Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"127881e0-add9-4e3a-ab7f-91ffed8f0c84","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Az elkövető már korábban is bántalmazott másokat.","shortLead":"Az elkövető már korábban is bántalmazott másokat.","id":"20250104_pozsony-busz-kislany-tamadas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/127881e0-add9-4e3a-ab7f-91ffed8f0c84.jpg","index":0,"item":"f121e7a3-7cb9-478f-9a1a-15fa69ac4457","keywords":null,"link":"/vilag/20250104_pozsony-busz-kislany-tamadas","timestamp":"2025. január. 04. 11:15","title":"Ötéves kislányra támadt egy nő egy pozsonyi buszon – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bc07bf80-2a36-49b2-8a92-2a5ac296068c","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Fenyőfalakomával ünneplik az újévet a berlini állatkert elefántjai.","shortLead":"Fenyőfalakomával ünneplik az újévet a berlini állatkert elefántjai.","id":"20250103_elefant-eladatlan-karacsonyfa-berlin-allatkert","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bc07bf80-2a36-49b2-8a92-2a5ac296068c.jpg","index":0,"item":"962ecfe0-a0ad-4365-a386-01b0b0d18a61","keywords":null,"link":"/elet/20250103_elefant-eladatlan-karacsonyfa-berlin-allatkert","timestamp":"2025. január. 03. 17:00","title":"Elefántok falhatják fel az eladatlan karácsonyfákat Berlinben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1c1fd385-7fac-42f0-aec4-2ef5f87cf925","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Szerinte biztosan nincs egy átlagos magyar háztartásnak 26 millió forintot meghaladó vagyona. De akkor mennyi az annyi?","shortLead":"Szerinte biztosan nincs egy átlagos magyar háztartásnak 26 millió forintot meghaladó vagyona. De akkor mennyi az annyi?","id":"20250103_Egy-szakerto-szerint-egyaltalan-nem-elunk-olyan-jol-mint-azt-a-statisztika-mutatja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1c1fd385-7fac-42f0-aec4-2ef5f87cf925.jpg","index":0,"item":"a42f5c3e-d739-497e-8c95-698abab99d12","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250103_Egy-szakerto-szerint-egyaltalan-nem-elunk-olyan-jol-mint-azt-a-statisztika-mutatja","timestamp":"2025. január. 03. 11:43","title":"Egy szakértő szerint egyáltalán nem élünk olyan jól, mint azt a statisztika mutatja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2f98254c-75a9-43bd-bac6-d6c82c29d734","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Nem ritka ma már, hogy valaki úgy dönt, külön Gmail-fiókot nyit a munkahelyi és egy másikat a privát levelei számára, de persze annak sincsen akadálya, hogy akár három (vagy több) fiókja legyen valakinek. A Google gondoskodott arról, hogy igen egyszerű legyen a váltás ezek között.","shortLead":"Nem ritka ma már, hogy valaki úgy dönt, külön Gmail-fiókot nyit a munkahelyi és egy másikat a privát levelei számára...","id":"20250104_tobb-gmail-fiok-valtas-navigacio-levelek-menedzselese-email","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2f98254c-75a9-43bd-bac6-d6c82c29d734.jpg","index":0,"item":"7c7776b1-fedb-45b9-8353-c225d685161d","keywords":null,"link":"/tudomany/20250104_tobb-gmail-fiok-valtas-navigacio-levelek-menedzselese-email","timestamp":"2025. január. 04. 12:03","title":"Több Gmail-fiókkal is e-mailezhet, mutatjuk, hogyan használhatja kényelmesen őket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d628096e-16ac-4d00-86c1-7b697a303e43","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Ahogy emelkedett a sorompó, a kutya egyből átlépte a határt.","shortLead":"Ahogy emelkedett a sorompó, a kutya egyből átlépte a határt.","id":"20250103_kutya-magyar-roman-hatar-elso-atkeloje","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d628096e-16ac-4d00-86c1-7b697a303e43.jpg","index":0,"item":"3ad46b01-85df-44b1-b20e-75cde0a7901c","keywords":null,"link":"/elet/20250103_kutya-magyar-roman-hatar-elso-atkeloje","timestamp":"2025. január. 03. 