Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"9be9d61b-944f-448c-b0ca-58ed4e0fc567","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Gyereknap alkalmából arról beszéltek érintett családok, hogy nem csak az LMBTQ-gyerekeknek, de szüleiknek is fontos a közösség ereje. ","shortLead":"Gyereknap alkalmából arról beszéltek érintett családok, hogy nem csak az LMBTQ-gyerekeknek, de szüleiknek is fontos...","id":"20250525_pride-lmbtq-aktivizmus-deutsche-welle-transznemu-coming-out","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9be9d61b-944f-448c-b0ca-58ed4e0fc567.jpg","index":0,"item":"30c0d66a-ff9e-423c-92de-8a367888b1a5","keywords":null,"link":"/elet/20250525_pride-lmbtq-aktivizmus-deutsche-welle-transznemu-coming-out","timestamp":"2025. május. 25. 11:35","title":"Így lesz a harcos, Pride-ellenes tüntető szülőből LMBTQ-aktivista","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c57d04f8-8d14-4a0a-a96c-323856a106a0","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Beelőzött a Huawei, mondhatnánk, ugyanis egy olyan összehajtható géppel rukkolt ki, amelyik olyan, mint ha az Apple sokat pletykált hajtható iPadje (MacBookja?) lenne.","shortLead":"Beelőzött a Huawei, mondhatnánk, ugyanis egy olyan összehajtható géppel rukkolt ki, amelyik olyan, mint ha az Apple...","id":"20250524_huawei-matebook-fold-ultimate-bemutato-osszehajthato-notebook","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c57d04f8-8d14-4a0a-a96c-323856a106a0.jpg","index":0,"item":"80f1e396-fe9f-4fb8-b35e-d0641f572ff5","keywords":null,"link":"/tudomany/20250524_huawei-matebook-fold-ultimate-bemutato-osszehajthato-notebook","timestamp":"2025. május. 24. 16:03","title":"Egy elég különleges számítógéppel rukkolt ki a Huawei","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6a988f6c-2379-48ce-8f16-0d38316c74ed","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Egyelőre nem tudni, hogy technikai meghibásodás vagy emberi mulasztás áll-e a háttérben, sérültek nincsenek.","shortLead":"Egyelőre nem tudni, hogy technikai meghibásodás vagy emberi mulasztás áll-e a háttérben, sérültek nincsenek.","id":"20250523_Lakohaz-kertjebe-futott-partra-egy-teherhajo-norvegiaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6a988f6c-2379-48ce-8f16-0d38316c74ed.jpg","index":0,"item":"b41a2006-a723-4e45-9af9-a23bf56e98c7","keywords":null,"link":"/elet/20250523_Lakohaz-kertjebe-futott-partra-egy-teherhajo-norvegiaban","timestamp":"2025. május. 23. 13:48","title":"Egy norvég férfi arra ébredt, hogy egy teherhajó áll a kertjében","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b9765fe4-8a52-4542-901a-b708b37c2209","c_author":"MTI","category":"sport","description":"Hiába nyert az Inter idegenben, a nápolyi csapat megtartotta otthon egypontos előnyét és megszerezte negyedik bajnoki címét.","shortLead":"Hiába nyert az Inter idegenben, a nápolyi csapat megtartotta otthon egypontos előnyét és megszerezte negyedik bajnoki...","id":"20250523_Negyedszer-lett-bajnok-a-Napoli","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b9765fe4-8a52-4542-901a-b708b37c2209.jpg","index":0,"item":"ac884ed3-9b69-4002-917a-11d0c7097027","keywords":null,"link":"/sport/20250523_Negyedszer-lett-bajnok-a-Napoli","timestamp":"2025. május. 23. 