Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"83f1e4b5-0a8f-4ab6-bf5f-ba22b3f19c84","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Vadonatúj dalt jelentetett meg a decemberi arénakoncertje előtt a zenekar.","shortLead":"Vadonatúj dalt jelentetett meg a decemberi arénakoncertje előtt a zenekar.","id":"20241129_kispal-es-a-borz-hazibuli","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/83f1e4b5-0a8f-4ab6-bf5f-ba22b3f19c84.jpg","index":0,"item":"e6ea49ab-b914-4e9a-b1a8-7b16e84dabdd","keywords":null,"link":"/kultura/20241129_kispal-es-a-borz-hazibuli","timestamp":"2024. november. 29. 10:07","title":"Emlékeznek a Házibuli zenéjére? A Kispál és a Borz is felidézi az új dalában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"024c0787-e14e-4b98-9e2c-2d13d53bab50","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az Imperial College London kutatóinak is jutott abból az aszteroidamintából, amit 300 millió kilométerre a Földtől gyűjtött be a japán Hajabusza-2 űrszonda. A vizsgálata nem várt fejleményt hozott.","shortLead":"Az Imperial College London kutatóinak is jutott abból az aszteroidamintából, amit 300 millió kilométerre a Földtől...","id":"20241129_ryugu-aszteroida-urkutatas-minta-mikroba","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/024c0787-e14e-4b98-9e2c-2d13d53bab50.jpg","index":0,"item":"497f8e65-1464-4c18-a5b1-2e23bd3aa23b","keywords":null,"link":"/tudomany/20241129_ryugu-aszteroida-urkutatas-minta-mikroba","timestamp":"2024. november. 29. 18:03","title":"Mikroszkóppal nézték meg a Ryugu aszteroida mintáit, mikroorganizmusokat találtak rajta – aztán jött a csavar","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4dedf293-c324-4742-b326-224d7a7fb191","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A pénzügyminiszter nyilvánosan is elfogadta új megbízatását.","shortLead":"A pénzügyminiszter nyilvánosan is elfogadta új megbízatását.","id":"20241129_Varga-Mihaly-a-Facebookon-reagalt-Orban-radios-bejelentesere","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4dedf293-c324-4742-b326-224d7a7fb191.jpg","index":0,"item":"99e529f2-8662-4f5a-829e-653a38ec74a0","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241129_Varga-Mihaly-a-Facebookon-reagalt-Orban-radios-bejelentesere","timestamp":"2024. november. 29. 08:46","title":"Varga Mihály a Facebookon reagált Orbán rádiós bejelentésére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ffdecae0-0bfd-4bea-a44a-91b9b149e99f","c_author":"MTI","category":"cegauto","description":"Lezárták az M7-es tárnoki pihenőjét Budapest felé.","shortLead":"Lezárták az M7-es tárnoki pihenőjét Budapest felé.","id":"20241130_Kiuritettek-az-M7-esen-egy-benzinkutat-mert-kamion-dontotte-ki-a-gazkutat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ffdecae0-0bfd-4bea-a44a-91b9b149e99f.jpg","index":0,"item":"efbf1538-9b27-4d2a-a105-e5e691b12655","keywords":null,"link":"/cegauto/20241130_Kiuritettek-az-M7-esen-egy-benzinkutat-mert-kamion-dontotte-ki-a-gazkutat","timestamp":"2024. november. 30. 13:29","title":"Kiürítettek az M7-esen egy benzinkutat, mert kamion döntötte ki a gázkutat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6a774c8f-a04e-4179-8b0b-addd2dc5e125","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A cég jelenleg mintegy 6000 embert foglalkoztat.","shortLead":"A cég jelenleg mintegy 6000 embert foglalkoztat.","id":"20241129_ktm-fizeteskeptelen-csod","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6a774c8f-a04e-4179-8b0b-addd2dc5e125.jpg","index":0,"item":"67913d7b-abac-4ef9-9a76-fce0320ee506","keywords":null,"link":"/cegauto/20241129_ktm-fizeteskeptelen-csod","timestamp":"2024. november. 29. 