Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"ecd8afe6-d190-4eb8-a95f-6e8911ea0ced","c_author":"Gyükeri Mercédesz","category":"gazdasag","description":"Már eddig is több tízmilliárd forintos kárt okozott a ragadós száj- és körömfájásjárvány, a piaci félelmek azonban ennél is jóval komolyan problémát okozhatnak akár hosszabb távon is. Erről is beszélt Nagy István agrárminiszter, aki arra is felhívta a figyelmet: nem azzal van a baj, hogy lazák lennének a higiéniai előírások, hanem hogy nem tartják be azokat.","shortLead":"Már eddig is több tízmilliárd forintos kárt okozott a ragadós száj- és körömfájásjárvány, a piaci félelmek azonban...","id":"20250425_Nagy-Istvan-szaj-es-koromfajas-sertes-marha-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ecd8afe6-d190-4eb8-a95f-6e8911ea0ced.jpg","index":0,"item":"0cd9e514-0b5d-4fa7-a270-40565396790e","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250425_Nagy-Istvan-szaj-es-koromfajas-sertes-marha-ebx","timestamp":"2025. április. 25. 13:19","title":"Érik a piaci pánik a száj- és körömfájás miatt, az állatok már nem férnek fel a vágóhídra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"435aa075-d39a-46fa-b495-8c0d84f34b4f","c_author":"HVG","category":"sport","description":"Egy svájci lap csodálkozott rá a hatalom és a futball sajátos összefonódására Magyarországon.","shortLead":"Egy svájci lap csodálkozott rá a hatalom és a futball sajátos összefonódására Magyarországon.","id":"20250425_Quentin-Maceiras-Felcsut-Orban-oltozo-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/435aa075-d39a-46fa-b495-8c0d84f34b4f.jpg","index":0,"item":"9e49cf2d-e006-490a-9f95-18f9a3299b94","keywords":null,"link":"/sport/20250425_Quentin-Maceiras-Felcsut-Orban-oltozo-ebx","timestamp":"2025. április. 25. 10:49","title":"Felcsúti légiós: Előfordult, hogy Orbán beállított az öltözőbe meccs után","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b191e780-1801-4a09-8f1e-4dd400826397","c_author":"Lenthár Balázs","category":"360","description":"1884 első napjaiban a pesti főposta épületének udvaráról eltűnt egy nagy értékű pénzesláda. Minden jel arra mutatott, hogy belső munkáról volt szó, a rendőrség mégis tehetetlen volt sokáig az ügyben, ami részben azért volt, mert a testület addigra használhatatlanná korrumpálódott, illetve azért, mert a bűnügy felderítéséhez szükséges szakértelemnek is híján volt. A népgúny hozzájárult viszont ahhoz, hogy a fővárosi rendőrség berkein belül komoly változás vette kezdetét, és létrejött egy európai összehasonlításban is az élvonalba pozicionálható testület. És menet közben a rablás tetteseit is kézre kerítette egy szemfüles detektív.","shortLead":"1884 első napjaiban a pesti főposta épületének udvaráról eltűnt egy nagy értékű pénzesláda. Minden jel arra mutatott...","id":"20250424_Szazadfordulos-bunugyek-posztkisztli-postarablas-budapest-rendorseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b191e780-1801-4a09-8f1e-4dd400826397.jpg","index":0,"item":"4672f4e3-a0f7-45e9-b668-351dceba8aed","keywords":null,"link":"/360/20250424_Szazadfordulos-bunugyek-posztkisztli-postarablas-budapest-rendorseg","timestamp":"2025. április. 24. 20:00","title":"Századfordulós bűnügyek – A postarablás, ami miatt 10 éven át röhögött mindenki a rendőrségen","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06b05bb1-298f-4f6c-b06e-42fa7995f6eb","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Egérkísérletekkel bizonyították a kutatók, hogy nem minden szinapszis követi ugyanazt a tanulási mintázatot az agyban – és ennek a felfedezésnek lehet egy fontos jelentősége is.","shortLead":"Egérkísérletekkel bizonyították a kutatók, hogy nem minden szinapszis követi ugyanazt a tanulási mintázatot az agyban –...","id":"20250424_agy-tanulasi-folyamat-idegrendszer-szinapszisok-kapcsolat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06b05bb1-298f-4f6c-b06e-42fa7995f6eb.jpg","index":0,"item":"1d4aec14-0041-46d6-8b8b-aa205b928e4a","keywords":null,"link":"/tudomany/20250424_agy-tanulasi-folyamat-idegrendszer-szinapszisok-kapcsolat","timestamp":"2025. április. 