Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"eb098eb6-c00c-42ed-be90-2fd4c6613b87","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A Bahamákon az egyik legmagasabb a cápatámadások aránya a világon, néhány perc fürdőzés után felbukkanhatnak az uszonyosok.","shortLead":"A Bahamákon az egyik legmagasabb a cápatámadások aránya a világon, néhány perc fürdőzés után felbukkanhatnak...","id":"20250211_Amerikai-turistak-Bahamak-Karib-capa-capatamadas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/eb098eb6-c00c-42ed-be90-2fd4c6613b87.jpg","index":0,"item":"408dcd3e-3011-4721-b61e-7fbf96f1fe26","keywords":null,"link":"/elet/20250211_Amerikai-turistak-Bahamak-Karib-capa-capatamadas","timestamp":"2025. február. 11. 20:20","title":"Fiatal turistákra támadt egy cápa a Bahamákon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d5f9d7ee-2daf-40ef-8160-65f17a2318f2","c_author":"Balla István","category":"360","description":"A Pázmány Péter Katolikus Egyetem most induló gazdálkodási és menedzsmentképzését áthatja majd a katolikus szellemiség, de egyben meg kell felelnie a sztenderd szakmai követelményeknek is – mondja Botos Máté dékán. Interjú.","shortLead":"A Pázmány Péter Katolikus Egyetem most induló gazdálkodási és menedzsmentképzését áthatja majd a katolikus szellemiség...","id":"20250210_hvg-botos-mate-pazmany-peter-egyetem-dekan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d5f9d7ee-2daf-40ef-8160-65f17a2318f2.jpg","index":0,"item":"71a4df14-22ed-4560-822c-5372f9b26ecc","keywords":null,"link":"/360/20250210_hvg-botos-mate-pazmany-peter-egyetem-dekan","timestamp":"2025. február. 10. 17:40","title":"Katolikus szellemiségű gazdaságtudományi képzéssel rukkol elő a Pázmány","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c0a189b1-5029-4c2e-b967-d302b5e71e77","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"A katolikus egyházfő az illegális bevándorlók tömeges kitoloncolását kritizálta.","shortLead":"A katolikus egyházfő az illegális bevándorlók tömeges kitoloncolását kritizálta.","id":"20250211_egyesult-allamok-tomeges-deportalas-ferenc-papa-kritika-tom-homan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c0a189b1-5029-4c2e-b967-d302b5e71e77.jpg","index":0,"item":"593dae90-0f40-4b82-ab20-cae15e8bbb2c","keywords":null,"link":"/vilag/20250211_egyesult-allamok-tomeges-deportalas-ferenc-papa-kritika-tom-homan","timestamp":"2025. február. 11. 16:47","title":"„Bárcsak maradna a katolikus egyháznál, és rendbe tenné azt” – visszaszólt a pápának Trump határügyi biztosa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b714217d-786a-467a-9b15-03ee254b3d9b","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"1940. február 10-én mutatták be a legelső Tom és Jerry-epizódot. Eredetileg nem terveztek folytatást, ehhez képest még 2021-ben is feltűnt egy új epizód. Tudták, hogy az Oscar-díjas macskának és egérnek is van „polgári neve”? ","shortLead":"1940. február 10-én mutatták be a legelső Tom és Jerry-epizódot. Eredetileg nem terveztek folytatást, ehhez képest még...","id":"20250210_85-eve-kezdodott-a-vilag-legismertebb-macska-eger-haboruja-tom-es-jerry","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b714217d-786a-467a-9b15-03ee254b3d9b.jpg","index":0,"item":"c7c70447-580a-4345-a268-c386aa2d7ec5","keywords":null,"link":"/kultura/20250210_85-eve-kezdodott-a-vilag-legismertebb-macska-eger-haboruja-tom-es-jerry","timestamp":"2025. február. 10. 10:44","title":"85 éve kezdődött a világ legismertebb macska-egér háborúja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"31299bf3-de71-4cf5-b97f-b75936a50977","c_author":"MTI","category":"itthon","description":"A „libanoni stabilitás” fenntartása és megerősítése érdekében.","shortLead":"A „libanoni stabilitás” fenntartása és megerősítése érdekében.","id":"20250211_szijjato-peter-libanon-ukrajna-tamogatas-europai-bekekeret","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/31299bf3-de71-4cf5-b97f-b75936a50977.jpg","index":0,"item":"f3e79a2e-5b38-4bf7-85f4-6110d5864504","keywords":null,"link":"/itthon/20250211_szijjato-peter-libanon-ukrajna-tamogatas-europai-bekekeret","timestamp":"2025. február. 