11:39","title":"Csődöt jelentett a KTM, Európa legnagyobb motorkerékpár-gyártója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d172bfee-4bf1-475b-b29a-df2790f3553e","c_author":"Bosch Rexroth ","category":"brandchannel","description":"Az, hogy az adatok megszerzése, azok elemzése és folyamatos monitorozása elkerülhetetlen, már sokak számára világos: ha jól használjuk őket, akkor hozzájárulhatnak a gyártási folyamatok rejtett tartalékainak kiaknázásához. A Bosch Rexroth Kft. Kassow Robots Open Day rendezvényén jártunk, ahol Dr. Sas Zoltánnal beszélgettünk a digitalizációról, arról, hogy a folyamatos fejlődés hogyan járulhat hozzá a versenyképesség megőrzéséhez és növeléséhez. Valamint arról is, hogy a hazai cégek mennyire nyitottak az innovációra.","shortLead":"Az, hogy az adatok megszerzése, azok elemzése és folyamatos monitorozása elkerülhetetlen, már sokak számára világos: ha...","id":"20241028_Bosch-Rexroth-cube-kassow-napok-digitalizacio-video","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d172bfee-4bf1-475b-b29a-df2790f3553e.jpg","index":0,"item":"7e324615-0b2f-4e09-8f18-116a0d5ed3c3","keywords":null,"link":"/brandchannel/20241028_Bosch-Rexroth-cube-kassow-napok-digitalizacio-video","timestamp":"2024. november. 30. 15:30","title":"Ilyen kávéfőzőt még nem látott!","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Bosch Rexroth Kft.","c_partnerlogo":"5e864c9e-2fbb-4faa-be3d-48cc625fba56","c_partnertag":""},{"available":true,"c_guid":"741240af-eebd-4a91-aee2-3e61230ed888","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 9 fok között várható, de a kevésbé szeles északkeleti tájakon akár több fokkal hidegebb is maradhat az idő.","shortLead":"A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 5 és 9 fok között várható, de a kevésbé szeles északkeleti tájakon akár...","id":"20241129_zapor-hozapor-idojaras","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/741240af-eebd-4a91-aee2-3e61230ed888.jpg","index":0,"item":"bab17c01-764a-460f-954b-54868ea70934","keywords":null,"link":"/itthon/20241129_zapor-hozapor-idojaras","timestamp":"2024. november. 29. 05:52","title":"Záporok, sőt hózáporok is bonyolíthatják az életünket pénteken","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"537e2463-9595-4676-9610-b1b61db7a4da","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag.ingatlan","description":"A megnyitó ünnepségre hírességeket és politikusokat várnak. A nagyközönség ezt követően látogathatja majd újra az épületet.","shortLead":"A megnyitó ünnepségre hírességeket és politikusokat várnak. A nagyközönség ezt követően látogathatja majd újra...","id":"20241129_notre-dame-megnyito-vendegek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/537e2463-9595-4676-9610-b1b61db7a4da.jpg","index":0,"item":"e3d662d5-eb71-42ef-bdac-ce9838f45055","keywords":null,"link":"/ingatlan/20241129_notre-dame-megnyito-vendegek","timestamp":"2024. november. 29. 13:05","title":"Sztárparádé várható a Notre-Dame ünnepélyes megnyitóján","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Vannak ételek, amelyeket kis tételben vagy nem lehet, vagy nem is érdemes főzni. Talán mert nincs az a mennyiség, ami el ne fogyna belőle. A töltött paprika ilyen, hidegen is, melegen is nagyszerű fogás.
Amikor nagyanyám azt mondta, hogy na, főzök egy kis töltött paprikát, akkor előkerült a konyha létező legnagyobb, fél falura is elég lábasa. Én meg, mint a többi gyerek, inkább a tölteléket vártam, mint a paprikát, az a tányér szélén landolt. Ma már a „héját” is szeretem ennek az igazi magyaros ételnek. Amit a törököknek köszönhetünk. De a balkáni országokban szinte mindenütt találkozhatunk a rizzsel elkevert, darált húsos töltelékkel, mindenféle zöldségbe, levelekbe töltve. Természetesen a helyi konyha jellegzetességétől és a könnyen elérhető alapanyagoktól függően a töltelék számtalan változatban fellelhető. Tőlünk északabbra már nem igazán találkozhatunk ezzel az étellel.
Felmerülhet a kérdés, hogy a nem éppen kalóriaszegény húsos töltelék ellenére miért is tartjuk a töltött paprikát tipikusan nyári ételnek. Két meghatározó alapanyaga ilyenkor kapható frissen és elérhető áron. A tv, azaz tölteni való paprika (amit gyerekkoromban úgy értelmeztem, hogy bizonyára akkor a legjobb, ha tévé előtt rágcsáljuk) és a paradicsom. Sajnos a többség nem friss zöldségből készíti a paradicsomos mártást. Pedig legalább egyszer érdemes kipróbálni, mert a végeredmény klasszisokkal finomabb, elkészítése nem is annyira bonyolult és időigényes, mint ahogy első hallásra gondoljuk. A paradicsomlevet vagy a sűrített paradicsomot inkább hagyjuk meg a hosszú, téli hónapokra. Már akkor is érezhető a különbség, ha a paradicsomlevet felturbózzuk egy kis friss paradicsommal, fele-fele arányban, de legjobb, ha nyáron csak friss paradicsomot használunk.