14:17","title":"Megtapsolták a szerencsés kutyát, amelyik a megnyitott magyar–román határ első átkelője volt – videó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5e770a31-3f75-42bf-a9b1-79d45f0a3f0f","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az alapvetően burritóban utazó gasztrovloggertől csak tanulni érdemes.","shortLead":"Az alapvetően burritóban utazó gasztrovloggertől csak tanulni érdemes.","id":"20250103_receptek-roviden-kiados-etelek-burrito","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5e770a31-3f75-42bf-a9b1-79d45f0a3f0f.jpg","index":0,"item":"30d33919-52ff-4c39-b4db-bf5c785fd580","keywords":null,"link":"/elet/20250103_receptek-roviden-kiados-etelek-burrito","timestamp":"2025. január. 03. 05:50","title":"Egy perc alatt megtudhatjuk, hogyan készíthetünk különleges és brutálisan kiadós ételeket","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d2708150-50f8-4572-a15d-a64fb31006a9","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Maseratinál például közel 80 százalékos volt a visszaesés. ","shortLead":"A Maseratinál például közel 80 százalékos volt a visszaesés. ","id":"20250103_Az-otvenes-evek-szintjere-zuhantak-vissza-a-Fiat-csoport-szamai","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d2708150-50f8-4572-a15d-a64fb31006a9.jpg","index":0,"item":"cf50444a-2da7-429d-98b1-fbabd0674483","keywords":null,"link":"/cegauto/20250103_Az-otvenes-evek-szintjere-zuhantak-vissza-a-Fiat-csoport-szamai","timestamp":"2025. január. 03. 14:32","title":"Az ötvenes évek szintjére zuhantak vissza a Fiat-csoport olasz számai","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"14753b6e-902e-4ed0-acf9-5578e84cf05d","c_author":"Hamvay Péter","category":"360","description":"A dicső múltra hivatkozó Orbán-kormány valójában csak a hagyományos intézményi struktúrák és műemlék épületek pusztításában jeleskedik. Úgy tűnik, ennek még a pénztelenség sem állja útját.","shortLead":"A dicső múltra hivatkozó Orbán-kormány valójában csak a hagyományos intézményi struktúrák és műemlék épületek...","id":"20250103_hvg-kulturpolitika-muzeumok-szinhazak-budai-var","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/14753b6e-902e-4ed0-acf9-5578e84cf05d.jpg","index":0,"item":"df829097-7e5a-46ad-b208-87d81f45e134","keywords":null,"link":"/360/20250103_hvg-kulturpolitika-muzeumok-szinhazak-budai-var","timestamp":"2025. január. 03. 09:30","title":"A kultúrpolitikában is elfogytak az Orbán-kormány ötletei, csak rombolás és elvtelenség maradt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Vannak ételek, amelyeket kis tételben vagy nem lehet, vagy nem is érdemes főzni. Talán mert nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna belőle. A töltött paprika ilyen, hidegen is, melegen is nagyszerű fogás.
Amikor nagyanyám azt mondta, hogy na, főzök egy kis töltött paprikát, akkor előkerült a konyha létező legnagyobb, fél falura is elég lábasa. Én meg, mint a többi gyerek, inkább a tölteléket vártam, mint a paprikát, az a tányér szélén landolt. Ma már a „héját” is szeretem ennek az igazi magyaros ételnek. Amit a törököknek köszönhetünk. De a balkáni országokban szinte mindenütt találkozhatunk a rizzsel elkevert, darált húsos töltelékkel, mindenféle zöldségbe, levelekbe töltve. Természetesen a helyi konyha jellegzetességétől és a könnyen elérhető alapanyagoktól függően a töltelék számtalan változatban fellelhető. Tőlünk északabbra már nem igazán találkozhatunk ezzel az étellel.
Felmerülhet a kérdés, hogy a nem éppen kalóriaszegény húsos töltelék ellenére miért is tartjuk a töltött paprikát tipikusan nyári ételnek. Két meghatározó alapanyaga ilyenkor kapható frissen és elérhető áron. A tv, azaz tölteni való paprika (amit gyerekkoromban úgy értelmeztem, hogy bizonyára akkor a legjobb, ha tévé előtt rágcsáljuk) és a paradicsom. Sajnos a többség nem friss zöldségből készíti a paradicsomos mártást. Pedig legalább egyszer érdemes kipróbálni, mert a végeredmény klasszisokkal finomabb, elkészítése nem is annyira bonyolult és időigényes, mint ahogy első hallásra gondoljuk. A paradicsomlevet vagy a sűrített paradicsomot inkább hagyjuk meg a hosszú, téli hónapokra. Már akkor is érezhető a különbség, ha a paradicsomlevet felturbózzuk egy kis friss paradicsommal, fele-fele arányban, de legjobb, ha nyáron csak friss paradicsomot használunk.
