szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A borászok legnagyobb bánatára az idei villányi borversenyen nem igazán esett nagy aranyeső. Ennek okát néhányan a borok, néhányan pedig a bírák rossz napjának tudták be.

A március 11 - én megrendezett megmérettetésen 8 bíráló bizottság, egyenként hét fős csapata mondott ítéletet a nevezett 377 bor fölött. Villány kiemelkedő adottságaihoz és hírnevéhez mért szigorral folyt a zsűrizés – jelentette ki Zilai Zoltán, az egyik bírálóbizottság elnöke.

A vidék nagyágyújának számító portugieser szőlőfajtából készült borok ezúttal nem arattak akkora elismerést,mint a 2008-as évben, amikor ebben a kategóriában 7 kiemelkedően magas minőségű bor kapott nagy aranyat. Nagy aranyérem annak a bornak jár, amelyik zsűrizéskor a maximális 100-ból  legalább 94,1 pontot elér.

Az eredmények persze így sem voltak lebecsülendők, a 377 villányi tételből 12 kiérdemelte a hőn áhított nagy aranyat, 72 aranyérmes lett és 37 oklevelet kapott. Nem meglepő módon a nevező villányi borászatok közül a legtöbb elismerést Bock József vitte el, aki egyszersmind a hegyközségi elnöki tisztet is ellátja. Az idén 16 bort nevezett, amelyekből 2 nagy aranyat, 8 pedig aranyérmet nyert. A jól szereplő pincészetek között érdemes még megemlíteni a Fritsch Pincét, Gere Tamást és Zsoltot, Günzer Tamást, Günzer Zoltánt, a Hárságyi Pincészetet, a Jackfallt, Maul Zsoltot, a Polgár Pincét, Riczu Tamást, Sauska és Társát, a Vylyant és a Wunderlich Borászatot.

A szakembereknek egyébként az a véleménye, hogy a borversenyek eredményei természetesen nagyon fontosak, eladásösztönzőek lehetnek, ám még a nagy presztízsű nemzetközi viadalokon szerzett érmek sem oldják meg egy pincészet mindennapi gondjait. Ha egy pincészet nyer néhány aranyat, az nagyon jó, nyílván növeli a presztízsét, viszi a hírét a világba. Ám akkor is lehet közkedvelt egy bor a fogyasztók körében, ha kevésbé fényesek az érmek.

Nagy aranyérmek a 2009-es villányi borversenyen
© sxc.hu
 
Agancsos pincészet: Kékfrankos 2008
Balla Géza: Kékfrankos 2005
Bock József: Cabernet franc Fekete-hegy 2006
Bock József: Syrah 2007
Günzer Zoltán: Villányi Cuvée 2007
Hárságyi Pincészet: Cabernet sauvignon 2007
Heimann Pince: Cabernet Franc 2007
Maul Zsolt: Taurus Cuvée 2006
Mayer Márton: Kopár Cuvée 2007
Mokos Gábor: Kékfrankos 94,2
Polgár pince: Aranyhárs 2006
Sauska és Társa: Cuvée7 Villány 2006VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Ismert borászokat büntettek Villányban

Több villányi borászt, köztük országos hírű termelőket bírságolt meg az MGSZH Központ Borminősítési Igazgatósága különböző szabálytalanságok miatt a közelmúltban - írta kedden az Új Dunántúli Napló.

hvg.hu Gazdaság

Miből van a pénz Villány milliárdos borászataiban?

Olyan kiváló hírnévnek örvend, az innen kikerülő borok olyan népszerűek, hogy a nagyközönség – annak borissza része is – úgy véli: a villányi az egyik legnagyobb hazai borvidék. Pedig a horvát határ mentén meghúzódó 1760 hektárnyi terület csak a fele-harmada az egrinek és negyede a tokajinak. Az utóbbi években a villányi borászkodás jó hírnevét sokmilliárdos befektetések alapozták meg. A helyszínen igyekeztünk kipuhatolni, hogy az elköltött rengeteg pénz fialni fog-e valaha.

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Először kapott Michelin-csillagot egy vegán étterem Franciaországban

Bármiféle csatlakozó nélkül érkezhet az iPhone 13

Bármiféle csatlakozó nélkül érkezhet az iPhone 13

Sok új fajt fedeztek fel nálunk tavaly, a gond csak az, hogy nagy részük invazív vagy kártevő

Sok új fajt fedeztek fel nálunk tavaly, a gond csak az, hogy nagy részük invazív vagy kártevő