szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

Amikor 1995 októberében Rudits Károly eldugta a belvárosi Vigyázó Ferenc utcába alig szobányi kis éttermét, már sejteni lehetett,hogy új csillag születik a magyar vendéglátás egén. Egy addig jószerivel csak külhonban tapasztalt exkluzivitással és ízvilággal. Viharos gyorsasággal fel is fedezték a külföldiek, majd beíratkoztak a „klubba” a magyar gourmetek is.

© Gőgh Csilla

Négy év múltán bővítés és arculatigazítás, majd tavaly újabb kreatív fordulat, és a tulajdonos „beismerő vallomása”:irány a csillagos ég! Vagyis, nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy az ő étterme szerezze meg Magyarországon elsőként az igazi Michelin csillagot, mely a világon mindenhol egyet jelent a művészetté emelt gasztronómiával. S amely nem tévesztendő össze- bár nálunk a média erősen hajlamos erre - a neves guide európai városok szállodáit s vendéglátóhelyeit ajánló , ismertető listázásával.

Az étkezés újragondolt formájával találkozunk itt az extravagáns megoldások és a meghökkentő tálalások nyomán. Ide akkor kell betérni, amikor az ember nem egyszerűen az éhségét csillapítaná egy étteremben, hanem valami különleges élményre vágyik. S persze amikor megengedhetjük magunknak, hogy vastag pénztárcával induljunk útnak.

Az exkluzívan berendezett Lou Lou már formavilágával is kivívja az elismerést. Rögtön a bejáratnál hatalmas, 200 éves hintaló függ a bárpult felett, alatta viszont formatervezett műanyag székek reprezentálják, hogy így is lehet valami elegáns és átgondolt. Kifogástalanul elegáns,miközben hangulata kissé bohókás, ötletekben pedig nincs hiány. Színek és formák tobzódása, kicsit retro, kicsit barokkos, s igen szerethető. Látni kell.
A pincérek közvetlenek, kiváló humorérzékkel oldják a megilletődött, „ mezítlábas” vendég feszültségét, ám az etikett szabályait kivétel nélkül betartják.


© Gőgh Szilvia
Ételtárlat:
Az ételek mondanunk sem kell, nem hétköznapiak. Költemények, műalkotások inkább. Mint például a Gusto névre keresztelt előétel: borjúpofa terrine marinált zöldségekkel, libamáj fagylalt, almakompót absztrakt tálalással. A levesek közül Luc Besson Ötödik eleme tulajdonképpen a gulyásleves újragondolása egyedi szervírozással. Itt amúgy jobb, ha nem a szemünknek hiszünk, hanem kizárólag kifinomult érzékeinknek, és hozzászokunk, hogy semmi sem az, aminek látszik.

Az Újvilágban most nagyon népszerű mahi mahi halat lime-jalapeno paprikamártással, póréhagyma csíkokkal, vajas viola burgonyával szervírozzák. Ez után még gond nélkül belénk fér egy bélszín szelet, friss zöld fűszeres köntösben, erdei gombával és klorofill pürével .
A desszertek közül a Balaton szelet nem csak retros neve miatt kötelező, hanem mert a grillázs piskóta kávés-toscano black csokoládéval, marcipánnal igazi ínyencség, melyhez házi készítésű kesudió fagylalt és kumquat kompót jár. Nem mellesleg jegyezzük meg, hogy a Lou Lou-ban nyugodtan végigehetünk egy több fogásos menüsort anélkül, hogy elnehezülnénk. Itt az ízekkel ismerkedünk-játszunk, jóllakni máshol kell…
Gőgh Csilla

© Gőgh Csilla
Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 20.000-25.000 ft.
Egy presszó kávé ára: 500 Ft.
Konyha: egyedi
HVG tetszési index (max. 10X): 10X
Étterem: X Bár: Egyéb:
Bankkártyák elfogadása: minden

