Kijózanodtunk. Már 2009 van, semmi kétség. Hol vannak már a tavalyi ünnepek és a gondtalan falatozás! Lassan itt a tél közepe, a sok ruha nem rejt el örökké. Gondolatainkba szövi magát egy misztikus szó: fogyókúra.

A fogyókúrának Magyarországon inkább az elméleti jelenléte figyelhető meg, de ilyen területen kétségtelenül hatalmas divat. Sokan diétáznak valamilyen formában. Keveset esznek, nem esznek gyorséttermekben, nem esznek este, nem esznek reggel, nem esznek húst, vagy éppen csak és kizárólag „bio” címkével ellátott termékre vetik rá ölelő tekintetüket a közértben. Lehet persze, hogy néha mégis beüt egy kis bűnözés, nincs már más nyitva, valaki valami fergetegeset készít este otthon. Az is elképzelhető, hogy a biotermék nem is annyira bio, de ez más kérdés.

© AP
A fogyókúra örvénylő divatjai az Egyesült Államokban vetik a legmagasabb, legfodrosabb, legszínesebb hullámokat. Egészen történelmi hangulatba kerül az ember, hogyha utána néz a dolognak. Csodadoktorok, csodamódszerek, csodasütik mágikus kavalkádja.
 
A diétázás célja legtöbb esetben a súlyfelesleg leadása. Ezen célt a kontrollált étel- és italfogyasztás, valamint a rendszeres testmozgás kombinációjával lehet leginkább elérni. Diétázhatnak azonban azok is, akik hízni akarnak, vagy egyszerűen csak stabilizálni szeretnék a testtömegüket. A fogyókúra már egy alosztály, és igencsak túlhízza a többi kategóriát, méreteit tekintve. A fogyás három területre terjedhet ki. Az ember veszíthet zsírt, izmot, vagy vizet. A túlsúlyos emberek nyilván a legelsőtől igyekeznek megválni.

A fogyókúrák korlátozzák, vagy megtiltják bizonyos ételek, alapanyagok fogyasztását. A különböző általános módszerekkel az a gond, hogy ami az egyik embernél beválik, könnyen lehet, hogy egy másiknál nem. Ez egyszerűen azon okból fakad, hogy az adott diéta más életvitelt folytató, eltérő anyagcserével bíró ember esetében nem tudja ugyanazt a hatást kiváltani. A másik probléma az, hogy a fő nehézséget nem is a fogyás, hanem a elért eredmények fenntartása jelenti. A jelentősen lefogyott emberek túlnyomó többsége egy éven belül visszakerül oda, ahonnan elindult, és megkezdődik a libikókaszerű folyamat, ami nem egészséges.

Azzal, hogy étkezünk, tápanyaghoz, energiához juttatjuk a szervezetünket. Ennek ideális mivolta függ attól, hogy miket, mikor, milyen arányban eszünk, és hogy a szervezetünk ezt hogyan képes feldolgozni. Utóbbi sok faktortól, például testsúlytól, vagy bizonyos hormonális jellegzetességektől is függhet. Fontos tényező az étkezések gyakorisága. Törekedjünk arra, hogy napjában többször, keveset együnk, azaz egyenletesen osszuk el a táplálékbevitelt a nap során, szemben azzal, hogy a napi bevitelt 2-3 étkezésbe sűrítjük.

Meg kell említeni még a pszichológiai aspektust. Az éhségérzet elnyomására különböző technikák léteznek. Példa erre az alacsony keményítő-tartalmú ételek fogyasztása a teltségérzés előidézésére. Ezzel megakadályozható a túlevés. Jó módszer a fizikai terhelés, sok víz ivása, és az alvás is.

Az emberi emésztőrendszer a táplálék alkotórészecskéit, a monomereket különféle enzimek segítségével bontja le. Az alapvető tápanyagok: fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok, és a víz. Ezek mind rendkívül fontosak, tehát fogyasztani kell őket, csak a megfelelő módon és mértékben.

Kis utánajárással több, mint 50 féle elterjedt módszerre lelhetünk. Ezek nem ismeretlen, néhány ember által használt módszerek, legtöbbjükre kisebb-nagyobb vállalatbirodalom épül. Íme néhány a legnépszerűbbek közül.

Atkins, Weight Watchers, Makrobiotic (Oldaltörés)


1. Atkins-diéta

Atkins doktor hagyatéka. Húst hússal
© sxc.hu
A lényege az, hogy a szénhidrátokat kiáltja ki közellenségnek. A koncepció azon alapul, hogy a szervezetünk először a szénhidrátokat bontja le. Ha nem fogyasztunk sok szénhidrátot, a szervezetünk kénytelen lesz zsírt égetni, hogy energiához jusson, így fogyást idézhetünk elő.

