Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"0e5b23e2-475d-4e46-919c-3e71e6a6457c","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Egy nagy hullám borította fel a turistahajót, hét embert még keresnek.","shortLead":"Egy nagy hullám borította fel a turistahajót, hét embert még keresnek.","id":"20241127_tulelo-voros-tenger-elsullyedt-hajo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0e5b23e2-475d-4e46-919c-3e71e6a6457c.jpg","index":0,"item":"4c97b0e3-2adb-4159-8b08-78c39ab905d7","keywords":null,"link":"/vilag/20241127_tulelo-voros-tenger-elsullyedt-hajo","timestamp":"2024. november. 27. 06:03","title":"Öt túlélőt találtak a Vörös-tengerben egy nappal azután, hogy elsüllyedt a hajójuk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"893fa7c0-8d67-4ea2-9cab-47befa7ba476","c_author":"Sztojcsev Iván","category":"360","description":"Tényleg bármit el lehet adni az embereknek azzal, hogy a múltra emlékeztetjük őket – de nem csak tárgyakat, hanem gazdaságpolitikát is. A nosztalgia gazdaságát kutatók bemutatták, hogy minél szegényebb valaki, annál szebbnek hiszi a múltat, hogy a kollektív stresszhelyzetben jobban eltűrjük a drágulást, de még azt is, hogy ötvenéves gazdasági tévhitek tudják alakítani a politikát.","shortLead":"Tényleg bármit el lehet adni az embereknek azzal, hogy a múltra emlékeztetjük őket – de nem csak tárgyakat, hanem...","id":"20241127_egy-masik-kozgazdasag-nosztalgia-mult-emlek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/893fa7c0-8d67-4ea2-9cab-47befa7ba476.jpg","index":0,"item":"1b08c2f9-ccff-4b5e-8c90-422bca8d4274","keywords":null,"link":"/360/20241127_egy-masik-kozgazdasag-nosztalgia-mult-emlek","timestamp":"2024. november. 27. 09:30","title":"Négy szó, amivel elképesztő károkat lehet okozni: régen minden jobb volt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"aec2311f-6554-4ddb-ba11-e356ed1f3c17","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag.ingatlan","description":"A Magyar Nemzeti Bank üvegtetejéről nyilatkozott a miniszterelnök. Lázár János szerint az összes jogszabályt betartották, jogszerű döntés volt, hogy kormányhatározat született az átépítésről.","shortLead":"A Magyar Nemzeti Bank üvegtetejéről nyilatkozott a miniszterelnök. Lázár János szerint az összes jogszabályt...","id":"20241127_orban-viktor-mnb-uvegteto-batonyi-peter","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/aec2311f-6554-4ddb-ba11-e356ed1f3c17.jpg","index":0,"item":"416cf97b-7566-483d-92ee-980457cba082","keywords":null,"link":"/ingatlan/20241127_orban-viktor-mnb-uvegteto-batonyi-peter","timestamp":"2024. november. 27. 13:19","title":"Orbán Viktor azt állítja, nála nem lehet kijárni semmit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2cf3920a-1a1f-497f-b4d7-880729f37b5f","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"2024 októberében a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken közel 1,5 millió vendég összesen 3,4 millió vendégéjszakát töltött el. Ez a vendégek számára vetítve 15, míg a vendégéjszakák esetében 8,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – írja jelentésében a KSH.","shortLead":"2024 októberében a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken közel 1,5 millió vendég összesen 3,4...","id":"20241128_ksh-turizmus-oktober-vendegejszakak-szama-fellendules","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2cf3920a-1a1f-497f-b4d7-880729f37b5f.jpg","index":0,"item":"b771cb50-6d13-4998-be79-ab26d968f1e0","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241128_ksh-turizmus-oktober-vendegejszakak-szama-fellendules","timestamp":"2024. november. 28. 08:30","title":"Jelentősen fellendült októberben a turizmus, 15 százalékkal több volt a vendég, mint tavaly","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f75d2b2c-8b0d-41d1-ab5e-6fd2e8e3ba7e","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A zászlóshajó kategóriás Maextro S800 a gyártó szerint nagyobb, mint a kínai autók 99,99 százaléka.","shortLead":"A zászlóshajó kategóriás Maextro S800 a gyártó szerint nagyobb, mint a kínai autók 99,99 százaléka.","id":"20241127_huawei-maextro-s800-luxusauto-a-maybachra-es-a-rolls-roycera-tamad","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f75d2b2c-8b0d-41d1-ab5e-6fd2e8e3ba7e.jpg","index":0,"item":"fefc8904-8ce8-4ffb-9dd2-f037243010c1","keywords":null,"link":"/cegauto/20241127_huawei-maextro-s800-luxusauto-a-maybachra-es-a-rolls-roycera-tamad","timestamp":"2024. november. 27. 