24. 20:03","title":"Hogyan tanul az agy? Meglepő felfedezést tettek a tudósok","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ba4c2721-f798-46c2-b0ad-b87a71267526","c_author":"Domány András","category":"sport","description":"A sportért is felelős honvédelmi miniszter ítélheti oda az olimpiai járadékot annak az edzőnek, akire a sportoló nem tesz javaslatot.","shortLead":"A sportért is felelős honvédelmi miniszter ítélheti oda az olimpiai járadékot annak az edzőnek, akire a sportoló nem...","id":"20250424_lex-milak-honvedelmi-miniszter-olimpiai-jaradek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ba4c2721-f798-46c2-b0ad-b87a71267526.jpg","index":0,"item":"f8f5dfa9-bcb2-44ba-a545-02caf110e2c6","keywords":null,"link":"/sport/20250424_lex-milak-honvedelmi-miniszter-olimpiai-jaradek","timestamp":"2025. április. 24. 15:11","title":"Jön a lex Milák, a honvédelmi miniszter új feladatot kap","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f45e6ca5-94f0-47c0-8a92-2ac0dde3d5ca","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Ahány ország, annyi stratégia: a magyar kormány például mindenki másnál kedvezőbb adókörnyezettel próbálja ide csábítani a cégeket, ezért cserébe sokkal több áfát kell beszednie az emberektől. A Niveus bemutatta, mivel próbálkoznak Közép-Európa országai, hogy legyen elég bevételük, és mégse váljon riasztóvá a túl sok adó.","shortLead":"Ahány ország, annyi stratégia: a magyar kormány például mindenki másnál kedvezőbb adókörnyezettel próbálja ide...","id":"20250424_ado-kozep-europai-adoverseny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f45e6ca5-94f0-47c0-8a92-2ac0dde3d5ca.jpg","index":0,"item":"9c7d345b-1ae6-4b83-88de-fa1d09c44316","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250424_ado-kozep-europai-adoverseny","timestamp":"2025. április. 24. 14:35","title":"A vásárlók fizetik meg az árát, hogy a kormány megpróbálja megnyerni a közép-európai adóversenyt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"76ad3332-9908-4fca-af89-68888508c405","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Január óta harmadával estek a cég részvényárai. ","shortLead":"Január óta harmadával estek a cég részvényárai. ","id":"20250425_Tovabbra-is-valsagban-a-Nissan-rekordmerteku-veszteseg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/76ad3332-9908-4fca-af89-68888508c405.jpg","index":0,"item":"c54437fb-77f6-4988-9738-670bb152e424","keywords":null,"link":"/cegauto/20250425_Tovabbra-is-valsagban-a-Nissan-rekordmerteku-veszteseg","timestamp":"2025. április. 25. 08:02","title":"Továbbra is válságban a Nissan, rekordmértékű veszteséget várnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"436e486c-614b-49fc-a019-a486aea1b79f","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A miniszterelnök lánya szerint Budapest nyitott és sokszínű város, ahol ha négycsillagos élményre készül az ember, könnyen ötcsillagos érzéssel távozik.","shortLead":"A miniszterelnök lánya szerint Budapest nyitott és sokszínű város, ahol ha négycsillagos élményre készül az ember...","id":"20250424_Orban-Rahel-nem-szereti-a-premiumturista-kifejezest","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/436e486c-614b-49fc-a019-a486aea1b79f.jpg","index":0,"item":"93ed305c-32ff-4904-9ab0-dc6f76dc6734","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250424_Orban-Rahel-nem-szereti-a-premiumturista-kifejezest","timestamp":"2025. április. 24. 11:07","title":"Orbán Ráhel nem szereti a prémiumturista kifejezést","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Fausto Di Vora tizennyolc éve dolgozik azon, hogy meggyőzzön bennünket, az olasz konyha nem csak a milánói makarónit, a bolognai spagettit, a pizzát és a tiramisut jelenti. Sőt, legfőbbként nem azt. Hihetünk neki, s nemcsak azért, mert honfitársai egy ízben már neki ítélték a világ legjobb külföldi olasz étterme címet.
Hvg.hu: Ha jól tudom, ön azon szakácsok közé tartozik, akik már gyerekkorukban eldöntötték, milyen szakmát választanak.
