Miről szól a 21. századi konyhaművészet?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 21. századi konyhaművészet ismeretéhez folyamatos tanulásra és fejlődésre van szükség. Ennek az útnak a mérföldköve a Chef Akadémia, amely alapjaiban fogja meghatározni a résztvevők további alkotótevékenységét - nyilatkozta Kalla Kálmán az Educatio CulinArtist Chef Akadémia tavaszi kurzusának diplomaátvételekor.

Az École Lenôtre a világ egyik legtekintélyesebb gasztronómiai iskolája. Az ötven éve müködő francia intézmény az idén vonult be Magyarországra egy francia cég magyar leányvállalata, a Cegos közremüködésével.. Kizárólag az Educatio CulinArtist résztvevőinek adja át fél évszázad tapasztalatát, a szakma iránti tiszteletét és elhivatottságát.

Az akadémia tanárai lettek
Meglehetősen régen váratott magára egy olyan minőségi gasztronómiai továbbképzés, amely pótolja a hazai szakmai képzési rendszer hiányosságait és megfelel a nemzetközi elvárásoknak. A Chef Akadémia neves oktatógárdáját az École Lenôtre akkreditálta. A szakácsok először Plaisir-ben, a helyszínen nyerhettek betekintést a neves gasztronómia intézmény kulisszái mögé. Ezt követte tavasszal az egyhetes budapesti habilitáció, amelyen a Lenôtre vezető oktatója, Jean-Bernard Fichepain képezte a Chef Akadémia leendő tanárait.

A hat nemzetközileg elismert oktató séf a szakma minden területét lefedve adja tovább tudását, tapasztalatát és szakértelmét a jövő tehetségeinek: Kalla Kálmán, Facsar Sándor, Rupreht László, Garaczi János, Laurent Vandenameele és Jean-Bernard Fichepain. A képzés minden olyan vendéglátós szakembernek szól, aki hajlandó megkérdőjelezni mindennapi rutinját, s amúgy magas színvonalú munkája mellett tovább akarja fejleszteni tudását.

A mind formájában, mind nemzetközi színvonalában egyedülálló szakmai képzés célja, hogy a magyar gasztronómia hagyományait és újraértelmezését összhangba hozza a mai modern konyhaművészet tudományával.

A nyári jelentkezés alapján szeptemberben induló képzéseket hét, egyenként 2-2 napos modul alkotja. A modulok során a résztvevők elsajátíthatják a halak és hidegvérűek, a vörös húsok és vadak, a szárnyasok, a borjú és bárány, a vegetáriánus ételek elkészítését az alapanyagoktól a tálalásig, az École Lenôtre szakmai programját és az elengedhetetlen vezetői kompetenciákat. Gyakorlati képzésről lévén szó, egy kurzuson maximum 12 fő vesz részt, akik egyedül vagy csoportokban dolgoznak a különböző ételek elő- és elkészítésén. Decemberben tesz minden résztvevő gyakorlati vizsgát a Chef Akadémia vizsgabizottsága előtt. Sikeres számadás esetén megkapják az Educatio CulinArtist oklevelét az École Lenôtre és a Cegos jóváhagyásával.

Séfeknek, cukrászoknak, pékeknek

1957 óta, amióta Gaston Lenôtre megnyitotta első üzletét Párizsban, a Lenôtre Ház folyamatosan fejlődik Franciaországban és nemzetközi szinten, miközben nemzedékről nemzedékre adja át alapítójának értékeit: a mesterség szenvedélyét, a jól végzett munka szeretetét, a tökéletesség keresését és a tudomány megosztását. Az 1971-ben alapított világhírű francia gasztronómiai iskola, az École Lenôtre évente több mint 3 ezer tanulót képez ki, akiknek a 40 százaléka külföldről érkezik, hogy elmélyítse tudását és megismerhesse a tökéletesség ideáját. Az iskola professzorainak csapata, amelyből öten kiérdemelték a „Meilleurs Ouvriers de France” kitűntetést, biztosítja a szakmai képzést séfeknek, cukrászoknak és pékeknek.