szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

Amint már hírül adtuk, ezen a hétvégén országszerte több falumúzeumban Márton-napi rendezvényekkel várják az érdeklődőket, akiket remélhetőleg a hűvös novemberi napok sem riasztanak el attól, hogy finom falatokat és jó borokat kóstolgassanak. Kedvcsinálónak a szentendrei Skanzen programjából adunk ízelítőt.

A Jászárokszállási Fogadó sátorral fedett belső udvarán és a hozzá kapcsolódó fűtött sátorban az ország ismert borászainak, borászatainak nedűit ízlelhetik az érdeklődők. Többek között képviselteti magát Bock József, Dúzsi Tamás, Gere Attila, Figula Mihály, Takler Ferenc, az Arany Dukát Szőlőbirtok, a Bujdosó Pincészet, az F.V.M. Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, a Pauleczki Szőlőbirtok, a Tornai Pincészet, a Varsányi Pincészet és a Zódor Pincészet. Különlegességként görög borokat és ganádpusztai fekete, piros, fehér ribizliből, málnából készített gyümölcsborokat is kóstolhatnak.

A gyermekeket Ludas Matyi történetével szórakoztatják; meséket, mondákat, legendákat hallgathatnak. S megtanulhatják, hogyan lehet krumplipuskát és tollsípot készíteni.

Az Alföldi mezőváros és a Kisalföld tájegységben szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között Márton napjához fűződő hagyományőrző programok, Márton-búcsú, dudabál, vidám tollfosztó, gyertyamártás, mézeskalácssütés és Márton-napi csemegék várják a gyerekeket s a felnőtteket. A muzsikáról és a jó hangulatról a Kalászi Tamburazenekar gondoskodik.

A fesztiválsátorban, a színpadon 10 és 18 óra között fellép a Meseláda Bábcsoport, nagyotmondó Agócs Gergely, Szőke András, a Kereplő Színház és bemutatkoznak a Bordalverseny győztesei is.

Az új évjárat borai és a libafogások mellett a Bornépek Dalai verseny döntőseinek közös produkcióját is élvezhetik a látogatók. A verseny magyarországi, felvidéki, vajdasági és erdélyi résztvevőinek színvonalas műsora zajlik mind a két a helyszínen.

Érdemes üres gyomorral érkezni a skanzenba, és megkóstolni az olyan hagyományos libaétkeket, mint a zöldséges bableves füstölt libával, libabelsőség pörkölt gombával, sült libakolbász, roston sült pecsenye lúdmáj, pácolt porhanyós libacomb, piték és rétesek. A fesztiválsátorban ismét együtt főznek a TV Paprikából is ismert Szárnyas Fejvadászok: Bede Róbert és Szőke András, s ők maguk kóstoltatják a vendégeket.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Szakácsverseny a Hoventán

A tavaszi és őszi Budapesti Nemzetközi Vásár s a Hóshow mellett évről évre nagyobb jelentőséggel bír a Hoventa, Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátótechnikai Szakkiállítás. Az idén kiemelkedõ eseménye lesz a WACS (Szakácsegyesületek Világszövetsége) által meghirdetett Melegkonyhás Világbajnokság közép-európai döntője.

hvg.hu Gasztro

Se pincér, se borravaló

Aki betér a nürnbergi ’s Baggers étterembe egy futurisztikus világban találja magát. Ez a vendéglátóhely leginkább úgy néz ki, mint egy űrközpont – személyzet nélkül.

MTI Gasztro

A legjobb a püspököké

A szeptember végén Kiskutason megtartott Szent Gellért Miseborversenyen a Pécsi Püspöki Pincészet borai vitték el a pálmát.

Gasztro

Minden harmadik felnőtt rendszertelenül étkezik

A GfK Hungária étkezési szokásokat vizsgáló tanulmányának 2007. évi adatai jól tükrözik a napjainkban jellemző életmódot, a korábbiakhoz képest átalakuló napirendünket. 2005 óta jelentősen megnőtt azoknak a száma, akiknek fő étkezése az ebéd helyett a vacsora, s a magyarok közel harmada bevallottan rendszertelenül étkezik. Aki nem otthon eszik, leggyakrabban a munkahelyi vagy az iskolai menzára tér be.

hvg.hu Gasztro

Kettős évforduló

Szivarpálinka-bemutatóval ünnepelte 5. születésnapját az Agárdi Pálinkafőzde. Korlátozott mennyiségben az évfordulóra készült új italuk, az Agárdi Szivar aszútörköly-pálinka. Az 1 400 palackból kevesebb mint 1 000 kerül kereskedelmi forgalomba.

Gasztro

Újbor és libator

A szabadtéri múzeumok őszi szezonzáró eseményei országszerte Szent Márton napja körül zajlanak, amihez tájegységenként számos néphagyomány, szokás kapcsolódik.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Megérett a szőlő

Idén a forró nyárnak köszönhetően szinte mindenütt korábban beérett a szőlőskertek termése, sok helyen már hetekkel ezelőtt szüreteltek. Ilyenkor illik a házigazdának megkínálni a segítőit, vendégeit valamilyen finomsággal. Sokan ragaszkodnak a hagyományos fogásokhoz, mások már újítanak, és egyre többféle szüreti étek születik.