szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Egy átlagos húsvéti sonka vagy tőkehús megdöbbentő „kezelésen” esik át, mielőtt a hentespultra kerül, ráadásul ez a fajta illúziókeltés legális – derül ki a HVG szúrópróbaszerű húsvizsgálatot is tartalmazó húsipari körképéből. Próbavásárlás és laboratóriumi vizsgálat a legfrissebb lapszámban.

A húsbeszerzés kőkorszaki hagyományaira hivatkozva a HVG Szellem rovatának munkatársai közül kétfős alkalmi férfikommandó vállalta magára a vizsgálati minták megvásárlását.

Elsőként egy budai piac választékát mértük fel: a rokonszenv alapon kiválasztott hentes, miközben kiszolgált minket, készségesen válaszolt kérdéseinkre is. Megtudtuk például, hogy tartana drágább, magas minőségű húst is, de rászáradna. Beszerzési forrásait így a mindenkori ár alapján válogatja. Nála nem találtunk kötözött sonkát – Húsvét még két hétre volt –,  így azt egy hurkát, kolbászt és disznósajtot, no és fokhagymás sültcsászárt is árusító albertirsai őstermelőtől vettük meg.

A nemzetközi élelmiszerlánc városhatárban terpeszkedő hipermarket húseladói – bár a heti akcióra utaló jelmezt viseltek – már kevésbé voltak kedélyesek. Ugyanakkor első szóra megmutatták a portékák eredetét igazoló dokumentumokat. Szolgáltak meglepetéssel is. Kiderült, hogy a fogyasztás templomaiban a húsos ládák helyett, 10 kilós vákuumcsomagokban érkezik a friss áru is. A pakkokon szerepel a húsüzemek összes adata. A kötözött sonka választéknál egyértelmű volt a címkézés, hiszen kizárólag plasztikba burkolt terméket találtunk.

A hazai tulajdonú kiskereskedelmi lánc budai mintaboltjában még nem így szállítják a húsneműket. Ugyanakkor a – henteslegény által slejfninek – titulált papírokat itt is kérés nélkül elénk tették. A felvágottas eladó hölgy tanácsára végül a 4-5 féléből a közértben is fóliázott a közép árkategóriájába tartozó sonkát választottunk. Számlapanaszunk itt sem lehetett, és a kasszánál folytatott – a húsvéti eszem-iszomról folytatott – kvaterkázás sem maradt el.

A HVG próbavásárlását laboratóriumi vizsgálat követte, amelynek eredményéről a csütörtökön megjelenő lapszámban olvashatnak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Így vásároljunk be húsvétra

A húsvéti sütés-főzésről, a tojás vásárlásáról, festéséről és megfelelő tárolásáról is olvashatnak az érdeklődők a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján.

hvg.hu Gazdaság

Imádjuk a csokit, de mennyit költünk rá húsvétkor?

A húsvéti édességek kiskereskedelmi forgalmának évek óta tartó növekedése megtorpant tavaly. A 2009-es ünnepi időszakban 1 százalékkal csökkent a bolti eladás, mintegy 2,7 milliárd forintra, állapította meg a Nielsen Kiskereskedelmi Indexe. Mennyiségben, a 8 százalék csökkenés következtében a forgalom 890 tonna körül alakult.

hvg.hu Napi merítés

Hol lehet igazán jó sonkát vásárolni?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a sonkába elég 55 százalék hústartalom, így a piacon található olcsó termékek elsősorban vizet és a megkötését szolgáló vegyszereket tartalmaznak, nem sonkát - olvasható a Malackaraj blogon.

MTI Gazdaság

Indulnak a húsvéti élelmiszerrazziák

Indulnak az április 4-éig tartó kiemelt húsvéti élelmiszer-ellenőrzések − mondta Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára kedden a Magyar Húsiparosok Szövetségének sajtótájékoztatóján.