Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"0853f40b-d41d-4f9f-90c6-a1d11314e1e4","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Sok napsütés, néhol szél, májusra emlékeztető meleg – így nézhet ki a húsvéti időjárás.","shortLead":"Sok napsütés, néhol szél, májusra emlékeztető meleg – így nézhet ki a húsvéti időjárás.","id":"20250419_idojaras-meleg-husvet-hungaromet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0853f40b-d41d-4f9f-90c6-a1d11314e1e4.jpg","index":0,"item":"2735471b-0631-4458-b73c-21244a04587d","keywords":null,"link":"/elet/20250419_idojaras-meleg-husvet-hungaromet","timestamp":"2025. április. 19. 12:02","title":"Véget értek a viharok, kellemesen melegedő idő lesz a hosszú hétvége végéig","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06058656-3895-4d7b-81c4-825c1b9773ad","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"2018 óta minden évben felterjesztették az állami kitüntetésre a megosztó művészt. ","shortLead":"2018 óta minden évben felterjesztették az állami kitüntetésre a megosztó művészt. ","id":"20250417_Het-evbe-telt-hogy-megerjen-Veszabo-Noemi-a-Munkacsy-dijra","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06058656-3895-4d7b-81c4-825c1b9773ad.jpg","index":0,"item":"99e473ff-e234-4534-8952-f61530f612cd","keywords":null,"link":"/kultura/20250417_Het-evbe-telt-hogy-megerjen-Veszabo-Noemi-a-Munkacsy-dijra","timestamp":"2025. április. 17. 19:38","title":"Hét évbe telt, hogy megérjen Vészabó Noémi a Munkácsy-díjra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"13ca6efe-7767-442f-84f4-ddd6c7308b1a","c_author":"Bábel Vilmos","category":"360","description":"A magyar kormány alig várja, hogy csúcstalálkozókra és gigaüzletekre váltsa Donald Trump hűséges támogatását. Washington azonban önzőbb és elfoglaltabb, hogy Orbán Viktornak tegyen nagyobb szívességeket. Egy ajándéka azért van a magyar kormányfőnek: szabad kezet kap a demokrácia leépítésében.","shortLead":"A magyar kormány alig várja, hogy csúcstalálkozókra és gigaüzletekre váltsa Donald Trump hűséges támogatását...","id":"20250417_hvg-fogadas-jobbrol-usa-magyarorszag-orban-trump-palladino-rogan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/13ca6efe-7767-442f-84f4-ddd6c7308b1a.jpg","index":0,"item":"a6da99c0-ec98-4aef-9b3a-d2749660a984","keywords":null,"link":"/360/20250417_hvg-fogadas-jobbrol-usa-magyarorszag-orban-trump-palladino-rogan","timestamp":"2025. április. 17. 14:30","title":"Bejött a demokraták Rogán-trükkje, Orbánék most futhatnak az amerikai álmuk után","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6cf9016e-3f16-4241-9aa0-e111093bac1c","c_author":"MTI/hvg.hu","category":"tudomany","description":"A franciák meglátták a lehetőséget abban, ami az Egyesült Államokban történik.","shortLead":"A franciák meglátták a lehetőséget abban, ami az Egyesült Államokban történik.","id":"20250419_donald-trump-amerikai-egyetemek-kutatok-emmanuel-macron-tudomany","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6cf9016e-3f16-4241-9aa0-e111093bac1c.jpg","index":0,"item":"9e15e275-c164-42b1-a570-334eafc947e6","keywords":null,"link":"/tudomany/20250419_donald-trump-amerikai-egyetemek-kutatok-emmanuel-macron-tudomany","timestamp":"2025. április. 19. 09:36","title":"Akkor hívja Franciaországba a világ tudósait Macron, amikor Trump hadat üzent az egyetemeknek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"703f43cd-020d-4c23-99f3-5a8aeb7cf922","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A kísérlet új nézőpontból világítja meg a vegán táplálkozás előnyeit, és olyan eredményeket hozott, amelyek könnyen átírhatják az étrend-kiegészítőkről alkotott elképzeléseket.","shortLead":"A kísérlet új nézőpontból világítja meg a vegán táplálkozás előnyeit, és olyan eredményeket hozott, amelyek könnyen...","id":"20250419_ikerkiserlet-etrend-kiegeszitok-vegan-vagy-husalapu-vitaminok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/703f43cd-020d-4c23-99f3-5a8aeb7cf922.jpg","index":0,"item":"6e2d1815-34ba-4ee8-9751-82507a6df037","keywords":null,"link":"/elet/20250419_ikerkiserlet-etrend-kiegeszitok-vegan-vagy-husalapu-vitaminok","timestamp":"2025. április. 19. 