szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

A kelt tésztáktól sok háziasszony ódzkodik, gondolván, hogy sikeres elkészítésük mesteri kiváltság. Pedig nem ördöngösség, érdemes belefogni, már csak a kicsit elfeledett, de annál finomabb bukta kedvéért is.

Sokaknak a bukta menzai rémség. Hatalmas, ízetlen, nagy darab tészta, amelynek fogyasztásakor akár a fulladásos halál is felléphet, a töltelék felkutatása pedig régészeti feltárást igényel. Én szerencsés voltam. Jó iskolába jártam, legalábbis, ami a konyhát illeti. A szakács nénink légiesen könnyű, illatos, finom, méretes és bőséges töltelékkel készült buktákat készített.  Osztályunk nem is volt messze a konyhától, így sütéskor a kelt tészta illata mindent belengett. Nem is tudtunk másra koncentrálni, csak az ebédidőre, és találgatni, hogy vajon a bukta éppen sül vagy gőzben növekedik, és a töltelék vajon szilvalekvár lesz vagy túró. A nap további részét szuszogva a jóllakottságtól, porcukorbajusszal ültük végig, és minden energiánkat az emésztés kötötte le. Így a bukta-napi okítás tanárainknak mindig egy nagy bukta volt.

A buktáról is előszeretettel állítják sokan, hogy hungarikum. Nehéz lenne ezt bizonyítani. Főleg, hogy a csehek és a németek – kiváltképp a svábok asztalán – sűrűbben és több változatban fordul elő, mint nálunk. Ha már a bukta kapcsán szomszédolunk, mindenképpen meg kell említeni a gőzbuktát, amit nálunk inkább gőzgombóc néven említenek. Az osztrák és német síparadicsomok melletti  hüttékben  nem egyszer melengetik magukat a vendégek a forró germknödelle , de a sváb hébeknédli  is ugyanezt a finomságot takarja. A csehek és szlovákok párolt buktának hívják – nemhiába, mert a tészta és akár a töltelék is ugyanaz, mint a sütéssel készült lekváros buktának, csak éppen gőzfürdőben nő nagyra.

Cseh bukta. Nem hungarikum
©

Igazán érdemes egyszer rászánni az időt és kitapasztalni, megtanulni a kitűnő kelt tészta készítésének fortélyait, mert csak buktából több fajtát tudunk majd készíteni. De itt még nincs vége a sornak – ugyanebből a tésztából készíthetünk bejglit, kuglófot, különböző töltelékkel batyut, aranygaluskát, lepényt, de töltelék nélkül a gőzbukta, vagy a csehek népszerű knédlije a szaftos, mártással készült húsok, vagy akár a székelykáposzta kiváló kísérője. Megjósolhatjuk azonban,hogy a legnagyobb sikerre mégis a bukta számíthat, amelynek egyik erénye, hogy számtalan töltelékkel készíthetjük. A klasszikus lekváros és mazsolás-túrós, de a csokoládés töltelékkel készült is pillanatok alatt elfogy,  mákos töltetlékkel sem valószínű, hogy megéri a másnapot. Leves – főleg bableves, gulyás – után fő fogásként szerepelhet, magában finom, illatos uzsonna, vacsora, másnapra is pakolhatunk belőle a gyereknek.

A tökéletes bukta titka a jól kidolgozott, megkelt tészta. Ha pár fogást és fortélyt elsajátítunk,  és mindenkor betartunk, akkor egészen biztos, hogy puha, levegős, finom tésztát kapunk.