11. 15:04","title":"Szijjártó: Ukrajna helyett a libanoni hadsereget támogatjuk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5e1a0268-503c-4298-8d11-ff758aa21dfa","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"Két svéd újságíró kiment a vasárnapi Puskás Akadémia–Ferencváros-meccsre, de ott azt tapasztalták, hogy a hazaiaknak lényegében nincs is szurkolójuk. ","shortLead":"Két svéd újságíró kiment a vasárnapi Puskás Akadémia–Ferencváros-meccsre, de ott azt tapasztalták, hogy a hazaiaknak...","id":"20250211_felcsut-foci-sved-ujsagirok-jonathan-levi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5e1a0268-503c-4298-8d11-ff758aa21dfa.jpg","index":0,"item":"6882ddc8-325d-4943-8783-bc0d3665f425","keywords":null,"link":"/sport/20250211_felcsut-foci-sved-ujsagirok-jonathan-levi","timestamp":"2025. február. 11. 12:54","title":"A Felcsútban játszó svéd középpályás is elismerte, hogy Magyarország túl sokat költ a focira","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2162591c-6f06-49d3-b1bb-e54d4a8372f0","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Az író is felszólalt merénylőjének perén.","shortLead":"Az író is felszólalt merénylőjének perén.","id":"20250211_Salman-Rushdie-Oriasi-fajdalmat-es-sokkot-ereztem-es-tudataban-voltam-annak-hogy-hatalmas-mennyisegu-verben-fekszem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2162591c-6f06-49d3-b1bb-e54d4a8372f0.jpg","index":0,"item":"dd3b0b86-c8be-48d5-9154-8096bcd9aa9c","keywords":null,"link":"/kultura/20250211_Salman-Rushdie-Oriasi-fajdalmat-es-sokkot-ereztem-es-tudataban-voltam-annak-hogy-hatalmas-mennyisegu-verben-fekszem","timestamp":"2025. február. 11. 19:14","title":"Salman Rushdie: Óriási fájdalmat és sokkot éreztem, és tudtam, hogy hatalmas mennyiségű vérben fekszem","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"368ea67d-1ed7-4a3e-a9cb-22dd9e9bfaab","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A szemle hagyományosan filmes verseny is, az ünnepélyes díjátadót, február 9-én, a Corvin mozi Korda termében tartották meg. A díjakat a versenykategóriák zsűrijei ítélték oda, és adták át.","shortLead":"A szemle hagyományosan filmes verseny is, az ünnepélyes díjátadót, február 9-én, a Corvin mozi Korda termében tartották...","id":"20250210_A-Magyarazat-mindenre-kapta-a-13-ev-utan-ujra-kiosztott-filmszemle-fodijat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/368ea67d-1ed7-4a3e-a9cb-22dd9e9bfaab.jpg","index":0,"item":"d5df490b-fd7d-43f5-90aa-eea272a30f2a","keywords":null,"link":"/kultura/20250210_A-Magyarazat-mindenre-kapta-a-13-ev-utan-ujra-kiosztott-filmszemle-fodijat","timestamp":"2025. február. 10. 08:44","title":"A Magyarázat mindenre kapta a 13 év után újra kiosztott filmszemlefődíjat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Segal Viktor: "Itthon az olcsó éttermek a legdrágábbak"
szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?
Segal Viktor szerint az idősebb szakácsgeneráció idehaza még mindig azt hiszi, a vendégnek liszttel habart ételek, kockából készített levesek, túlsütött húsok dukálnak. A fiatalabbak közben remekműveket alkotnak.
hvg.hu: Hogyan lett séf?
Segal Viktor: Már kiskoromban szerettem a konyhában tüsténkedni. De mivel a családom felmenői között túlnyomó részben jogászok voltak, otthon hóbortnak tekintették a dolgot. Végül belátták, hogy többről van szó, amikor 1987-ben, frissen érettségizettként jelentkeztem egy szakácsiskolába. Gyakornokként a budapesti Hiltonban dolgoztam. Nem sokkal ezután a tel-avivi Hiltonban találtam magam. A hotel elegáns, egyúttal drága étterme kulináris szempontból nem jelentett nagy kihívást, de dolgozni ott tanultam meg.
hvg.hu: Milyen ételeket kellett készítenie?
