szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ínyencek szerint csak lassan, ráérősen szabad ízlelgetni a kellőképpen kiérlelt sajtokat, leginkább egy pohár nemes bor társaságában. Erre kiváló alkalom az immár negyedszerre megrendezendő Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál, ahol két napon át, november 24-25-én egy helyen, a Vörösmarty téri Gerbeaud házban találkozhatnak az érdeklődők a legjobb hazai bor- és sajttermelőkkel.

© out.mcorp.hu
A vendégek megismerkedhetnek a termelőkkel, és szakmai tájékoztatást kaphatnak az újborok és a sajtok készítésének mesterfogásairól. A rendezvényen többek között megválasztják az Év sajttermelőjét és az Év legjobb újborát. A borverseny mottója: Új bor, új generáció – így a bírálóbizottság tagjai kizárólag ifjú borászok lesznek.

A programban egyebek mellett szerepel borturizmus-börze és adventi újbor- és sajtszentelés. Idén a Nemzetközi Szőlő- és Borvárosok (1987-2007) húszéves jubileumi találkozóját is erre az alkalomra szervezik, ahol együtt ünnepelnek a hazai és nemzetközi sikereket elért szőlő- és bortermelők. Többek között képviselteti magát Eger, Tokaj, Villány, Sopron, Balatonfüred, Szekszárd és további tíz város.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Gasztro

A legjobb a püspököké

A szeptember végén Kiskutason megtartott Szent Gellért Miseborversenyen a Pécsi Püspöki Pincészet borai vitték el a pálmát.

Gőgh Csilla Gasztro

Liba libát ér országszerte Márton napján

Amint már hírül adtuk, ezen a hétvégén országszerte több falumúzeumban Márton-napi rendezvényekkel várják az érdeklődőket, akiket remélhetőleg a hűvös novemberi napok sem riasztanak el attól, hogy finom falatokat és jó borokat kóstolgassanak. Kedvcsinálónak a szentendrei Skanzen programjából adunk ízelítőt.

hvg.hu Gasztro

Kettős évforduló

Szivarpálinka-bemutatóval ünnepelte 5. születésnapját az Agárdi Pálinkafőzde. Korlátozott mennyiségben az évfordulóra készült új italuk, az Agárdi Szivar aszútörköly-pálinka. Az 1 400 palackból kevesebb mint 1 000 kerül kereskedelmi forgalomba.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Megérett a szőlő

Idén a forró nyárnak köszönhetően szinte mindenütt korábban beérett a szőlőskertek termése, sok helyen már hetekkel ezelőtt szüreteltek. Ilyenkor illik a házigazdának megkínálni a segítőit, vendégeit valamilyen finomsággal. Sokan ragaszkodnak a hagyományos fogásokhoz, mások már újítanak, és egyre többféle szüreti étek születik.

Gasztro

Újbor és libator

A szabadtéri múzeumok őszi szezonzáró eseményei országszerte Szent Márton napja körül zajlanak, amihez tájegységenként számos néphagyomány, szokás kapcsolódik.

hvg.hu Gasztro

Se pincér, se borravaló

Aki betér a nürnbergi ’s Baggers étterembe egy futurisztikus világban találja magát. Ez a vendéglátóhely leginkább úgy néz ki, mint egy űrközpont – személyzet nélkül.

hvg.hu Gasztro

A Bor Női Arca

Elmúlt már az az idő, amikor a pincér valami „finom kis női bort” ajánlott a hölgyeknek, mert biztos volt benne, hogy a gyengébb nem képviselői csak az édes bort szerethetik, meg amúgy sem értenek a szőlő levéhez. Az utóbbi években egyre-másra tűnnek fel a borászatokban, kereskedésekben, vendéglátásban az értő női szakemberek.