szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

A Fat Mo's szomszédjaként is emlegetett Avocado étterem nem keltett különösebb feltűnést másfél évvel ezelőtti megnyitásakor. Ám mára egyre meghatározóbb a nemcsak szórakozásra, hanem a gasztróélvezetekre vágyó közönség számára is.

© Gőgh Csilla
Az antik enteriőrön végigvonul a bézs-barna kombináció. A szellős teraszon nyáron kellemes klíma uralkodik, de sokkal meghittebb estét tölthetünk a belső rész ódon falai és könyvespolcai között. A keskeny belső galéria elkülönített, „könyvtáras” része kifejezetten a romantikára vágyóknak ajánlott.

Nehéz megragadni, mitől is érezzük meghitten barátságosmak a miliőt, hiszen a stílusa eklektikus, nem gyömöszölhető be egyetlen stílusskatulyába sem. Mintha számos építész munkájából csak a jó ötletek maradtak volna, bár az összképet rontja a bár melletti elülső rész álarcokkal teleaggatott egyvelege. Az alsó rész, ahol Buddha-szobrok teszik kissé orientálissá a hangulatot, alkalmas fogadások, rendezvények, bulik szerezésére.

Az étlapon jelentkező ízkavalkád viszont biztos, hogy osztatlan sikert arat. Végülis az Avocado elsősorban étterem, a hétvégenként rendezett bulik, illetve hétköznapi élőzenei estek csak kiegészítők.

Nem csak a törzsvendégeknek jár a nagyon visszafogott, de kellemesen barátságos fogadtatás: ottjárttunkkor a pincérek éppen a ruhából való folteltüntetés rejtelmeit segítették elsajátítani az egyik vendégnek.

© Gőgh Csilla
Ételtárlat

Ritka és üdítő tapasztalni, amikor a borlapon a borok az ételekhez, és nem a borkereskedelmi cégek kínálatához igazodnak. Itt ebben a szerencsés helyzetben vagyunk, sőt: az étterem egy-egy saját címkés chardonnay és zweigelt asztali borát is kóstolhatjuk. Ha mégis valami különlegesebbre vágyunk, akkor a Malatinszky 2006-os barrique chardonnay bora (800 Ft/dl) biztosan nem okoz majd csalódást. Nem sikerült rájönnünk, miért tartanak négyfajta ásványvizet: elveszünk a részletekben, nem jutunk az étlapig, mert mire végigolvassuk a vízkínálatot, belefárad még a szemünk is. Bőven elég lenne egy olcsóbb és egy prémiumkategóriás ásványvíz.

Ha végre az ételekhez jutunk, megtapasztalhatjuk, hogy a paradicsomleves lehet fehér is. Mégpedig úgy, hogy a lesózott paradicsomot egy szűrőn átfolyatják, majd egy kis tejszínnel rásegítve érik el a kívánt színhatást - de az ízhatása sem elhanyagolható. Az előételek között a fóliában sült lapos hal zsenge parajjal és citrommal az egyik legízletesebb fogás. Kár lenne kihagyni: a vajpuha halhoz nem a felismerhetetlenségig péppé gőzölt spenótlevél társul. A keleti ízek szerelmesei tobzódhatnak. Nem egyszerű a választás, de azért a thai zöld currys csirke zöldségekkel és párolt jázminrizzsel kihagyhatatlan, a kókusztej és a zöld curry egyedi ízkombinációt eredményez.

„Nomen est omen”: az étlapon nemcsak a vegetáriánus ételek, hanem az avocadóból készültek is külön szekciók kaptak. Jó hír a „húsevőknek”, hogy az argentin steak mellett itt a bélszín (200 dkg) is különösen ízletes, főleg ha az avocadós salsával és a vajas kukoricával kérjük.

Még az egyszerű választásokban is találunk valami kacifántosat: a Cézár salátánkra például igény szerint kérhetünk csirkét, lazacot, tonhalat, fokhagymás tigrisgarnélát is. A két- és háromfogásos menü mellett mindig találnak a vendégek valami érdekességet a heti ajánlatban is.

