szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magyarország egyik legismertebb gasztronómiai egyesülete, a Lucullus Baráti Társaság a közelmúltban ünnepelte megalakulásának hetedik évfordulóját. Az alkalomra Wang Qiang kínai mesterszakács 21 fogásos vacsoramenüt állított össze.

A Lucullus megalakulása óta 95 tematikus vacsorát, számos fine dining estet, séfbemutatót, főzőkurzust, teaszemináriumot, csokoládékóstolót, gyárlátogatást szervezett a gasztronómia barátainak. Nemzetközi hírnévre tettek szert azzal, hogy elindították az Extrém Szakács projektet. Ennek során Turóczi Gábor, az egyesület elnöke (Magyarország Extrém Szakácsa) a magyar gasztronómiai hagyományokat népszerűsítve 13 alkalommal készített paprikás csirkét a világ különleges helyszínein. A munka 2011-ben a Lucullus BT-vel szorosan együttműködve, ámde külön projektben folytatódik.

Amint azt a társaság elnöke a kétnapos, 200 főt vendégül látó decemberi születésnapi rendezvényen elmondta, a jövőben több, a régiókat bemutató, tematikus kínai gasztronómiai rendezvényt szándékoznak szervezni. Így nem csoda, hogy a velük régóta együttműködő mesterszakácsot, Wang Qiang-ot kérték fel az ünnepi menü összeállítására.

A vacsora

Leves. Szecsuáni erős-savanyú
Első étkek. Tavaszi tekercs, édes-savanyú oldalas, Wang-féle csülökroló, Kou shui feipan (ökörszív, nyelc, pacal, marhahús, zeller), fafülgomba saláta, száznapos tojás, házi húsos táska, étvágygerjesztő zeller.
Második étkek: csirkecomb illatos-omlós gombával, pekingi hagymás csirke, szecsuáni omlós kacsa, sertés Shui Zhu (sertéshús, csípős paprika, zeller, szójacsíra), Wang nagymama steak marhája, édes-savanyú rák, szecsuáni zöldbab, édesburgonya.
Étkek középre. Pirított rizstészta. Lanzhoui pirított tészta, tojásos -zöldséges rizs.
Étek a végére. Darált szezámmaggal töltött tésztagombócok.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke az Északi-fokon

A paprikás csirke nemzetközi karrierje folytatódik. Turóczi Gábor, az extrém szakács Európa csúcsán, a norvégiai Északi-fokon főz legközelebb.

MTI Gasztro

Paprikás csirke az égben

Őrült ötletek kivitelezésének csak a képzelet szab határt. Egy éve Túróczi Gábor a Lucullus Baráti Társaság alelnöke az Északi-sarkon paprikás csirkét főzött, most ennek megünneplésére készül: április 22-én vasárnap újra elkészítik az ételt, ám most 50 méter magasan.

hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke a Góbi-sivatagban

Tudományos expedícióvá minősítették a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007-et, melynek célja, hogy felkutassa a lovas nomád gasztronómia hagyományait, a nomád népek életmódját, az egykori pusztai világhódítók birodalmának mindennapjait. A gasztronómiai kutatás mellett az expedíció orientalista, orvosi és rádiótechnikai méréseket végez, és a kutatási eredményeket elektronikus hordozókon dokumentálja.

hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke a Lánchíd tetején

Az Északi-sark, a Budapest-Bamako rali, Brüsszel, a Góbi-sivatag és a Karib-tenger után a Lucullus Baráti Társaság ezúttal, március 12-én Magyarországon, a Lánchíd tetején, 45 méterrel a Duna szintje fölött főzte meg legendássá vált paprikás csirkéjét.