08:41","title":"A Huawei új luxusautója már a Maybachra és a Rolls-Royce-ra támad","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"85d2ff5c-bedd-49b1-a3a8-a85c858fd92e","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Daniel Khalife a bíró szerint „hosszú szabadságvesztésre” számíthat.","shortLead":"Daniel Khalife a bíró szerint „hosszú szabadságvesztésre” számíthat.","id":"20241128_nagy-britannia-iran-kemkedes-daniel-khalife-bunos","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/85d2ff5c-bedd-49b1-a3a8-a85c858fd92e.jpg","index":0,"item":"92a03b7d-8460-4540-a790-d00ff3165fad","keywords":null,"link":"/vilag/20241128_nagy-britannia-iran-kemkedes-daniel-khalife-bunos","timestamp":"2024. november. 28. 13:16","title":"Bűnösnek találtak egy volt brit katonát, aki a vád szerint Iránnak kémkedett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"23b4ee0c-fa39-4c8b-9217-7cd0a1952a30","c_author":"Marabu","category":"gazdasag","description":"","shortLead":"","id":"20241129_Marabu-Feknyuz-A-nagy-ugras","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/23b4ee0c-fa39-4c8b-9217-7cd0a1952a30.jpg","index":0,"item":"e58068fd-353a-477f-98fc-69d3458a1720","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241129_Marabu-Feknyuz-A-nagy-ugras","timestamp":"2024. november. 29. 05:05","title":"Marabu Féknyúz: A nagy ugrás","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9e455677-1cb1-4946-ba15-88010977ef98","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Masszív, 11 százalékos előnyt mért a Medián a Tiszának a Fidesszel szemben, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem igazán hisz ebben, ők különben is választásokat akarnak nyerni, nem közvélemény-kutatásokat. Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta azt is, hogy 40 százalékos béremelkedést várnak 2027-ig, és kijelentette, hogy december 30. után már nem nyúlnak hozzá a választási törvényhez. A miniszter a HVG kérdésére nem adott konkrét választ arra, hogy milyen lépéseket tesz a kormány a kárpátaljai magyarok védelmében az oroszok bombázása után. Többször is utalt viszont arra, hogy Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában bejelenti, ki lesz a jegybank új elnöke. ","shortLead":"Masszív, 11 százalékos előnyt mért a Medián a Tiszának a Fidesszel szemben, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter...","id":"20241128_kormanyinfo-gulyas-gergely-magyar-peter-elo-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9e455677-1cb1-4946-ba15-88010977ef98.jpg","index":0,"item":"262ce251-72a6-433c-9aa7-2e32267f95d0","keywords":null,"link":"/itthon/20241128_kormanyinfo-gulyas-gergely-magyar-peter-elo-ebx","timestamp":"2024. november. 28. 10:03","title":"Gulyás Gergely: Jegybankügyben érdemes lesz hallgatni Orbán Viktor pénteki rádióinterjúját – ez történt a kormányinfón","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Disznóvágás vagy disznótor? Legtöbbünknek igazából egyre megy. Maradjunk annyiban, az utóbbi nincs az előbbi nélkül.
A disznóvágás fontos tartalmi eleme, hogy ez egyben alkalom arra is, együtt legyen a család, összejöjjön a komaság, a barátok, és legyen ott a szomszéd öregasszony, aki majd a belet mossa…Amióta a vidékiek is leginkább a boltban veszik a húst, már nem is annyira a disznó túlvilágra segítése jelentős esemény, hanem éppen maga a tor.
Még az is meglehet, hogy a hipermarketekben olcsóbban mérik a hús kilóját, mint amennyiből a házi kikerül. Viszont a házi vágás egyértelmű előnye, hogy az állat szemünk láttára alakul át „élelmiszerré”. A hús frissessége kétségtelen, és az is biztos, hogy nem tartalmazza azokat a gyanús dolgokat, amelyek nélkül a nagyüzemi szinte elképzelhetetlen.
A disznóölés szezonja András nappal kezdődik és a farsang végéig tart. Amióta a pörzsölés már nem szalmával, hanem a propán-butángáz lángjával történik, jóval hamarabb végeznek a munkával. Ennek ellenére még hajnali sötétség van, amikor a böllér bekopog a toros házhoz. Megjegyzendő, hogy a böllér, aki – az ekkor már rosszat sejtő – állatot le fogja szúrni, nem feltétlen képzett szakember, de évtizedes tapasztalatai okán benne mindenki feltétlen megbízik. Őt és az érkező segítőket a gazda itallal kínálja – többnyire házi pálinkával, olykor szégyenszemre bolti vodkával. Egyes helyeken szokás ilyenkor früstökölni is, de ez inkább az állat leölése után szokott megtörténni.
Reggeli szíverősítő. Früstök előtt
Stiller Ákos
A disznó nem buta állat, tudja, mi következik. Nem könnyű kicibálni az ólból, és gyakran több ember is kell, hogy ledöntsék a lábáról. Ha ez sikerül, ráfekszenek, hogy mozdulni sem tud, ekkor éri a szúrás. Vérét egy lábasba fogják fel – sok helyütt hagymás sült vér a reggeli. Ha nem, mert elteszik a hurkához, mindig akad még a tavalyi kolbászból, szalonnából, de hagymás rántottát is készítenek a konyhában sürgölődő asszonyok.
