szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szalámi Németországban született, nem pedig Olaszországban egy német húsüzem szerint, amely azt állítja, hogy ő fedezte fel az olasz konyha nevezetességévé és a bolognai régió büszkeségévé vált vörös kolbászfajta eredetét. A téma annyira fontos a németek számára, hogy a Die Welt című napilap első oldalon foglalkozott vele keddi számában.

Hiába szalámi (olaszosan salami, amely a salare - sózni - jelentésű szóból eredő salame többes száma) a neve, a speciális kolbászfajta az északkelet-németországi Mecklenburg államból származik az egyik legrégebbi falu, Thandorf mészárszékének közleménye szerint.
   
Állítólag a Baltikumból érkezett germán nép, a lombardok a szalámi feltalálói, akik a "gyártási technológiát" a mostani Magyarország területén átvonulva vitték Itáliába, amikor a VI. században dél felé vándoroltak és 568-tól kezdve elfoglalták Észak-Itáliát. "Nyilvánvalóan belet töltöttek meg hússal és tartósítás céljából megsózták"- áll a thandorfi hentesüzlet kommentárjában.
   
A húsüzem egyébként új kolbászt dobott a piacra Urmecklenburger (Ős-Mecklenburgi) néven, amelynek íze céljaik szerint hasonlít az "eredeti" szalámiéhoz. Ugyanez vonatkozik az előállításra is, a tengeri sóval való tartósításra, amely több mint egy éven át tart. A mészárszék tulajdonosa a jövő héten tervezi az új termék bemutatását a Berlini Mezőgazdasági Vásáron.
   
A szalámit valamikor úgy készítették, hogy bőrbe burkolt, sózott sertéshúsdarabokat levegőn kiszárítottak. Napjainkra a gyártási technológia országonként változik: van, ahol több-kevesebb fokhagymával, fűszerekkel ízesítik, van, ahol borsozzák vagy paprikázzák, néha főzik, illetve füstölik, mielőtt megszárítanák. Egyes szalámifajták ma már nem sertésből, hanem marhahúsból készülnek.  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Világ

Félmilliós bírság egy rúd szalámiért

Félmillió forintnak megfelelő összegre bírságoltak meg egyetlen rúd szalámiért egy svájci diákot Ausztráliában, mert az étket megpróbálta becsempészni az országba.

Hét nap

TÉLISZALÁMI-PLÁGIUM

Magyar nemzeti színekkel és "Téli szalámi" felirattal hozott forgalomba Magyarországon egy osztrák cég a...

hvg.hu Gasztro

Hogyan készül a szalámi?

A Szegedi Szabadtéri Játékok évről évre sok hazai és külföldi érdeklődőt vonzanak a Tisza-parti hírös városba, amely az idén új, nyári programmal gazdagítja repertoárját.

MTI Gazdaság

Csökkent a Pick vesztesége, de hamisítják a téliszalámit

Azt idén várhatóan 1 milliárd forint alá csökekn a Pick Szeged Rt. vesztesége, szemben a tervezett 3,2 milliárd forintos hiánnyal - mondta Kovács László, a cég elnök-vezérigazgatója, aki szerint Ausztriából hamis téliszalámi került az országba.

MTI Itthon

Egészséges szalámi szürkemarhából

A magyarországi csemegeboltokban, szupermarketekben kezdenek feltűnni a szürkemarha-, bivaly- és mangalica-szalámik, a mangalicazsír és gyengébb gyomrúaknak a pulykakolbász, ám a jelenleginél sokkal nagyobb lenne az igény eme egészségesebbnek mondott húsfélékre.