szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

Ha egyáltalán van háztartásunk, akkor maradékunk is van. Nem kell rögtön a kukába hajítani a maradványokat, pláne az ilyen válságos időkben. Némely értéktelennek tűnő ez meg az bámulatos átváltozásra képes.

Itt van mindjárt a kenyér, amiből, lássuk be, többnyire nem annyit veszünk, amennyi kell. Hektikus ügy, nehéz pontosan hozzáigazítani a vásárlást a barátnőnk fogyókúrájához, a haverok váratlan rohamához, a saját időnkénti éjszakai zugevésünkhöz és így tovább. Különben is alapvető élelmiszer, elengedhetetlen, hogy mindig legyen otthon. Legfeljebb ránk szárad egy egész vekni, máskor csak a kenyérvég (nagyanyánknál sercli).

Francia lepény. Nem drága mulatság
A szikkadt, kiszáradt kenyér majdnem olyan hasznos eleme a háztartásnak, mint a friss. Szikkadt kifli kell a mákos guba készítéséhez. A zsemlegombóc receptje szikkadt zsömlét kíván. Szikkadt kenyérért kiáltanak a kovászolandó uborkák. Újrapirítással kétszersült-jellegű holmit készíthetünk, amit, ha nem teljes valójában fogyasztunk, tovább variálhatjuk krutonná, azaz levesbetétté.

Unalmas perceinket feldobhatjuk házi zsemlemorzsa-készítéssel. A készen kapható morzsák legtöbbször íztelenek, rossz állagúak. Igazán jó panírt házilag előállított morzsával lehet készíteni. A kiszáradt kenyeret száraz helyen, papírzacskóban, vászonzsákban tároljuk. Gyűjthetünk mindent a brióstól a rozskenyérig. Mikor morzsát készítünk, összeválogatjuk a készítendő ételhez leginkább passzoló száraz pékárut. A rántott halhoz például kiválóak az édeskés briósok, molnárkák. Nyugodtan használjuk a magos kenyereket, pereceket, csak gazdagítják a morzsa ízét és textúráját.

Nincs más dolgunk, mint finomra darálni az alapanyagot. Érdemes átszitálni, mert általában óhatatlanul kerülnek bele nagyobb morzsák. Legjobb, ha közvetlenül a panírozás előtt daráljuk, és száraz serpenyőben kissé megpirítjuk a kész morzsát felhasználás előtt.

Hidegből meleget

Ami tegnapelőtt vacsorakor frissen főtt-sült volt, tegnap ebédre felmelegített lett, estére kiábrándítóan dermedezik a hűtőben. Last minute újraélesztés indul! A főtt rizs felhasználására receptek sorát variálhatjuk. Még lehet belőle töltelék, rakottas alkatrész, újragondolt, formázott köret, egytálas egyveleg. A maradék sült csirkemell és natúr, vagy zöldséges rizs körete eszményi alapanyaga lehet az olyan különféle sült rizses ételeknek, mint amilyenek az indonéz nasi goreng változatai.

A maradék sült húst felaprítva, babbal elkészítve remek burritot készíthetünk. Mind a hideg sült húsok, mind a sült zöldségek kiváló alapanyagai a szendvicseknek. A sült, párolt zöldségek és kis bátorsággal minden maradék felhasználható omlettek vagy quiche készítésekor. A quiche egy francia tojásos, sajtos pite. Ha sok zöldségünk, húsunk maradt, remek pitéket süthetünk belőle, csak tésztát kell gyártanunk a töltelékünk mellé.

Mindenképpen érdemes a gyári majonéz helyett házit készíteni. Mivel könnyebb nagyobb mennyiséggel dolgozni, tervezhetünk úgy, hogy első nap majonézes saláták készülnek belőle, második nap pedig zöldfűszerekkel, kevés mustárral, borssal, esetleg mézzel ízesítve mártogatós szósszá alakítjuk, amihez csak csíkokra vágott nyers zöldség kell.

Ha túl sok tésztát főztünk le egy étkezéskor a spagettihez, a másnapi jóllakatásra is megoldást jelenthet. Keverjük össze néhány habart tojással, adjunk hozzá egy nagy evőkanál vajat. Tegyünk bele rengeteg reszelt sajtot, például cheddart és parmezánt, némi összevágott zsályát, szórjuk meg a házilag készített zsemlemorzsánkkal, és pirítsuk aranyszínűre a sütőben. A jó öreg sajtos tésztát nem lehet megunni, a receptet pedig nyugodtan igazítsuk a maradék-adottságainkhoz. A fiatalságnak eladható mac & cheese néven, ami a menő, amerikai elnevezése ennek a fogásnak.

Receptek (Oldaltörés)

Nasi Goreng

Hozzávalók

3-4 bögre főtt rizs
3 ek olaj
1 ek chiliszósz vagy paszta
3 gerezd aprított fokhagyma
4 kis fej hagyma apróra vágva
2 felvert tojás
2 ek szójaszósz
(2 bögre apró rák)
uborka
paradicsom

bors


Az olajon megfuttatjuk a hagymákat, hozzáadjuk a chiliszószt, a rákot, ha teszünk bele. Rák helyett használhatunk akármilyen maradék apróra vágott húst. 3-4 perc múlva adjuk hozzá a rizst, gyakran kevergetve pirítsuk nagy lángon újabb 3-4 percig. Tegyük hozzá a tojásokat, keverjük közben folyamatosan. Jöhet a szójaszósz, majd süssük még 2 percig, tálaljuk friss zöldségekkel (melyeket bele is apríthatunk, de csak a végén, hogy roppanósak maradjanak), tükörtojással.

Brokkolis hamis quiche

Hozzávalók

1 csomag vajas vagy leveles tészta
25 dkg reszelt sajt
25 dkg kockára vágott sonka
30 dkg brokkoli
4 felvert tojás
1,5 bögre tej
1 ek mustár
2 apróra vágott hagyma
2 ek vaj

bors

A tésztát kinyújtjuk és kibélelünk vele egy piték sütéséhez használt formát. A hagymát a mikróban fóliával lefedve másfél percig pároljuk a vajjal. A tésztába szórjuk sorban a sajt, a hagyma, és a (maradék) sonka felét. Erre jön a (maradék) brokkoli, és erre a sajt, hagyma és sonka másik fele. A tojásokat összedolgozzuk a tejjel és a mustárral. Ízlés szerint sózzuk, majd borsozzuk a keveréket. Beleöntjük a tésztába, rá a töltelékre. Előmelegített sütőben 185 fokon 50-60 percig sütjük légkeveréssel, ha barnulni kezd a tészta a szélén, akkor lefedjük egy fóliagyűrűvel. Hagyjuk kihűlni, és hidegen felszeletelve tálaljuk.

(ek:evőkanál)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Gasztro

Recesszió a konyhában - tippek, receptek

Sok családban észrevették már 2008-ban a családi kasszára nehezedő nyomást, és idén sajnos nem számíthatunk javulásra. Sőt, ahol lehet, még jobban össze kell húzni a nadrágszíjat azoknak, akik esetleg lakás- vagy autórészleteket törlesztenek hónapról-hónapra.

Várkonyi Ádám Gasztro

Egy tál étel nemcsak télre - a ludaskása receptje

Szócikk egy lexikonból: „lúdaprólékkal főzött, jól megzsírozott rizs- vagy köleskása; ha imént érkezett kedves vendégnek adják fel, szoktató kásának nevezik.” Ez lenne a ludaskása? Szerintünk sokkal több ennél.