07:30","title":"Ikerkísérletben vizsgálták az étrend-kiegészítők hatékonyságát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b973497b-0c5c-4fc2-a2e1-a944efc04353","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Kedvenc európai politikusát, Giorgia Meloni olasz kormányfőt fogadta a Fehér Házban az amerikai elnök, tárgyalásukon szóba került az Ukrajnával kötendő megállapodás is.","shortLead":"Kedvenc európai politikusát, Giorgia Meloni olasz kormányfőt fogadta a Fehér Házban az amerikai elnök, tárgyalásukon...","id":"20250417_Trump-meloni-targyalas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b973497b-0c5c-4fc2-a2e1-a944efc04353.jpg","index":0,"item":"c8329cf6-6bdf-4d12-8a3f-5fc20202e517","keywords":null,"link":"/vilag/20250417_Trump-meloni-targyalas-ebx","timestamp":"2025. április. 17. 20:56","title":"Trump Meloninak: Száz százalék, hogy lesz megállapodás az EU-val","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f6d66798-64d3-40ab-9ed4-0d94ffdae58b","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A kínai hitelszerződés összes részletét, kiegészítését, módosítását és mellékletét is át kell adni.","shortLead":"A kínai hitelszerződés összes részletét, kiegészítését, módosítását és mellékletét is át kell adni.","id":"20250417_dk-kinai-hitel-ki-kell-adni","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f6d66798-64d3-40ab-9ed4-0d94ffdae58b.jpg","index":0,"item":"a5108498-ec43-46e7-82b3-7153079db242","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_dk-kinai-hitel-ki-kell-adni","timestamp":"2025. április. 17. 15:00","title":"Pert nyert a DK, ki kell adni, hogy milyen feltételek mellett vette fel a kormány a 400 milliárd forintos gigahitelt kínai bankoktól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"06058656-3895-4d7b-81c4-825c1b9773ad","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"A kép címe: E jelben győzni fogsz. Meg is magyarázta, hogy ez mit jelent.","shortLead":"A kép címe: E jelben győzni fogsz. Meg is magyarázta, hogy ez mit jelent.","id":"20250417_veszabo-noemi-orban-viktor-ajandek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/06058656-3895-4d7b-81c4-825c1b9773ad.jpg","index":0,"item":"bd309a20-c9b3-43ee-a1ce-7c6ff766bbae","keywords":null,"link":"/elet/20250417_veszabo-noemi-orban-viktor-ajandek","timestamp":"2025. április. 17. 14:31","title":"A Munkácsy-díjat nyert giccsfestő egy korábbi kötcsei piknikre a saját művét vitte ajándékba Orbánnak","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A Dobos torta igazi hungarikum. Finom és tömör gyönyör. Méltó egy Bálint napi meglepetésre, nem szólva a globalizációs Valentinról.
Gyerekként sokan hittük azt, hogy nevét kemény tetejéről kapta, amin dobolhatunk. Mára persze tudjuk, hogy a név eredete kevésbé mesés, hiszen megalkotójáról, Dobos C. József cukrászmesterről kapta.
Nem túl gyakori, hogy otthon készült Dobos tortával találkozunk, aminek megvan az oka: az elkészítése nem nehéz, de kissé időigényes. Ezért is arathatunk vele igazán nagy sikert. Felér egy szerelmi vallomással,ha a magunk készítette tortát tesszük az asztalra. A házi Dobos piskótája, isteni krémje és lágy, de ropogós, fényes dobja össze sem hasonlítható még a legtöbb jobb cukrászda produktumával sem. Tényleg érdemes rászánni az időt. Ha pontosan követjük a receptet, nagyon büszkék leszünk az eredményre, s méltán fogadhatjuk az illetékesek Valentin napi hálaözönét. Ne hárítsuk.
Rapp Eszter
Hozzávalók a tésztához:
- 6 tojás
- 120 g porcukor
- 120g liszt
- 30 g olvasztott és langyosra hűtött vaj
Hozzávalók a krémhez:
- 8 tojás
- 200 g porcukor
- 130 g reszelt étcsokoládé (ha lehet, használjunk jó minőségű, minimum 70%-os kakaótartalmú csokit)
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 270 g szobahőmérsékletű vaj
Hozzávalók a mázhoz:
- 150 g kristálycukor
- 1-2 csepp ecet
A tészta elkészítése: (18 cm átmérőjű formát használva kb. 8 lap lesz belőle)
- Melegítsük elő a sütőt 160-180 fokra.
- Válasszuk szét a tojások fehérjét a sárgájától, és a fehérjéket verjük kemény habbá habverővel. Akkor jó, ha a tálat megfordítva a hab a helyén marad.
- Keverjük a porcukrot és a tojássárgákat habosra, ilyenkor kissé kivilágosodik és apró buborékok jelennek meg a masszában. Egy fakanállal vagy lapáttal kanalanként felváltva adagoljuk hozzá a lisztet és a felvert tojásfehérjét. Ne használjunk habverőt, és ne kevergessük túl sokáig a masszát, mert a hab összetörik.