23:08","title":"Negyedszer lett bajnok a Napoli","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4e22b4f8-b2d0-4431-8f15-d4b6ace0c121","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A német zöldpárti Daniel Freund a magyar ellehetetlenítési törvény miatt fellármázza az EP-képviselőket, de ezen túlmenően, immár a liberális Moritz Körnerrel az oldalán kezdeményezte, hogy Németország járjon közbe a magyar szavazati jog részleges megvonása érdekében","shortLead":"A német zöldpárti Daniel Freund a magyar ellehetetlenítési törvény miatt fellármázza az EP-képviselőket, de ezen...","id":"20250524_daniel-freund-magyar-szavazati-jog-megvonasa-az-eu-ban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4e22b4f8-b2d0-4431-8f15-d4b6ace0c121.jpg","index":0,"item":"9057146e-6130-4864-b9f3-459f5d02505c","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250524_daniel-freund-magyar-szavazati-jog-megvonasa-az-eu-ban","timestamp":"2025. május. 24. 09:53","title":"Német képviselők a magyar szavazati jog megvonását akarják elérni az EU-ban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"8fe99477-6bb7-4c7d-a4fa-ab54e14c3ceb","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Meta Texasban már a negyedik olyan napelemfarmmal kötött megállapodást, amely zöldenergiát szolgáltat majd a vállalatnak. Várhatóan 15-20 éven át.","shortLead":"A Meta Texasban már a negyedik olyan napelemfarmmal kötött megállapodást, amely zöldenergiát szolgáltat majd...","id":"20250523_meta-napelem-zoldenergia-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/8fe99477-6bb7-4c7d-a4fa-ab54e14c3ceb.jpg","index":0,"item":"18c05817-99dc-4c4d-a477-9fde4088646d","keywords":null,"link":"/tudomany/20250523_meta-napelem-zoldenergia-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2025. május. 23. 18:03","title":"Újabb napelemfarmokra csapott le a Meta, hogy működjön a mesterséges intelligenciája","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ca397122-87d9-408c-a22e-bb38706531a6","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag.zhvg","description":"Ilyen az, amikor az élővilág alkalmazkodik a városi léthez.","shortLead":"Ilyen az, amikor az élővilág alkalmazkodik a városi léthez.","id":"20250523_Kulonleges-technikaval-vadaszo-hejat-figyeltek-meg-Amerikaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ca397122-87d9-408c-a22e-bb38706531a6.jpg","index":0,"item":"dd4c9fcc-a4bc-4320-9686-7cbb234d3a9d","keywords":null,"link":"/zhvg/20250523_Kulonleges-technikaval-vadaszo-hejat-figyeltek-meg-Amerikaban","timestamp":"2025. május. 23. 14:37","title":"Különleges technikával vadászó héját figyeltek meg Amerikában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0447cf81-2e0a-4fb1-b421-f622f328ac59","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Vélhetően nem nagyon létezik ennél szerényebb futásteljesítményű Ferrari BB 512.","shortLead":"Vélhetően nem nagyon létezik ennél szerényebb futásteljesítményű Ferrari BB 512.","id":"20250525_bukolampas-olasz-idogep-ez-a-44-evesen-bejaratosan-uj-ferrari-bb-512","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0447cf81-2e0a-4fb1-b421-f622f328ac59.jpg","index":0,"item":"68643c8e-389d-49c4-9b3e-29239b2490d9","keywords":null,"link":"/cegauto/20250525_bukolampas-olasz-idogep-ez-a-44-evesen-bejaratosan-uj-ferrari-bb-512","timestamp":"2025. május. 25. 07:21","title":"Bukólámpás olasz időgép ez a 44 évesen bejáratósan új Ferrari","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Meglehet, határainkon túl ismertebb,mint idehaza. A szakmában mindenestre már a nagybetűsök közé tartozik. Litauszki Zsolt kilenc év munkájával kiérdemelte, hogy bekerüljön Ausztria ötven legjobb séfje közé, a Michelin éttermi kalauz pedig 2007-ben a csillagvárományosok közé sorolta. Május óta a budapesti Maligán borétterem konyhafőnöke, és azt érezné sikernek, ha naponta legalább egyszer tele lenne az étterme.
Hvg.hu: Nem csak a nagyközönség, de a hazai szakácsok sem igen ismerik a nevét, nagyon fiatalon vándorbotot ragadott, hogy külhonban keressen munkát.
