Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"5b153a94-32d2-4aa6-8a30-4c011f23bcf2","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A hivatal szerint a Soros-hálózat része a lap vezette médiaprojekt.","shortLead":"A hivatal szerint a Soros-hálózat része a lap vezette médiaprojekt.","id":"20250206_szuverenitasvedelmi-hivatal-444","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5b153a94-32d2-4aa6-8a30-4c011f23bcf2.jpg","index":0,"item":"c2b4743e-ed00-4c14-a6dc-e5d0045a5455","keywords":null,"link":"/itthon/20250206_szuverenitasvedelmi-hivatal-444","timestamp":"2025. február. 06. 17:19","title":"Most a 444-et pécézte ki magának a Szuverenitásvédelmi Hivatal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"17d4f826-adf4-4275-84b9-f876706a5ff1","c_author":"Hamvay Péter","category":"360","description":"Annak a fővárosnak kellene egy Magyarországon még példátlan ingatlanfejlesztést levezényelni, amelynek hat év nem volt elég, hogy saját hátsó udvarában egy csöppnyi parkot felépítsen.","shortLead":"Annak a fővárosnak kellene egy Magyarországon még példátlan ingatlanfejlesztést levezényelni, amelynek hat év nem volt...","id":"20250206_mini-dubaj-elovasarlasi-jog-gulyas-gergely-karacsony-gergely-kormany-vs-budapest","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/17d4f826-adf4-4275-84b9-f876706a5ff1.jpg","index":0,"item":"90059fe9-f146-4ea6-8b97-994939f6ab78","keywords":null,"link":"/360/20250206_mini-dubaj-elovasarlasi-jog-gulyas-gergely-karacsony-gergely-kormany-vs-budapest","timestamp":"2025. február. 06. 14:10","title":"Mini-Dubaj: Most van bajban Karácsony!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"64bd7a81-0d7f-4ecf-a2f6-2bff3e3e7c90","c_author":"HVG","category":"kultura","description":"Daniel Barenboim közleményben adott hírt egészségügyi állapotáról, ami az utóbbi években fokozatosan romlott. ","shortLead":"Daniel Barenboim közleményben adott hírt egészségügyi állapotáról, ami az utóbbi években fokozatosan romlott. ","id":"20250206_Daniel-Barenboim-karmester-Parkinson-kor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/64bd7a81-0d7f-4ecf-a2f6-2bff3e3e7c90.jpg","index":0,"item":"6b5921a1-9e3b-4f27-90f7-585e12cdf48e","keywords":null,"link":"/kultura/20250206_Daniel-Barenboim-karmester-Parkinson-kor","timestamp":"2025. február. 06. 16:03","title":"A világhírű karmester, Daniel Barenboim Parkinson-kórban szenved","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"078a2cf4-8ccf-4b8c-be97-f844cea5f819","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"Szaúdi csapatában másfél év alatt csupán hét meccset játszott a brazil sztár.","shortLead":"Szaúdi csapatában másfél év alatt csupán hét meccset játszott a brazil sztár.","id":"20250206_neymar-atigazolas-santos-botafogo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/078a2cf4-8ccf-4b8c-be97-f844cea5f819.jpg","index":0,"item":"f70ae4c2-80e1-4c6c-9399-c98ab4a6ba25","keywords":null,"link":"/sport/20250206_neymar-atigazolas-santos-botafogo","timestamp":"2025. február. 06. 13:18","title":"Neymar visszatért, de valami hiányzik belőle","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"652e5f8d-5784-47cd-b9ea-d317d844229e","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Az elnök szerint ezért nem lesz szükség amerikai csapatokra az övezetben.","shortLead":"Az elnök szerint ezért nem lesz szükség amerikai csapatokra az övezetben.","id":"20250206_trump-izrael-gaza-palesztinok-kitelepites","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/652e5f8d-5784-47cd-b9ea-d317d844229e.jpg","index":0,"item":"55210e74-18b4-4183-a0f6-84785f923d36","keywords":null,"link":"/vilag/20250206_trump-izrael-gaza-palesztinok-kitelepites","timestamp":"2025. február. 