szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

A tavaszi és őszi Budapesti Nemzetközi Vásár s a Hóshow mellett évről évre nagyobb jelentőséggel bír a Hoventa, Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátótechnikai Szakkiállítás. Az idén kiemelkedõ eseménye lesz a WACS (Szakácsegyesületek Világszövetsége) által meghirdetett Melegkonyhás Világbajnokság közép-európai döntője.

© hoventa.hu
A HOVENTA Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátótechnikai Szakkiállítás több mint három évtizede az a fórum, ahol a vendéglátás, a szállodaipar, a közétkeztetés és a kiskereskedelem szereplői igényes környezetben találkozhatnak egymással. S amelyen a legkiválóbb hazai és a világ élvonalába tartozó nyugat-európai cégek és márkák jelennek meg.
Idén regionális csatában mérhetik össze tudásukat Ausztria, Csehország, Hollandia, Luxemburg, Németország, Svájc, Lengyelország és Magyarország szakácsai.A Hoventán rendezik meg szeptember 26-án és 27-én a WACS Global Chefs Challenge Közép-európai Melegkonyhás Szakácsversenyét. A budapesti fordulót a WACS (World Association of Chefs’ Societies – Szakácsegyesületek Világszövetsége) területi igazgatóságának felkérésére a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség rendezi. A megmérettetés győztese részt vehet a WACS Global Chefs Challenge verseny döntőjén 2008 májusában Dubai-ban.

A versenyzők – minden országból egy szakács és 23 év alatti segítője – szeptember 25-én ismerik meg a zömében magyaros hozzávalókat tartalmazó nyersanyagkosarat, majd a következő két napban, négy-négy csapat méri össze tudását. Az eredményhirdetésre szeptember 27-én a Gundel Borozóban kerül sor. A versenyen hazánkat Bicsár Attila, a tavalyi Hagyomány és Evolúció c.  melegkonyhás verseny győztese és Chvala Domonkos junior szakács képviseli.


 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gasztro

Szentesített névházasság?

A világ egyik legismertebb sörmárkája a Budweiser, mivel ezen a néven nemcsak a csehországi Budejovicében, hanem az amerikai Saint Louis-ban is főznek sört. A sörgyártó óriás, az amerikai Anheuser-Busch már régebben szemet vetett a dél-csehországi gyárra.

MTI Gasztro

Misebor mustra és ünnep Kiskutason

Az alig több mint 200 lakost számláló zalai település Halász Gábor polgármester kezdeményezésére az idén második alkalommal ad otthont egy különleges bormustrának. A Szent Gellért misebor ünnepen s versenyen a templomi szertartások borai vonulnak fel.

Gőgh Csilla Gasztro

Fesztivál a Várban

A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál keretében 16. alkalommal kóstolhatjuk nem csak Magyarország, hanem a világ számos külföldi pincészetének legízletesebb borait. A szeptember 5-től 9-ig tartó fesztiválon az idei díszvendég Dél-Afrika.

hvg.hu Gasztro

Korzózzon, koccintson, kóstoljon Budafokon!

Budafok egykor az önálló buda-sashegyi borvidék része volt. Borászai legújabban már távolabbra tekintenek, s a Kárpát-medencei Borászati és Kulturális Központ létrehozásán munkálkodnak. Így e hét végén az immáron 18. alkalommal megrendezendő helyi pezsgő-és borfesztivál egyúttal a Kárpát-medencei borászok találkozója is.

hvg.hu Gasztro

Kultúrhíd, ami összeköt

Egyhetes rendezvénysorozatnak ad otthont szeptember 21-től a budapesti Károlyi Mihály utca. Kultúrhíd fesztivál címmel olasz-magyar kézfogót tartanak a Belváros tíz helyszínén, egyebek mellett a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Károlyi Palota kertjében, az Ybl Palotában, a Károlyi étteremben, a Pesti Lámpás étteremben és az Erzsébet Szálló utcai frontján megnyílt olasz vendéglátóhelyen, a Peccati di Gola-ban.

Tech

Egészséges étkezés személyre szabottan

Akár áttörés is lehet egy müncheni intézet szolgáltatása, ahol genetikai alapokon személyre szabott gyógyászatot hirdetnek. Magyar szakértők túlságosan merésznek tartják a próbálkozást.

hvg.hu Gasztro

Görhöny a Csigaházban

Aki úgy gondolja, fogalma sincs róla, eszik vagy isszák-e a görhönyt, viszont szereti a lapcsánkát, a tócsnit, a cicegét, a matutkát, a macokot, netán a harulát vagy a siligót, az látogasson ezen a hét végén Kistarcsára.

Szikora Katalin Gasztro

Mindenki iszik valamit

Egyre többen, egyre többet, egyre gyakrabban isznak valamilyen alkoholos italt a hazai háztartásokban. A Gfk Hungária legfrissebb háztartáspanel vizsgálatának eredményei azt mutatják, hogy egyre inkább a hétköznapi fogyasztási szokások része lett például a borozás. Az utóbbi három évben minden szeszes italnak nőtt a forgalma, köztük a boroké is. A vevők igényessége pedig átformálta a piacot. A borkultúra mára valóban föllendült: a minőségi termékekből vásárolnak többet az „otthonivók”.