Év Bortermelője 2010: Légli Ottó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Bor Akadémia elnöksége december 3-án 12 órakor sajtótájékoztató keretében hozta nyilvánosságra, melyik borász érdemelte ki az idén az Év Bortermelője díjat.

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés, amelyet 2010-ben Légli Ottó nyert el a balatonboglári borvidékről.

Légli Ottó. A győztes

„Mottóm a tisztesség és természetesség. Aki hozzánk betér, annak ingerekben gazdag, izgalmas, egyedi élményeket ígérek. Abban bízom, hogy vendégeink számára is nyilvánvaló lesz, hogy milyen elvek, értékek alapján élünk, gondolkodunk, hogyan dolgozunk, gazdálkodunk ”- vallja az Év Bortermelője. Légli Ottó a Kertészeti Egyetem Főiskolai Karán diplomázott. A ma 51 éves balatonboglári borásszal a szülei szerettették  meg a szőlőművelés, borkészítés mesterségét. Pályafutását a Balatonboglári Állami Gazdaság Kísérleti Telepének vezetőjeként kezdte, majd 1989-ben saját borászatot alapított, amit jelenleg is vezet.   Jelenleg 31 hektárról szüretel. Az évi 1200 hektoliter borának 90 százalékát magyar borkedvelők fogyasztják el, a többi kikerül Angliába, az Egyesült Államokba, és Szlovéniába.

Legkedvesebb bora a Banyászó Olasz rizling, szíve csücske még a Gesztenyés Rajnai rizling és a János-hegyi Sauvignon blanc is. A balatoni borász mindenki figyelmébe ajánlja a magyar tenger gyönyörű környezetében érlelődött fajtákat: gyerekkori legjobb „barátját”, az Olasz rizlinget, féltett családi örökségét, a Sauvignon blanc-t, és számára a legkisebb „csodagyereket”, amelyikre még nagy jövő vár, a Rajnai rizlinget. A borkedvelőknek pedig azt üzeni, hogy kóstoljanak sokat és figyelmesen, legfőképpen pedig bízzanak saját véleményükben. A kiváló, „léglies” fehéreket pedig ne szégyelljék a forró nyári napokon megbolondítani egy kis szódával, legyenek büszkék arra, hogy a fröccs egy igazi, hűsítő magyar találmány.