szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

A japán és a magyar gyomor közti különbség meglehetősen nagy. Még nagyobb viszont a mentalitásbeli differencia, és erre remek példa egy bizonyos, egyszerű étel.

A Tamago gohan, vagy Tamago kake gohan egy rendkívül népszerű japán étel. Jelentése körülbelül ilyesmi  magyarul: tojásszósz főtt rizsen. A tamago áll egyébként a tojás elnevezéseként, míg a gohan rizst jelent. Pofonegyszerű elkészíteni. Szükségünk van egy tálka rizsre, amely lehet frissen elkészült, vagy maradékból újramelegített, és egy nyers tojásra. Ez az alaprecept. A két hozzávalót összekeverjük, és már kész is.

Természetesen, ha valakinek komoly ellenvetései vannak a nyers tojásfogyasztással szemben, akkor ez fog némi galibát okozni. Ha ez vigasz: készülhet csak tojássárgájával. Van, aki felveri a tojást, mielőtt a rizshez adja, de egészben is müködik. Ízesítésként gyakran tesznek hozzá szójaszószt, szárított halat, de fel lehet dobni egy kis chili szósszal is. Mellé gyakran fogyasztanak például japán savanyított uborkát, de a magyar savanyúságtól sem fog megsértődni.

Japánban ezt tartják a legegyszerűbb és leggyorsabban elkészíthető ételnek,ami a recept bonyolultságát tekintve,teljességgel indokolt. Rendkívül magas a tápértéke, így kiváló reggeli. Rendesen megalapozza a napot,munkába indulás előtt sokan ezt eszik.

Az sem titok,hogy Japánban össznépi szokás a hosszú műszakok utáni közös italozás, úgy is mint csapatépítés… Gyakran előfordul, hogy munka után az emberek még betérnek „tréningezni” valahová a munkatársaikkal, hogy kis időre maguk mögött tudják a mindennapok gondjaikat. S mintha nem szeretnének otthon lenni apró lakásaikban sem. Másnap azonban ismét munka van, és a másnapos gyomornak nagy segítség ez a könnyen fogyasztható, tápláló reggeli.

A Tamago gohant a legtöbb japán ember fogyasztja, megunhatatlannak tartják. Persze rengeteg kedvelője mellett akadnak renitensek, akik nem igazán vannak oda érte, s lehet hogy a szalonnás rántottára vagy a főtt debrecenire voksolnának, ha ismernék. A Tamago gohan ékes példája a hazánkban is már sokak által ismert, de ritkán keresett umami ízvilágnak (annak a bizonyos ötödik íznek, ami többféle, de egyszerre van jelen egyetlen ételben), amely a japán konyha jellemzője. A magyar konyha ételeiben az eltérő alapanyagok, s főleg főzési eljárások miatt kevésbé van jelen. Egy próbát talán nekünk is megér.

Tamago gohan

Hozzávalók: 10 dkg meleg főtt rizs, 1 tojás, 1 evőkanál szójaszósz.

Egy kis tálkába ütjük a tojást, hozzáadjuk a szójaszószt, a kettőt, összedolgozzuk. Hozzáadjuk a rizst, majd alaposan összekeverjük, és már fogyasztható is. Javasolt fűszer: chili.








HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Lőrincz Zsolt Gasztro

Nemzetek konyhája: tőkehal a spájzban

Habár az Ibériai-félsziget atlanti-óceáni partján fekvő országban csaknem annyit süt a nap, mint Spanyolországban, mégsem turistásodott el annyira , mint a nagy szomszéd. Az utóbbi években kezd besorolni a kedveltebb úti célok közé.

Vétek György Gasztro

Nemzetek konyhája: az angol reggeli

Nem tudjuk, ismerik-e a csatorna túl oldalán a „reggelizz úgy,mint egy király" kezdetű magyar bölcselkedést, de hogy megadják a módját napindításnak, az biztos.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Nemzetek konyhája: Mexikó

Az egész világon ismert és méltán népszerű mexikói konyha nálunk is hódit. A minden utcában két kínai s közte egy olasz mellett megjelentek a mexikói vagy legalábbis tex-mex büfék, éttermek.