Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"8fd6a459-8bbe-4f2f-b7ac-7fbaf1aa57c5","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Szerinte az elektromos autók piacán nem kínálati, sokkal inkább keresleti problémák vannak. ","shortLead":"Szerinte az elektromos autók piacán nem kínálati, sokkal inkább keresleti problémák vannak. ","id":"20250117_Mercedes-vezer-CO2-kvota","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8fd6a459-8bbe-4f2f-b7ac-7fbaf1aa57c5.jpg","index":0,"item":"03604fe4-431b-4da0-8c4a-24d4daf429e2","keywords":null,"link":"/cegauto/20250117_Mercedes-vezer-CO2-kvota","timestamp":"2025. január. 17. 08:08","title":"A Mercedes vezére, a legnagyobb európai autós lobbi elnöke szerint újra kell tárgyalni a CO2-kvótákat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06b20ded-13ca-4b8a-a6f1-e3108876ea11","c_author":"Tóta W. Árpád","category":"360","description":"Vállat vonva elfogadjuk a felülről vagy régről jövő értelmetlen hülyeségeket, a keresztelőt és templomi esküvőt nulla hittel, az egyházi iskolát a képtelen elvárásaival, a zsinóros kabátban bohóckodó ispánt, a hivatalnok felsőbbrendűségét, a feudalizmust – írja szerzőnk. Vélemény.","shortLead":"Vállat vonva elfogadjuk a felülről vagy régről jövő értelmetlen hülyeségeket, a keresztelőt és templomi esküvőt nulla...","id":"20250117_hvg-Tota-W-Arpad-A-gyermekkor-vege","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06b20ded-13ca-4b8a-a6f1-e3108876ea11.jpg","index":0,"item":"dad0f977-1e7e-4249-8065-e1b0811f7e98","keywords":null,"link":"/360/20250117_hvg-Tota-W-Arpad-A-gyermekkor-vege","timestamp":"2025. január. 17. 08:00","title":"Tóta W. Árpád: Miért kényszerítjük bele a gyereket a szalagavatóba?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2122d613-9210-452b-9543-60dbb1b18672","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Koltai János a felesége, Pap Éva halála óta az emlékeibe menekül. Nemcsak a magánnyal, de egy egészségi problémával is meg kell küzdenie.","shortLead":"Koltai János a felesége, Pap Éva halála óta az emlékeibe menekül. Nemcsak a magánnyal, de egy egészségi problémával is...","id":"20250117_Maganyosan-el-a-Szomszedok-Gabor-Gabora-a-karacsonyt-is-egyedul-toltotte","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2122d613-9210-452b-9543-60dbb1b18672.jpg","index":0,"item":"aa194569-40ed-4391-92d9-4a120239e63c","keywords":null,"link":"/elet/20250117_Maganyosan-el-a-Szomszedok-Gabor-Gabora-a-karacsonyt-is-egyedul-toltotte","timestamp":"2025. január. 17. 08:25","title":"Magányosan él a Szomszédok Gábor Gábora, a karácsonyt is egyedül töltötte","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"56247057-d625-44ed-8ce0-32d8a25cd598","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A rendőrség szerint az autóban rögzített genetikai nyom közvetlen vérrokonságot mutat a Magyarországon elítélt férfival. ","shortLead":"A rendőrség szerint az autóban rögzített genetikai nyom közvetlen vérrokonságot mutat a Magyarországon elítélt...","id":"20250117_nemzetkozi-elfogatoparancs-moldav-audis-amokfuto-baleset-rendorseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/56247057-d625-44ed-8ce0-32d8a25cd598.jpg","index":0,"item":"2a18a9b2-e79d-4040-a37a-90df0839a983","keywords":null,"link":"/itthon/20250117_nemzetkozi-elfogatoparancs-moldav-audis-amokfuto-baleset-rendorseg","timestamp":"2025. január. 17. 15:29","title":"DNS-vizsgálat igazolta, hogy a kiutasított moldáv embercsempész testvére vezethette a balesetet okozó Audit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"67b20d90-1506-471f-8e68-102951812d15","c_author":"Mészáros Márton Balázs","category":"gazdasag","description":"A gazdaság változásaihoz igazította az Eurostat és a KSH a tevékenységek osztályozását, az új rendszer szerint már egyértelműen besorolható az uberezés és az Airbnb-zés, de hungarikumokból sincs hiány, a pálinkához és a jurtabérléshez csatlakozott a kisvasút is. A cégek és vállalkozók tevékenységeinek átvezetése automatikusan megtörtént – elméletileg, de nem ment minden zökkenőmentesen.","shortLead":"A gazdaság változásaihoz igazította az Eurostat és a KSH a tevékenységek osztályozását, az új rendszer szerint már...","id":"20250117_ksh-teaor-nav-airbnb-uber-influenszer-e-sport-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/67b20d90-1506-471f-8e68-102951812d15.jpg","index":0,"item":"bfab3532-798f-4ed2-9a2a-e774e440912a","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250117_ksh-teaor-nav-airbnb-uber-influenszer-e-sport-ebx","timestamp":"2025. január. 