Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"efcb893f-961c-41f3-a16e-22221c707ea4","c_author":"Maltofer","category":"brandchannel","description":"A ferritin a vashiány és a vérszegénység egyik legfontosabb biomarkere, amely már akkor segíthet a vashiányos állapotok korai felismerésében, amikor a klinikai tünetek még nem jelentkeztek. A ferritin szintjének ellenőrzése kulcsfontosságú a súlyosabb vashiányos állapotok megelőzésében, különösen terhes nők és sportolók esetében, ahol nincs idő a hosszadalmas kezelésre.","shortLead":"A ferritin a vashiány és a vérszegénység egyik legfontosabb biomarkere, amely már akkor segíthet a vashiányos állapotok...","id":"20250428_Ezt-az-erteket-ellenorizze-a-laboreredmenyben-maltofer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/efcb893f-961c-41f3-a16e-22221c707ea4.jpg","index":0,"item":"485cced7-f36f-495a-93ca-d4204f54abef","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250428_Ezt-az-erteket-ellenorizze-a-laboreredmenyben-maltofer","timestamp":"2025. június. 09. 15:30","title":"Aktívan sportol, esetleg kisbabát vár? Akkor ezt az értéket mindenképpen ellenőrizze a laboreredményben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Maltofer","c_partnerlogo":"b5850ba1-e583-4d22-9186-688d82b8c838","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"b025f688-b9dd-45c3-bff3-aa03cd21c0ac","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"A gép Lyonba tartott 143 emberrel a fedélzeten, sérülés nem történt.","shortLead":"A gép Lyonba tartott 143 emberrel a fedélzeten, sérülés nem történt.","id":"20250609_Fustot-erzekelte-kenyszerleszallast-hajtott-vegre-egy-Budapestrol-indult-repulo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b025f688-b9dd-45c3-bff3-aa03cd21c0ac.jpg","index":0,"item":"b9f1800d-a93f-4b01-bccf-cd5e4b83245c","keywords":null,"link":"/vilag/20250609_Fustot-erzekelte-kenyszerleszallast-hajtott-vegre-egy-Budapestrol-indult-repulo","timestamp":"2025. június. 09. 19:22","title":"Füstöt érzékeltek, kényszerleszállást hajtott végre egy Budapestről indult repülő","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1386c690-16ec-41c1-9474-15e3c02a7862","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Fiatal, közepes méretű barnamedvét láttak Égerszögnél, de eltűnt.","shortLead":"Fiatal, közepes méretű barnamedvét láttak Égerszögnél, de eltűnt.","id":"20250609_Kiranduloido-medve-boklaszik-az-Aggteleki-Nemzeti-Park-deli-reszen","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1386c690-16ec-41c1-9474-15e3c02a7862.jpg","index":0,"item":"5c4f28b3-e672-4555-991b-d69cc37230ca","keywords":null,"link":"/itthon/20250609_Kiranduloido-medve-boklaszik-az-Aggteleki-Nemzeti-Park-deli-reszen","timestamp":"2025. június. 09. 08:30","title":"Kirándulóidő: medve bóklászik az Aggteleki Nemzeti Park déli részén","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ec87f7d3-02c1-4891-aec4-4718fb7dddb2","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az, hogy nyomtatókat működtetnek több évtizedes operációs rendszerek, nem is olyan meglepő, az viszont annál inkább, hogy liftek, vonatok vagy kórházak mögött is állhatnak elavult szoftveres megoldások.","shortLead":"Az, hogy nyomtatókat működtetnek több évtizedes operációs rendszerek, nem is olyan meglepő, az viszont annál inkább...","id":"20250608_regi-windows-xp-3-1-dos-operacios-rendszer-hasznalata","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ec87f7d3-02c1-4891-aec4-4718fb7dddb2.jpg","index":0,"item":"1fa993de-046b-4ce7-9498-c947879014b6","keywords":null,"link":"/tudomany/20250608_regi-windows-xp-3-1-dos-operacios-rendszer-hasznalata","timestamp":"2025. június. 08. 16:03","title":"Vonatok, kórházak működése múlik még mindig Windows XP, sőt Windows 3.1 és DOS rendszereken","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b47d100f-5c8a-4641-9919-69bf14223408","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Az idős embereket teljesen elzárták a külvilágtól, volt, akinek összekötözték a lábát, mást megvertek, vagy rájuk zárták a szobaajtót.","shortLead":"Az idős embereket teljesen elzárták a külvilágtól, volt, akinek összekötözték a lábát, mást megvertek, vagy rájuk...","id":"20250607_A-horror-hazainak-nevezte-a-bolgar-miniszter-a-ket-idosotthont-ahonnan-75-bantalmazott-lakot-kellett-kimenekiteni","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b47d100f-5c8a-4641-9919-69bf14223408.jpg","index":0,"item":"9331d304-951d-4756-9772-2bdf3203418e","keywords":null,"link":"/vilag/20250607_A-horror-hazainak-nevezte-a-bolgar-miniszter-a-ket-idosotthont-ahonnan-75-bantalmazott-lakot-kellett-kimenekiteni","timestamp":"2025. június. 