A reggeli után kezdődik a disznó feldolgozása. Ennek legfontosabb tanulsága, hogy kárba semmi nem veszhet: a koponyán kívül mindent feldolgoznak. A legértékesebb részeket – a tarja, a karaj, a fartő, a comb és a csülkök – a maguk nyerseségében használják fel. Egyetlen kivétel lehetséges, hogy kolbász még készülhet belőlük. (A kolbászról bővebben itt.)
A nyelv, a gége, a tüdő, a szív, a máj, a velő és a nyesedékek egy jókora kondérba kerülnek főni. A szalonnából szép hasábokat vágnak, ezeket sózzák, majd alkalmasint füstölik. A tokaszalonna a legjobb, amit abálás után fokhagymával és pirospaprikával fűszereznek. A kisebb zsíros szalonnák egy másik tűzre kerülnek, itt a jókora edényben készül a zsír és mellékterméke a töpörtyű. Amióta nem kenegetik vele a kocsikereket, a hájat is zsírnak sütik ki, vagy összegöngyölve hártyájába varrják. Ezt többnyire csak besózták és füstöletlen maradt. Régebben kenyérre kenve fogyasztották. Az úgynevezett hájas tészta csak a 20. században terjedt el.
A kondérból kikerülő megfőtt belsőségek egy részéből májas hurka, másik részéből a disznósajt (más néven: préssajt, préshurka) készül. Ennek fő összetevői: fejhús, tokaszalonna, bőrke és a mozaikszerű vágási felület eléréséhez tesznek bele szívet, nyelvet, esetleg vesét és fület is. Mindezt a gyomorba töltik, majd lepréselik, esetleg ezt is felfüstölik.
A hurkához régi magyar szokás szerint kását főznek és ezt keverik a ledarált belsőségekkel (egyes vidékeken rizzsel vagy zsemlyével készítik, utóbbi főleg a véres hurkába kerül). Miután betöltötték a kimosott belekbe, az abálólében főzik ki a hurkát. A disznóvágást követi a disznótor. Ekkor a segítők és a vendégek végigkóstolják a disznótoros ételeket, melyeket persze bőségesen leöblítenek borokkal.
A tüdőt alaposan megmossuk és megtisztítjuk az inas, porcos részektől, majd 2 liternyi sós vízben puhára főzzük. Levéből leszűrve megdaráljuk. A füstölt szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk, és zsírján üvegesre pirítjuk a megtisztított és apróra vágott vöröshagymát. A darált tüdőt összekeverjük a habosra felvert tojásokkal, az apróra vágott petrezselyemzölddel és a darával, sóval, borssal, és alaposan összekeverve pihentetjük 15 percig. A hagymás zsírt felengedjük a tüdő átszűrt főzőlevével, és felforraljuk. Annyi vízzel egészítjük ki, hogy 2 liter legyen. A tüdős masszából vizes kézzel gombócokat formálunk és belefőzzük a levesbe, amit tejföllel ízesítünk.
Sváb hurka
Hurka és kolbász. Mindkettő készülhet
Hozzávalók: 2 kg sertés fejhús, 2 kg hasaalja szalonna, 1 kg sertéstüdő, 2,5 kg sertésdagadó, 2,5 kg sertésmáj, 30 dkg só, 3 dkg őrölt bors, 10 dkg csípős paprika, 1 kávéskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, 3-4 fej vöröshagyma.
Az abalében megfőtt belsőségeket és a csíkokra vágott húst közepes tárcsájú húsdarálón ledaráljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, és zsírban enyhén lepirítjuk. Hozzákeverjük a ledarált tölteléket, majd a fűszerekkel jól összedolgozzuk. Ezután sertés vastagbélbe töltjük, mindkét végét elkötjük, 80-90 fokos vízben szép lassan bő negyedóráig abáljuk. Hagyjuk kihűlni. Megsütve hidegen is nagyon finom, csak mihamarabb el kell fogyasztani!
A friss húsokat – tarjából, oldalasból, combból, lapockából, hasaaljából is teszünk bele – egyforma kockákra vágjuk és néhány gerezd fokhagymával lábasba rakjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi. Időnként kevergetve addig főzzük, amíg a víz elfő, addigra a friss hús meg is puhul. Ezután zsírt teszünk rá, és szép pirosra sütjük. Dinsztelt káposztával tálaljuk.
"A disznótartás már csak egy hobbi" - tudtuk meg az egyik disznóölő csapat tagjától a domaszéki böllérnapon. Bármilyen "deficites" is a disznótartás, a falu testvértelepüléseiről tucatjával érkeznek Katalin napján a böllérek, hogy kioltsák néhány koca életét.