szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kávéházak.hu portál idén ötödik alkalommal állította össze a kávéházak Top 100-as listáját, s adta ki a legjobbnak járó díjat.

Az Év Kávéháza 2007 díjat a budapesti Gerlóczy Kávéház nyerte el. Az elmúlt évek kávéházi fejleményeire válaszul az idén első ízben a zsűri további két díjat hozott létre. A Legígéretesebb Új Kávéház címet a budapesti Déryné Bisztró, a Legjobb Láncszem -nek járó díjat pedig a kecskeméti California Coffee Company nyerte el. Ez utóbbival a szervezők idén bevonták a versenybe a piacon egyre nagyobb súllyal szereplő kávézóláncokat is.
A Kávéházak Versenyét 2003-ban indították el. Akkor és 2004-ben a tabellán csak budapesti helyek szerepeltek, a verseny 2005-ben lett országos. Az értékelést egy vendéglátósokból és kritikusokból álló szakmai zsűri végzi.

Az Év Kávéháza 2007:
Gerlóczy Kávéház; Európai lépték, elérhető elegancia
(Budapest, V. ker., Gerlóczy u. 1.)
Az Év Kávéháza 2007 díjat a Budapest belvárosában található Gerlóczy Kávéház nyerte el. A kávéház 2004 végén nyílt, és hamar kivívta a budapesti közönség elismerését. Az üzlet elmúlt kétéves működése pedig minden kétséget eloszlatott a koncepció eredményességét illetően. A klasszikus funkciót friss szemlélettel megvalósító kávéház sikeréhez nagymértékben hozzájárult az elegáns, igényes kávéházi térkialakítás, a minőségi étel- és italalapanyagok használata, és a helykiválasztás. Az üzlet sikeresen szólította meg a budapestieket, azon belül különösképpen a Belváros lakóit és az itt élő külföldieket.

A Gerlóczy egy európai léptékű kávéház. A hely formanyelvét tekintve nem igazodik szorosan a monarchiás tradíciókhoz, inkább egy tágabban értelembe vett európai örökséget ápol. Külön kiemelendő, hogy a Gerlóczy professzionálisan bánik a modern kommunikációs és marketing eszközökkel, ami a vendégekkel való kapcsolattartásban lassan elengedhetetlen feltétel.
(Szabados Tamás, a Kávéházak.hu szerkesztője)

A Legígéretesebb Új Kávéház:
Déryné Bisztró;: Budai- és világpolgároknak
(Budapest, I. ker., Krisztina tér 3.)
A Déryné Bisztró nyitásával ismét egy legendás hely kelt új életre. Elsősorban a nívós találkozóhelyekre vágyó budai polgárokat szólítja meg. Az egykor presszóként, illetve legelőbb kávéházként üzemelő Dérynét újraálmodták. Bisztró néven az új tulajdonosok a legújabb New Yorki-i és londoni trendnek megfelelő térben mégis ízig-vérig budapesti kávéházat hoztak létre, látványkonyhával, boros pincével, kandallóval, élőzenével, és elérhető árakkal.
A Déryné Bisztró - amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket - mérföldkövet jelenthet a magyarországi kávéházi élet fejlődésében. A lenyűgöző térkialakítás, a családi vállalkozásokra jellemző tulajdonosi elkötelezettség és az elérhető áron kínált, magas minőségű kávéházi élményre kiéhezett vendégkör együttállása nagyon komoly sikereket tartogat a néhány hónapja nyílt, fiatal kávéház számára.
(Orbán Gergely, a Kávéházak.hu alapító munkatársa)

A Legjobb Láncszem:
California Coffee Company, Kecskemét
Az új díjat kifejezetten a Magyarországon is mind nagyobb súllyal szereplő kávézóláncok számára alapították. Ezeket a sztenderdizálásra való törekvés különbözteti meg az egyénnek tágabb érvényesülést engedő független kávézóktól. A zsűri azonban itt is az egyes üzleteket vizsgálta, és a kecskeméti California Coffee Company éppen egyéni jellegzetességeivel, a „hely szelleme” iránti fogékonyszágával nyerte el a Legjobb Láncszem kitüntető címet. A California Coffee Company az első magyarországi, amerikai ihletésű kávézólánc, amelynek jelenleg négy üzlete van.

