Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"5bd25004-d7f5-412d-b04e-f17e1112e13e","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"A fővárosban, Washingtonban is komoly havazásra számítanak. ","shortLead":"A fővárosban, Washingtonban is komoly havazásra számítanak. ","id":"20250106_Az-evtized-legkomolyabb-havazasat-varjak-az-Egyesult-Allamokban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5bd25004-d7f5-412d-b04e-f17e1112e13e.jpg","index":0,"item":"60fd0dfb-af30-46eb-afe8-20542b8883f0","keywords":null,"link":"/vilag/20250106_Az-evtized-legkomolyabb-havazasat-varjak-az-Egyesult-Allamokban","timestamp":"2025. január. 06. 05:21","title":"Az évtized legkomolyabb havazása sújthatja az Egyesült Államokat, hét államban hirdettek szükségállapotot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9bc5e404-7467-4fbd-b5a7-ce1a77e9ccc1","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Otthon, a tévé előtt drukkoltak, és hatalmas üdvrivalgásban törtek ki, amikor kimondták a színésznő nevét. ","shortLead":"Otthon, a tévé előtt drukkoltak, és hatalmas üdvrivalgásban törtek ki, amikor kimondták a színésznő nevét. ","id":"20250106_Igy-unnepelt-Demi-Moore-csaladja-Golden-Globe-dij-Instagram-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9bc5e404-7467-4fbd-b5a7-ce1a77e9ccc1.jpg","index":0,"item":"a35156c3-6c09-460d-b327-79fa88adc2e7","keywords":null,"link":"/elet/20250106_Igy-unnepelt-Demi-Moore-csaladja-Golden-Globe-dij-Instagram-video","timestamp":"2025. január. 06. 09:16","title":"Így tombolt Demi Moore családja, amikor a színésznő megkapta a Golden Globe-ot","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e44917fc-04cc-4438-99da-f9ce5f693b01","c_author":"Bábel Vilmos","category":"itthon","description":"Orbán Viktor egy indiai származású, Magyarországon élő ájurvédikus gyógyító oldalán tűnt fel az indiai Kerala államban, akiről azt mondja, ismeri, de azt már nem árulja el, honnan. Orbán azt is mondta: nem egészségügyi kezelés miatt utazott ki. Nem messze onnan, ahol a miniszterelnök nyaral, van egy ájurvédikus klinika, ahova az indiai ismerőse Magyarországról közvetít betegeket kezelésre. Felhívtuk a klinikát, és beszéltünk valakivel, akit a gyógyító oda közvetített volna kezelésre. ","shortLead":"Orbán Viktor egy indiai származású, Magyarországon élő ájurvédikus gyógyító oldalán tűnt fel az indiai Kerala államban...","id":"20250107_India-kezeles-Orban-ajurveda-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e44917fc-04cc-4438-99da-f9ce5f693b01.jpg","index":0,"item":"114ad09a-bae4-43b5-bdec-0b977a41b1ee","keywords":null,"link":"/itthon/20250107_India-kezeles-Orban-ajurveda-ebx","timestamp":"2025. január. 07. 14:32","title":"„Azt mondta, el kellene mennem Indiába” – Orbán ájurvédikus gyógyító ismerőse Keralába közvetít ki magyar betegeket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"86718ff8-9844-4cfc-a256-4a09e84ff3ea","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Újfajta akkumulátort fejleszt az Apple, ami nagyobb üzemidővel és hosszabb élettartammal kecsegtet. Először 2026-ban találkozhat vele a közönség.","shortLead":"Újfajta akkumulátort fejleszt az Apple, ami nagyobb üzemidővel és hosszabb élettartammal kecsegtet. Először 2026-ban...","id":"20250106_apple-iphone-18-akkumulatora-szilicium","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/86718ff8-9844-4cfc-a256-4a09e84ff3ea.jpg","index":0,"item":"a709e224-0fb0-45b4-9c36-f184e308aa28","keywords":null,"link":"/tudomany/20250106_apple-iphone-18-akkumulatora-szilicium","timestamp":"2025. január. 06. 