Litauszki Zsolt: Orosházán, vendéglátós családban születtem, majd Hódmezővásárhelyen jártam vendéglátó-ipari szakközépiskolába. Bár már nyolc évesen ott tébláboltam az édesanyám vezette konyhán, igazából nem akartam szakács lenni. A történelem érdekelt, és érettségi után második nekifutásra fel is vettek a József Attila Tudományegyetem történész szakára. Azt azonban ilyen-olyan okok miatt el sem kezdtem. S mivel mégiscsak szakács volt a szakmám, visszamentem Orosházára, s ott főztem egy-másfél évig. Akkor – 1997-ben - olvastam egy cikket a Ráspiról. Az annyira megfogott, hogy másnap elmentem Horváth Józsihoz Fertőrákosra, jelentkeztem szakácsnak, és felvételt nyertem.
Hvg.hu: Ismerve a Ráspi , illetve a tulajdonos maximalizmusra törekvését és öntörvényűségét, eléggé meglepően hangzik, hogy egyből felvesz egy, a teljes ismeretlenségből jövő, kezdő szakácsot…
L. Zs.: Talán meglátott bennem valamit. Csináltatott velem egy salátát – ez volt a „felvételi feladatom” –, amit én egészen másképp készítettem el, mint ahogyan az akkoriban szokásos volt. Körülbelül másfél hét próbaidő után pedig véglegesített. Oda is költöztünk a párommal, Tímeával, házat vettünk, nagyon megszerettük a környéket. Hivatalosan még ma is fertőrákosi lakosok vagyunk.
Hvg.hu: A Ráspi az alma mater, Horváth József a nagy tanítómester?
L. Zs.: Valójában ő volt az, aki felnyitotta a szemem. Teljesen megigézett, hogy friss fűszereket használ, az, hogy milyen nyersanyagok vannak azon a környéken, a halak, vadak, erdei gombák. Amúgy ő már akkor is Ausztriából szerezte be az egyéb alapanyagokat. Valójában ott ismerkedtem meg a szakma szépségeivel. Addig egy barnamártást sem tudtam tisztességesen elkészíteni, mert a hivatalos szakácsoktatás már akkor sem állt a helyzet magaslatán.
Másfél évig dolgoztam a Ráspiban, majd kaptam egy állásajánlatot Ausztriából, s Tímeával kimentünk dolgozni. Négy-ötcsillagos szállodákban, leginkább Voralbergben és Tirolban jártam be a konyhák összes posztját. Ott is nagyon sok mindent megtanultam, kezdve a zöldségek különféle vágási módjától.
Amikor pedig szabadságon voltam, akkor különböző osztrák, olasz, német, svájci csillagos éttermeket látogattam. Volt, ahol dolgoztam is pár napot, s volt, ahol csak mint vendég próbáltam ellesni, mit, hogyan csinálnak ők. Nagyon sok ihletet merítettem ezekből a látogatásokból.
Hvg.hu: A jelek szerint meglehetős sikerrel, hiszen amikor Ruston és Kismartonban dolgozott, a GaultMillau és a Michelin is felfigyelt a munkájára.
L. Zs.: Igen, szép sikereket értünk el, 2005-ben a Rusterhof , ahol sous cheef voltam 16, 2007-ben pedig konyhafőnökségem alatt a Bodega La Ina 14 pontot kapott a GaultMillau-tól .S a Michelin is jegyzett a csillagvárományos kategóriában. Tavaly azonban a Bodega tulajdonosa úgy gondolta, hogy elege van abból, folyamatosan mászkáljon a legjobb minőségű nyersanyagok után, és különben is nagyobb profitot érhet el, ha kocsmát csinál az Eisenstadt központjában levő vendéglátóhelyéből. Kaptam két hét felmondási időt, és szedhettem a sátorfámat.
Akkor felhívtam a Nyikospark tulajdonosát, Tösch urat, aki többször volt nálunk vendég, hogy nincs-e üresedés náluk. Név szerint nem ismert engem, mondta, hogy náluk sajnos minden szakácsposzt be van töltve. A beszélgetés végén azért visszakérdezett, hogy melyik étteremben is dolgozom? Amikor megmondtam azzal tette le a telefont, hogy akkor holnap négykor várom.