17. 13:00","title":"Már influenszerekkel, lósuttogókkal és kisvasutakkal is számol a KSH: megérkezett a nagy TEÁOR-ráncfelvarrás","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c4517fbb-bd6f-48b7-a8b8-bf168c633909","c_author":"László Ferenc","category":"tudomany","description":"A Rowenta S240 AI többek közt a mesterséges intelligenciát is beveti az otthonunk tisztábbá tételéért folytatott harcban. Kipróbáltuk, hogyan teljesít a gyakorlatban a felmosásra is képes legújabb robotporszívó.","shortLead":"A Rowenta S240 AI többek közt a mesterséges intelligenciát is beveti az otthonunk tisztábbá tételéért folytatott...","id":"20250118_lezer-kamera-ai-rowenta-s240-okos-robotporszivo-teszt-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c4517fbb-bd6f-48b7-a8b8-bf168c633909.jpg","index":0,"item":"2d185e1b-f44f-421d-a470-f4e21b69c616","keywords":null,"link":"/tudomany/20250118_lezer-kamera-ai-rowenta-s240-okos-robotporszivo-teszt-velemeny","timestamp":"2025. január. 18. 12:03","title":"Lézer, kamera és MI: teszten a Rowenta legokosabb robotporszívója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"491bd7ce-d9c6-497d-923f-e19ecb0c144d","c_author":"Matalin Dóra","category":"360","description":"Miközben Magyarország január 1-jével száműzte vendégmunkásai jó részét, az EU-tagságnak köszönhetően továbbra is magyarok tízezrei élvezik a nyugati munkavállalás lehetőségének előnyeit. Az ingázást a magyar bérek egyre nagyobb lemaradásra hajtja, az osztrák iskolákba ma ötször annyi magyar gyerek jár, mint a 2010-es évtized elején. Kik és miért ingáznak, és mennyi pénzt visznek haza?","shortLead":"Miközben Magyarország január 1-jével száműzte vendégmunkásai jó részét, az EU-tagságnak köszönhetően továbbra is...","id":"20250118_hvg-magyar-vandor-kulfoldre_ingazo_magyarok-ausztria-becs-kulfoldi-munka","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/491bd7ce-d9c6-497d-923f-e19ecb0c144d.jpg","index":0,"item":"148f17c6-4883-45f9-8ec9-48fd3f34c2ac","keywords":null,"link":"/360/20250118_hvg-magyar-vandor-kulfoldre_ingazo_magyarok-ausztria-becs-kulfoldi-munka","timestamp":"2025. január. 18. 10:30","title":"Gályáznak rendületlenül – magyarok tízezrei ingáznak az elfogadható fizetésért","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bc93c2b6-5061-4a75-9414-4193767a8f0d","c_author":"Keresztes Imre","category":"360","description":"A Pakisztán által létrehozott afgán Talibán komoly biztonsági fenyegetéssé vált Iszlámábád számára. A határon átívelő erőszak háborús feszültséget szít, az összecsapások mindennaposak.","shortLead":"A Pakisztán által létrehozott afgán Talibán komoly biztonsági fenyegetéssé vált Iszlámábád számára. A határon átívelő...","id":"20250117_hvg-afganisztan-pakisztan-taliban-fegyveres-osszecsapasok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bc93c2b6-5061-4a75-9414-4193767a8f0d.jpg","index":0,"item":"7b11252a-e11e-43dd-87de-02c7c8c4b189","keywords":null,"link":"/360/20250117_hvg-afganisztan-pakisztan-taliban-fegyveres-osszecsapasok","timestamp":"2025. január. 17. 14:55","title":"Halálzóna lett a pakisztáni–afgán határvidék a tálibok megerősödése nyomán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Kisko García cordobai mesterszakács nemrég Magyarországra látogatott néhány napra, hogy tudását megossza számos budapesti séffel; emellett a hazai közönséget is elkápráztatta néhány ínyenc fogással. Mottója: szenvedéllyel és szerelemmel kell főzni.
A mesterszakács saját konyháján. A kereativitáson van a hangsúly
A szakácsmesterséget szüleitől leste el, akik 32 esztendeje nyitották meg tradicionális éttermüket. Spanyolországot „kitanulva” egy idő után gasztromómiai kalandozásokba bonyolódott a világ különböző tájain. Szakmai útjai során megfordult Kínában, az Egyesült Államokban, Brüsszelben, Rómában, Hollandiában és Lyonban is. A harmincas éveiben járó főszakács konyhájában a szerelem és a szenvedély uralkodik, amelyet meleg szívvel ajánl a háziasszonyoknak is. A fantáziadús mesterszakács az El Choco nevű családi éttermében szenvedéllyel öltözteti az évezredes recepteket új köntösbe. Mellesleg a cordobai séf tavaly elnyerte a Madrid Fusion gasztronómiai szövetség az Év andalúz felfedezettje díját is.
Hvg.hu: Van a magyar és a spanyol konyhának metszéspontja, miben hasonlítanak egymáshoz?