06. 15:48","title":"Trump: Izrael azután adja át Gázát, hogy a harcok befejeződtek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"af36752c-f64a-4020-9fcf-09c4a11593ff","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"Vida Józsefék nem adtak be ajánlatot a január végi határidőre.","shortLead":"Vida Józsefék nem adtak be ajánlatot a január végi határidőre.","id":"20250206_Megsem-akarja-megvenni-a-TV2-az-egyik-legnagyobb-lengyel-tevecsatornat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af36752c-f64a-4020-9fcf-09c4a11593ff.jpg","index":0,"item":"881285a9-91ac-4489-8c8d-b1ce7c1a98fa","keywords":null,"link":"/kkv/20250206_Megsem-akarja-megvenni-a-TV2-az-egyik-legnagyobb-lengyel-tevecsatornat","timestamp":"2025. február. 06. 14:55","title":"Mégsem veszi meg a TV2 az egyik legnagyobb független lengyel tévécsatornát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7e4e3b4a-18fc-4db9-9fe0-cb1cf1b15cad","c_author":"HVG","category":"gazdasag.zhvg","description":"A XV. kerületi önkormányzat kezdeményezi a fővárosnál annak a lápnak a helyi védettségét, amelyet gátat építő hódok állítottak helyre az M0-ásnál. A hódgát és a láp ugyanis veszélybe került, mert a felduzzasztott víz zavarja a közútkezelő egyik műtárgyának működését.","shortLead":"A XV. kerületi önkormányzat kezdeményezi a fővárosnál annak a lápnak a helyi védettségét, amelyet gátat építő hódok...","id":"20250206_rakospalotai-lap-hodgat-hodmocsar-termeszetvedelem-okologia-m0-as","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7e4e3b4a-18fc-4db9-9fe0-cb1cf1b15cad.jpg","index":0,"item":"8eaa1f5e-dd91-4b4c-ad71-aa9305aae578","keywords":null,"link":"/zhvg/20250206_rakospalotai-lap-hodgat-hodmocsar-termeszetvedelem-okologia-m0-as","timestamp":"2025. február. 06. 17:34","title":"Védetté nyilvánítanák az M0-ás tövében hódmérnökök által fenntartott lápot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"64aac75a-d224-431f-a828-93d68ed6ee31","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Fantáziálás a felsőbbrendű emberről címmel sötét jövőképet vázolt fel Hans Rauscher, a Der Standard elemzője. Szerinte csaknem sztálini szintet ér el az Elon Musk inspirációjára végzett tisztogatás az amerikai államigazgatásban és az FBI-nál. A techmilliárdosok Európát is viszik magukkal.","shortLead":"Fantáziálás a felsőbbrendű emberről címmel sötét jövőképet vázolt fel Hans Rauscher, a Der Standard elemzője. Szerinte...","id":"20250207_musk-ubermensch-sztalin-elon-musk-nemzetkozi-lapszemle-der-standard","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/64aac75a-d224-431f-a828-93d68ed6ee31.jpg","index":0,"item":"572515b3-442b-42e9-911f-2de06be40be9","keywords":null,"link":"/360/20250207_musk-ubermensch-sztalin-elon-musk-nemzetkozi-lapszemle-der-standard","timestamp":"2025. február. 07. 07:36","title":"Hans Rauscher: Trump csak eszköz Elon Musknak, hogy megvalósítsa bizarr álmait, és a techzsenik uralma alá hajtsa az emberiséget","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Meglehet, határainkon túl ismertebb,mint idehaza. A szakmában mindenestre már a nagybetűsök közé tartozik. Litauszki Zsolt kilenc év munkájával kiérdemelte, hogy bekerüljön Ausztria ötven legjobb séfje közé, a Michelin éttermi kalauz pedig 2007-ben a csillagvárományosok közé sorolta. Május óta a budapesti Maligán borétterem konyhafőnöke, és azt érezné sikernek, ha naponta legalább egyszer tele lenne az étterme.
Hvg.hu: Nem csak a nagyközönség, de a hazai szakácsok sem igen ismerik a nevét, nagyon fiatalon vándorbotot ragadott, hogy külhonban keressen munkát.