Így lettem „állományon kívüli” szakács a burgenlandi Nyikosparkban. Az volt a feladatom, hogy új ételeket kreáljak, és persze beugorjak bármelyik posztra, ha szükség van rá.
Második rész (Oldaltörés)
Hvg.hu: Gondolom, azért nem ez volt a nagy álma?
L. Zs.: Nem éppen. Tettek ide-oda, mindig ahol hiányzott valaki. De szerettek, és az idén is örömmel fogadtak, amikor visszamentem a nyári szünetben dolgozni.
A lényeg az, hogy már javában a Nyikosparkban dolgoztam, amikor egyszer csak csörgött a telefon, és a vonal másik végén Szentesi József jelentkezett, a Maligán tulajdonosa. Kérdezte, hogy nincs-e kedvem hazajönni, és az étterem megüresedett konyhafőnöki posztját átvenni. Az az igazság, hogy már vágytam is haza. S amikor – először csak egy Ráspi borest alkalmából – megláttam ezt a csodálatos, kézműves, „maligános” borkészletet, szerelem lett belőle, és úgy döntöttünk a párommal, hogy hazaköltözünk, és belevágunk. Május vége óta béreljük a Maligánt.
Hvg.hu:A Michelin-csillag várományosságból azért ez nem inkább ugrás a sötétbe ?
L. Zs.: De igen, nagyon is az.
Hvg.hu: Hallottam, akadt néhány régi vendég, akit meghökkentett a Maligán új étlapja. Volt olyan, hogy felálltak, mert nem tudtak választani?
L.. Zs.: Hát igen. Emlékszem is rájuk. Nem volt körözött, pörkölt és rántott hús…
Hvg.hu: Milyen irányzatba sorolná a konyháját?
L. Zs.: Szerintem már van egy jól érzékelhető, saját stílusom. Legyen minél kevesebb féle íz a tányéron, de abból ki kell hozni a maximumot. Egy fogás szóljon egy témáról, és mellé már csak egy-két íz kerüljön, ne legyen túlzsúfolt. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy egész ízkavalkádot tesznek a tányérra.
Hvg.hu: Mit érezne igazi sikernek a Maligánban?
L. Zs.: Ha a konyha színvonala felzárkózna a borok színvonalához, és ha naponta egyszer tele lenne az étterem.
Fausto Di Vora tizennyolc éve dolgozik azon, hogy meggyőzzön bennünket, az olasz konyha nem csak a milánói makarónit, a bolognai spagettit, a pizzát és a tiramisut jelenti. Sőt, legfőbbként nem azt. Hihetünk neki, s nemcsak azért, mert honfitársai egy ízben már neki ítélték a világ legjobb külföldi olasz étterme címet.
A félig orosz származású Nyíri Sándor (Szása) épp egy moszkvai luxusétterem séfje volt, amikor felhívta Budapestről az Arany Kaviár tulajdonosa, Molnár Attila, hogy beállna-e hozzá szakácsnak? Elsőre majdnem nemet mondott, végül pár hónapra elvállalta a megbízatást. Ez valamivel több, mint tíz éve történt. Ma már tulajdonostársak, az Arany Kaviár pedig a 2008-as Étteremkalauz értékelése szerint a legjobb tizenkettő között van Magyarországon.
Nemhogy sztárséfnek, még szakácsnak sem készült. S nem állítja, hogy már apró gyermekkorában a tűzhely körül forgolódott, de a nagymamája egyik süteményét Pesten, a Ráday utcai Costes vendégei is megkóstolhatják. A legjobb úton halad, hogy nevét meg-, és feljegyezzék a gasztronómia nagykönyvébe. A Costes executive séfje Portugáliában született, több neves konyhán dolgozott, és még csak 29 éves.
Ő az, aki 35 évesen megvalósíthatta minden séf álmát: saját éttermében írja fel egy fekete táblára annak a pár ételnek a nevét, amit aznap éppen főzött. Kompromisszum nincs, minden frissen, a fellelhető legjobb nyersanyagokból készül.