Tetszett a cikk?

Szó szerint folyik majd a pálinka október 8. és 11. között a Budai Várban. Az idei őszi pálinka-és borfesztivál fő attrakciója ugyanis a pálinkaszökőkút lesz a Halászó Fiú teraszán.

Arról ugyan nem értesültünk, hogy miféle ízes hungarikum csurran a szökőkútból a szomjas népek poharába, de biztosak vagyunk benne, hogy nem okoz csalódást. A standokon pedig zavarba ejtő bőséggel kínálják majd a „gyümölcs lelkét” a manufakturák, főzdék, pálinkaházak. Már tavaly is 20 neves főzde kínálta termékeit a Savoya Teraszon, s hogy milyen sikerrel, bizonyítja, most kétszer akkora területet foglalnak el a Várban a pálinka és kolbász kínálók, kóstoltatók. Ne feledkezzünk el az utóbbiakról sem, hiszen nem véletlen a visszatérő szlogen: Rövid ital, hosszú kolbász, az a jó!

Pálinka
-100 százalékos gyümölcspárlat, finomszesz és aroma hozzáadása nélkül, minimum 37,5 alkohol fokos. Az elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja.
- Ajánlott fogyasztás: hűtés nélkül, 16-19 C fokon, alul öblös, szűkülő szájú poharakban.
- Kóstolás: a borhoz hasonlatosan, előbb körkörös mozdulatokkal megjáratjuk a pálinkát a poharakban, majd apró kortyokban „megrágjuk”, hogy a szájunkban felszabaduljanak az ízek.
- Száraz próba: a már kiürült pálinkás poharat 5-10 percre félre rakjuk, majd beleszagolunk, és ha tiszta gyümölcsillatot érzünk, jöhet a következő kör…










- szj -
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Mangalicakolbász dudaszóval

Húsimádóknak február 8-10. között a Vajdahunyadvárban a helyük az I. Budapesti Mangalicafesztiválon, ahol ingyenes belépés mellett kolbásztöltő vetélkedőn, bográcsfoglaláson, disznótoros kóstolón, főzőversenyen vehetnek részt népzenei aláfestéssel.

hvg.hu Gasztro

Szőlő, bor, jó falat – és egy kupica pálinka

A szüretet, a szőlő leszedését, a borkészítést régóta bálok, mulatságok, hagyományok övezik. A magyar gasztronómia történetéből szemezgető, most induló sorozatunk első részében a szüretről emlékezünk meg.