szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyar Szarvasgombász Szövetség május 16-án, pénteken majálisra invitálja az ínyenceket üllői telepére.

A természetes, erdei  környezetében nehezen, csak kiképzett kutyákkal felderíthető, föld alatt megbújó szarvasgombát a világ egyik legdrágább fűszernövényeként tartják számon, kilónkénti ára hazai viszonylatban a 80 ezer forintot is eléri. Kialakulóban van azonban egy új mezőgazdasági ágazat, amely a  mesterséges szarvasgomba-ültetvényekre alapul.

A magyar szövetség már 20-30 hektáron termeszt tölgyfával vagy mogyoróbokorral együtt a gyökérzettel szimbiózist alkotó szarvasgombát. S bár a legnagyobb ültetvény Tolna megyében található, a majális részvevői Üllőn is megismerhetnek egy területet.

A program legvonzóbb pontja természetesen a szarvasgombás ételek kóstolója. Ez alkalomból „mutatkozik be” az Európában csak nálunk élő, egyes akácosokban fellelhető homoki szarvasgomba, amelyet édességek ízesítésére használnak a cukrászok. A nap desszertje: a szarvasgombás somlói galuska.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Világ

Szarvasgombás fagyival kedveskednek Berezovszkijnak

Szarvasgombás fagylaltot kínál egy londoni étterem. Szinte az összes londoni vendéglő kihasználja a szarvasgombaszezont, amely októbertől decemberig tart, ám csak egynek jutott eszébe - eddig - fagylalthoz hozzáadni.