S.V.: Hagyományos francia konyhát vittünk a vendégeknek, de a háttérben találkozott a különböző kultúrák ízvilága. Ugyanis rendre más készítette a száz fős konyhai személyzet kosztját. S mert sok náció képviseltette magát, volt mit ellesnünk egymástól. Később a David Intercontinentalban dolgoztam egy Michelin-csillagos olasz séf mellett. Ő mondta egyszer, nem attól fúziós egy konyha, hogy az étlapon felsorakozik külön-külön olasz, francia, vagy thai fogás, demonstrálva, lám, mi mindent tudunk. Hanem attól, hogy egyetlen fogáson belül miként ötvözzük a különböző konyhák ízeit. Mondjuk, amikor egy seabass halhoz tökéletesen passzoló polenta köretet adunk.
hvg.hu: Mégis, melyik helyen leste el a legtöbbet a szakma titkaiból?
S.V.: A Michelin-csillagos éttermekben. Persze ezekbe „messziről jött embernek” szinte lehetetlen bejutni. Még akkor is éveket kell várni egy helyre, ha ingyen, kosztért-kvártélyért dolgozunk nekik. Úgy kerültem ki Lyonba, Pierre Orsi Michelin-csillagos éttermébe, hogy ösztöndíjat nyertem egy versenyen. Háromszáz, 30 év alatti résztvevő főzött velem együtt, de valójában fogalmunk sem volt a megméretés lényegéről. Az utolsó fordulóban kérdezték csak meg, hogy mit csinálnék 4000 dollárral? Azt válaszoltam, hogy addig dolgoznék egy Michelin-csillagos étteremben, ameddig a pénzem kitart. Ez hatott, az állás az enyém volt.
hvg.hu: Végül is miben különbözik egy Michelin-csillagos étterem más jó vendéglőktől?
S.V.: A vendégtér nem feltétlenül különbözik, sőt, megtévesztő is lehet az egyszerűségével. A hihetetlenül profi háttér az, ami számít. A konyha felszereltsége, a technológia, a felhasznált fűszerek, alapanyagok, s persze, a fejek-kezek összehangoltsága… Itthon sajnos nincsenek meg még igazán ehhez a feltételek. Elég, ha csak bizonyos alapanyagok hiányát vesszük, melyekre építkezni kellene.
hvg.hu: A nagy utazások után hogyan ragadt mégis itthon?
S.V.: Hat évvel ezelőtt éppen egy új szerződést vártam – Máltán kellett volna kezdenem az ottani Hiltonban –, amikor egy szakácsversenyre hazajöttünk a feleségemmel. A barátaim hoztak össze egy amerikai fiúval, aki a Barakka étterem tulajdonosa lett. Segítettem neki az étlap összeállításában, majd egyéb ügyekben, aminek az lett a vége, hogy öt évre mellette ragadtam. Pár hónapja nyitottam meg a saját éttermemet, ahol a stílust, az enteriőrt az ételekhez igazítottuk.
hvg.hu: A magyar konyhakultúráról mi a véleménye?
S.V.: Nagyon sok helyen egyszerűen rosszul főznek. Olyan ez, mint az asszimilálódott kínai éttermek szindrómája: magyarosak, gyenge minőségűek, bár ugyanazzal a ráfordítással, energiával tudnának jobbat is. Itthon az olcsó éttermek a legdrágábbak. Ha jobban megnézzük, egy 1500 forintos pörkölt tele van ételízesítővel, rossz minőségű, fagyasztott hússal, amihez kapunk egy adag műrizst, műkrumplit, műgaluskát. Ez drága. Ennyi pénzből jó ételt is össze lehetne hozni, legfeljebb kicsit kisebb árréssel dolgoznának.
hvg.hu: Mintha a szakmai szervezetek, a magyar szakácsok között sem lenne teljes az egyetértés.
S.V.: Ez elsősorban a generációs különbségekből adódik. Sokan úgy gondolják, hogy régóta oly jól bevált, liszttel habart ételekhez, kockából készített levesekhez, túlsütött húsokhoz még mindig ragaszkodik egy jelentős vendégréteg, mert szerintük ebben a „nehezítésben” rejlik a magyaros étel titka. Közben egy teljesen új szakács-generáció nőtt fel, tagjai remekműveket tudnak készíteni, hihetetlenül tehetségesek, de sok helyen még nem az övék a döntés joga.