szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kinek van kedve hétköznap, munka után még odaállni a tűzhely mellé, hogy vacsorát rittyentsen a családnak? Amikor ott a májkonzerv a kamrában, a fóliás sonka a hűtőben, a sarkon a hamburgeres és a kínai büfé, és hajrá, pizzafutár!

Pedig ha erőt veszünk magunkon, meg a Mónika show és Joshi Barat utáni vágyakozásunkon, akkor fél óra alatt remek vacsorát varázsolhatunk. Csak némi fantázia és előrelátás kell hozzá. Ha állandó jelleggel tartunk otthon pár tartós élelmiszert, mélyhűtött zöldséget, csirkemellet, halat, és egy kisebb fűszerarzenált, akár a hét minden napján más-más, gyorsan elkészíthető finomsággal lephetjük meg korgó gyomrú szeretteinket.
 
Például valami olaszos tésztával. Amíg megfő a tészta, elkészülhet a hozzávaló mártás (de ezt azért mélyen titkoljuk el az olasz mammák előtt – a szerk. megjegyzése).  A legfontosabb hozzávaló a szárnyaló és szabadjára engedett fantázia. Ha akad otthon paradicsom, bazsalikom, hagyma és fokhagyma, tejszín és pár fűszer, esetleg üveges pesztó szósz  vagy egy kis csirkemell, amit csíkokra vágva megpirítunk, egészen biztosan nagyszerű egytál ételt trükközhetünk.

Alaprecept. Kevés hozzávaló
© Aréna 2000 Kiadó
A tésztáknál maradva a wokban elkészíthető, keleti jellegű tészták is változatosságot vihetnek a megszokott étkek közé. Érdemes üvegtésztát és pár ázsiai alapanyagot – szójacsírát, szójaszószt, kókusztejet, jellegzetes ízű szárított gombát – tartani otthon. Wokban elkészítve, pirított zöldséggel, csirkehússal gazdagítva hihetetlen gyorsan egzotikus ízekkel lephetjük meg akár a finnyásabb ízlésűeket is. Persze nem kell messzi tájak receptjeihez nyúlnunk, mert még az egyszerű magyaros túrós csuszát is felturbózhatjuk pár ötlettel.

Többféle rakott túrós tészta is készülhet belőle. A klasszikus túrós tésztát különböző ízben harmonizáló rétegekkel  váltakozva lerakjuk egy sütőtálba, és 10-15 percre sütőbe tesszük. Tehetünk közé maradék, ledarált pörkölthúst, füstölt sonkát, spenótot jó fokhagymásan, dúsíthatjuk sajttal, de istenien illeszkedik hozzá bármilyen szálkamentes, 4-5 percig vajon megfuttatott hal is. Aztán az egész rakományt nyakon önthetjük tejszínnel, tojással kikevert tejföllel vagy joghurttal, vagy az összetevőknek megfelelő mártással, megszórhatjuk friss zöldfűszerrel, mielőtt a sütőbe tesszük.

Nemcsak maradék pörköltből készíthetünk fél órán belül finom falatokat. A megmaradt szikkadt kalács, zsemle és kifli is nagyszerű alapanyaga például a mákos gubának, vagy többféle felfújtnak. Ha húsimádókkal vagyunk körülvéve, akkor is számtalan nagyszerű recept között válogathatunk. A húst fajtájától függően klopfoljuk ki, így a rostok fellazulnak, puhább lesz és könnyebben átsül serpenyőben vagy akár a sütőben. A kész sült húst megszórhatjuk különböző fűszerekkel, adhatunk hozzá mártást. Tepsiben sütve  – előbb fólia alatt 10-15 percig – bátran rakjunk mellé hagymát, különböző zöldségeket, lecsót,  burgonyát és itt is bátran locsoljuk rá a tejszínt, vagy alá egy kevés száraz fehér bort. Nagyon kellemes ízt ad a legtöbb húsnak pár szelet alma, körte vagy aszalt szilva is. A húsokat érdemes adagolva, bepácolva a fagyasztóban tartani, hogy felengedés után – mikro – csak gyorsan ki kelljen sütni.

A hal az egyik legrövidebb idő alatt elkészíthető étel. Legtöbb fajtája nem igényel 10-15 percnél hosszabb idejű sütést, sőt. Vajban kisütve, csak úgy natúr vagy fűszerezve, zöldsalátával körítve isteni, és nem utolsósorban nagyon egészséges is. Leveles tésztát is érdemes mindig tartani, rengetegféle töltelékkel készülhet belőle meleg vacsora. Édesen, sósan, húsos vagy zöldséges töltelékkel, a kamrában található alapanyagoktól és ízlésünktől függően. A tészta, míg elkészítjük a tölteléket, éppen annyira felenged, hogy formázható legyen. 

