szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Húsimádóknak február 8-10. között a Vajdahunyadvárban a helyük az I. Budapesti Mangalicafesztiválon, ahol ingyenes belépés mellett kolbásztöltő vetélkedőn, bográcsfoglaláson, disznótoros kóstolón, főzőversenyen vehetnek részt népzenei aláfestéssel.

© sxc.hu
Számos mangalicatermelő kínálja a standokon friss húskészítményeit, de kapható lesz sajt, méz, házi lekvár, pálinka és bor is. A finom falatokhoz az utolsó hazai dudás kanász, Pál István szolgáltatja a zenét.

A sokáig elfeledett, de mostanában feléledő hazai mangalicatenyésztésnek ma már országos egyesülete is működik. A mangalicahús ugyan zsírosabb, mint a hagyományos sertésé, de finomabb is, ami nem elhanyagolandó szempont. A hagyományos sertéshús ugyanakkor tele van vízzel, ezért bár olcsóbb, nem színhúst veszünk valójában az áráért, hanem sok vizet.

A hagyományos disznózsírral való otthoni sütés-főzés ma már hazánkban sem divat, viszont az összes bolti húskészítmény tetemes mennyiségű sertészsírt tartalmaz, tehát a fogyasztás nem csökkent annyival, mint hinnénk. A magyar mangalicahús jelentős része külföldön, Spanyolországtól Japánig talál gazdára, és ott is dolgozzák fel.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Borbarátok figyelmébe

Aki szereti a bort, rossz ember nem lehet. De hogy hol lehet a legjobb nedűket kóstolni, arra és más, a borturizmussal kapcsolatos kérdésekre is választ kaphatunk január 24-én a Borturizmus Börzén.

hvg.hu Gasztro

Magyar borok Amszterdamban

Az idén hatodik alkalommal rendezték meg január 7-9. között az amszterdami Wine Professional borkiállítást, ahol az ITD Hungary Zrt. és a Magyar Bormarketing Kht. szervezésében először vonultak fel a magyar borok önálló standon.

hvg.hu Gasztro

Kárpátalja nedűi

A hagyományokhoz híven a Julianus-naptár szerinti új év kezdetéhez igazodva rendezik meg Munkácson január 11. és 14. között a kárpátaljai szőlő- és borosgazdák ünnepét.

Gyimesi Zsuzsa Gasztro

Pezsgőünnep

„Nagy szorgalom és kitartás mellett sikerült nekem az eddig ismert champagnei pezsgőboroknál sokkal kitűnőbbet előállítani” – vallotta 1882-ben Törley József, amikor még Franciaországban megjelentette saját neve alatt első pezsgőjét.

Vétek György Gasztro

A kulturált sörfogyasztásért

Immáron kívülállók, baráti társaságok előtt is megnyílt a Borsodi Sörgyár Zrt. által eredetileg csak vendéglátós szakembereknek létrehozott Sörakadémia.

hvg.hu Gasztro

Vince-napi borrandevú

A szőlészek, borászok, vincellérek kalendáriumában ugyancsak jeles dátum január 22., védőszentjük, Szent Vince névnapja. A népi megfigyelések szerint ennek a napnak az időjárásától függ, milyen lesz az őszi szőlőtermés: „Ha csorog Vince, tele kamra, tele pince. Ha fénylik Vince, megtelik a pince, ha nem csorog, üres lesz, ha csak csepeg, csorog, kevés lesz a borod”.

Gőgh Csilla Gasztro

Szeretjük a biot, de drágának tartjuk

Egy kutatás szerint a legtöbb magyar saját egészsége érdekében vásárol kisebb-nagyobb rendszerességgel bio terméket. „Kedvelnénk, de drága” – mondja minden második válaszadó.

Vétek György Gasztro

A vendéglátás mesterei

Vigyázz, kész, rajt! Megindult az ilyen tájt szokásos karácsonyi (szakács)könyvözön. A boltok polcai roskadásig a kínálattal. Mi is választottunk egyet, amelyet elsősorban az különböztet meg az egyéb receptgyűjteményektől, hogy szerzői nem hivatásos szakácskönyvírók, hanem gyakorló séfek.

hvg.hu Gasztro

Gyümölcsöző gyümölcsözön télen is

Három-négy méteres, gyümölcsökből született műveket láthatunk 2008. január 28-ától két héten keresztül az Europarkban, az ország első Gyümölcskarneválján.