szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

A budai kertváros ismerős, békebeli éttermei közül felújítása óta kirí a Roxane. Ultramodern külső, hűvös eleganciát sugárzó minimalista stílus. A látszat azonban csal, szó sincs efféléről.

© Gőgh Csilla
Már közel tíz éve működik a Roxane, persze nem a mai formájában. A környékbeli kertes házak és nagy panelek biliárdozó törzsközönsége kultuszhelyként tartotta számon. Buda, sőt a XI. kerület más részeiről szinte kizárt, hogy bárki is idetévedt volna. A nemrégiben elvégzett átalakítással alaposan  kikupálódott, de a tulajdonos mostanra sem felejtette el a törzsvendégek nevét. Mondhatni, kicsit tudathasadásos állapot állt elő: a rideg külső meleg belsőt takar.

Terméskő fala, dizájnos sötétbarna bútorai megtévesztik a gyanútlan érkezőket. A plazmatévék is csak fokozzák a hatást. A képernyőkön, ha úgy alakul, üzleti prezentációk futnak, máskor sportesemények. A közönség jellemzően a bárpultot támasztja, talán a tisztességesnek mondható sörválaszték okán: üveges kiszerelésben Bitburger, Kilkenny vörös, Krusovice, Erdinger, csapoltból Budweiser, Radeberger.
 
Ételtárlat
Az étlapot nem kifejezetten fogyókúrázóknak állították össze, ám minden tételénél feltüntetik a kalóriatartalmat, sőt, a fehérje-, zsír- és szénhidrátmennyiségeket is. Értékes információk, bár akadhatnak, akik úgy gondolják, amiről nem tudunk, az nem fáj… Milyen lelkiismeretfurdalást okozhat például az éppen jól bekevert tatárbifsztek a maga 650 kalóriájával! Bezzeg ha indításnak padlizsánkrémet választunk pirítóssal, mindjárt csak 191 kalóriát veszünk magunkhoz.

© Gőgh Csilla
A főételek között a divatos, „wokos” csodák mellett markáns, férfias fogások sorakoznak: mézes, dijoni mártásos vagy 400 grammos Sumo steak, mely önmagában majd 1000 kalória! Hölgyeknek inkább a manapság igen menő vajhalat ajánljuk parajos sajtmártással és jázminrizzsel. Tényleg nagyon puha, igazán ízletes. Kinek a pap, kinek a papné alapon a tepsis burgonyával körített hagymás rostélyosnak is nagy tábora van errefelé. „Fűtőértékéről” inkább egy szót se. A desszertrajongók se vegyék észre, hogy a túrós smarniban majdnem 550 kalória lapul, mert fő az élmény. S az ízek igazán megérik ezt a kis kilengést.
Az étterem egyben – szavatolt márkával – kávézó is. Felsorakozik 22 féle kávékülönlegesség, 18 fajta módon ízesitett forró csoki és 37 féle tea. De míg egy forró csoki viszonylag olcsó, azaz 490 forint, addig egy mezítlábas limonádéért 690 forintot kell fizetnünk. Pestiesen szólva – még itt Budán is –, ez nem semmi.


© Gőgh Csilla
Jellemzők
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 5000-6000 Ft
Egy presszókávé ára: 320 Ft
Konyha: nemzetközi
HVG tetszési index (max. 10X): (6)
Étterem: X Bár: X  Egyéb: Bankkártyák elfogadása: minden,
kivéve American Express

Elérhetőség
Cím: Budapest, XI. ker. Csorbai út 3/C
Tel.: 06-1-208-6500
Nyitva: 12-24 óráig
Web.: www.roxanecafe.hu

 


 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

A hintaló és a Michelin csillag

Amikor 1995 októberében Rudits Károly eldugta a belvárosi Vigyázó Ferenc utcába alig szobányi kis éttermét, már sejteni lehetett,hogy új csillag születik a magyar vendéglátás egén. Egy addig jószerivel csak külhonban tapasztalt exkluzivitással és ízvilággal. Viharos gyorsasággal fel is fedezték a külföldiek, majd beíratkoztak a „klubba” a magyar gourmetek is.

Gőgh Csilla Gasztro

Itália a Rózsadombon

Aki figyelemmel kíséri Budapest gasztronómiai térképének alakulását, bizonyára értesült róla, alig két hónapja egy új olasz étterem nyílt a Rózsadombon. Szájról szájra járt a hír, hogy ígéretes hely. Utánajártunk…

Gasztro

Szecesszió, Windsor, Callas

Az Andrássy út – visszanyerve régi nevét és fényét – Budapest egyik legszebb útja lett, amely már nem szolid borozóiról, füstös sörözőiről, maszatos portálú üzleteiről ismerszik meg. Főleg nem az Operaház környékén. A patinás boltok vásárlói értékelik a pazar külsőt, a luxust, és a többi már jóformán nem is számít.

Gőgh Csilla Gasztro

Hemingway: három az egyben

A Kosztolányi Dezső téren lévő Feneketlen-tó és környéke a főváros egyik jellegzetes szubkulturális helye. Szívesen járnak ide a fiatalok piknikezni, beszélgetni, zenélni és persze romantikázni. Estefelé szinte lehetetlen üres padot találni, miként horgászstéget sem. Rossz nyelvek szerint könnyebb a tóból kifogni egy búvárt, mint egy halat. A tehetősebb közönség ”hal ügyben” (is) inkább a Hemingway éttermet preferálja.

Gőgh Csilla Gasztro

Ketchup, majonéz és a Hawaii pizza kitiltva!

Budapesten egyre több jó olasz étterem sorakozik fel a sokáig etalonként emlegetett Trattoria Toscana és a Pomo d’Oro mellé. Remek példa erre az ínyencek egyik – a belvárosi őskáoszban eldugott - kedvence, az Il Terzo Cerchio. Nem új, korábban is létezett, bár kevesen ismerték. Jó volt, de szép nem, még csak nem is gusztusos. Pár utcával arrébb kellett költöznie eredeti erzsébetvárosi székhelyéről, hogy mint a rút kiskacsa, kikupálódjon.

Gőgh Csilla Gasztro

Bécsi szelet helyett

Manapság semmi különös nincs abban, ha csak úgy átugrunk Bécsbe. Különösen hosszú hétvégéken. Csak kicsit korzózni, megnézni egy kiállítást, bevágni egy jókora bécsi szeletet, pár ropogós virslit, inni egy kávét a Demelnél, tortát uzsonnázni a Sachernél, a vacsorához friss, ropogós császárzsömlét hazahozni.

hvg.hu Gasztro

Vapiano, avagy luxus gyorsétterem Bécsben

Ki gondolta volna még néhány éve is, hogy a hagyománytisztelő császárváros egyre-másra hódol be a kozmopolita trendeknek. Oda a sniclik és tányérhúsok hegemóniája. A bécsiek egymásnak adják a kilincset a nemzetközi láncok divatos éttermeiben.

Gőgh Csilla Gasztro

Paradicsomleves fehérben

A Fat Mo's szomszédjaként is emlegetett Avocado étterem nem keltett különösebb feltűnést másfél évvel ezelőtti megnyitásakor. Ám mára egyre meghatározóbb a nemcsak szórakozásra, hanem a gasztróélvezetekre vágyó közönség számára is.