Litauszki Zsolt: Orosházán, vendéglátós családban születtem, majd Hódmezővásárhelyen jártam vendéglátó-ipari szakközépiskolába. Bár már nyolc évesen ott tébláboltam az édesanyám vezette konyhán, igazából nem akartam szakács lenni. A történelem érdekelt, és érettségi után második nekifutásra fel is vettek a József Attila Tudományegyetem történész szakára. Azt azonban ilyen-olyan okok miatt el sem kezdtem. S mivel mégiscsak szakács volt a szakmám, visszamentem Orosházára, s ott főztem egy-másfél évig. Akkor – 1997-ben - olvastam egy cikket a Ráspiról. Az annyira megfogott, hogy másnap elmentem Horváth Józsihoz Fertőrákosra, jelentkeztem szakácsnak, és felvételt nyertem.
Hvg.hu: Ismerve a Ráspi , illetve a tulajdonos maximalizmusra törekvését és öntörvényűségét, eléggé meglepően hangzik, hogy egyből felvesz egy, a teljes ismeretlenségből jövő, kezdő szakácsot…
L. Zs.: Talán meglátott bennem valamit. Csináltatott velem egy salátát – ez volt a „felvételi feladatom” –, amit én egészen másképp készítettem el, mint ahogyan az akkoriban szokásos volt. Körülbelül másfél hét próbaidő után pedig véglegesített. Oda is költöztünk a párommal, Tímeával, házat vettünk, nagyon megszerettük a környéket. Hivatalosan még ma is fertőrákosi lakosok vagyunk.
Hvg.hu: A Ráspi az alma mater, Horváth József a nagy tanítómester?
L. Zs.: Valójában ő volt az, aki felnyitotta a szemem. Teljesen megigézett, hogy friss fűszereket használ, az, hogy milyen nyersanyagok vannak azon a környéken, a halak, vadak, erdei gombák. Amúgy ő már akkor is Ausztriából szerezte be az egyéb alapanyagokat. Valójában ott ismerkedtem meg a szakma szépségeivel. Addig egy barnamártást sem tudtam tisztességesen elkészíteni, mert a hivatalos szakácsoktatás már akkor sem állt a helyzet magaslatán.
Másfél évig dolgoztam a Ráspiban, majd kaptam egy állásajánlatot Ausztriából, s Tímeával kimentünk dolgozni. Négy-ötcsillagos szállodákban, leginkább Voralbergben és Tirolban jártam be a konyhák összes posztját. Ott is nagyon sok mindent megtanultam, kezdve a zöldségek különféle vágási módjától.
Amikor pedig szabadságon voltam, akkor különböző osztrák, olasz, német, svájci csillagos éttermeket látogattam. Volt, ahol dolgoztam is pár napot, s volt, ahol csak mint vendég próbáltam ellesni, mit, hogyan csinálnak ők. Nagyon sok ihletet merítettem ezekből a látogatásokból.
Hvg.hu: A jelek szerint meglehetős sikerrel, hiszen amikor Ruston és Kismartonban dolgozott, a GaultMillau és a Michelin is felfigyelt a munkájára.
L. Zs.: Igen, szép sikereket értünk el, 2005-ben a Rusterhof , ahol sous cheef voltam 16, 2007-ben pedig konyhafőnökségem alatt a Bodega La Ina 14 pontot kapott a GaultMillau-tól .S a Michelin is jegyzett a csillagvárományos kategóriában. Tavaly azonban a Bodega tulajdonosa úgy gondolta, hogy elege van abból, folyamatosan mászkáljon a legjobb minőségű nyersanyagok után, és különben is nagyobb profitot érhet el, ha kocsmát csinál az Eisenstadt központjában levő vendéglátóhelyéből. Kaptam két hét felmondási időt, és szedhettem a sátorfámat.
Akkor felhívtam a Nyikospark tulajdonosát, Tösch urat, aki többször volt nálunk vendég, hogy nincs-e üresedés náluk. Név szerint nem ismert engem, mondta, hogy náluk sajnos minden szakácsposzt be van töltve. A beszélgetés végén azért visszakérdezett, hogy melyik étteremben is dolgozom? Amikor megmondtam azzal tette le a telefont, hogy akkor holnap négykor várom.
