szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Tavaly több mint 5,5 millió külföldi turista kerekedett fel Hispániába, hogy kipróbálja a spanyol konyha ételeit, ízeit, s bejárja a legnevesebb 17 borutat.

A gasztroturizmus Spanyolország húzóágazata. Hogy merre s mennyit lehet még fejlődni e téren, arról sok szó esik majd a hamarosan kezdődő, Turizmus és gasztronómia címmel meghirdetett nemzetközi kongresszuson. Az esemény hivatalos neve I Congreso Europeo del Turismo y la Gastronomía, melynek a spanyol főváros kiállítási és rendezvényközpontja, az IFEMA ad helyt. Az építészeti szempontból is látványos helyszínre május 24-25-én várják az európai utazási szakembereket és a kontinens mesterséfjeit. Az eseményt a spanyol európai uniós elnökség idejére összpontosították, ezzel is hangsúlyt adva a turizmus vezető szerepének az ország gazdaságában. Az eseményt a Spanyolországi Turisztikai Intézet (Turespaña) rendezi a Spanyol Királyi Gasztronómiai Akadémia közreműködésével.

Ahová a király is enni jár
esmadrid.com

A spanyol gasztroturizmus vitathatatlanul a csúcspontján van, ez nagy jelentőséggel és visszhanggal bíró tény. A statisztikák szerint a gasztroturisták túlnyomó része fizetőképesség és költekezés tekintetében jóval meghaladja az átlagturista spanyolországi étel-ital kiadásait. Spanyolországban már nagyon is tudják, hogy a gasztronómia „márkajele” bármely országnak, s kihathat a külkereskedelemre, a mezőgazdasági termékek és a kulinária exportjára. A madridi kongresszus két napja érdekes előadásokat és a kerekasztal beszélgetéseket kínál az európai etnogasztronómiai turizmusról, a spanyol gasztronómia „külkereskedelmesítéséről” és kultúrájáról, a nemzetközi szinten ismert spanyol séfek szerepéről, a szállodai- és vendéglátó-ipari szakemberképzésről, a konyhai élelmiszer-alapanyagokról.

A spanyol gasztroturizmusban kiemelkedő szerepe van a kongresszusnak helyt adó Madrid városának. Igazi referenciahelynek számít 3100 éttermével - melyek közül nyolcnak van Michelin-csillaga -, vendéglőjével és tapasbárjával. Az idén a spanyol főváros annyi gasztronómiai rendezvénynek ad helyt, hogy erre külön eseménynaptárt készítettek. Mindamellett európai uniós viszonylatban is a legfejlettebb élelmiszerpiaci lánccal bír, mely kilencmillió ember ellátásáról gondoskodik. A piacoló turisták figyelmét méltán kelti fel a restaurálás után megújult hagyományos zöldség- és élelmiszerpiac, a közel százéves San Miguel, melynek négymillió látogatója van évente.

Azoknak, akik a közeljövőben Madridba készülnek, s a vendéglátóhelyek bőséges kínálatából választani akarnak, ajánljuk, látogassanak el a www.esmadrid.com internetes portálra. A négynyelvű  weblap étteremkeresőjében előre kedvükre válogathatnak. Megtudhatják például azt is, hogy a bikaviadalok szezonjának májusi kezdése alkalmából mely éttermek állítottak össze speciális, úgynevezett taurino-menüket (bika-menüket), amelyeket a hónap végéig 25 eurós egységáron kínálnak. Mi is megtaláltuk kedvenc madridi éttermünket, a Posada de la Villát, amit a tradicionális spanyol konyhával ismerkedni szándékozóknak ajánlunk. Az 1642-ben már panzióként működő patinás és elegáns vendéglő a Plaza Mayor (Főtér) közelében található, időnként a spanyol király, János Károly is itt ebédel. Persze a fenséges ételeknek fenséges ára is van, a Posada de la Villában elköltött ebéd a 45-60 eurós árkategóriába tartozik. De mindig biztos tipp, ha jót akarunk enni Madridban.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Shake

Mit együnk Spanyolországban?

Paella, tapas, tengeri herkentyűk – az első szavak, melyek a spanyol konyhával kapcsolatban legtöbbünknek beugranak. Vajon mi mindent kínál még az Ibériai-félsziget a kulináris kalandokra vágyóknak?

Lőrincz Zsolt Gasztro

Sangría-fíling tüzes spanyolokkal

Hatalmas kancsóban sok-sok csillogó jégkocka, szivárványos színekben játszó gyümölcsdarabkák leöntve vérvörös itallal. Mindehhez kék ég, ragyogó napsütés, pálmaágas napvédő alatt fonott székekben, melegtől pihegő napbarnította, fekete hajú, tüzes spanyolok, no és persze turisták. Ez az igazi sangría-fíling.

Tóth Sándor Gasztro

Spanyolország szüzei: látványos show kóstolással

A gazdasági világválság a spanyol mezőgazdaság egyik húzóágazatára, az olívatermesztésre is hatással van. Mégis jelentős érdeklődést váltott ki május közepén a világ olíva fővárosává előlépett Jaénban a XIV. Expoliva.

Tóth Sándor Gasztro

Kulináris élmények Spanyolországban

A legújabb kori magyar népvándorlás egyik kedvenc célállomása Spanyolország. Szeretjük az ibériai tengerpartokat, a középkori falvakat, a városok grandiózus műemlékeit. S nem utolsósorban a mediterrán vendéglátást és gasztronómiát.