12:03","title":"Olyan akkumulátor kerülhet az iPhone 18-ba, amire eddig nem volt példa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5b4930d0-2731-497c-8ada-763caada4436","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A CATL akkugyártó nagyvállalatot azzal gyanúsította meg az USA védelmi minisztériuma, hogy együttműködik a kínai hadsereggel. A cég ezt tagadja, és kérdésünkre közölték, hogy a magyarországi gyárépítésük zavartalanul megy tovább.","shortLead":"A CATL akkugyártó nagyvállalatot azzal gyanúsította meg az USA védelmi minisztériuma, hogy együttműködik a kínai...","id":"20250107_CATL-Nincs-hatassal-a-debreceni-beruhazasra-az-amerikai-feketelistara-kerules","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5b4930d0-2731-497c-8ada-763caada4436.jpg","index":0,"item":"e25db179-55f1-46d8-8a90-8b77ead60471","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250107_CATL-Nincs-hatassal-a-debreceni-beruhazasra-az-amerikai-feketelistara-kerules","timestamp":"2025. január. 07. 14:54","title":"CATL: A debreceni beruházásra nincs hatással az amerikai feketelistára kerülés","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"a1b6687b-c888-4b14-9c9b-f625e6d3ede8","c_author":"Sztojcsev Iván","category":"kkv","description":"Sok vállalat a profitja csökkentésével próbálja megoldani, hogy ne kelljen túlságosan emelnie az árakat, de a költségeik egyre nőnek és most már aggasztóan nagy áremelkedést várnak 2025 elejére. Úgyhogy az év eleji átárazásokat érdemes figyelni, hogy okosabbak legyünk – mutatta be az MNB.","shortLead":"Sok vállalat a profitja csökkentésével próbálja megoldani, hogy ne kelljen túlságosan emelnie az árakat, de...","id":"20250107_mnb-inflacio-profit-arak-dragulas-inflacio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a1b6687b-c888-4b14-9c9b-f625e6d3ede8.jpg","index":0,"item":"bac16847-5059-4fbe-aab4-8510bf1c5972","keywords":null,"link":"/kkv/20250107_mnb-inflacio-profit-arak-dragulas-inflacio","timestamp":"2025. január. 07. 05:36","title":"A cégek költségei újra nőni kezdtek - meddig úszhatjuk meg, hogy az áraikba is beépítsék ezt?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"219d6440-032d-4064-b25f-f574e7aed462","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A 4,77 méter hosszú Volkswagen Tayron a Tiguan és a Touareg közötti űr betöltésére hivatott.","shortLead":"A 4,77 méter hosszú Volkswagen Tayron a Tiguan és a Touareg közötti űr betöltésére hivatott.","id":"20250106_bearaztak-a-vadonatuj-hatalmas-vw-t-a-7-szemelyes-tayront","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/219d6440-032d-4064-b25f-f574e7aed462.jpg","index":0,"item":"71e1239b-f942-4f56-a848-ebb04efa0766","keywords":null,"link":"/cegauto/20250106_bearaztak-a-vadonatuj-hatalmas-vw-t-a-7-szemelyes-tayront","timestamp":"2025. január. 06. 06:41","title":"Beárazták a vadonatúj hatalmas VW-t, a 7 személyes Tayront","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dfc9ab96-8504-4eac-9c2b-613d76aafee9","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Áprilistól látható a második évad, amelyben Pedro Pascal és Bella Ramsey is visszatér.","shortLead":"Áprilistól látható a második évad, amelyben Pedro Pascal és Bella Ramsey is visszatér.","id":"20250107_last-of-us-masodik-evad-max","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dfc9ab96-8504-4eac-9c2b-613d76aafee9.jpg","index":0,"item":"e6b1703b-4044-45fc-96fd-933d17bce6c4","keywords":null,"link":"/kultura/20250107_last-of-us-masodik-evad-max","timestamp":"2025. január. 07. 12:09","title":"Itt a Last of Us második évadának teasere Pedro Pascallal és Bella Ramsey-val","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Meglehet, határainkon túl ismertebb,mint idehaza. A szakmában mindenestre már a nagybetűsök közé tartozik. Litauszki Zsolt kilenc év munkájával kiérdemelte, hogy bekerüljön Ausztria ötven legjobb séfje közé, a Michelin éttermi kalauz pedig 2007-ben a csillagvárományosok közé sorolta. Május óta a budapesti Maligán borétterem konyhafőnöke, és azt érezné sikernek, ha naponta legalább egyszer tele lenne az étterme.
