szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Előfordul, hogy a vendégsereg, de még a család étvágyát is túlbecsüljük. Több napos ünnepeken, hosszú hét végén szinte biztosan. S marad a nyakunkon egy rakás, megunt finomság. A maradék egy kis rásegítéssel bámulatos átváltozásokra képes – íme pár ötlet!

Először is nézzük meg, mi mennyi ideig tárolható, és ennek figyelembevételével használjuk fel a maradékot. A főtt tojás héjában, hűtőben tárolva is csak pár napig tuti, a kalács fóliába csomagolva szintúgy. Bár sokak szerint – tapasztalás? – számolhatunk egy szűk héttel. Leghálásabb a sonka, persze, csak ha  füstölt, mert akár hetekig is élvezhető. Különböző fogásokba becsempészve megoldhatjuk vele néhány ebéd és vacsora kérdését.

A kemény tojásból és a sonkából együtt kitűnő rakott krumplit készíthetünk. De lehet, hogy a húsvéti lakomák után ezt is túl laktatónak érezzük, és valami könnyebb fogásra vágyunk. Nem szólva az ünnepek alatt felszedett kilókról. Úgy, hogy megteszi egy jó adag vegyes saláta retekből, újhagymából, lilahagymából, paradicsomból, fejes vagy madárbegy salátából, rukkolából, a tetején negyedekre vágott kemény tojással, nyakon öntve fokhagymás joghurttal.

A kemény tojásból pörköltet is készíthetünk. A módszer ugyanaz, mint bármelyik húsos pörköltnél, csak hús helyett a kisebb darabokra vágott kemény tojást használunk. Íze egy kicsit a gombapörköltére fog hasonlítani. Így galuskával, tejföllel, mellé esetleg csemege uborkával vagy fejes salátával nagyszerű fogás. S  ugyanígy nagyon finom a kemény tojás a hagyományos vadas mártással is. Kevésbé ismert a pácolt kemény tojás, ámde annál finomabb. 6 kemény tojáshoz forraljunk fel 1 liter vizet, 1 evőkanál 10 százalékos  ételecetet, tegyünk hozzá 2 babérlevelet, 1 nagyobb, karikára vágott lila hagymát, sót, borsot, mustármagot. A kemény tojásokat rakjuk egy befőttesüvegbe és öntsük rá a páclevet. Zárjuk le, és 1-2 napig hagyjuk érni, mielőtt fogyasztjuk.

Aréna 2000 kiadó

A rakott tojáshoz félbe vágott kemény tojásokat lerakunk egy kivajazott tűzálló tálba, ízlés szerint a következő réteggel gazdagíthatjuk: szardínia, márványsajt, tejföl, darált sonka, majd ismételjük a réteget. A tetejét meglocsoljuk tejföllel és reszelt sajttal.15 percre forró sütőbe tesszük. Még melegen tálaljuk. A kalácsból az eredeti kiflis recept szerint készíthetünk mákos gubát. Talán még finomabb is lesz kalácsból, mint kifliből. De készíthetünk tűzálló tálban réteges kalácsot vaníliás cukros tejföllel és tojássárgájával összekevert túróval. A rétegeket baracklekvárral is gazdagíthatjuk, akár még a húsvéti csoki nyuszit is közé tördelhetjük. A tetejét húzzuk be  kemény habbá vert tojásfehérjével. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 20-25 perc múlva kész az ínycsiklandó, meleg desszert. A máglyarakás alapjának is kitűnő lehet a megmaradt húsvéti kalács.

A legtöbb lehetőséget   a sonka rejti magában. Ha ledaráljuk, vagy egészen apró kockára vágjuk, máris készülhet a sonkás tészta, de a darált sonkából egy kis majonézzel, mustárral, petrezselyemmel, sóval, borssal és citrommal isteni sonkakrémet is készíthetünk. Ha ugyanezt a sonkakrémet leveles tésztába töltjük, kis kifliket formázunk és 15-20 percre 200 fokos sütőbe tesszük, akkor egy kis, esti baráti társaságban elkövetett  italozáshoz máris lesz harapnivaló. Ugyancsak jól érzi magát a darált sonka rétestésztába burkolva is. Ilyenkor a sonkához keverjünk még egy kis sajtot, túrót és tejfölt, sót és őrölt borsot is. A rakott zöldbab vagy a rakott karfiol, esetleg a kelkáposzta is isteni sonkával! A puhára főtt zöldséget kivajazott tűzálló tálba rétegezzük, az alábbi módon: egy-egy réteg zöldség, darált sonka, fokhagymás, fűszeres tejföl ,reszelt sajt és ismétlés, míg a hozzávalók tartanak. Előmelegített, 180 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük, majd kockákra vágva ,melegen tálaljuk.

A darált sonkából fokhagymás fűszeres tejföllel összekeverve készíthetünk töltött karalábét is: a kivájt, főtt karalábékba púpozzuk az egyveleget, a tejére reszelt sajtot szórunk, pici vajjal megpöttyözzük, kikent tűzállótálba rakosgatjuk. Előmelegített sütőben negyedóra alatt kész. Ugyanezt elkövethetjük főtt burgonyával is. Krumplipürével készíthetünk sajtos-sonkás krumpli puffancsot. A krumplipürét (50 dkg) az apróra vágott sonkával, 10 dkg reszelt sajttal, 2 tojással, 15 dkg liszttel és egy teáskanál sütőporral, sóval, borssal jól keverjük össze. Formáljunk belőle gombócokat és bő, forró olajban süssük mindkét oldalukat arany barnára. Kitűnő vacsora egy kis savanyúsággal vagy salátával, de köretnek is kiváló.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Tóth Sándor Gasztro

Bámulatos sonkakultusz - recept

A francia-spanyol határ környékén élő baszkok tradicionális sonkái nagy megbecsülésnek örvendenek. A dél-franciaországi Bayonnében és környékén készült sonka európai uniós eredetvédelem alatt áll.

HVG Gasztro

Megdöbbentő kezelésű húsok - a HVG húsvéti sonkatesztje

Egy átlagos húsvéti sonka vagy tőkehús megdöbbentő „kezelésen” esik át, mielőtt a hentespultra kerül, ráadásul ez a fajta illúziókeltés legális – derül ki a HVG szúrópróbaszerű húsvizsgálatot is tartalmazó húsipari körképéből. Próbavásárlás és laboratóriumi vizsgálat a legfrissebb lapszámban.