Fausto Di Vora. Nem feltétlen híve a trendi dolgoknak
Fausto Di Vora: Sem a szűkebb, sem a tágabb családunkban nem volt senki, aki valaha is hivatásszerűen szakácskodott volna. Engem viszont már gyerekkoromban érdekeltek a konyhában zajló események, 13-14 évesen már saját receptjeim szerint főzőcskéztem, amit eleinte leginkább a nagymama lábasai, fazekai bántak. Ekkora a család is beletörődött a választásomba. Így beiratkozhattam egy szakácsiskolába, 18 évesen pedig elhelyezkedtem egy kis udinei hotelban. Három évvel később következett az első igazán komoly hely, a velencei Hotel Excelsior, ahol igazi, nagy konyha működött, legalább negyvenfős csapattal, posztos szakácsokkal. Ide nem lehetett csak úgy bekerülni, hogy jöttem dolgozni, ennyi meg ennyi pénzt kérek. Ilyesmiről szó sem lehetett, az ember örült, ha hívták, hogy van egy üresedés: gyere, próbáld ki magad! Hat évig dolgoztam ott, végigjárva a konyha összes posztját.
Hvg.hu: Éves szabadságait sem síeléssel vagy vitorlázással töltötte…
F. D. V.: Amikor elérkezett a szabadság, csomagoltam és elutaztam másfelé dolgozni meg nyelveket tanulni. Sztázsoltam, vagyis kosztért és kvártélyért dolgoztam római, bergamói és londoni éttermekben. Időközben pedig megismerkedtem olyan olasz séfekkel, mint Gualtiero Marchesi, Giorgio Pinchiorri és Angelo Paracucchi, akik közül az utóbbival való találkozásom meghatározó lett. A két Michelin-csillagos séf ugyanis felajánlotta, hogy dolgozzak vele az egyik szöuli olimpiára megnyíló hotel olasz éttermében. Az Il Cavaliere volt az első hely, ahol már konyhafőnök voltam.
Hvg.hu: Hogyan került Budapest a képbe?
F. D. V.: A szöuli esztendő után következett New York, mégpedig nem kisebb hely, mint a Cipriani, majd Los Angelesben a Rex, végül Budapest, az akkor nyíló belvárosi Marco Polo étterem. Időközben pedig megismerkedtem a leendő feleségemmel, aki végül rábeszélt, hogy próbáljuk meg, nyissunk Budapesten egy saját éttermet. Így találtunk rá arra a helyre a Dohány utcában, ahol tizennégy éve megnyitottuk a Fausto’s éttermet. Talán szerencsénk is volt, mert nagyon hamar tudtunk hozni egy jó színvonalat, és kialakult a stabil vendégkörünk. Másfél évvel ezelőtt átköltöztünk a Székely Mihály utcába, az Operaház közelébe, de a régi helyen megcsináltuk az Osteria Faustót.
Hvg.hu: A régi Fausto’s kifejezetten családias hangulatú volt, az új sokkal inkább trendi.
F. D. V.: A régi helyünkkel az volt a legfőbb baj, hogy három szinten helyezkedett el, a konyha a pincében volt. Ugyanakkor kicsit előrébb is akartunk lépni, amennyire csak lehet megtartani a családias jelleget, de egyszerre modernebbé és elegánsabbá is válni. Amikor megnyitottunk, az első vendégeink, akik ugyanazt várták, mint a régi Fausto’s-ban, meglepődtek, sőt talán pánikba is estek egy kicsit: mi történt Faustóval? De hál’ istennek, megnyugodtak, és elfogadtak. Nincs okom a panaszra, minden nap tele vagyunk vendégekkel.
Hvg.hu: Mintha a konyha is szakított volna az eddigi, szigorú, konzervatív olasz vonallal, nyitott a világ felé.…
F. D. V.: Lehet, hogy ez így látszik, mert mostanában kerültek felszínre az új technológiák, a nemzetközi gasztronómiai trendek, de nem vagyok az az ember, aki feltétlen híve a trendi dolgoknak, a mindenáron való újat akarásnak. Lehetnek és kellenek új eljárások, de a hagyományos ízeket meg kell őrizni. Divat manapság az olyan új technológiákkal dicsekedni, mint például a sokkoló hűtés. Pedig már húsz éve csináljuk ezt is, csak eddig jeget használtunk hozzá. Vagy ételekről beszélve, itt van a japán nyers halétel, a szusi. Most divat, beszélnek róla, holott mi már régóta adunk egy jellegzetes és hagyományos olasz fogást, ami nyers hal paradicsommal, egy kis bazsalikommal, prosecóval. Fontosnak tartom, hogy az ételek „ne haljanak bele” az új technológiákba, maradjon meg az étterem, a séf egyénisége, személyisége. A korszerű technológia nem önmagért van, hanem azért, hogy a maximumot hozza ki az ízekből.