Tippek, fortélyok
Aréna 2000
4 főre szóló adag mártásához nagyjából 2 kiló paradicsomot kell számolnunk. A paradicsomokat meg kell hámozni. A hámozás könnyebben megy, ha előtte a paradicsomokat kis időre forró vízbe áztatjuk. A megtisztított paradicsomokat vágjuk negyedbe és tegyük turmixgépbe, vagy pépesítsük botmixerrel. Utána eresszük át egy tésztaszűrőn, majd a hagyományos vagy a receptben leírt módon készítsük el. A paradicsomos mártást ízesíthetjük zellerrel, friss bazsalikommal, pár szem szegfűszeggel, készíthetjük rántással vagy anélkül, de ízlés szerint akár édes-savanyú is lehet.
A töltelékhez válasszunk inkább gömbölyűbb végű paprikát, sokkal könnyebb lesz a kerekded formákba lazán beletölteni a húsos-rizses masszát, mint a keskenyebb, hegyes végűbe. Vigyázzunk arra, hogy a paprika ne feszüljön a sok tölteléktől, mert a főzés ideje alatt a rizs és a hús is magába szívja a levet, megduzzad, megnő. S ha túl szorosan töltöttük a paprikát, akkor szétrepedhet.
A klasszikus töltelék darált húsból, rizsből, tojásból, fűszerekből készül. Persze rengeteg variációval találkozhatunk a zsírszegény pulykahúsos és halas tölteléktől a vegáig. A darált húst legjobb otthon ledarálni, így biztos friss, s magunk választhatjuk ki a tölteléknek való, szép darab húst. A töltelék alapanyagáról megoszlanak a vélemények. Van, aki csak disznóhúsból (lapockából vagy combból) készíti, de sokan arra esküsznek, hogy akkor az igazi, ha fele-fele arányban disznó és marha. A darált húshoz adjuk a klasszikus változatnál a rizst, a tojást és a fűszereket. Ennél a pontnál is megoszlanak a vélemények a rizs előfőzésével kapcsolatban. A tapasztalatok azt igazolják, hogy nem szükséges előfőzni, mert a töltött paprika egy-másfél óráig lassú tűzön, gyöngyözve készül, ezalatt a rizs bőven megpuhul.
A legjobb rizs a töltelékhez az úgynevezett rizottórizs, amelyik elég nagy mennyiségű vizet képes felvenni, kicsit ragacsos, így a tölteléket is jól összefogja. Készülhet a húsos töltelék rizs helyett gerslivel, hajdinával, bulgurral, de akár zabpehellyel is. A tölteléket ízesíthetjük a són és borson kívül gombával, apróra vágott vöröshagymával és őrölt pirospaprikával is. Ha marad ki húsos töltelék, akkor készíthetünk belőle külön gombócokat és így is belefőzhetjük a paradicsomos szószba.
Van, ahol csak paradicsomos húsgombócot tálalnak fel. A húst nem töltik paprikába, amit még a lébe sem főznek bele, így nincs, ami jellegzetes ízt adna az ételnek. Ha nincs kedvünk töltögetni, vagy nem szeretjük a főtt paprikát, akkor is mindenképpen tegyünk pár paprikát a paradicsomos lébe, amit, ha megfőtt az étel, kivehetünk belőle. A főzés vége felé érdemes egy gombócot félbevágni, hogy megnézzük, teljesen átfőtt-e a töltelék.
Milyen eljárással sűrítsük a paradicsomos levet? Ha a hagyományos rántás mellett voksolunk, akkor vigyázzunk, hogy a lisztet ne pirítsuk barnulásig, mert ettől az egész étel keserűvé válhat. Rántás helyett használhatunk vízzel elkevert kukoricakeményítőt, vagy egészen apróra reszelt nyers burgonyát. Van, aki a sűrítés előtt kiszedi a tölteléket, hogy bátran keverhesse a sűrítőanyagot a paradicsomos szószba. De ha óvatosan, lassan, rázogatva keverjük a fazék tartalmát, akkor biztos, hogy a töltelékek sértetlenül megússzák.