Így lettem „állományon kívüli” szakács a burgenlandi Nyikosparkban. Az volt a feladatom, hogy új ételeket kreáljak, és persze beugorjak bármelyik posztra, ha szükség van rá.
Második rész (Oldaltörés)
Hvg.hu: Gondolom, azért nem ez volt a nagy álma?
L. Zs.: Nem éppen. Tettek ide-oda, mindig ahol hiányzott valaki. De szerettek, és az idén is örömmel fogadtak, amikor visszamentem a nyári szünetben dolgozni.
A lényeg az, hogy már javában a Nyikosparkban dolgoztam, amikor egyszer csak csörgött a telefon, és a vonal másik végén Szentesi József jelentkezett, a Maligán tulajdonosa. Kérdezte, hogy nincs-e kedvem hazajönni, és az étterem megüresedett konyhafőnöki posztját átvenni. Az az igazság, hogy már vágytam is haza. S amikor – először csak egy Ráspi borest alkalmából – megláttam ezt a csodálatos, kézműves, „maligános” borkészletet, szerelem lett belőle, és úgy döntöttünk a párommal, hogy hazaköltözünk, és belevágunk. Május vége óta béreljük a Maligánt.
Hvg.hu:A Michelin-csillag várományosságból azért ez nem inkább ugrás a sötétbe ?
L. Zs.: De igen, nagyon is az.
Hvg.hu: Hallottam, akadt néhány régi vendég, akit meghökkentett a Maligán új étlapja. Volt olyan, hogy felálltak, mert nem tudtak választani?
L.. Zs.: Hát igen. Emlékszem is rájuk. Nem volt körözött, pörkölt és rántott hús…
Hvg.hu: Milyen irányzatba sorolná a konyháját?
L. Zs.: Szerintem már van egy jól érzékelhető, saját stílusom. Legyen minél kevesebb féle íz a tányéron, de abból ki kell hozni a maximumot. Egy fogás szóljon egy témáról, és mellé már csak egy-két íz kerüljön, ne legyen túlzsúfolt. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy egész ízkavalkádot tesznek a tányérra.
Hvg.hu: Mit érezne igazi sikernek a Maligánban?
L. Zs.: Ha a konyha színvonala felzárkózna a borok színvonalához, és ha naponta egyszer tele lenne az étterem.
Fausto Di Vora tizennyolc éve dolgozik azon, hogy meggyőzzön bennünket, az olasz konyha nem csak a milánói makarónit, a bolognai spagettit, a pizzát és a tiramisut jelenti. Sőt, legfőbbként nem azt. Hihetünk neki, s nemcsak azért, mert honfitársai egy ízben már neki ítélték a világ legjobb külföldi olasz étterme címet.
A félig orosz származású Nyíri Sándor (Szása) épp egy moszkvai luxusétterem séfje volt, amikor felhívta Budapestről az Arany Kaviár tulajdonosa, Molnár Attila, hogy beállna-e hozzá szakácsnak? Elsőre majdnem nemet mondott, végül pár hónapra elvállalta a megbízatást. Ez valamivel több, mint tíz éve történt. Ma már tulajdonostársak, az Arany Kaviár pedig a 2008-as Étteremkalauz értékelése szerint a legjobb tizenkettő között van Magyarországon.
Nemhogy sztárséfnek, még szakácsnak sem készült. S nem állítja, hogy már apró gyermekkorában a tűzhely körül forgolódott, de a nagymamája egyik süteményét Pesten, a Ráday utcai Costes vendégei is megkóstolhatják. A legjobb úton halad, hogy nevét meg-, és feljegyezzék a gasztronómia nagykönyvébe. A Costes executive séfje Portugáliában született, több neves konyhán dolgozott, és még csak 29 éves.
Ő az, aki 35 évesen megvalósíthatta minden séf álmát: saját éttermében írja fel egy fekete táblára annak a pár ételnek a nevét, amit aznap éppen főzött. Kompromisszum nincs, minden frissen, a fellelhető legjobb nyersanyagokból készül.
Csütörtökön megnyílt a 31. FeHoVa Fegyver, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás a Hungexpón, ahol rendszeresen megjelenik a NER vadászó elitje is. Videóriport.