Tippek, fortélyok

- A kelt tészta kicsit kényes fajta, könnyen "megfázik”, így az egyik alapvető feltétel, hogy készítése mindig meleg és huzatmentes helyen történjen. A hozzávalók is legyenek szobahőmérsékletűek. A tojást sem közvetlenül a hűtőből vegyük ki, hanem pár órával a tészta készítése előtt érdemes kitenni egy kicsit melegedni. Maga a tál, amiben a hozzávalókat összekeverjük sem lehet hideg.
- A kelt tészta lelke az élesztő. Ha lehet, friss élesztőt használjunk, de tartaléknak legyen otthon mindig szárított, instant élesztő is. Az élesztőt langyos tejben keverjük el, adjunk hozzá egy kevés cukrot, ugyanannyi langyos lisztet és keverjük simára. Az élesztő körülbelül 15-20 perc alatt felfut. Ha az élesztő nem fut fel, akkor ne öntsük a többi hozzávalóhoz, mert az egész kárba vész. Ilyenkor érdemes inkább a tartalék szárított élesztőt bevetni.
- Annak, ha az élesztő nem fut fel, ennek több oka is lehet: nem friss az élesztő, túl forró vagy hideg a tej, huzatos a hely, ahol pihent, esetleg túl sokáig futtattuk fel és összeesett. Ugyancsak tilos az élesztőre közvetlenül sót szórni, mert akkor elveszik a kelesztő képessége.
- A lisztet – ezt is érdemes meglangyosítani – okvetlen szitáljuk át, így a tészta sokkal finomabb, levegősebb esz. A liszthez adjuk hozzá a többi hozzávalót és a felfuttatott élesztőt, és már az egyes hozzávalók adagolása közben kézzel, vagy kézimixerrel-dagasztókarral kezdjük el dagasztani. Akkor jó, ha a tészta kicsit hólyagos, sima lesz. Ne ijedjünk meg, ha a tészta lágy, ha majd nyújtjuk, a deszkáról annyi lisztet fel fog venni, hogy könnyedén formálható lesz. A kelt tészta elkészíthető a kenyérsütő-gép dagasztó programjával is.
- Ha buktát készítünk, akkor érdemes a tésztához egy kis reszelt citromhéjat adni, nagyon finom ízt ad. Ha mazsolát is adunk a tésztához, akkor azt csak az utolsó dagasztás, gyúrás végén adjuk hozzá.
- A tésztából formáljunk cipót, és tegyük egy tálba, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és tegyük meleg, huzatmentes helyre kelni 40-50 percre. Ennél tovább nem szabad keleszteni, mert összeesik! Ha a tészta megkelt, 1,5-2-szeresére nőtt, akkor lisztezett deszkán finoman gyúrjuk át.
- A deszkára csak vékonyan szórjunk lisztet, mert a túl sok liszttől megváltozhat a tészta állaga. Nyújtsuk ki sodrófával és vágjunk belőle körülbelül 10 x 10 cm-es négyzeteket. Töltsük meg az ízlés szerinti töltelékkel, csavarjuk fel, a két végét zárjuk le és rakjuk kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe egymás mellé úgy, hogy az oldaluk éppen hogy csak egymáshoz érjen. A továbbiakban vagy hagyjuk még 15-20 percet kelni és tegyük előmelegített 170-180 fokos sütőbe, vagy tegyük a hideg sütőbe, kapcsoljuk be és amíg a sütő bemelegszik, addig a tészta is megkel.
- Minden kelt tészta szereti a gőzt, így érdemes a sütőbe, egy kis tálba, lábaskába vizet tenni. A sütő ajtaját nem szabad nyitogatni, mert a tészta összeesik.
- Ha gőzbuktát készítünk, egészen a töltésig egyformák a lépések, csak nem sütőben készül, hanem gőzfürdőben. Ennek módját a gőzbukta receptjénél írjuk majd le.
- Ha a bukta elkészül, akkor 10-15 percig hagyjuk hűlni, és tálalás előtt hintsük meg leheletvékonyan porcukorral.

- A gőzbuktát érdemes olvasztott vajjal, kakaóval, csokoládészósszal, vaníliasodóval vagy mákkal is meghinteni a porcukor réteg előtt. A gőzbuktát le is lehet fagyasztani, így érdemes belőle kicsit nagyobb adagot készíteni. A hűtőből elővéve gőzön átmelegítve bármikor máris kész.

[[ Oldaltörés (Receptek) ]]

Szilvalekváros bukta

500 g rétesliszt átszitálva
3,5 dl langyos tej
3 dkg élesztő
1 tojás
5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
10 dkg olvasztott vaj
a töltelékhez szilvalekvár
a kenéshez 10 dkg vaj

 

A langyos (nem forró!) tejben keverjünk egy kiskanál cukrot és morzsoljuk el benne az élesztőt. Jól keverjük el és futassuk fel az élesztőt. Közben az átszitált lisztet, a porcukrot és a sót keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a tojást, a langyos olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Jól gyúrjuk, dagasszuk át. Akkor jó, ha a tészta hólyagos és elválik a tál falától, az állaga lágy. A tetejét vékonyan szórjuk meg liszttel és pihentessük 15-20 percet. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, gyúrjuk újra át, majd formáljunk belőle cipót, vékonyan hintsük meg a tetejét liszttel és kelesszük egy tálban, tiszta konyharuhával letakarva 40–45 percig. Ha megkelt, vékonyan lisztezett nyújtódeszkára tesszük és kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra. Kb. 9 x 9 cm-es négyzeteket vágunk és egy-egy teáskanál szilvalekvárt rakunk a tészta első harmadára. Feltekerjük, a tészta két végét lezárjuk. Kizsírozott tepsibe rakjuk, úgy hogy az oldaluk összeérjen, de a bukták oldalát megkenjük olvasztott vajjal, hogy ne ragadjanak össze. 15–20 percig hagyjuk még kelni a tepsiben, meleg helyen, majd 170–180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Ha megsült, tálalás előtt leheletvékonyan szórjuk meg porcukorral. Ízlés szerint a töltelék készülhet túróból, csokoládéból, mákból stb.