07. 21:46","title":"A horror házainak nevezte a bolgár miniszter a két idősotthont, ahonnan 75 bántalmazott lakót kellett kimenekíteni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fa6dfee0-3ff3-46fb-887d-b03345c3f26c","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Csaknem Alaszkáig vitték a Tu-160-as stratégiai bombázóikat. Úgy okoskodhatnak, hogy közúton nem elérhető a bázisuk, így nem kell drónoktól tartani.","shortLead":"Csaknem Alaszkáig vitték a Tu-160-as stratégiai bombázóikat. Úgy okoskodhatnak, hogy közúton nem elérhető a bázisuk...","id":"20250608_bering-tenger-anadir-tu-160-strategiai-bombazo-repuloter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fa6dfee0-3ff3-46fb-887d-b03345c3f26c.jpg","index":0,"item":"1e7d06b0-8db3-4d71-bfac-e8b19de84057","keywords":null,"link":"/vilag/20250608_bering-tenger-anadir-tu-160-strategiai-bombazo-repuloter","timestamp":"2025. június. 08. 21:26","title":"Az oroszok a Bering-tenger partjáig menekítették a legmodernebb bombázóikat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b352cedd-314b-4ba0-b699-b30cad51752b","c_author":"Csendes-Erdei Emese","category":"360","description":"Néhány magánintézményben már végeznek robotok felhasználásával térdprotézisműtéteket. Az MI-vel megtámogatott szerkezetek pontosan modellezik, hogy a protézis hogyan illeszkedne a legjobban.","shortLead":"Néhány magánintézményben már végeznek robotok felhasználásával térdprotézisműtéteket. Az MI-vel megtámogatott...","id":"20250609_hvg-terdprotezismutet-magankorhaz-robotika","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b352cedd-314b-4ba0-b699-b30cad51752b.jpg","index":0,"item":"7fe26597-c4ee-4214-ace1-e9e42421704c","keywords":null,"link":"/360/20250609_hvg-terdprotezismutet-magankorhaz-robotika","timestamp":"2025. június. 09. 12:30","title":"Drága, de pontos: ilyen, amikor robot segíti a térdprotézisműtéteket Magyarországon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"880bd797-4d93-43ed-bcc8-d95f1f283620","c_author":"Kovács Bálint","category":"kultura","description":"Bodó Viktor új rendezése, a Boldogtalanok az Örkény István Színházban tulajdonképpen a szeretetről szól. Csak éppen úgy, hogy azt mutatja meg, mi van, ha nem jut belőle egy érintésnyi sem. Kritika.","shortLead":"Bodó Viktor új rendezése, a Boldogtalanok az Örkény István Színházban tulajdonképpen a szeretetről szól. Csak éppen...","id":"20250608_bodo-viktor-boldogtalanok-orkeny-szinhaz-kritika-tenki-reka-nagy-zsolt-csakanyi-eszter-fust-milan-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/880bd797-4d93-43ed-bcc8-d95f1f283620.jpg","index":0,"item":"5700c90a-6cfd-4ebe-b012-43d3aa12dc78","keywords":null,"link":"/kultura/20250608_bodo-viktor-boldogtalanok-orkeny-szinhaz-kritika-tenki-reka-nagy-zsolt-csakanyi-eszter-fust-milan-ebx","timestamp":"2025. június. 08. 20:00","title":"Tenki Réka és Nagy Zsolt kegyetlen, de túl ismerős világba engednek be","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Kisko García cordobai mesterszakács nemrég Magyarországra látogatott néhány napra, hogy tudását megossza számos budapesti séffel; emellett a hazai közönséget is elkápráztatta néhány ínyenc fogással. Mottója: szenvedéllyel és szerelemmel kell főzni.
A mesterszakács saját konyháján. A kereativitáson van a hangsúly
A szakácsmesterséget szüleitől leste el, akik 32 esztendeje nyitották meg tradicionális éttermüket. Spanyolországot „kitanulva” egy idő után gasztromómiai kalandozásokba bonyolódott a világ különböző tájain. Szakmai útjai során megfordult Kínában, az Egyesült Államokban, Brüsszelben, Rómában, Hollandiában és Lyonban is. A harmincas éveiben járó főszakács konyhájában a szerelem és a szenvedély uralkodik, amelyet meleg szívvel ajánl a háziasszonyoknak is. A fantáziadús mesterszakács az El Choco nevű családi éttermében szenvedéllyel öltözteti az évezredes recepteket új köntösbe. Mellesleg a cordobai séf tavaly elnyerte a Madrid Fusion gasztronómiai szövetség az Év andalúz felfedezettje díját is.
Hvg.hu: Van a magyar és a spanyol konyhának metszéspontja, miben hasonlítanak egymáshoz?