A töltött paprika ízeit télen is élvezhetjük, ha még nyáron, friss alapanyagokból készítve, nagyon egyszerűen befőzünk pár üveggel paradicsomlevet és főtt, töltetni való paprikát. A tölteléket mindig frissen készítjük el. A már elkészült töltött paprika felett bősz vitát lehet nyitni, hogy főtt krumplival, ropogós, friss kenyérrel, vagy esetleg a csehek mintájára knédlivel a legjobb-e, annyi biztos, hogy bármelyiket választjuk is, a tányéron nem marad egy falat sem.
[[ Oldaltörés (Recept) ]]
Töltött paprika
A töltelékhez: 8-10 tölteni való paprika 50 dkg frissen darált disznóhús (vagy marhahússal vegyesen) 15 dkg átmosott rizs 1 tojás 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva 2 gerezd zúzott fokhagyma frissen őrölt bors 1 kávéskanál majoranna só
Paradicsomszósz: 2 kg friss paradicsom (télen 1,5 -2 liter paradicsomlé) egy csokor zellerzöld só cukor
A rántáshoz: olaj liszt
Először a tölteléket készítjük el. A darált húst jól elkeverjük a tojással, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót. Alaposan összeforgatjuk, majd állni hagyjuk, hogy összeérjen. Amíg áll a húsos-rizses töltelék, elkészítjük a paradicsomszószt. A paradicsomot meghámozzuk, félbe vagy negyedekbe vágva turmixgépbe tesszük és leturmixoljuk. Botmixer is megfelel a célnak. A paradicsomlevet átszűrjük egy tésztaszűrőn, és egy csokor zellerlevéllel, sóval, ízlés szerint feltesszük főni. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk. A húsos masszával lazán megtöltjük, kb. háromnegyed részig, hogy legyen helye dagadni a tölteléknek. Belerakjuk a paradicsomos lébe és lassú tűzön 1-1,5 órán keresztül gyöngyözve főzzük. Egy tölteléket kettévágunk és megnézzük, hogy átfőtt-e. Ha puha a töltelék, akkor elkészítjük a rántást. A rántást felöntjük egy merőkanál paradicsomlével, és állandó keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntjük a töltött paprikához. Ha kissé besűrűsödött, már tálalható is.
Halas-gombás töltött paprika bazsalikomos paradicsomszószban
A töltelékhez: 8-10 tölteni való paprika 50 dkg halfilé, ledarálva 10 dkg friss gomba, apró kockára vágva vagy ledarálva 15 dkg átmosott rizs 1 tojás 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva 2 gerezd zúzott fokhagyma frissen őrölt bors 1 kávéskanál halfűszerkeverék só
A paradicsomszósz megegyezik az első receptnél leírttal, de kimarad a zeller. Helyette a főzés utolsó 10 percében egy marék apróra vágott friss bazsalikomot adunk a léhez. A tölteléket és az ételt a hagyományosnál ismertetett módon készítjük el, a különbség csak az alapanyagokban van.
Töltött paprika befőzése
Hozzávalók: szép, egészséges, kicsumázott paprikák friss paradicsomból készült paradicsomlé só víz
A kicsumázott, megmosott paprikákat sós, forrásban lévő vízbe dobjuk és kb. 2 percig főzzük, majd kiszedjük és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, akkor 3-4 darabot egymásba rakunk és beletesszük a befőttesüvegbe. A paradicsomból a fent ismertetett módon levet készítünk és kb. 2 perc forralás után felöntjük az üvegeket paradicsomlével, megrázogatjuk, hogy a lé mindenhova eljusson. Légmentesen lezárjuk és száraz dunsztba tesszük. Télen, ha elővesszük, akkor csak a frissen készült tölteléket tesszük a paprikába és a hagyományos módon megfőzzük.
A zsenge zöldborsó nyersen gyerekkorom egyik kedvenc csemegéje volt. A friss zöldborsóból készült levest pedig szinte szertartásosan, mély csendben kanalaztuk.
A spenótot vagy imádja valaki, vagy rosszul lesz már a láttán is. Szinte biztos, hogy aki nem Popeye csapatába tartozik, főleg azért ódzkodik tőle, mert csak a menzás, rántással ragacsossá tett főzelék jutott kényszerű osztályrészéül. Pedig a spenótból sokféle ízletes fogás készíthető.
Hajszálvékony, aranysárgára sült, finoman ropogós tészta, és a töltelékek számtalan variációja. Ha a friss rétes illata belengi a lakást, nincs, aki ellenálljon a kísértésnek.
A jelenlegi gasztronómia main stream nem sokra becsüli a bundázást. Pedig Magyarországon a mai napig a legnépszerűbb ételek közé tartozik a rántott hús.