Elérhetőség:
Cím: V. ker. Budapest, Vigyázó Ferenc u. 4.
Tel.: 06-312-45-05
Nyitva: 12-15, 19-23 óráig, szombat 19-23 óráig, vasárnap zárva.
Web.: www.loulourestaurant.com

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

Hemingway: három az egyben

A Kosztolányi Dezső téren lévő Feneketlen-tó és környéke a főváros egyik jellegzetes szubkulturális helye. Szívesen járnak ide a fiatalok piknikezni, beszélgetni, zenélni és persze romantikázni. Estefelé szinte lehetetlen üres padot találni, miként horgászstéget sem. Rossz nyelvek szerint könnyebb a tóból kifogni egy búvárt, mint egy halat. A tehetősebb közönség ”hal ügyben” (is) inkább a Hemingway éttermet preferálja.

Gőgh Csilla Gasztro

Leroy-ék kertje

A Városmajorban tavaly nyitott Leroy Garden stílusában, hangulatában megegyezik a már jól ismert, divatos lánc bármely éttermével. A különbség annyi, ami a belvároshoz vagy a plázákhoz képest elvárható a budai zöldövezetben. Tágasabb a terasz, és az étlapon is találunk a szokottaktól eltérő, „gardenesebb” fogásokat.

Gőgh Csilla Gasztro

Ketchup, majonéz és a Hawaii pizza kitiltva!

Budapesten egyre több jó olasz étterem sorakozik fel a sokáig etalonként emlegetett Trattoria Toscana és a Pomo d’Oro mellé. Remek példa erre az ínyencek egyik – a belvárosi őskáoszban eldugott - kedvence, az Il Terzo Cerchio. Nem új, korábban is létezett, bár kevesen ismerték. Jó volt, de szép nem, még csak nem is gusztusos. Pár utcával arrébb kellett költöznie eredeti erzsébetvárosi székhelyéről, hogy mint a rút kiskacsa, kikupálódjon.

Gőgh Csilla Gasztro

Paradicsomleves fehérben

A Fat Mo's szomszédjaként is emlegetett Avocado étterem nem keltett különösebb feltűnést másfél évvel ezelőtti megnyitásakor. Ám mára egyre meghatározóbb a nemcsak szórakozásra, hanem a gasztróélvezetekre vágyó közönség számára is.

Gőgh Csilla Gasztro

Itália a Rózsadombon

Aki figyelemmel kíséri Budapest gasztronómiai térképének alakulását, bizonyára értesült róla, alig két hónapja egy új olasz étterem nyílt a Rózsadombon. Szájról szájra járt a hír, hogy ígéretes hely. Utánajártunk…

Gőgh Csilla Gasztro

Fehér Mennyország, borsos belépővel

A belsőépítészet kedvelői és a gourmand-ok is elégedetten távozhatnak a nemrégiben nyílt White Heaven étteremből, bár a "mennyei" élvezeteket itt igencsak borsosan mérik. Földi halandónak alig megfizethető áron kóstolhatjuk a "mennyben" a fogásokat a Szent István bazilika szomszédságában.

Gőgh Csilla Gasztro

Bécsi szelet helyett

Manapság semmi különös nincs abban, ha csak úgy átugrunk Bécsbe. Különösen hosszú hétvégéken. Csak kicsit korzózni, megnézni egy kiállítást, bevágni egy jókora bécsi szeletet, pár ropogós virslit, inni egy kávét a Demelnél, tortát uzsonnázni a Sachernél, a vacsorához friss, ropogós császárzsömlét hazahozni.

hvg.hu Gasztro

Vapiano, avagy luxus gyorsétterem Bécsben

Ki gondolta volna még néhány éve is, hogy a hagyománytisztelő császárváros egyre-másra hódol be a kozmopolita trendeknek. Oda a sniclik és tányérhúsok hegemóniája. A bécsiek egymásnak adják a kilincset a nemzetközi láncok divatos éttermeiben.