Kisko García: Tény, hogy léteznek hasonlóságok a két konyha és az étkezési szokások között. Például nálunk is sok felvágott, húskészítmény kerül az asztalra. A magyarok számos leveséhez pedig igen hasonlítanak a mi szószos ételeink.
Hvg.hu: Milyen egyszerűbb andalúz fogást tudna ajánlani a magyar háziasszonyoknak, amelyet különösebb tudás nélkül bárki elkészíthet otthon ?
K. G.: Rendszeresen szervezek főzőkurzusokat, amelyeken az asszonyokat arra bíztatom, hogy kedvvel, szeretettel főzzenek. Bármelyik ételt el lehet készíteni andalúz módon, csak egy kis fantáziára és merészségre van szükség. Például, ha csak egy öntetet szeretnénk, vegyünk mondjuk egy majonézt, ami egyáltalán nem andalúz jellegzetesség, és bolondítsuk meg egy kis sherryvel. Ettől igazán pikáns és andalúzos lesz az íze. Ez fordítva is jól működik. Ha veszünk egy tradicionális kagylós ételt, és megbolondítjuk például mizoval, ami teljesen japán alapanyag, akkor igazán különleges és forradalmi lesz a végeredmény.
Hvg.hu: Tehát a lényeg a kreativitás és a fantázia?
K. G.: Nem teljesen, a kreativitás fontos, ugyanannyira mint a tradíció, de a lényeg, hogy ne hagyjuk magunkat csak egy motivációtól vezérelni.
Hvg.hu: Andalúzia Spanyolország legdélibb részén található, mi az, ami elhatárolja, megkülönbözteti az alapanyagokat és az ételeket a hispán konyha egészétől?
K. G.: Nehéz megfogalmazni a különbséget. Egyszerűen más. A déli és az északi halaknak, húsoknak egészen eltérő ízük van, hiszem a klíma és a földrajzi adottságok is teljesen különbözőek. Délen főleg szegények éltek és ma is annak mondható ez a rész, de a klíma miatt is elterjedtebbek itt például a hideg levesek, amelyeket északon nem találunk. Alapanyagokat tekintve hasonlókkal dolgozunk, de az én célom az, hogy ha valaki egy napon belül lejön Barcelonából hozzánk Cordobába, akkor csukott szemmel is érezze a különbséget. Vagy éppen fordítva, lássa meg a tányéron azt, ami a városban van.
Hvg.hu: Mire gondol?
K. G.: Például Cordobában a mecset tetején találunk két gömböt és egy holdat, sokáig törtem a fejemet, hogyan tudnám a motívumokat becsempészni az ételeinkbe. Végül megalkottam egy gömb alakú cukorral karamellizált libamáj pástétomot, amelyet igazi arannyal vontam be, ennek a tapadását növényi pástétommal oldottam meg, mindezt egy vattacukor darabra helyezem és úgy tálalom.
Második rész (Oldaltörés)
Előétel a la Kisko Garcia
Hvg.hu: Ez eléggé bizarul hangzik, a többi étel is hasonlóan bonyolult az ön éttermében?
K. G.: Egy képgalériában is minden festmény mindenkinek mást jelent, más emlékképeket hoz elő, mindaddig, amíg a mester ki nem áll a közönség elé, és el nem magyarázza, hogy mit érzett miközben festette a művet. Én egy új ételkészítési irányzatot képviselek, mely már nem csupán fogásokat készít, hanem érzéseket jelenít meg. Ha hozzám jön valaki, akkor engem ismer meg az általam készített ételeken keresztül.
Hvg.hu: Ennyi az egész?
K. G.: Ez egyszerűen hangzik, de nagyon bonyolult, egyrészről nagyon nehezen születnek meg a tökéletes alkotások, másrészről pedig a tradíciók túl erősek. Így az újításnak idő kell míg érvényesülni tud, de a világ legkreatívabbnak kikiáltott séfjének, Ferran Adrianak köszönhetően már sokat javult a helyzet.
Hvg.hu: Várhatóan hány év mire megpuhul a közönség és befogadja az újdonságokat?
K. G.: Előre nem lehet tudni, de tíz évvel korábban még csak a tradíció számított. Most azt csinálom, amit szeretek, önkifejezésként élem meg. De mert családi vállalkozásunk van, figyelnem kell arra is, hogy az ő megélhetésüket ne kockáztassam az én egyedi, extravagáns elképzeléseim miatt. Hvg.hu: Mi a kedvenc étele?
K. G.: A kedvencem a tengeri sügér lágy, tejszínes szósszal, és tintahallal.
Hvg.hu:Ön milyen vendég, ha elmegy valahova?
K. G.: Kritikus. Szeretek jókat enni, és nem hagyom elrontani a kedvem az asztalnál.
Hvg.hu: Otthon is, ha éppen a felesége főz?
K. G.: Nálunk az étterem és az otthon egybemosódik. A feleségem jól főz. S végül is mindegy milyen alapanyagot választ, mert biztos, hogy jó minőséget vesz le a polcról.