Hvg.hu: Nem csak a nagyközönség, de a hazai szakácsok sem igen ismerik a nevét, nagyon fiatalon vándorbotot ragadott, hogy külhonban keressen munkát.
Litauszki Zsolt: Orosházán, vendéglátós családban születtem, majd Hódmezővásárhelyen jártam vendéglátó-ipari szakközépiskolába. Bár már nyolc évesen ott tébláboltam az édesanyám vezette konyhán, igazából nem akartam szakács lenni. A történelem érdekelt, és érettségi után második nekifutásra fel is vettek a József Attila Tudományegyetem történész szakára. Azt azonban ilyen-olyan okok miatt el sem kezdtem. S mivel mégiscsak szakács volt a szakmám, visszamentem Orosházára, s ott főztem egy-másfél évig. Akkor – 1997-ben - olvastam egy cikket a Ráspiról. Az annyira megfogott, hogy másnap elmentem Horváth Józsihoz Fertőrákosra, jelentkeztem szakácsnak, és felvételt nyertem.
Hvg.hu: Ismerve a Ráspi , illetve a tulajdonos maximalizmusra törekvését és öntörvényűségét, eléggé meglepően hangzik, hogy egyből felvesz egy, a teljes ismeretlenségből jövő, kezdő szakácsot…
L. Zs.: Talán meglátott bennem valamit. Csináltatott velem egy salátát – ez volt a „felvételi feladatom” –, amit én egészen másképp készítettem el, mint ahogyan az akkoriban szokásos volt. Körülbelül másfél hét próbaidő után pedig véglegesített. Oda is költöztünk a párommal, Tímeával, házat vettünk, nagyon megszerettük a környéket. Hivatalosan még ma is fertőrákosi lakosok vagyunk.
Hvg.hu: A Ráspi az alma mater, Horváth József a nagy tanítómester?
L. Zs.: Valójában ő volt az, aki felnyitotta a szemem. Teljesen megigézett, hogy friss fűszereket használ, az, hogy milyen nyersanyagok vannak azon a környéken, a halak, vadak, erdei gombák. Amúgy ő már akkor is Ausztriából szerezte be az egyéb alapanyagokat. Valójában ott ismerkedtem meg a szakma szépségeivel. Addig egy barnamártást sem tudtam tisztességesen elkészíteni, mert a hivatalos szakácsoktatás már akkor sem állt a helyzet magaslatán.
Másfél évig dolgoztam a Ráspiban, majd kaptam egy állásajánlatot Ausztriából, s Tímeával kimentünk dolgozni. Négy-ötcsillagos szállodákban, leginkább Voralbergben és Tirolban jártam be a konyhák összes posztját. Ott is nagyon sok mindent megtanultam, kezdve a zöldségek különféle vágási módjától.
Amikor pedig szabadságon voltam, akkor különböző osztrák, olasz, német, svájci csillagos éttermeket látogattam. Volt, ahol dolgoztam is pár napot, s volt, ahol csak mint vendég próbáltam ellesni, mit, hogyan csinálnak ők. Nagyon sok ihletet merítettem ezekből a látogatásokból.
Hvg.hu: A jelek szerint meglehetős sikerrel, hiszen amikor Ruston és Kismartonban dolgozott, a GaultMillau és a Michelin is felfigyelt a munkájára.
L. Zs.: Igen, szép sikereket értünk el, 2005-ben a Rusterhof , ahol sous cheef voltam 16, 2007-ben pedig konyhafőnökségem alatt a Bodega La Ina 14 pontot kapott a GaultMillau-tól .S a Michelin is jegyzett a csillagvárományos kategóriában. Tavaly azonban a Bodega tulajdonosa úgy gondolta, hogy elege van abból, folyamatosan mászkáljon a legjobb minőségű nyersanyagok után, és különben is nagyobb profitot érhet el, ha kocsmát csinál az Eisenstadt központjában levő vendéglátóhelyéből. Kaptam két hét felmondási időt, és szedhettem a sátorfámat.
