szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Országszerte ismét Borszerda. Az augusztus 25-i akcióban részt vevő vendéglátóhelyek féláron kínálják boraikat ebéd- és vacsoravendégeiknek. Számos étterem rukkol ki kedvezményes ételsorral erre a napra. A menüket elsősorban a könnyű fehér- és rozéborok köré komponálták.

A szervezők (Közösségi Bormarketing Alap) az éttermek számára menüversenyt hirdettek. Olyan ételsorokkal lehetett pályázni, amelyeket a vendéglátóhelyek séfjei a nyári borválasztékokhoz kreáltak. A versenyszabályzat szerint az ebéd- és vacsoramenüket azon az áron kell kínálni Borszerdán, amit a pályázó a menü leadásakor megjelölt. A vendéglátóhelyekről és a menükről az érdeklődők itt tájékozódhatnak. Érdemes tanulmányozni a honlapon megjelent úgynevezett interaktív aromakorongot is, amely a borkóstolókat segíti az eligazodásban. A honlapon lehetőség nyílik az online asztalfoglalásra is.

„Szép pályamunkák érkeztek – értékelte a menüket Buday Péter mesterszakács a bírálók  nevében. – A zsűri nem annyira az újító kedvet, mint inkább a kiegyensúlyozottságra, a harmóniára való törekvést értékelte a menükben, a szép borok filozófiájával összhangban.” 

A menüverseny első 10 helyezettje

1. Hotel Sopron – Sopron
2. Art Pub – Budapest
3. Szél Fiai Fogadó – Nyúl
4. Aranypatkó Fogadó – Győrújbarát
5. Wine &Coffee House – Budapest
6. If Kávézó – Budapest
7. Krisztina Kávézó – Balatonalmádi
8. Régi Sipos Vendéglő – Budapest
9. Don Leone Étterem – Budapest
10. Vörös Postakocsi – Budapest

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Magyar bort mindenkinek

A magyar bor szeretetére, a kulturált borfogyasztásra hívja fel a figyelmet egy július 15-től augusztus 31-ig tartó kampány.

Izsák Norbert Gasztro

Egy borkóstoló is lehet majdnem tökéletes?

Önző állatfajta a minőségi borivó: nem akar könyökölni a finom italokért, borsódzik a háta, ha a bort a szomszédja zakójára túlforgató amatőröket lát. Riasztja, ha túlságosan tűz a nap, vagy fú a szél, netán zárt térben, rossz megvilágítás mellett kellene borzsongásba kerülnie. Szóval, sok baja lehet a strapakóstolónak. Ezúttal nem volt.

Mistinguett Gasztro

Milyen a jó bor?

Olyanokat mondanak néha a szakértők, hogy X bor, Y tétel „nagy bor”. Mezei fogyasztó néha elgondolkozik ezen. Mitől nagy? A nagy jobb mint a jó? Kis bor is lehet jó? Jó bor lehet kicsi?