szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

Manapság semmi különös nincs abban, ha csak úgy átugrunk Bécsbe. Különösen hosszú hétvégéken. Csak kicsit korzózni, megnézni egy kiállítást, bevágni egy jókora bécsi szeletet, pár ropogós virslit, inni egy kávét a Demelnél, tortát uzsonnázni a Sachernél, a vacsorához friss, ropogós császárzsömlét hazahozni.

© Gőgh Csilla
Az biztos, hogy számtalan gasztronómiai lelőhelyet  találunk. Az egyszerű pékségektől a patinás kávézókon, a híresen jó sniclit kínáló stadtbeisleken (városi falodák, azaz kisvendéglők) át a legflancosabb éttermekig.

Akik nem ragaszkodnak a hagyományos bécsi vendéglátáshoz és a rántott húshoz, azoknak ajánljuk figyelmébe, hogy egyre nagyobb divat Bécsben könyvesbolttal, bútorüzlettel, galériával kombinálni a kávézókat, éttermeket. Mágnesként vonzzák az embereket, akár a Múzeumi Negyed területén, akár a belvárosban. Nehéz beérni a „kulturális étlap” kínálatával. Legújabban pedig kifejezetten sikk a csupa-csupa üveg Pálmaházban, buja trópusi növények és hatalmas pillangók között elkölteni ebédünket.

A Burggarten, a császári család egykori magánkertje 1919 óta látogatható nyilvánosan, és már az első tavaszi napsugarakkal benépesül. Az osztrákok is szívesen töltik itt szabadidejüket. A kertben érdemes elidőzni, és a mellette lévő egykori császári palota is legalább egyszer kötelező látnivaló. A kertben sétálva megpillanthatjuk a közeli, üvegtetős Pálmaházat, mellesleg magát a Hofburgot, az egykori császári palotát is. Az épület ma nagyrészt a Nemzeti Könyvtárnak és különböző múzeumoknak ad otthont, illetve megcsodálhatjuk benne a császári lakosztályokat, a királyi esküvői templomot vagy a spanyol lovardát.

Ha megtettük a kötelező kulturális köröket, átadhatjuk magunkat a gasztronómiai élvezeteknek a Pálmaház kissé párás levegőjű, mégis szellős, hatalmas belső terében.

 

© Gőgh Csilla
Ételtárlat:
Az étlapon viszonylag kevés állandó, viszont ínyenc fogás szerepel. Kiegészülve a naponta változó, 4-7–féle halból összeállított kínálattal, ami inkább erőssége az étteremnek. A tonhal, a fogas, a lazac és a harcsa mellett a tavi pisztráng is állandó „szereplő” a Pálmaház látványkonyháján. Nyáridőben köretnek nincs jobb a könnyű halak mellé a grillezett zöldségnél. Érdemes egyszemélyes vegyes grilltálat kérni, így az összes halból ízelítőt kapunk mindössze 18 euróért. Ha valaki nem szereti a halat, végigkóstolhatja a nagy műgonddal összeállított háromfogásos menüt. A desszertek között könnyed nyalánkság a trópusi szörbettel nyakon öntött vegyes gyümölcsízelítő. De a legfinomabb mégis a klasszikusnak mondható forró csokoládés sütemény hideg pezsgőhabbal. Akinek pedig fontosabb előbb a látvány, mint az élvezet, fáradjon oda az édességes pulthoz, és bökjön a neki legszimpatikusabb kis cukrászati remekre. Nagyon mellényúlni úgy sem tud.

Ahogy a borválasztásnál sem. A kétszázhúsz féle bor közül a pincérek segítenek megtalálni az igazit. Főleg osztrák és európai borokat találunk a felsorolásban, melyek közül az Emmerich Knoll és az F.X. Pichler valamely borát feltétlenül érdemes megkóstolni.

A bécsi szelet nem is bécsi
A híres bécsi szelet valójában nem is bécsi találmány. Osztrák források állítják ugyan, hogy Ferdinánd császár főszakácsa, Leopold Grunzmüller találta fel, de valószínűbb, hogy Radetzky marsall hozta magával Milánóból, ahová V. Károly spanyol zsoldosai révén jutott el. Spanyolországban - ahová a hódító arabok hozhatták a Közel-Keletről - andalúz szeletként fogyasztották, már évszázadokkal Radetzky marsall előtt. A Közel-Keleten viszont a bizánciaktól tanulhatták el. Egy bizánci szakácskönyv ugyanis - még a törökök ostromai előttről - már leírja a rántott hús készítésnek receptjét.