- Adjuk az olvasztott és kihűtött vajat is a tésztához.
- Egy kerek tortaformát fordítsunk meg, és a tetejét vajazzuk, a biztonság kedvéért meg is lisztezhetjük, és nagyjából két evőkanál tésztát oszlassunk el rajta úgy, hogy a tészta a peremig érjen, így szép kerek lapokat kapunk.
- Az előmelegített sütőben süssük a tésztát addig, amíg világos barna színt nem kap, majd lisztezett deszkán vagy rácson hagyjuk kihűlni. A legkönnyebben úgy lehet leválasztani a formáról a lapot, hogy egy hosszabb élű késsel alányúlunk, és körbevágjuk. Amint az első lap kész, kenjük és lisztezzük a formát újra, és süthetjük a következő adagot, addig ismételve ezt, amíg a tészta el nem fogy. A lapokat sütés után közvetlenül ne tegyük egymásra, mert összeragadhatnak és nehéz őket szétszedni.
- A legszebb lapot vágjuk fel 8 szép egyenletes szeletre és tegyük félre.
A krém elkészítése:
- A tojásokat, a porcukrot és a reszelt étcsokoládét keverjük simára, majd gőz fölött sűrítsük be, nagyjából 5-10 perc alatt lesz megfelelő állagú. (Tegyünk egy lábosba vizet, és arra helyezzünk rá egy tálat úgy, hogy annak az alja ne érintse a vizet.) Folyamatos kevergetés mellett is valószínűleg kissé csomós lesz a csokis massza, de ez nem gond, a későbbiekben nem fog látszani.
- A csokit fontos kihűteni, mert ha melegen adjuk hozzá a vajat, az megolvad és a krémnek nem lesz semmi tartása. Amikor a massza kihűlt, hozzákeverhetjük habverővel a vaníliás cukrot és a szobahőmérsékletű vajat. Ha túl hideg vajat használunk, nem tudjuk teljesen simára keverni a csokival, kis fehér vajdarabok maradnak a krémben. Amikor a krém kész, 3 evőkanálnyit tegyünk belőle félre a hűtőbe, hogy később díszítésre használhassuk.
A máz elkészítése:
- Az előzőleg 8 szeletre vágott és félretett lapot helyezzük egy rácsra. Könnyebb a kész tetőket leválasztani egy rácsról, mint egy sima felületről.
- A cukrot az ecettel együtt kezdjük el pirítani, kevergessük folyamatosan. Amikor a cukor már teljesen elolvadt, öntsük a folyékony karamellt a piskótaszeletekre. Amíg folyékony a cukor, addig bátran elsimíthatjuk, korrigálhatjuk a hibákat a szeleteken, hogy szép legyen az eredmény.
(Ha nagyon tartunk a máz elkészítésétől, készíthetünk dupla adag karamellt, minél több, annál könnyebb vele dolgozni, de így számolnunk kell azzal, hogy egy része pocsékba megy.)
Összeállítás:
- Egy lapot kenjünk meg bőven krémmel, majd jöhet a következő és így tovább, amíg az összes lap el nem fogy, az utolsó rétegnek krémnek kell lennie.
- Kenjük meg a torta oldalát is krémmel, hogy minél kevesebb helyen látszódjon ki a piskóta.
- A hűtőbe félretett csokikrémet töltsük nyomózsákba és készítsünk 8 egymástól egyenlő távolságra lévő dombocskát a torta szélén. Ha nincs kéznél nyomózsák, egy kiskanál is megteszi. A dombokra megdöntve helyezzük rá a tetőket.
- Érdemes pár órát a hűtőben pihentetni a tortát, így összeérnek az ízek, és szeletelni is könnyebb lesz.
Gyerekkorom egyik rejtélye volt, hogyan is sülhet valami hamuban. Kedvenc mesehőseim tarisznyájából nem hiányozhatott az a bizonyos kis kerek harapnivaló. Amely aztán elkísért felnőtt koromra az értekezletekre, a mindenkori munkahelyi büfékbe, házibulikra, útjaimra itthon s külhonban. Igaz, többnyire nem hamuban sült.
A kelt tésztáktól sok háziasszony ódzkodik, gondolván, hogy sikeres elkészítésük mesteri kiváltság. Pedig nem ördöngösség, érdemes belefogni, már csak a kicsit elfeledett, de annál finomabb bukta kedvéért is.
Bár egész évben sokak kedvence, a fánk, igazán farsangkor lesz főszereplő. A vidám télűzés közepette tucatszám fogy a szalagos, a csöröge, a rózsa, a töltött, a bécsi.
Nemcsak áhítattal élnek a megszentelt falak között a kolostorok lakói. Érdemes e sajátságos gasztronómiai lelőhelyeken kutakodni, és belekóstolni az apácák, szerzetesek főztjébe.