Gőzbukta

Gőzfürdőben készült
©

Készítsük el a szilvalekváros buktánál ismertetett tésztát. A négyzetekre vágott tésztalapokat töltsük meg szilvalekvárral (mákkal, gyümölccsel stb.), a tészta négy sarkát fogjuk össze zárjuk össze ujjunkkal és formáljunk belőle gombócot, de maradhat a sütőben sült bukta szokásos alakja is. Fél liter vizet egy kevés sóval tegyünk fel főni, és amikor forr, helyezzünk rá egy szitát úgy, hogy ne lógjon az alja a vízbe. A szitára tegyünk annyi buktát, amennyi hézagosan elfér és lefedve kb. 15 – 20  percig gőzöljük. Amíg készül nem szabad felemelni a fedőt, mert összeesik. Ha elkészült, ízlés szerint hintsük meg mákkal, vagy kakaóval, majd porcukorral és locsoljuk meg olvasztott vajjal. A vaj helyett meglocsolhatjuk vaníliasodóval is.

Aranygaluska-koszorú vaníliasodóval

Bár nem bukta recept, de bizonyítja, hogy ugyanabból a kelt tésztából milyen más finomság készülhet. Ez a recept csak annyiban rendhagyó, hogy kuglófformában készül, így sokkal mutatósabb. Készítsük el a szilvalekváros buktánál leírt tésztát. Ha kész a tészta, akkor vágjuk 2-3 részre és sodorjunk belőle egy-egy kb. 2 cm átmérőjű hurkát. Ezeket vágjuk kb. 30 cm-es nagyságra, és illesszük egy zsírral kikent kuglófformába körbe-körbe, egymásra rétegesen. Minden egyes réteget, mielőtt a másik rákerülne, késsel vagdaljunk be 2 cm-ként a tészta majdnem teljes vastagságában. Minden egyes réteget locsoljunk meg olvasztott vajjal és hintsünk meg darált dióval, ízlés szerint egy kis fahéj is jöhet. A kuglófformát kb. a feléig, vagy ennél egy kicsit magasabb szintig töltsük így meg, hagyjuk egy 15-20 percet meleg helyen kelni és tegyük 170–180 fokos sütőbe. Kb. 30 percig sütjük. Vegyük ki, hagyjuk a kuglófformában kihűlni, majd egy nagy tálra borítsuk ki és locsoljuk meg vaníliasodóval. Nagyon mutatós és finom.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gasztro

A tökéletes csokoládé – recept

Édes bűnbeesés avagy a boldogság forrása, mi más is lenne legtöbbünknél, mint a csokoládé. A bennünk szunnyadó Gombóc Artúr azonnal ébredezni kezd a kerek, a szögletes, a gömbölyű, a töltött, a mogyorós, s minden egyéb ehető- iható változat láttán.

hvg.hu Gasztro

Tökéletes mákosok – recept

Étek, mákony, méreg. A vajákos asszonyok bűvös szere, a bódulat virága és gyógyító növény: a mák. S a magyar konyha egyik elmaradhatatlan kelléke, különösen karácsony környékén. Bejgli, guba, kalács mák nélkül? Elképzelhetetlen.

hvg.hu Gasztro

A tökéletes pogácsa - recept

Gyerekkorom egyik rejtélye volt, hogyan is sülhet valami hamuban. Kedvenc mesehőseim tarisznyájából nem hiányozhatott az a bizonyos kis kerek harapnivaló. Amely aztán elkísért felnőtt koromra az értekezletekre, a mindenkori munkahelyi büfékbe, házibulikra, útjaimra itthon s külhonban. Igaz, többnyire nem hamuban sült.

hvg.hu Gasztro

A tökéletes puliszka - receptek

Puliszka, polenta, mamaliga, málé. Első hallásra tán egy mondóka kezdetének is tűnhet, de ez mind a kukoricadarából és -lisztből, számtalan ízesítéssel készült étel elnevezése.

hvg.hu Gasztro

A tökéletes kocsonya – recept

„Krisztus király ünnepe és Ádvent első vasárnapja között kocsonyának főzését veszi fontolóra a felelősen gondolkodó férfiember. A férfiember szót hangsúlyoznunk muszáj, mert a kocsonya készítéséhez emelkedett érzület, mély erkölcsi komolyság és érett intellektus szükségeltetik, ezen tulajdonságok pedig ismeretes módon a férfiúi szubjektum sajátjai.”

Haulitus Anikó Gasztro

A tökéletes fánk - receptek

Bár egész évben sokak kedvence, a fánk, igazán farsangkor lesz főszereplő. A vidám télűzés közepette tucatszám fogy a szalagos, a csöröge, a rózsa, a töltött, a bécsi.

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

Duma Aktuál: Mire számítasz, mikor mókussal a fejeden törsz be a Capitoliumba?

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Donald Trump úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén

Fucsovicsot nem zökkenti ki a melbourne-i karantén