A fogyókúrának négy fázisa van. Először csak napi 20 gramm szénhidrátot visz be az alany, viszont korlátlanul ehet fehérjét és zsírokat. Ezt az adagot aztán lépésenként 5 grammal növelik, amíg el nem jut az alany a személyes maximumáig, amely 60-90 gramm között mozoghat. Ezzel szemben egy átlagos ember napi bevitele 250 gramm körül mozog.

Az Atkins-diéta alkalmazása esetén a cukornak és a szénhidrátoknak kis túlzással búcsút inthetünk. Ugrik a tészta, a desszertek, a sör, vagy például a krumpli, sőt a rizs is. Helyettük lehet sok húst meg tojást enni. Előnye az alacsony zsírbevitelen alapuló diétákkal szemben, hogy viszonylag hamar produkál eredményt. Jó módszer lehet olyanok számára, akik a vércukorszintjüket árgus szemekkel figyelik. Komoly fizikai terheléssel járó munkát végzők számára nem alkalmazható.

2. Weight Watchers (Súlyfigyelők)

Ez az egyik legjobbnak tartott módszer a világon. Léteznek hazai mutációi is, de ez közel sem jelenti azt, hogy magyar találmány volna, sőt. A lényege az, hogy az egyes ételeket pontrendszerbe helyezik, és meg van szabva, hogy adott fogyókúrázó hány pontot ehet össze adott időtartam alatt. 

Kétségtelenül a világ egyik legnépszerűbb versenyzője a fogyókúrás módszerek örök küzdelmében. Az ételek pontozása attól függ, hogy mennyi kalóriát, hány gramm zsírt és rostanyagot tartalmaznak. Bármit lehet enni, de csak az adott pontértéken belül. Ezzel természetesen búcsút kell inteni a nagy lakomáknak, de néhány egészen elképesztő módszerrel szemben ez emberséges, és ami még fontosabb, könnyen követhető.

3. Macrobiotic (Hosszú élet)

Csak akkor szabad enni, ha az ember éhes. Lassan meg kell rágni az ételt. Ezek nem hangzanak nagy találmánynak, de ha belegondolunk, kevés ember van, aki ezt a két ésszerű szabályt betartja. A módszer persze nem merül ki ennyiben. Az egész mögött egy általános filozófia húzódik meg, mely szerint éljünk összhangban a természettel, legyünk tudatosak abban, hogy mit tömünk a szánkba. 

Ez a diéta leginkább vegetáriánus, némi hal és tenger gyümölcsei azért belefér. Gyakorlatilag egy „kevés zsír, sok rost” módszerről van szó, amelynél meg van szabva, hogy százalékosan mit kell magunkba diktálni: 50 százalék teljes gabona (barna rizs, teljes kiőrlésű liszt, zab, árpa, stb.), 30 százalék zöldség (bár krumplit, paradicsomot, padlizsánt és paprikát nem igazán), 10 százalék babfélék, 10 százalék leves (leginkább Miso leves). Emellett kevéske hal és tenger gyümölcsei, kevés dióféle és különböző magvak, helyi gyümölcsök, némi gyömbér, kovászos uborka, és sok-sok zöldtea. 

Az ételek elkészítésébe millió faktor játszik be: éghajlat, kontinens, évszak, kor, nem, aktivitás, és azóta, hogy mióta gyűri a diétát a delikvens. A legtöbb ételt megpárolják, blansírozzák, vagy hasonlók, nem mennek rá extra mértékben a nyers dolgok fogyasztására. Ki itt belépsz, ints búcsút a húsnak, tejtermékeknek, koffeinnek, és mindennek, ami nem a Földanyától való, és nem yin vagy yang.

Perricone, The Zone, Raw Foods (Oldaltörés)

4. Perricone-diéta

Ez nem is annyira diéta, mint inkább az örök fiatalság titka. Fogyni is lehet azért vele, de legalább ugyanilyen fontos a szép, ráncmentes bőr is. Gyakorlatilag egy egészséges táplálkozásra serkentő terv. Sok zöldséget és gyümölcsöt kell enni, nagyon sok halat, teljes kiőrlésű dolgokat, hüvelyeseket, zöld teát. Nagyon sok vizet kell inni. Nem szabad enni rizst, tésztát, kenyeret, kristálycukrot, vörös húsokat, de bizonyos zöldségeket sem, így a krumpli, a répa és a kukorica is tiltott.

Nyers zöldségek, minden mennyiségben
© sxc.hu
Antioxidánsok minden mennyiségben: sok áfonya és sárgadinnye a bendőbe. A szentírás ez esetben egy index, amely a szénhidrátok hatását mutatja meg a vér glükószintjére. A lényeg az, hogy olyat kell ennyi, ami alacsony indexet produkál, meg amiben omega 3 zsírsavak vannak (diófélék, olívaolaj, lazac). Olyat pedig, ami magas indexet produkál, természetesen nem, tűzre vele, persze nem grillre.

