szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét - immár negyedik alkalommal - a spanyolországi El Bulli étterem lett a világ legjobbja a neves brit Restaurant Magazine listája alapján.

A katalóniai Rosas közelében fekvő "gasztronómiai templom" tulajdonosa, Ferran Adria hétfő este Londonban vehette át a kitüntető címet. Étterme egy 50 intézményt rangsoroló listán szerezte meg az első helyet. Adria brit kollegájának, az ismét csak második helyre sorolt The Fat Duck nevű étterem séfjének ajánlotta a győzelmét. Mindkét étterem a molekuláris főzés gyakorlója.

"Ez egy rendkívül fontos este Spanyolország számára" - mondta az étteremtulajdonos, arra utalva, hogy az első öt helyből hármat spanyol éttermek szereztek meg. A Mugaritz megtartotta negyedik helyét, a Can Roca-i El Celler huszonegy helyet javítva ötödik lett. 

A világ harmadik legjobb éttermének a dán fővárosban található Noma nevű intézményét választotta a magazin. Jelentősen vesztett tekintélyéből a francia konyha, Pierre Gagnaire párizsi étterme a tavalyi harmadik helyről a kilencedikre csúszott vissza, a hetedik helyre beérve egy másik gall intézmény, a Bras is megelőzte. 

Kulináris életművéért Joel Rebuchon párizsi séfet tüntették ki.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

El Bulli: amiből csak egy van a világon

Az északkelet-spanyolországi Roses mellett, egy eldugott kis öbölben található a világ egyik legjobb étterme: a három Michelin-csillagos El Bulli. Amit a világ egyik leginnovatívabb séfjeként, a molekuláris konyha nagymestereként számon tartott Ferran Adria neve fémjelez.