szerző:
Sz. J.
Tetszett a cikk?

Nem messze az osztrák-magyar határtól, egy picike faluban, Schützenben, tipikus burgenlandi porta rejti a csodát, amit úgy hívnak, hogy Taubenkobel.

Schützen, kicsi falu alig félórányi autóútra a magyar határtól. Tiszta, csendes, nyugodt, látszólag semmiben sem különbözik a többi  burgenlandi településtől. Ami miatt mégis vendégek ezrei látogatnak el ide évente a világ minden tájáról, az aTaubenkobel (Galambdúc). A Relais&Chateaux hálózathoz tartozó hely az  Eselböck család birodalma: étterem, bisztró, delikát üzlet, butik s egy kis szálloda. S van még a szomszédos Oggau-ban egy pincészetük, sőt a Fertő- tó magyarországi részén, Fertőrákoson a Haus am See is az övék, amit az Eselböck házaspár egyik lánya, Barbara üzemeltet.

Szauer Judit

A Taubenkobel igazi családi vállalkozás. Eveline Eselböck – az édesanya, aki összetartja az egész családot – a borok mestere, sommelier. Ő gondoskodik arról, hogy Taubenkobelben világszínvonalú borokat kortyolgathassanak a vendégek. Az édesapa,Walter Eselböck – a Relais & Chateux hálózat grand chefje is – étterme két Michelin csillaggal büszkélkedhet, annak ellenére, hogy soha nem tanult főzni. 25 éve kezdte pályafutását, a tradicionális osztrák ízeket kombinálja modern, kozmopolita fogásokkal, kreativitása és megújulási készsége példaértékű lehet miden séf számára. Amellett, hogy mesterien főz, igazi ezermester, megtudtuk ugyanis lányától, Barbarától, hogy a szálloda építésekor és berendezésekor egyáltalán nem kérték belsőépítész segítségét, mindent a papa talált ki, gondolt el.

Megkóstoltuk, finom volt
Homár mustármaggal és borjúmiriggyel
Chablis 2008, Chateau de Béru-Burgund
Sütőtökleves – 6 kiskanállal
Weissburgunder 2009, Heidi Schröck- Rust
Libamáj variációk – mangóval és kakaóval
Gerwürztraminer 1997/1998 Spatlese, Holler - Oggau
Szarvas steak kakaóval töltött raviolizselével, libamáj trüffellel és őzraguval
Cuvee rot 2003, Paul Achs - Gols
Sajtszeletek szarvasgombával
Taubenkobel házi tojáslikőr 2010
Karamellás csokoládédesszert dohánykrémmel 3 féle whiskey sorbettel
Irish coffee

A Taubenkobel mindig megújul, mondta Barbara ott jártunkkor. Évszakonként változik a hangulat, a képek a falon és persze a gyönyörű kert is, ahol természetes tavacska, dús növényzet – amit most puha hótakaró fed el –, ősfák, és egy kis pagoda is található, amit a család Indiából hozatott. „Sokat utazunk, s bármerre járunk, mindenhol látunk valami olyasmit, ami megihlet bennünket, s igyekszünk egy picikét hazahozni belőle a mi kis világunkba” – mesélte Barbara Eselböck. A hotelben mindegyik szoba különböző, egyedi berendezésű, romantikus és egyben mégis modern. A gourmet bolt polcai roskadoznak a rengeteg finomságtól. A legjobb minőségű sonkákon, sajtokon keresztül a házilag készült lekvárokon, csatnikon, savanyúságokon át a csokoládékig mindenféle ínyencséget megtalálunk itt, a borokról nem is beszélve. A butik részen a család hölgy tagjai által összeválogatott egyedi tervezésű kiegészítőket, dísztárgyakat és szezonális árukat kínálnak.

A bisztróba gyakran betérnek a helyiek egy  italra vagy egy tál ételre. Itt nem gourmet fogásokat kínálnak, hanem teljesen egyszerű „mezei” étkeket, antipasztikat, és finom házi készítésű sütiket, pékárut. Walter Eselböck gourmet éttermében harmincfős személyzet tevékenykedik, vacsora időben általában tíz séf dolgozik egyszerre. Maximum 60 főt ültetnek le (rendezvények alkalmával 120), több emberrel nem számolnak, mert így tud tökéletes lenni a szerviz – szögezte le Barbara Eselböck. A pincérek mindenféle feszengést mellőzve kedvesek, mosolygósak, miközben kifogástalanul, maximális profizmussal teszik a dolgukat. Evelin és Barbara előszeretettel beszélget a vendégekkel egy-egy fogás között, s minden kérdésre szívesen válaszolnak.

Aki a család saját borászatára is kíváncsi, annak Schützentől mindössze tízpercnyit kell autóznia egy másik mesebeli kis faluig. Oggau elhagyatott pincészetét 2007-ben vette meg Stephanie Tshceppe-Eselböck és férje Eduard Tscheppe. Ők vezetik a Gut Oggau-t . 13 hektáron termesztenek szőlőt, remek fehér és vörösborokat  készítenek, körülbelül 15 hektolitert évente. „Kilenc féle borunk van, s mindegyik  saját személyiséggel bír. A borok karaktere a palackok címkéin is megjelenik. Minden boros címkénken egy-egy arc látható, ezek természetesen fiktívek, ám mégis remek történet kerekedik ki belőlük. A nevek korábban mind előfordultak a családunkban” – mondta Eduard Tscheppe, amikor bemutatta a Gut Oggau borfamíliát.

A Gut Oggau borpaletta

Tekintse meg galériánkat, kattintson!
Szauer Judit

Theodora – fehér
Atanasius – vörös
Winifred – rozé
Joschuari – vörös
Wiltrude – édes
Emmeram –  fehér/gerwürztraminer
Timotheus – fehér
Mechthild – fehér
Bertholi – vörös

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Sz. J. Gasztro

Ausztria legjobb éttermében jártunk – exkluzív interjú

Tökéletesség, precizitás és professzionalitás. Így jellemezhetnénk leginkább a szomszédos Ausztria legjobb éttermét, a Steirereck-et, amely a Relais&Châteux hálózat hírneves tagja. A két Michelin-csillagos séf, Heinz Reitbauer felesége, Birgit Reitbauer nyerte el a Relais&Châteux Woman of the Year 2011 címet, ez alkalomból exkluzív interjút adott rovatunknak.