szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezekben a hetekben már tucatnyi féle alma virít a piacok standjain, a zöldséges boltok, élelmiszer -áruházak polcain. S a média vízcsapjából folydogál, hogy milyen egészséges, mennyi áldásos hatása van, miféle vajákolásokra alkalmas. Úgyhogy mi most csak annyit mondunk: sütőbe vele, s élvezzük az édes életet!

Almapuding háziasan I.

Hozzávalók: 1 kg alma, 5-8 dkg vaj, 1-2 evőkanál cukor, 1 citrom leve, darált keksz (bőségesen).

A meghámozott, felkockázott almát diónyi vajon, két kanál cukorral és a citromlével megfőzzük. Egy jénai tálat vastagon kivajazunk, és ugyancsak vastagon beszórjuk kekszmorzsával. Rákanalazzuk az alma felét, megint behintjük bőségesen kekszmorzsával. (Ebbe a középső morzsarétegbe lehet keverni darált diót vagy búzacsírát. Nem okvetlenül szükséges, de hogy nem rontja el, az biztos.) Erre jön az alma másik fele, majd az újabb réteg kekszmorzsa. A tetejére vajdarabkákat teszünk, közepes hőfokon 30-40 percig sütjük. Ha vaníliamártást is kínálunk hozzá, az aztán már túl sok is a jóból.

Almapuding II.

Őszi termés. Sütőbe vele
© Dripnet
Hozzávalók: 1 kg alma, 3 dkg vaj, 1 evőkanál cukor, 2-3 evőkanál morzsa (prézli vagy kekszmorzsa); a tésztához 10 dkg lisztet 5 dkg margarinnal, 1 tojással és csipet sóval összedolgozunk.

Az almát a vajon a cukorral megpároljuk, villával összetörjük. Egy kisebb, de magasabb falú tepsit kivajazunk, megszórjuk a morzsával, elterítjük rajta az almát, befedjük a vékonyra kinyújtott tésztával. Közepes hőfokon addig sütjük, míg a tészta szép aranyszínű nem lesz. Tálaláskor tejszínhabot nyomunk rá.

Almás-habos

2 dkg élesztőt felfuttatunk 1 dl tejben, 20 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 tojás sárgája az élesztővel összedolgozva adja a tésztát, ami  1 órát pihen a hűtőben. 1,5 kg almát felkockázunk, megpároljuk, cukorral, fahéjjal, citrommal ízesítjük, majd pépesítjük. Egy tepsit kibélelünk a tésztával – az oldalát is – és közepes hőfokon félig megsütjük. A félig sült tésztát kivesszük a sütőből és megkenjük baracklekvárral, majd ráborítjuk a krémesre kikevert almapépet.

5 tojás fehérjéből 5 kanál cukorral kemény habot verünk, citromlével ízesítjük, ráterítjük az almakrémre. Az egész rakományt visszadugjuk a sütőbe, amíg a tetején a hab szép rózsaszínű nem lesz. Kihűlve vizes késsel szeleteljük.

Urbán Péter 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!