A Starbucks nyomán keletkezett gyorskávézóláncok, mint például a California Coffee Company, sokaknak a „nagy ellenfél” - a hagyományos, „egyedi és megismételhetetlen” kávéházak legfőbb kihívója. Sokkal jobban tesszük azonban, ha ellenségeskedés helyett inkább tanulunk egymástól. Például a kávékészítés és a baristatudomány tekintetében, melyet éppen a Starbucks és követői tettek újra divatossá New Yorktól Budapesten át Tokióig.
(Senkáriuk András, a Barista Hungary kávés szakoktató cég ügyvezetője)

/Az Év Kávéháza díj korábbi nyertesei: 2003: Károlyi Café; 2004: Zila Kávéház és Cukrászda; 2005: Alibi Café; 2006: Dunapark Kávéház/

A top 100-as teljes listát itt találja meg.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Lőrincz Zsolt Gasztro

Fondü: csók vagy bor

'Fondue isch guet und git e gueti Luune' - a fondü jó és jó hangulatot ad - tartja egy svájci szólás. Noha a fondü szó francia eredetű - a fondre ige jelentése "olvadni", "megolvasztani" -, a forró cserépedényben (caquelon) összeolvasztott sajtok mártását ma már tipikusan svájcinak tartják. Az alpesi országban állítólag a fondü fogyasztásának vidám szertartása tartja össze a közösségeket.

Gőgh Csilla Gasztro

Fondü,raklett, avagy grillezett sajt

Ha egy valamirevaló svájci étterem ajtaján benyitunk, az első,ami megcsapja az orrunkat a szinte émelyítő sajtillat. S ha nem a fondütálak felől jön, akkor biztosan: raklett. Azaz grillezett sajt, amelyhez feltétlenül krumplit, legfeljebb még zöldséget esznek. Az biztos, hogy nem tartozik a diétás fogások közé.

MTI Világ

Csak olasz lehet a parmezán

Az Európai Bíróság kedden megerősítette: csak olaszországi termék, a származási helye szerint védett és Párma térségében előállított Parmigiano Reggiano-t lehet Európában parmezánnak nevezni, így forgalmazni. Ez a parmezán.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Pajtában sült először

Földünkön mintegy 195 ezer négyzetkilométeren burgonyát termesztenek. Évente több mint 300 ezer tonnát takarítanak be belőle, ennek több mint felét a fejlődő országokban. Azonos területi adottságok mellett, akár zordabb éghajlati viszonyok közt is több tápanyag nyerhető ki belőle, mint bármilyen más növényből. Hazánkban is jelentős az egy főre jutó fogyasztás: 50-55 kg.

Vétek György Gasztro

A hónap séfje: Cseh János - Gundel

Cseh János 1968-ban Eigen Egon tanítványaként kötelezte el magát a szakácsmesterség mellett. Szállodák konyháin kezdett tanulóként, és az ötcsillagos Sofitel (korábban Hyatt) konyhafőnökeként hagyta maga mögött a hotelek világát. Március elsejétől a magyar vendéglátás emblematikus,nemzeti intézményének számító Gundel étterem séfje.

Medipress Plázs

Milyen egy egészséges vacsora?

Egy kettesben elköltött romantikus vacsoránál általában nem figyelünk arra, hogy a legegészségesebb ételeket fogyasszuk. Ilyenkor könnyű bűnbe esni, ám kis körültekintéssel olyan fogásokat választhatunk, amelyek nem jelentenek plusz kalóriákat, feltéve, hogy mértékkel fogyasztunk belőlük.

Bari Máriusz Tech

Aggodalmat keltő nemzeti ételt visz magával a koreai űrhajós

Űrbe viszik a koreai konyha egyik alapvető fogását, a kimcsi nevű erjesztett, csípős savanyúságot. Az ezt megelőző fejlesztés legnagyobb kihívása az volt, hogy miként szabadítható meg az étel penetráns szagától, illetve a mélyűri körülmények között kockázatot jelentő baktériumaitól.

Medipress Plázs

Keveset tudunk az ízlelésről

Az ízlelésről az étkezés élvezetében és a túlélésben betöltött szerepe ellenére csak igen keveset tudunk.