A tojás is sokféleképpen gazdagítható. Ha külön vesszük a sárgáját és felverjük a fehérjét, hozzáöntünk egy kis tejszínt, reszelt sajtot, és még apróra vágott zöldséggel, sonkával gazdagítjuk,  kiváló felfújtat vagy frittatát készíthetünk. Ha az elkészített keveréket muffinsütő csészéjébe vagy kimondott szufléformába öntjük, még látványban is lenyűgőző étket kapunk. S ugyebár a szemünkkel is eszünk, akarom mondani, etetünk.

Hogyan rövidíthetjük le a főzés, sütés idejét?
- A hozzávalókat vágjuk apróbb darabokra, így gyorsabban megpuhulnak.
- Gondoljuk át az alapanyagok elkészítésének sorrendjét. A legtöbb időt igénylő hozzávalót – például tésztát  – tegyük fel elsőnek főni, sütni, és a főzési-sütési idő alatt a többi, kevésbé időigényes lépéssel folytassuk a főzést – szeletelés, reszelés, szószkészítés stb.
- Ha rövid idő áll rendelkezésünkre, ne kísérletezzünk számunkra eddig ismeretlen alapanyaggal, recepttel.
- A konyhában minden eszköznek legyen meg a maga megszokott helye, azonnal tudjuk, hova nyúljunk.

Ha megfogadjuk a fenti tanácsokat, és a kreativitásunkat szabadjára engedjük a konyhában, akkor biztosan nem érezzük majd kevésnek ahhoz a fél órát, hogy valami igazán finomat varázsoljunk az asztalra.











Receptek (Oldaltörés)


Tonhalas tészta citrommal és rukkolával

Hozzávalók: 40 dkg konzerv tonhal, 50 dkg tagliatelle tészta, 2 evőkanál olívaolaj, 1,5 dl tejszín, 10 dkg rukkola, 4 gerezd zúzott fokhagyma, 2 közepes csili, vékony csíkokra szeletelve, só, bors.

A tésztát tegyük fel főni. Ha megfőtt - al dente, azaz "fogkeményre" -, öntsük le róla a vizet és tegyük vissza a lábasba. Amíg fő a tészta addig készítsük el a halat. Az olajat és a halnak az olaját melegítsük fel egy serpenyőben és dobjuk rá a fokhagymát meg a csilit. Állandó keverés mellett addig pároljuk, amíg illatozni kezd. Adjuk hozzá a darabolt tonhalat, egyszer-kétszer keverjük meg a tűzön, majd vegyük le. Ízlés szerint locsoljuk meg tejszínnel, a végén a citromlével. A tonhalas keveréket tegyük rá a tésztára, szórjuk meg rukkolával, sóval, frissen őrölt borssal és jól rázzuk össze. Elkészítési idő: 20 perc.

Tojásfrittata hagymával és sajttal

Tojásos frittata. Szemrevaló
© Aréna 2000 Kiadó
Hozzávalók: 8 tojás, 200 g gouda vagy más zsírosabb sajt lereszelve, 3 fej közepes lilahagyma apróra vága, 1 kaliforniai paprika apró kockára vágva, 10 dkg apróra vágott sonka, 1,2 dl tejszín, 2 evőkanál olívaolaj.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Kenjünk ki egy 12 darabos muffin sütőt. Melegítsük fel az olajat egy nagyobb serpenyőben. Adjuk hozzá a hagymát, és addig pároljuk, amíg megpuhul. Verjük fel a tojást és a tejszínt egy közepes tálban. A keveréket osszuk szét a muffinsütő mélyedéseiben. A tetejét szórjuk meg a hagymával, a reszelt sajttal és a sonkával. Süssük 15-20 percig. Elkészítési idő: 30 perc. 



Körtés-csirkemájas batyu

Hozzávalók: 20 dkg csirkemáj, 5 dkg apróra vágott gomba, 1 közepes körte, lereszelve, 1 evőkanál őrölt dió, fél csomag, készen kapható leveles tészta (200 g), 1 tojás, kakukkfű, bors, só, olaj.

Bontsuk ki a leveles tésztát és hagyjuk, hogy felengedjen, amíg a töltelék elkészül. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben és dobjuk rá a gombát, az apróra vágott csirkemájat. A máj 5-6 perc alatt puhára sül, ekkor tesszük hozzá a reszelt körtét és a diót, valamint ízlés szerint a fűszereket. Addig pároljuk, amíg a körte leve elpárolog. A töltelék ne legyen lédús, mert eláztatja a tésztát. Vágjunk négyzeteket a leveles tésztából és egy-egy kanálnyi tölteléket tegyünk kb. a négyzet átlója alá. Hajtsuk háromszög alakúra, és a tészta széleit nyomjuk össze. A tetejét kenjük meg a felvert tojással. Tegyük 180 fokos sütőbe 15 percre. Elkészítési idő: 30 perc. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!