szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még két hét és a Budai Várban megszólalnak a fanfárok, bevonulnak a lovagrendek: terítve a Magyarok Nagy Asztala. Ám a gasztronómia ünnepe nem csak a különleges traktáról szól.

A minap Benke László, négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet arra a karitatív kezdeményezésre, mely július 4-ével indul útjára, s a nélkülöző gyermekek megsegítésére szolgál. A rendezvényen három olyan ételt kínálnak majd, amelynek megvásárolásával a rászoruló gyermekeket segítik a tisztelt vendégek: a Szögedi gulyáslevest, a Brassói aprópecsenyét és a Sültes tálat.

A tervek szerint az akció év végéig folytatódik. A szervezők tárgyalnak egy hazai telefontársasággal annak érdekében, hogy két fogást  sms-en is „befizethessenek” az adakozók, így járulva hozzá a hazai és a határon túli éhező gyermekek étkeztetéséhez. A kezdeményezés a Szent János Szuverén Máltai Lovagrend védnökségével  és együttműködésével indul útjára.

A fesztivál belépőjegye tartalmaz  majd három darab kóstolójegyet is, kereskedelmi vendéglátás ugyanis nem zajlik e három nap alatt. Kizárólag az ilyen jegyek ellenében nyílik lehetőség a különböző korok ételeinek megkóstolására. A cigány, a vajdasági, illetve az erdélyi konyhaművészet is bemutatkozik a Savoya teraszon. Mivel a bio ételek helyet követelnek maguknak a gasztronómiában, ilyen étkek, italok megkóstolására is lehetőség nyílik. Kuriózum, hogy egy-egy  működő pálinkaüzemet, szikvízüzemet és sütödét is felállítanak erre az alkalomra a Várban.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Milyen a király udvarában?

A fesztivál arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy rohanó világunkban egyre kevesebb időnk marad nemzeti hagyományaink ápolására, holott a múlt, az értékek megőrzése és fenntartása minden nép számára fontos. Emellett szeretnének hozzájárulni, az országimázs erősítéséhez, Magyarország méltó elismeréséhez a nagyvilágban.