szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Pár hónap múlva szakácsok tartanak katedrafoglalót a híres amerikai egyetemen. Az új kurzus: Konyha és tudomány.

A kezdeményezés egyedülálló, s persze az egyetemi előadóvá avanzsáló séfek sem akárkik. Spanyol mesterek, akiknek elismertségét tovább növeli, hogy szeptembertől meghívást kaptak a világ egyik legjobb és leggazdagabb egyetemére. A katalán szakácskirály, Ferran Adriá és  hat honfitársa utazik az USA-ba, hogy előadásokat tartsanak a tengerentúlon.

A tudományos kurzus a Harvard Egyetem és a spanyol Alicia Alapítvány együttműködése révén jött létre. Az Alicia 2004 óta működik, kifejezetten a táplálkozástudományra orientálódva. Elnevezése is ezt tükrözi: táplálkozás (alimentación) és tudomány (ciencia). A katalóniai Sant Benet monostorban működő központja a táplálkozás javítására dolgoz ki programokat, valamint oktatást szervez táplálkozás- és gasztronómia történetből.

Ferran Adriát „megfogta” a Harvard légköre
Harvard Egyetem

Ferran Adriával együtt olyan neves mesterséfek utaznak az USA-ba, mint Carme Ruscalleda, aki a barcelonai Sant Pol és tokiói éttermével együtt már öt Michelin-csillagot gyűjtött be. A csapat tagja lesz Joan Roca, a gironai Celler de Can Roca vendéglő idén harmadik Michelin-csillaggal elismert tulajdonos séfje. S a többiek is hasonló nagy nevek: az asztúriai José Andrés, a Vic közeli Can Jubany ízmestere, Nando Jubany, az amerikai és angliai tapasztalatokkal felvértezett Carles Tejedor és Enric Rovira, a csokoládékészítés specialistája.

A spanyol séfek harvardi meghívását kedvezően fogadták mindkét országban. Joaquim Llena, a katalán mezőgazdasági, élelmezési és vidékfejlesztési szakágazat vezető szakembere szerint nem véletlen, hogy a katalán és a hagyományos spanyol kulinária „belépőt kapott a Harvard nagykapuján”. Az egyetem professzora pedig, Michael Brenner úgy vélekedik, hogy  érdekes lehet a kurzus azoknak is, akik irodalmat, történelmet vagy matematikát tanulnak, mivel „a gasztronómián keresztül közelítik meg a tudományt”.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!