5. The Zone (A zóna)

Benne lenni a zónában, ez mindannyiunk álma. Sok fehérje, sok zsír, kevés szénhidrát. Már mindenkinek ismerősek a kulcsszavak, így nem kell magyarázkodással tölteni az időt. A lényeg az, hogy csúcsra járatjuk a gépet, ami jelen esetben a testünk. Ennek titka az arányokban rejlik.

Az alapvető tápanyagok csoportjai szerint: 40 százalék szénhidrát, 30 százalék zsír, 30 százalék protein. Búcsút mondhatunk a koffeinnek, a mesterséges édesítőszereknek. A fontos az, hogy minden étkezéskor tartani kell az arányt, így természetesen a „benyomok egy fél disznót, tisztán” jellegű módszerek nem használhatóak.

Persze ezt a 40-30-30-at elég macerás mindig kikalkulálni. Ráadásul, bár kevés kalóriát eszik az ember, bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból kevés jut a szervezetébe. Negatívum még, hogy a kevés szénhidrát miatt nehezen bírja az ember a komolyabb fizikai megterhelést.

6. Raw Foods (Nyers ételek)

Érzékletes név. Mivel a főzés-sütés során az étel tápértéke csökken, ez a diéta a főtt étel helyett a nyers fogásokat preferálja. Ezek telek vannak a számunkra szükséges enzimekkel. Így persze sok dolog kiesik a hűtőnkből. Nyers krumplit vagy oldalast kevéssé csócsál az ember. Ellenben jöhetnek a gyümölcsök, és a nyersen is élvezhető zöldségek. Felejtsünk el mindent, ami valaha 48 fokos hőmérsékletű állapotba, vagy a fölé kúszott.

Kedvelt ezek mellett a Japán-diéta, amely egyszerűen annyit jelent, hogy japán ételeket kell enni. Ebben az esetben igaz a tétel: Japán 127 millió lakosa nem tévedhet! Vannak durvább módszerek is. A Bébiétel-diéta esetében napi 3 étkezésből 2 helyett bébiételt kell enni. A Káposztaleves-diéta csak 7 napig tart, de addig csak az említett csodát lehet enni, és mellette minden nap egyvalami mást, természetesen utóbbi meg van határozva. A Grapefruit-diétában minden étkezés előtt meg kell enni egy fél grapefruitot, és napi kalóriabevitel lehetőleg maradjon 800 alatt. A Juharszirup-diéta inkább nevezendő tisztítókúrának. Maximum egy hétig űzhető, drasztikus folyományai vannak. Víz, citromlé, juhar- és pálmaszirup, borssal vagy gyömbérrel ízesítve. Egy hétig. Nyami. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Melyik fogyókúra a legegészségesebb?

A legtöbben azt hiszik, hogy a fogyókúra csak azért kell, hogy újra beleférjünk a ruhánkba, csinosabbak legyünk a strandon, de Yunsheng Ma amerikai kutató és munkacsoportja arra volt kíváncsi, hogy a különböző, népszerű fogyókúrák közül melyik a legalkalmasabb a szívbetegségek megelőzésére.

hvg.hu Plázs

Fogyókúrás szer vörösborból: bármit ehetünk mellette

Az új készítmény révén annyit ehetünk, amennyit csak akarunk, és egy grammot sem fogunk hízni. Sőt, a rendszeres testmozgás minden előnyét is élvezhetjük, különösebb izommunka nélkül. S ha mindez nem elég, a tabletta – amely a vörösbor egyik összetevőjét, a resveratrol működését utánozza – még a cukorbetegség kialakulását is megelőzheti.

hvg.hu Plázs

Mi az igazság az Update fogyókúráról?

Míg az orvosok egyre inkább azon igyekeznek, hogy bizonyos elhízással összefüggő betegségeket megelőzzenek, a divat oldaláról is megjelent az igény, hogy segítse a lefogyni vágyókat. Egyre-másra jelennek meg a divatfogyókúrák, amelyek, sokszor eredménytelenségük ellenére is nagy teret hódítanak. A diéták eredményességének megítélése attól függ, hogy mit várunk tőle.

NVI-elnök: informatikai átállás miatt akadozott a Választás.hu

NVI-elnök: informatikai átállás miatt akadozott a Választás.hu

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Megalázták a választók az MSZP-s polgármesterjelöltet Mohácson

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Kósa: "Semmi extra" nem történt pénteken a lemondott Borkai-sajtótájékoztatónál

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

Ez történt: kikapcsolták az Instagram-funkciót, mellyel láthattuk, ki mit lájkolt

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

Kommunistázva buzdít szavazásra a Fidesz

Kommunistázva buzdít szavazásra a Fidesz