Kisko García: Tény, hogy léteznek hasonlóságok a két konyha és az étkezési szokások között. Például nálunk is sok felvágott, húskészítmény kerül az asztalra. A magyarok számos leveséhez pedig igen hasonlítanak a mi szószos ételeink.
Hvg.hu: Milyen egyszerűbb andalúz fogást tudna ajánlani a magyar háziasszonyoknak, amelyet különösebb tudás nélkül bárki elkészíthet otthon ?
K. G.: Rendszeresen szervezek főzőkurzusokat, amelyeken az asszonyokat arra bíztatom, hogy kedvvel, szeretettel főzzenek. Bármelyik ételt el lehet készíteni andalúz módon, csak egy kis fantáziára és merészségre van szükség. Például, ha csak egy öntetet szeretnénk, vegyünk mondjuk egy majonézt, ami egyáltalán nem andalúz jellegzetesség, és bolondítsuk meg egy kis sherryvel. Ettől igazán pikáns és andalúzos lesz az íze. Ez fordítva is jól működik. Ha veszünk egy tradicionális kagylós ételt, és megbolondítjuk például mizoval, ami teljesen japán alapanyag, akkor igazán különleges és forradalmi lesz a végeredmény.
Hvg.hu: Tehát a lényeg a kreativitás és a fantázia?
K. G.: Nem teljesen, a kreativitás fontos, ugyanannyira mint a tradíció, de a lényeg, hogy ne hagyjuk magunkat csak egy motivációtól vezérelni.
Hvg.hu: Andalúzia Spanyolország legdélibb részén található, mi az, ami elhatárolja, megkülönbözteti az alapanyagokat és az ételeket a hispán konyha egészétől?
K. G.: Nehéz megfogalmazni a különbséget. Egyszerűen más. A déli és az északi halaknak, húsoknak egészen eltérő ízük van, hiszem a klíma és a földrajzi adottságok is teljesen különbözőek. Délen főleg szegények éltek és ma is annak mondható ez a rész, de a klíma miatt is elterjedtebbek itt például a hideg levesek, amelyeket északon nem találunk. Alapanyagokat tekintve hasonlókkal dolgozunk, de az én célom az, hogy ha valaki egy napon belül lejön Barcelonából hozzánk Cordobába, akkor csukott szemmel is érezze a különbséget. Vagy éppen fordítva, lássa meg a tányéron azt, ami a városban van.
Hvg.hu: Mire gondol?
K. G.: Például Cordobában a mecset tetején találunk két gömböt és egy holdat, sokáig törtem a fejemet, hogyan tudnám a motívumokat becsempészni az ételeinkbe. Végül megalkottam egy gömb alakú cukorral karamellizált libamáj pástétomot, amelyet igazi arannyal vontam be, ennek a tapadását növényi pástétommal oldottam meg, mindezt egy vattacukor darabra helyezem és úgy tálalom.
Második rész (Oldaltörés)
Előétel a la Kisko Garcia
Hvg.hu: Ez eléggé bizarul hangzik, a többi étel is hasonlóan bonyolult az ön éttermében?
K. G.: Egy képgalériában is minden festmény mindenkinek mást jelent, más emlékképeket hoz elő, mindaddig, amíg a mester ki nem áll a közönség elé, és el nem magyarázza, hogy mit érzett miközben festette a művet. Én egy új ételkészítési irányzatot képviselek, mely már nem csupán fogásokat készít, hanem érzéseket jelenít meg. Ha hozzám jön valaki, akkor engem ismer meg az általam készített ételeken keresztül.
Hvg.hu: Ennyi az egész?
K. G.: Ez egyszerűen hangzik, de nagyon bonyolult, egyrészről nagyon nehezen születnek meg a tökéletes alkotások, másrészről pedig a tradíciók túl erősek. Így az újításnak idő kell míg érvényesülni tud, de a világ legkreatívabbnak kikiáltott séfjének, Ferran Adrianak köszönhetően már sokat javult a helyzet.
Hvg.hu: Várhatóan hány év mire megpuhul a közönség és befogadja az újdonságokat?
K. G.: Előre nem lehet tudni, de tíz évvel korábban még csak a tradíció számított. Most azt csinálom, amit szeretek, önkifejezésként élem meg. De mert családi vállalkozásunk van, figyelnem kell arra is, hogy az ő megélhetésüket ne kockáztassam az én egyedi, extravagáns elképzeléseim miatt. Hvg.hu: Mi a kedvenc étele?
K. G.: A kedvencem a tengeri sügér lágy, tejszínes szósszal, és tintahallal.
Hvg.hu:Ön milyen vendég, ha elmegy valahova?
K. G.: Kritikus. Szeretek jókat enni, és nem hagyom elrontani a kedvem az asztalnál.
Hvg.hu: Otthon is, ha éppen a felesége főz?
K. G.: Nálunk az étterem és az otthon egybemosódik. A feleségem jól főz. S végül is mindegy milyen alapanyagot választ, mert biztos, hogy jó minőséget vesz le a polcról.