szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar vásárlók először 1920-ban kóstolhatták meg az első csokoládétojást. Manapság majdnem ezer tonna édesség kerül ilyenkor a fogyasztók kosarába, amelyek között egyre több a jó minőségű csokoládé.

Tavaly húsvétkor 2,7 milliárd forintért vásároltak édességet a magyarok. Míg régebben az olcsó, bevonó-masszából készült figurák voltak a legnépszerűbbek, addig az utóbbi két évben megfordult a trend, és a jobbféle csokoládékból fogy több - közölte az Édességgyártók Szövetsége.
   
Minőséginek a 35 százalékos kakaótartalommal készült csokoládéféléket nevezik, de az igazán pozitív élettani hatású, táplálkozástudományi szempontból előnyös édességeknél ez az arány még magasabb.
   
Húsvétkor csokoládétojásra és más figurákra költünk a legtöbbet, tavaly 2,3 milliárd forintot, 164 millió forintért húsvéti zsákok, 252 millió forintnyi értékben pedig játékkal is kiegészített ajándékcsomagok kerülnek a vásárlói kosarakba.
   
Az ünnepi étkezésünk során különösen fontos az, hogy az édességeket csak a főétkezések után, tehát ne nassolás gyanánt fogyasszuk, életmódunk pedig aktív, mozgásban gazdag  legyen. Menjünk kirándulni a természetbe, autó helyett a gyaloglást válasszuk - javasolja Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
    
A húsvéti tojások csokoládéból való készítésének pontos dátuma nem ismert, ám a húsvéti, festett tojásé igen: először 1605-ben említi egy strassburgi krónikás, akkor még csak egyszínű piros, illetve arany festéssel.   

 


 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Melyik csokoládéhoz milyen bor illik?

A csokoládétól régen sem állt messze az alkohol - elég ha csak a konyakos meggyre vagy a vodkás bonbonra gondol az ember - de újabban a borokat "házasítják" össze vele a gasztronómusok. Hogy melyik borhoz milyen csokoládé való és fordítva, azt főleg a kakaótartalom mennyisége és az ízesítés dönti el.

MTI Gazdaság

Drágul a csokoládé

A csokoládé ára az idén jelentősebb mértékben drágulhat - jósolta a hét végén a német Speigel hírmagazinnak a világ vezető csokoládégyártó vállalatának a feje.

hvg.hu Gasztro

A világ legjobb csokoladékészítői

A csokoládékészítés hagyományos fővárosai Párizs és Brüsszel. Emellett azonban számos nagyvárosban találunk olyan üzleteket, amelyben művészi szintre fejlesztették a bonbonok készítését.