szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár még alig pirkadt, a nap sugarai szikráztak Európa csúcsán, a norvégiai Északi-fokon, amikor az Extrém Szakács főzni kezdett.

A paprikás csirke nemzetközi karrierjének tizenegyedik állomásán ismét nagy sikert aratott a magyar konyha ízeivel Turóczi Gábor, az Extrém Szakács (Lucullus Baráti Társaság). Nem mellesleg persze a pálinkával is, amit hozzá kínált.

Északi-fok. Készül az étel

A szakács főztjét már előbb is megkóstolhatták az I. Budapest-Nordkapp Tájákozódási Rali résztvevői és a skandináv szervezők. A Magyarországon, Szlovákián, Lengyelországon, Litvánián, Lettországon, Észtországon, Finnországon, Svédországon és Norvégián át az Északi-fokig tartó verseny egyik ízes, „relaxációs” eseménye volt, amikor paprikás krumpli főtt a svéd-finn határon.

Az is kiderült, hogy a világjáró szakácstól a helyi specialitások sem idegenek, amit barna mártással, vörösáfonya-lekvárral és poláris kenyértallérral kísért rénszarvas-carpacciója is bizonyított. Egy-egy ilyen expedició nem titkolt célja – a magyar konyha népszerűsítése mellett – a különböző népek gasztronómiájával való ismerkedés is. Így került terítékre a vendéglátók jóvoltából az út során a sós medvecukor-fagylalt, a jávorszarvasfasírt, a rénszarvasparizer mocsári hamvas szederrel, az uborkás-mártásos sült virsli, a csokis mustár és a Muikku névre hallgató oului tavi sült apróhal.

„Örülnék, ha hozzám hasonlóan valaki rénszarvaspörkölttel kezdené járni a világot. Ha Magyarországra érne, biztosan ott lennék a kóstoláson” – nyílatkozta Turóczi Gábor.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke a Góbi-sivatagban

Tudományos expedícióvá minősítették a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007-et, melynek célja, hogy felkutassa a lovas nomád gasztronómia hagyományait, a nomád népek életmódját, az egykori pusztai világhódítók birodalmának mindennapjait. A gasztronómiai kutatás mellett az expedíció orientalista, orvosi és rádiótechnikai méréseket végez, és a kutatási eredményeket elektronikus hordozókon dokumentálja.

hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke az Északi-fokon

A paprikás csirke nemzetközi karrierje folytatódik. Turóczi Gábor, az extrém szakács Európa csúcsán, a norvégiai Északi-fokon főz legközelebb.

hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke a Lánchíd tetején

Az Északi-sark, a Budapest-Bamako rali, Brüsszel, a Góbi-sivatag és a Karib-tenger után a Lucullus Baráti Társaság ezúttal, március 12-én Magyarországon, a Lánchíd tetején, 45 méterrel a Duna szintje fölött főzte meg legendássá vált paprikás csirkéjét.