© Gőgh Csilla
Jellemzők:
Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 7000-9000 Ft
Egy presszókávé ára: 295 Ft
Konyha: nemzetközi, dél-amerikai, távol-keleti, vegyes
HVG tetszési index (max. 10X): XXXXXXX
Étterem: X Bár: X  Egyéb: szórakozóhely
Bankkártyák elfogadása: minden

Elérhetőség:
Cím: V. ker. Budapest, Nyári Pál u. 9..
Tel.: 06-266-3277
Nyitva: vas.-kedd: 10.30-01 óráig., szerda, csüt. 10.30-03 óráig, pént.-szo.: 10.30-05 óráig
Web.: www.avocadomusiccafe.hu  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gőgh Csilla Gasztro

A napos oldal: Sunny Bisztró

A korábbi Te+Én presszó neve hallatán negyventől felfelé sokan felkapják a fejüket: boldogult ifjúságuk kedvelt találkahelye volt. Homályos történeti okoknál fogva bezárásra ítéltetett a hely, hogy aztán olyan gyorsan változtasson címkéket és profilokat, amit egy elemében lévő kaméleon is megirigyelhet. Végül átkerült az élet “napos oldalára”: igényesen ráncbaszedték a régi kedvencet.

Gőgh Csilla Gasztro

Leroy-ék kertje

A Városmajorban tavaly nyitott Leroy Garden stílusában, hangulatában megegyezik a már jól ismert, divatos lánc bármely éttermével. A különbség annyi, ami a belvároshoz vagy a plázákhoz képest elvárható a budai zöldövezetben. Tágasabb a terasz, és az étlapon is találunk a szokottaktól eltérő, „gardenesebb” fogásokat.

hvg.hu Gasztro

Vapiano, avagy luxus gyorsétterem Bécsben

Ki gondolta volna még néhány éve is, hogy a hagyománytisztelő császárváros egyre-másra hódol be a kozmopolita trendeknek. Oda a sniclik és tányérhúsok hegemóniája. A bécsiek egymásnak adják a kilincset a nemzetközi láncok divatos éttermeiben.

Gőgh Csilla Gasztro

Minden időben Tisza cipőben szürcsöljük a Meggy Márkát

A Liszt Ferenc tér mára a gasztronomok mumusává vált. Főleg nyáron aggasztó a helyzet errefelé, legalábbis, ami a vendéglátást illeti. Ilyenkor mindegy, hogy mit, ki, milyen áron és hogyan kínál, a tér tömve van. A népek csak jönnek , jó mélyeket szívva e sajátos városi szubkultúra levegőjéből. Szó sincs arról, hogy egy bizonyos étteremhez ragaszkodnának, kulináris kalandokat keresnének. A Menza talán kivétel. Mindenestre üdítő színfolt a tér palettáján.

Gőgh Csilla Gasztro

Földi élvezetek az Andrássyn: Ultimate Wine & Coffee

Két legyet üthetünk egy csapásra, ha a három hónapja megnyitott Ultimate Wine & Coffee bárba térünk be mindjárt az Andrássy út elején. A helyi pörkölésű kávékülönlegességek mellett negyvenöt fajta bort kóstolhatunk. Sajnos az italokra jellemző minőség az ételkínálatban egyelőre nem mutatkozik.

Gőgh Csilla Gasztro

Kicsi, sárga, finom …: Mandarin étterem

Nagyon helyes kis Mandarin bújik meg a felkapott Liszt Ferenc tér közelében, az Operaház háta mögött. Kinézetével, családias hangulatával rögtön belopja magát a szívünkbe, még mielőtt belekóstolnánk a „ belsejébe”.

Kovács Gábor Gasztro

Sarki ízerőd: Rokfort étterem

Stabil lipótvárosi sarok. Valaha népszerű talponálló volt itt, majd Borsodi Söröző, ma pedig visszafogott ízléssel berendezett, jól szellőztetett, galériával bővített étterem, Rokfort néven.

Gőgh Csilla Gasztro

Szerepzavar a Váci utcában: Cafe Pataya

Nincs abban semmi kivetnivaló, ha egy étterem a turistákból akar megélni. Főleg, ha a Váci utcában működik. Mindenféle kapható, a kérdés csak az, meg tudjuk-e fizetni, s megéri-e.

Gőgh Csilla Gasztro

Fehér Mennyország, borsos belépővel

A belsőépítészet kedvelői és a gourmand-ok is elégedetten távozhatnak a nemrégiben nyílt White Heaven étteremből, bár a "mennyei" élvezeteket itt igencsak borsosan mérik. Földi halandónak alig megfizethető áron kóstolhatjuk a "mennyben" a fogásokat a Szent István bazilika szomszédságában.

Gőgh Csilla Gasztro

Tényleg Klassz ez a hely!

Kinek jutna eszébe bárpultot építeni papundekli boros dobozokból egy, az elegáns Andrássy úton levő üzletben? Hát, egy boros étterem tulajdonosainak, akik valami eredetivel akarnak kirukkolni. A Bortársaság korábbi Vörös és Fehér nevű étterme teljesen átalakult…