érdemes a Wörthi-tó partján eltöltenünk. Nemcsak a gyönyörű környezet, a hosszú, véget nem érőnek tűnő kerékpárutak, a négy golfpálya, a Casino vagy a hajókirándulások miatt. A környék gasztronómiai szempontból is tartogat érdekességeket.
A finom, borsos illatú, aromás fűszernövényről már a 16. századi fűvészkönyvek is említést tesznek. A Közép-, Dél- és Délkelet-Európában őshonos borsikát Magyarországon, római örökségként a kolostori barátok kezdték termeszteni. Sokféle népies neve ismert: hívják bécsi rozmaringnak, borsfűnek, borsos szatorjának, csombornak és hurkafűnek, németül babfűszernek.