Tetszett a cikk?

Új sorozatunkban budapesti szállodák vendéglátóhelyeit mutatjuk be. Szerzőnk nemcsak tollforgató, de képzett szakács is. Nem tesztel, csupán értően kalauzol. Elsőként a 2006-ban kapuit újra megnyitó New York palotába, azaz a Boscolo Hotelba vitt az útja.

Az eredeti tervek szerint, olasz eklektikus és reneszánsz stílusban állították helyre a több mint 100 éves New York kávézót és éttermet. Csodálatos falikarok, aranylón csillogó felületek és márvány minden mennyiségben: fényűzés magas fokon. Egy ilyen belső tér bizony megköveteli a magáét: kifogástalan felszolgálást és a legalább ilyen kifinomult ízléssel összeállított menüt várjuk el a New York csapatától.

A személyzet

A Kávéház. Nyugatos örökséggel
© hvg.hu
Bár egy ásványvíz lemaradt a rendelésből, és újra szólnunk kellett érte, a kiszolgálás ezzel együtt is meggyőzően profi volt. Pincéreink kitettek magukért, gyorsan és udvariasan dolgoztak, és úgy tűnt, őszintén érdekli őket véleményünk a fogyasztottakról.

Az étlap

A konyha csapatát Merényi Viktor többszörös díjnyertes konyhafőnök vezeti, aki az étlap összeállításakor szem előtt tartotta a hely hagyományait, de nem mondott le a fiatalos, kreatív, egyéni kreációkról sem. Mivel nemcsak  a szálloda, de az étterem és a kávézó is olasz kézben van, nem csoda, hogy az étlapon is nagy teret kapnak az olaszos fogások. Sok alapanyag Olaszországból érkezik, de a konyha természetesen használja a friss, hazai szezonális termékeket is. Mivel a hely forgalma igen nagy, a fogások összeállításakor az is szempont volt, hogy kevés  komponensből, gyorsan, jó minőségű ételek kerülhessenek a vendégek asztalára. Számos tengeri halat, változatos tésztaételeket és magyaros illetve olaszos desszerteket egyaránt találunk az étlapon.

Ugyanakkor a New York Kávéház 100 éves gasztronómiai hagyományt keltett életre, amikor 2008-ban útjára indította Nyugat Gyermekei címmel irodalmi estjeit, amelyeken a folyóírat nagyjainak kedvenc ételeit is kínálta vendégeinek. Igazi kincsre bukkantak a nyolcvanas éveit taposó Hetényi Károly személyében, aki felszolgálóként személyesen is ismert még jó néhány nyugatost, és segíteni tudott  a menük összeállításában. Merényi Viktor elmondta, nem elképzelhetetlen, hogy a 2008-as nyugatos emlékév legnépszerűbb fogásait a továbbiakban is megtalálhatjuk majd az étlapon, ímigyen is tiszteletben tartva, hogy itt müködött egykor Pest legpatinásabb irodalmi kávéháza.

A kínálat (Oldaltörés)


Itt az ideje, hogy a lényegre térjünk. A kávéházban első körben a nyugatosok menüjéből ismerkedtünk meg eggyel: Tóth Árpád költő kedvencei (pillanatnyilag nem választható, de legsikerültebb elemei remélhetőleg visszaköszönnek majd az állandó étlapon.) Örülnénk, ha például a költő nevével fémjelzett reggelit bármikor rendelhetnénk, mert bár nem egy könnyű, fogyókúrás fogásról van szó, olyan ízekkel ajándékoz meg, amiért szívesen feláldoznánk diétánkat: sült mini debreceni kolbászkák tükörtojással, ropogós kakastaréjjal. Amint megízleltük a debrecenit máris gyanakodni kezdtünk, hogy ilyet itthon biztosan nem csinálnak – de bizony, hogy csinálnak! Visszatért a hitünk a magyar kolbászba...

A legendás Mélyvíz. Megfőztek minket
© hvg.hu
A főfogás juhtúrós puliszka fokhagymás erdei szűztokánnyal, a desszert "reszelt“ gesztenyepüré tejszínhabbal és csokoládészósszal. A puliszka, az egykori szegények eledele szintén olyasvalami, amit örömmel üdvözölnénk gyakrabban az étlapokon. Történetesen ez a verzió kissé sósra és talán túlságosan is juhtúrósra sikerült. A gesztenyepüré nem okozott különösebb meglepetést, az egyetlen megjegyezendő vele kapcsolatban, hogy a növényi alapú hab bizony nem tejszín, ez éppenséggel olyan „luxus“, amit egy New York típusú helynek nem szabadna megengednie magának!

És most akkor lássuk a medvét – azaz ismerkedjünk meg a Mélyvíz étterem kínálatával. Először az előételekkel barátkozunk. A libamáj érme tokaji mártással jó kezdésnek bizonyul, a máj pontosan olyan omlós, puha amilyennek lennie kell. Utána az olasz ízelítő alkalmat ad rá, hogy lássuk, a konyha valóban rendes olasz alapanyagokból dolgozik. Hamar eltűnik a tányérról a paradicsom és a valódi buffalo mozzarella. A Cézár-saláta szintén harsogós, friss. Rendhagyó megoldás, hogy a megszokottól eltérően nincs megszórva krutonnal, hanem az egész rakomány egy "kenyér tálon" kerül az asztalunkra. Erős kezdés, lássuk mit tartogat a folytatás.

Merényi Viktor lasagnát ajánl, olasz főnökei dicsérik ezt a fogás. A tészta helyén való, nem tudunk belekötni, de a katarzis még várat magára. Nem sokáig. Eljő ugyanis a Rossini bélszín ideje. A hús tökéletes: sem az állaga, sem az íze nem hagy maga után kívánni valót – az pedig már bónusz, hogy a fogás jellemző alkatrészét, a gombát ezúttal a szarvasgomba képviseli. A főszakács ezen a ponton főzött meg minket… De hátra van még a desszert, amiről tudva levő, hogy lett légyen akármilyen is az ebéd vagy vacsora, a vendég ez utóbbi élményével fog hazatérni. Merényi Viktor desszert összeállítása: Operaszelet, sajttorta és az egyébként csak a svédasztalos reggeli kínálatában megtalálható fűszeres gyümölcstorta. Ráadásként kérésünkre Esterházy torta is kerül a tányérra. Az Operaszelet nem túl édes, csakúgy, mint az Esterházy -  a város jobb cukrászdáiban tapasztalt színvonalat hozza. A sajttorta kellemes, a nem túl édes tésztát a gyümölcsöntet ellensúlyozza. A csúcs mindenképpen a fűszeres gyümölcstorta, amely maximálisan az állandó étlapra kívánkozik. A kissé savanykás bogyós gyümölcsök ízét édes linzertészta és gyömbér teljesítik ki, a szó legjobb értelmében szokatlan, de abszolút harmónikus ízvilágot hozva.

Molnár Kata Orsolya

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!