szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 21. századi konyhaművészet ismeretéhez folyamatos tanulásra és fejlődésre van szükség. Ennek az útnak a mérföldköve a Chef Akadémia, amely alapjaiban fogja meghatározni a résztvevők további alkotótevékenységét - nyilatkozta Kalla Kálmán az Educatio CulinArtist Chef Akadémia tavaszi kurzusának diplomaátvételekor.

Az École Lenôtre a világ egyik legtekintélyesebb gasztronómiai iskolája. Az ötven éve müködő francia intézmény az idén vonult be Magyarországra egy francia cég magyar leányvállalata, a Cegos közremüködésével.. Kizárólag az Educatio CulinArtist résztvevőinek adja át fél évszázad tapasztalatát, a szakma iránti tiszteletét és elhivatottságát.

Az akadémia tanárai lettek
Meglehetősen régen váratott magára egy olyan minőségi gasztronómiai továbbképzés, amely pótolja a hazai szakmai képzési rendszer hiányosságait és megfelel a nemzetközi elvárásoknak. A Chef Akadémia neves oktatógárdáját az École Lenôtre akkreditálta. A szakácsok először Plaisir-ben, a helyszínen nyerhettek betekintést a neves gasztronómia intézmény kulisszái mögé. Ezt követte tavasszal az egyhetes budapesti habilitáció, amelyen a Lenôtre vezető oktatója, Jean-Bernard Fichepain képezte a Chef Akadémia leendő tanárait.

A hat nemzetközileg elismert oktató séf a szakma minden területét lefedve adja tovább tudását, tapasztalatát és szakértelmét a jövő tehetségeinek: Kalla Kálmán, Facsar Sándor, Rupreht László, Garaczi János, Laurent Vandenameele és Jean-Bernard Fichepain. A képzés minden olyan vendéglátós szakembernek szól, aki hajlandó megkérdőjelezni mindennapi rutinját, s amúgy magas színvonalú munkája mellett tovább akarja fejleszteni tudását.

A mind formájában, mind nemzetközi színvonalában egyedülálló szakmai képzés célja, hogy a magyar gasztronómia hagyományait és újraértelmezését összhangba hozza a mai modern konyhaművészet tudományával.

A nyári jelentkezés alapján szeptemberben induló képzéseket hét, egyenként 2-2 napos modul alkotja. A modulok során a résztvevők elsajátíthatják a halak és hidegvérűek, a vörös húsok és vadak, a szárnyasok, a borjú és bárány, a vegetáriánus ételek elkészítését az alapanyagoktól a tálalásig, az École Lenôtre szakmai programját és az elengedhetetlen vezetői kompetenciákat. Gyakorlati képzésről lévén szó, egy kurzuson maximum 12 fő vesz részt, akik egyedül vagy csoportokban dolgoznak a különböző ételek elő- és elkészítésén. Decemberben tesz minden résztvevő gyakorlati vizsgát a Chef Akadémia vizsgabizottsága előtt. Sikeres számadás esetén megkapják az Educatio CulinArtist oklevelét az École Lenôtre és a Cegos jóváhagyásával.

Séfeknek, cukrászoknak, pékeknek

1957 óta, amióta Gaston Lenôtre megnyitotta első üzletét Párizsban, a Lenôtre Ház folyamatosan fejlődik Franciaországban és nemzetközi szinten, miközben nemzedékről nemzedékre adja át alapítójának értékeit: a mesterség szenvedélyét, a jól végzett munka szeretetét, a tökéletesség keresését és a tudomány megosztását. Az 1971-ben alapított világhírű francia gasztronómiai iskola, az École Lenôtre évente több mint 3 ezer tanulót képez ki, akiknek a 40 százaléka külföldről érkezik, hogy elmélyítse tudását és megismerhesse a tökéletesség ideáját. Az iskola professzorainak csapata, amelyből öten kiérdemelték a „Meilleurs Ouvriers de France” kitűntetést, biztosítja a szakmai képzést séfeknek, cukrászoknak és pékeknek.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Ian McKellen a Meseország mindenkiéről: „Bárcsak olvashattam volna ezt a könyvet gyerekként”

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron