szerző:
Rapp Eszter
Tetszett a cikk?

A brownie, azaz a tömény, rettentően csokis sütemény, ami eredetileg az amerikai tűzhelyek szülötte, meghódította az egész világot. Ám, ha unjuk a barnát, váltsunk szőkére!

Cukrászdák, kávézók és gyorséttermek kínálatában egyaránt újra s újra felbukkan a brownie. Mindenki ismeri, mindenki szereti. De vajon hallottak-e már a párjáról? Érdemes egy próbát tenni a szőkeséggel is, mert ugyanazt a tömény élvezetet nyújtja, csak egy kicsit másképp. A blondie esetében a csoki túladagolás kevésbé valószínű, a jó tulajdonságokat viszont mind megörökölte: elkészítése egyszerű, gyors, nem igényel nagy gyakorlatot, és tésztáját csakúgy, mint a browniét kedvünk szerint variálhatjuk. Mehet bele dió, mandula, mogyoró, aszalt vagy friss gyümölcs, fehér csoki, karamell vagy akár sajtkrém is. Mi most a nutellás, diós változatot ajánljuk.

Rapp Eszter

Hozzávalók: 
1 csésze liszt
½ teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
egy nagy csipet só
½ csésze durvára darabolt dió
1 csésze barnacukor
2 zacskó bourbon vaníliás cukor
½ csésze olvasztott vaj
2 tojás
4-6 evőkanál nutella

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Az összes szárazanyagot keverjük el. Adjuk hozzá az olvasztott vajat, keverjük el, és mehet bele a 2 tojás is. Öntsük kivajazott, lisztezett formába és márványozzuk a nutellával. Kanalazzuk a felületére a nutellát és húzzuk el a csomókat kissé, mintha hanyagul belekevernénk, de ne vegyítsük teljesen a tésztát a krémmel, maradjanak benne nagyobbacska  nutellás részek is.

Az előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kész. Vigyázzunk, ne süssük túl, ugyanúgy kissé ragacsosnak kell maradnia, mint a brownienak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!