Tippek, fortélyok
Aréna 2000
4 főre szóló adag mártásához nagyjából 2 kiló paradicsomot kell számolnunk. A paradicsomokat meg kell hámozni. A hámozás könnyebben megy, ha előtte a paradicsomokat kis időre forró vízbe áztatjuk. A megtisztított paradicsomokat vágjuk negyedbe és tegyük turmixgépbe, vagy pépesítsük botmixerrel. Utána eresszük át egy tésztaszűrőn, majd a hagyományos vagy a receptben leírt módon készítsük el. A paradicsomos mártást ízesíthetjük zellerrel, friss bazsalikommal, pár szem szegfűszeggel, készíthetjük rántással vagy anélkül, de ízlés szerint akár édes-savanyú is lehet.
A töltelékhez válasszunk inkább gömbölyűbb végű paprikát, sokkal könnyebb lesz a kerekded formákba lazán beletölteni a húsos-rizses masszát, mint a keskenyebb, hegyes végűbe. Vigyázzunk arra, hogy a paprika ne feszüljön a sok tölteléktől, mert a főzés ideje alatt a rizs és a hús is magába szívja a levet, megduzzad, megnő. S ha túl szorosan töltöttük a paprikát, akkor szétrepedhet.
A klasszikus töltelék darált húsból, rizsből, tojásból, fűszerekből készül. Persze rengeteg variációval találkozhatunk a zsírszegény pulykahúsos és halas tölteléktől a vegáig. A darált húst legjobb otthon ledarálni, így biztos friss, s magunk választhatjuk ki a tölteléknek való, szép darab húst. A töltelék alapanyagáról megoszlanak a vélemények. Van, aki csak disznóhúsból (lapockából vagy combból) készíti, de sokan arra esküsznek, hogy akkor az igazi, ha fele-fele arányban disznó és marha. A darált húshoz adjuk a klasszikus változatnál a rizst, a tojást és a fűszereket. Ennél a pontnál is megoszlanak a vélemények a rizs előfőzésével kapcsolatban. A tapasztalatok azt igazolják, hogy nem szükséges előfőzni, mert a töltött paprika egy-másfél óráig lassú tűzön, gyöngyözve készül, ezalatt a rizs bőven megpuhul.
A legjobb rizs a töltelékhez az úgynevezett rizottórizs, amelyik elég nagy mennyiségű vizet képes felvenni, kicsit ragacsos, így a tölteléket is jól összefogja. Készülhet a húsos töltelék rizs helyett gerslivel, hajdinával, bulgurral, de akár zabpehellyel is. A tölteléket ízesíthetjük a són és borson kívül gombával, apróra vágott vöröshagymával és őrölt pirospaprikával is. Ha marad ki húsos töltelék, akkor készíthetünk belőle külön gombócokat és így is belefőzhetjük a paradicsomos szószba.
Van, ahol csak paradicsomos húsgombócot tálalnak fel. A húst nem töltik paprikába, amit még a lébe sem főznek bele, így nincs, ami jellegzetes ízt adna az ételnek. Ha nincs kedvünk töltögetni, vagy nem szeretjük a főtt paprikát, akkor is mindenképpen tegyünk pár paprikát a paradicsomos lébe, amit, ha megfőtt az étel, kivehetünk belőle. A főzés vége felé érdemes egy gombócot félbevágni, hogy megnézzük, teljesen átfőtt-e a töltelék.
Milyen eljárással sűrítsük a paradicsomos levet? Ha a hagyományos rántás mellett voksolunk, akkor vigyázzunk, hogy a lisztet ne pirítsuk barnulásig, mert ettől az egész étel keserűvé válhat. Rántás helyett használhatunk vízzel elkevert kukoricakeményítőt, vagy egészen apróra reszelt nyers burgonyát. Van, aki a sűrítés előtt kiszedi a tölteléket, hogy bátran keverhesse a sűrítőanyagot a paradicsomos szószba. De ha óvatosan, lassan, rázogatva keverjük a fazék tartalmát, akkor biztos, hogy a töltelékek sértetlenül megússzák.