© Gőgh Csilla
Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 100-120 euró
Egy presszókávé ára: 2,2 euró
Konyha: nemzetközi, halspecialitásokkal
HVG tetszési index (max. 10X): XXXXXXX
Étterem: X  Bár: X  Egyéb: kávézó
Bankkártyák elfogadása: minden, kivéve American Express

Elérhetőség:
Cím: Bécs, Burggarten 1010
Tel.: 06-43-1-533-10-33
Nyitva: 11-23 óráig.
Web.: www.palmenhaus.at

 


 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

A napos oldal: Sunny Bisztró

A korábbi Te+Én presszó neve hallatán negyventől felfelé sokan felkapják a fejüket: boldogult ifjúságuk kedvelt találkahelye volt. Homályos történeti okoknál fogva bezárásra ítéltetett a hely, hogy aztán olyan gyorsan változtasson címkéket és profilokat, amit egy elemében lévő kaméleon is megirigyelhet. Végül átkerült az élet “napos oldalára”: igényesen ráncbaszedték a régi kedvencet.

Gőgh Csilla Gasztro

Tényleg Klassz ez a hely!

Kinek jutna eszébe bárpultot építeni papundekli boros dobozokból egy, az elegáns Andrássy úton levő üzletben? Hát, egy boros étterem tulajdonosainak, akik valami eredetivel akarnak kirukkolni. A Bortársaság korábbi Vörös és Fehér nevű étterme teljesen átalakult…

Kovács Gábor Gasztro

Sarki ízerőd: Rokfort étterem

Stabil lipótvárosi sarok. Valaha népszerű talponálló volt itt, majd Borsodi Söröző, ma pedig visszafogott ízléssel berendezett, jól szellőztetett, galériával bővített étterem, Rokfort néven.

Gőgh Csilla Gasztro

Fehér Mennyország, borsos belépővel

A belsőépítészet kedvelői és a gourmand-ok is elégedetten távozhatnak a nemrégiben nyílt White Heaven étteremből, bár a "mennyei" élvezeteket itt igencsak borsosan mérik. Földi halandónak alig megfizethető áron kóstolhatjuk a "mennyben" a fogásokat a Szent István bazilika szomszédságában.

Gőgh Csilla Gasztro

Leroy-ék kertje

A Városmajorban tavaly nyitott Leroy Garden stílusában, hangulatában megegyezik a már jól ismert, divatos lánc bármely éttermével. A különbség annyi, ami a belvároshoz vagy a plázákhoz képest elvárható a budai zöldövezetben. Tágasabb a terasz, és az étlapon is találunk a szokottaktól eltérő, „gardenesebb” fogásokat.

Gőgh Csilla Gasztro

Paradicsomleves fehérben

A Fat Mo's szomszédjaként is emlegetett Avocado étterem nem keltett különösebb feltűnést másfél évvel ezelőtti megnyitásakor. Ám mára egyre meghatározóbb a nemcsak szórakozásra, hanem a gasztróélvezetekre vágyó közönség számára is.

Gőgh Csilla Gasztro

Kicsi, sárga, finom …: Mandarin étterem

Nagyon helyes kis Mandarin bújik meg a felkapott Liszt Ferenc tér közelében, az Operaház háta mögött. Kinézetével, családias hangulatával rögtön belopja magát a szívünkbe, még mielőtt belekóstolnánk a „ belsejébe”.

Gőgh Csilla Gasztro

Szerepzavar a Váci utcában: Cafe Pataya

Nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy étterem a turistákból akar megélni. Főleg, ha a Váci utcában működik. Mindenféle kapható, a kérdés csak az, meg tudjuk-e fizetni, s megéri-e.

hvg.hu Gasztro

Vapiano, avagy luxus gyorsétterem Bécsben

Ki gondolta volna még néhány éve is, hogy a hagyománytisztelő császárváros egyre-másra hódol be a kozmopolita trendeknek. Oda a sniclik és tányérhúsok hegemóniája. A bécsiek egymásnak adják a kilincset a nemzetközi láncok divatos éttermeiben.

Gőgh Csilla Gasztro

Földi élvezetek az Andrássyn: Ultimate Wine & Coffee

Két legyet üthetünk egy csapásra, ha a három hónapja megnyitott Ultimate Wine & Coffee bárba térünk be mindjárt az Andrássy út elején. A helyi pörkölésű kávékülönlegességek mellett negyvenöt fajta bort kóstolhatunk. Sajnos az italokra jellemző minőség az ételkínálatban egyelőre nem mutatkozik.