Akkor felhívtam a Nyikospark tulajdonosát, Tösch urat, aki többször volt nálunk vendég, hogy nincs-e üresedés náluk. Név szerint nem ismert engem, mondta, hogy náluk sajnos minden szakácsposzt be van töltve. A beszélgetés végén azért visszakérdezett, hogy melyik étteremben is dolgozom? Amikor megmondtam azzal tette le a telefont, hogy akkor holnap négykor várom.
Így lettem „állományon kívüli” szakács a burgenlandi Nyikosparkban. Az volt a feladatom, hogy új ételeket kreáljak, és persze beugorjak bármelyik posztra, ha szükség van rá.
Második rész (Oldaltörés)
Hvg.hu: Gondolom, azért nem ez volt a nagy álma?
L. Zs.: Nem éppen. Tettek ide-oda, mindig ahol hiányzott valaki. De szerettek, és az idén is örömmel fogadtak, amikor visszamentem a nyári szünetben dolgozni.
A lényeg az, hogy már javában a Nyikosparkban dolgoztam, amikor egyszer csak csörgött a telefon, és a vonal másik végén Szentesi József jelentkezett, a Maligán tulajdonosa. Kérdezte, hogy nincs-e kedvem hazajönni, és az étterem megüresedett konyhafőnöki posztját átvenni. Az az igazság, hogy már vágytam is haza. S amikor – először csak egy Ráspi borest alkalmából – megláttam ezt a csodálatos, kézműves, „maligános” borkészletet, szerelem lett belőle, és úgy döntöttünk a párommal, hogy hazaköltözünk, és belevágunk. Május vége óta béreljük a Maligánt.
Hvg.hu:A Michelin-csillag várományosságból azért ez nem inkább ugrás a sötétbe ?
L. Zs.: De igen, nagyon is az.
Hvg.hu: Hallottam, akadt néhány régi vendég, akit meghökkentett a Maligán új étlapja. Volt olyan, hogy felálltak, mert nem tudtak választani?
L.. Zs.: Hát igen. Emlékszem is rájuk. Nem volt körözött, pörkölt és rántott hús…
Hvg.hu: Milyen irányzatba sorolná a konyháját?
L. Zs.: Szerintem már van egy jól érzékelhető, saját stílusom. Legyen minél kevesebb féle íz a tányéron, de abból ki kell hozni a maximumot. Egy fogás szóljon egy témáról, és mellé már csak egy-két íz kerüljön, ne legyen túlzsúfolt. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy egy egész ízkavalkádot tesznek a tányérra.
Hvg.hu: Mit érezne igazi sikernek a Maligánban?
L. Zs.: Ha a konyha színvonala felzárkózna a borok színvonalához, és ha naponta egyszer tele lenne az étterem.
Fausto Di Vora tizennyolc éve dolgozik azon, hogy meggyőzzön bennünket, az olasz konyha nem csak a milánói makarónit, a bolognai spagettit, a pizzát és a tiramisut jelenti. Sőt, legfőbbként nem azt. Hihetünk neki, s nemcsak azért, mert honfitársai egy ízben már neki ítélték a világ legjobb külföldi olasz étterme címet.
A félig orosz származású Nyíri Sándor (Szása) épp egy moszkvai luxusétterem séfje volt, amikor felhívta Budapestről az Arany Kaviár tulajdonosa, Molnár Attila, hogy beállna-e hozzá szakácsnak? Elsőre majdnem nemet mondott, végül pár hónapra elvállalta a megbízatást. Ez valamivel több, mint tíz éve történt. Ma már tulajdonostársak, az Arany Kaviár pedig a 2008-as Étteremkalauz értékelése szerint a legjobb tizenkettő között van Magyarországon.
Nemhogy sztárséfnek, még szakácsnak sem készült. S nem állítja, hogy már apró gyermekkorában a tűzhely körül forgolódott, de a nagymamája egyik süteményét Pesten, a Ráday utcai Costes vendégei is megkóstolhatják. A legjobb úton halad, hogy nevét meg-, és feljegyezzék a gasztronómia nagykönyvébe. A Costes executive séfje Portugáliában született, több neves konyhán dolgozott, és még csak 29 éves.
Ő az, aki 35 évesen megvalósíthatta minden séf álmát: saját éttermében írja fel egy fekete táblára annak a pár ételnek a nevét, amit aznap éppen főzött. Kompromisszum nincs, minden frissen, a fellelhető legjobb nyersanyagokból készül.