Második rész (Oldaltörés)
Hvg.hu: Mi kell ahhoz, hogy egy étterem évekig a legjobbak között lehessen?
F. D. V.: Elsősorban jó nyersanyag. Hiába vagyunk mi ügyesek, ha nincs jó alapanyag, akkor nem lehet jót főzni. Szükség van egy jó csapatra is, egyedül nem megy. A séfemmel például már tizenöt éve dolgozom együtt. Nagyon fontos, hogy a szakácsok, de a cukrászok is, akik a desszerteket készítik, az arcukat adják az ételekhez. Mindig arra biztatom őket, időnként menjenek ki a vendégekhez, szolgálják fel ők a fogásokat, mondják el, mi micsoda, mit miért csináltak. Nálam olyan szakács nem maradhat meg, amelyik nem hajlandó kijönni a vendégekhez. Persze ezt is meg kell tanulni, meg kell szokni. Hvg.hu: Be lehet szerezni Magyarországon jó nyersanyagot?
F. D. V.: Igen, de nagyon nehezen és drágán. Valamelyest javult a helyzet az elmúlt években, például ma már hetente háromszor kapunk friss fésű-kagylót Skóciából. De mert rajtunk kívül talán csak a Four Seasons vásárol belőle, jó 30 százalékkal drágább, mint Londonban.
Hvg.hu: Az Alexandra most megjelent étteremkalauzában nem kerültek a legjobb 12 közzé, holott eddig mindig, mindenféle hazai toplistának az élbolyában voltak. Mi erről a véleménye?
F. D. V.: Igen súlyos kritika ért, de elfogadnom, mert tiszteletben tartom mások véleményét, bár nem értek vele egyet. De tudom, mit akarok. Én nem a különféle kalauzoknak akarok megfelelni, hanem a vendégeim szemében akarom látni a megelégedettséget. S egyelőre látom, ez pedig nekem elég.
Hvg.hu: Amikor leültünk beszélgetni, említette, hogy a múlt hetet Londonban töltötte, ahol megfordult Gordon Ramsay éttermeiben is. Valóban olyan vadállat a konyhán, mint amilyennek mutatja magát?
F. D. V.: Egy kollégájával főztem együtt az egyik régi londoni munkahelyemen. Beszélgettünk arról, hogy Ramsay a „régi iskola” képviselője. Régen pont így működött Velencében, az Excelsiorban is – mennyi pofont és fenékbe rúgást kaptam én is! De Ramsay okos ember, ő ezt már a show, a média kedvéért is csinálja.
Hvg.hu: Két étteremnek a tulajdonosa, amelyek már szinte maguktól működnek, telt házzal. Akár le is ülhetne és nyugodtan hátradőlhetne, de ön séfkabátot húz minden nap.
F. D. V.: Déltől a konyhában vagyok, és este is. Nézem a tányérokat, mi megy ki, ha kell, beállok én is. Nincs olyan munka a konyhán, amit ne végeznék el. Szeretem ezt csinálni, ez az életem, máshoz nem értek.
Bíró Lajost (58 éves) a szakmában az egyik legkreatívabb magyar séfnek tartják. 2003-2004-ig nem sokszor hallatta hangját a médiában, akkor azonban – a hivatalos lelkendezéssel szembeszállva – a Torkos Csütörtök kapcsán alaposan beolvasott a hazai gasztronómia felkent prókátorainak, felkavarva ezzel az állóvizet.
Cseh János 1968-ban Eigen Egon tanítványaként kötelezte el magát a szakácsmesterség mellett. Szállodák konyháin kezdett tanulóként, és az ötcsillagos Sofitel (korábban Hyatt) konyhafőnökeként hagyta maga mögött a hotelek világát. Március elsejétől a magyar vendéglátás emblematikus,nemzeti intézményének számító Gundel étterem séfje.