A töltött paprika ízeit télen is élvezhetjük, ha még nyáron, friss alapanyagokból készítve, nagyon egyszerűen befőzünk pár üveggel paradicsomlevet és főtt, töltetni való paprikát. A tölteléket mindig frissen készítjük el. A már elkészült töltött paprika felett bősz vitát lehet nyitni, hogy főtt krumplival, ropogós, friss kenyérrel, vagy esetleg a csehek mintájára knédlivel a legjobb-e, annyi biztos, hogy bármelyiket választjuk is, a tányéron nem marad egy falat sem.
[[ Oldaltörés (Recept) ]]
Töltött paprika
A töltelékhez: 8-10 tölteni való paprika 50 dkg frissen darált disznóhús (vagy marhahússal vegyesen) 15 dkg átmosott rizs 1 tojás 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva 2 gerezd zúzott fokhagyma frissen őrölt bors 1 kávéskanál majoranna só
Paradicsomszósz: 2 kg friss paradicsom (télen 1,5 -2 liter paradicsomlé) egy csokor zellerzöld só cukor
A rántáshoz: olaj liszt
Először a tölteléket készítjük el. A darált húst jól elkeverjük a tojással, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Alaposan összeforgatjuk, majd állni hagyjuk, hogy összeérjen. Amíg áll a húsos-rizses töltelék, elkészítjük a paradicsomszószt. A paradicsomot meghámozzuk, félbe vagy negyedekbe vágva turmixgépbe tesszük és leturmixoljuk. Botmixer is megfelel a célnak. A paradicsomlevet átszűrjük egy tésztaszűrőn, és egy csokor zellerlevéllel, sóval, ízlés szerint feltesszük főni. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk. A húsos masszával lazán megtöltjük, kb. háromnegyed részig, hogy legyen helye dagadni a tölteléknek. Belerakjuk a paradicsomos lébe és lassú tűzön 1-1,5 órán keresztül gyöngyözve főzzük. Egy tölteléket kettévágunk és megnézzük, hogy átfőtt-e. Ha puha a töltelék, akkor elkészítjük a rántást. A rántást felöntjük egy merőkanál paradicsomlével, és állandó keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntjük a töltött paprikához. Ha kissé besűrűsödött, már tálalható is.
Halas-gombás töltött paprika bazsalikomos paradicsomszószban
A töltelékhez: 8-10 tölteni való paprika 50 dkg halfilé, ledarálva 10 dkg friss gomba, apró kockára vágva vagy ledarálva 15 dkg átmosott rizs 1 tojás 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva 2 gerezd zúzott fokhagyma frissen őrölt bors 1 kávéskanál halfűszerkeverék só
A paradicsomszósz megegyezik az első receptnél leírttal, de kimarad a zeller. Helyette a főzés utolsó 10 percében egy marék apróra vágott friss bazsalikomot adunk a léhez. A tölteléket és az ételt a hagyományosnál ismertetett módon készítjük el, a különbség csak az alapanyagokban van.
Töltött paprika befőzése
Hozzávalók: szép, egészséges, kicsumázott paprikák friss paradicsomból készült paradicsomlé só víz
A kicsumázott, megmosott paprikákat sós, forrásban lévő vízbe dobjuk és kb. 2 percig főzzük, majd kiszedjük és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, akkor 3-4 darabot egymásba rakunk és beletesszük a befőttesüvegbe. A paradicsomból a fent ismertetett módon levet készítünk és kb. 2 perc forralás után felöntjük az üvegeket paradicsomlével, megrázogatjuk, hogy a lé mindenhova eljusson. Légmentesen lezárjuk és száraz dunsztba tesszük. Télen, ha elővesszük, akkor csak a frissen készült tölteléket tesszük a paprikába és a hagyományos módon megfőzzük.
A zsenge zöldborsó nyersen gyerekkorom egyik kedvenc csemegéje volt. A friss zöldborsóból készült levest pedig szinte szertartásosan, mély csendben kanalaztuk.
A spenótot vagy imádja valaki, vagy rosszul lesz már a láttán is. Szinte biztos, hogy aki nem Popeye csapatába tartozik, főleg azért ódzkodik tőle, mert csak a menzás, rántással ragacsossá tett főzelék jutott kényszerű osztályrészéül. Pedig a spenótból sokféle ízletes fogás készíthető.
Hajszálvékony, aranysárgára sült, finoman ropogós tészta, és a töltelékek számtalan variációja. Ha a friss rétes illata belengi a lakást, nincs, aki ellenálljon a kísértésnek.
A jelenlegi gasztronómia main stream nem sokra becsüli a bundázást. Pedig Magyarországon a mai napig a legnépszerűbb ételek közé tartozik a rántott hús.