A bécsi Naschmarkt: különleges hely ínyenceknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Lőrincz Zsolt
Tetszett a cikk?

Több mint egyszerű piac, Bécs egyik legnépszerűbb turistalátványossága a Naschmarkt. Ahol akkor is érdemes forgolódni, ha éppen nem vérvörös perzsa gránátalmára éheztünk meg, vagy nem a Karibi-szigetekről érkező zöldségbanánra van szükségünk.

Nassolók piaca. Portékák a világ minden tájáról
Jártunkban-keltünkben feltölthetjük fogyóban lévő keleti fűszerkészletünket, esetleg valakit meglephetünk a világ négy égtájáról érkező különlegességek valamelyikével, vagy csak leméretünk egy  kiló harsogó, bio paradicsomot. Semmi gond, ha Bécsben járunk mindent megkapunk egy helyen, a város szívében, a Naschmarkton.

A nassolók piaca az osztrák főváros legélénkebb, legszínesebb, legnagyobb vásári porondja. Bécs központjában, a híres-neves Operaháztól csak mintegy négy utcára található. Területének háromnegyede a hatodik kerületben fekszik, a többi átnyúlik a negyedikbe. Kicsinek nem nevezhetnénk, hiszen majdnem két és fél hektár kiterjedésű. A nyüzsgő piacra  Otto Wagner századfordulós szecessziós házai tekintenek le.

Kapható itt minden: hal, húsáruk, péktermékek, zöldség és gyümölcs, fűszerek és édességek a világ szinte minden országából; az idelátogató akár a mesés Kelet egyik bazárjában érezheti magát. Szombatonként pedig a bolhapiac a régiségek hihetetlen gazdag tárházát kínálja, ahol szinte fillérekért juthatunk hozzá az antik kiskanáltól kezdve a gazdagon faragott rokokó széklábig mindenhez.

A Naschmarkt meglehetősen régi, hiszen jelenlegi területén, a Wien folyócska partján, már a 18. században is létezett egy élelmiszerpiac, ahol a környékbeli parasztok árulták portékáikat: húst, zöldséget és gyümölcsöt, de főként tejtermékeket. Majd 1793-ban jött ki a rendelet, amely szerint az összes, szekéren a városba érkező zöldséget és gyümölcsöt itt kell árulni. A nép ekkor még Hamupiacnak, azaz Aschenmarktnak nevezte, amely arra utal vissza, hogy itt volt egykor a város szemétlerakó-telepe, ahova a hamut is hordták a kályhákból.

Ínyencségek standja. Datolya, cukrozott narancshéj
Minden bizonnyal a mai elnevezés is erre nyúlik vissza: az Asche szó torzult, hiszen egy idő után a fenti tény feledésbe merült, és a városlakók semmi értelmét nem látták a régi névnek. A hasonló hangzású német naschen, azaz nassol igének viszont több köze volt a piacon árult ínyencségekhez. A 19. században ugyanis itt már olyan egzotikus finomságokat is árultak, mint a datolya illetve a cukrozott narancshéj. Aztán a 20. századba fordulva Bécs nagyszabású átalakítási programja során befedték a folyócskát. S az így nyert területen továbbterjeszkedhetett a piac, amit 1905 óta hivatalosan is Naschmarktnak hívnak. Jelenlegi területét és arculatát az első világháború végén kapta.

A Naschmarkton mostanság 172 stand, üzlet és vendéglátóegység kínálja portékáit. Ehhez jön még az a mintegy 30 őstermelői pult, ahol a környékbeliek szombatonként friss zöldséget és gyümölcsöt árulnak. A legtöbb üzlet hétköznap reggel 6 órától este fél 7-ig van nyitva, szombaton pedig általában 5 körül zárnak be. Vasárnap szünnapot tartanak.

A Naschmarkttól délre fekvő bolhapiacon azonban már szombat hajnalban nagy a nyüzsgés, hiszen a legtöbb árus ötkor kirakja portékáit. A hozzáértők szerint a legjobb üzletek hajnali 5 és reggel 7 között köttetnek.

Ha a bolyongásban elfáradtunk és megéhezünk, esetleg elegünk lett a tömegből, amely a hét minden napján jellemzi a piacot, beülhetünk a Naschmarkt oldalán sorakozó kávéházak , éttermek, szendvicsbárok egyikébe. A magyar turisták körében is igen népszerű például a Nordsee halas bár, a biohívek pedig a Tewa-ba vándorolnak naturkosztolni. Ha a piacolást azonban amúgy bécsiesen akarjuk lezárni, harapjunk valamit a Naschmarkt egyik talponállójában. Egy adag igazi, ropogós bécsi virslit édes mustárral és császárzsemlével akár még vacsorára is bekaphatunk, hiszen egy 2006-os rendelet szerint a Naschmarkt vendéglátóhelyei éjfélig is nyitva tarthatnak. Amit a mostani foci EB szurkolói is lelkesen tanúsitanak.