szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár még alig pirkadt, a nap sugarai szikráztak Európa csúcsán, a norvégiai Északi-fokon, amikor az Extrém Szakács főzni kezdett.

A paprikás csirke nemzetközi karrierjének tizenegyedik állomásán ismét nagy sikert aratott a magyar konyha ízeivel Turóczi Gábor, az Extrém Szakács (Lucullus Baráti Társaság). Nem mellesleg persze a pálinkával is, amit hozzá kínált.

Északi-fok. Készül az étel

A szakács főztjét már előbb is megkóstolhatták az I. Budapest-Nordkapp Tájákozódási Rali résztvevői és a skandináv szervezők. A Magyarországon, Szlovákián, Lengyelországon, Litvánián, Lettországon, Észtországon, Finnországon, Svédországon és Norvégián át az Északi-fokig tartó verseny egyik ízes, „relaxációs” eseménye volt, amikor paprikás krumpli főtt a svéd-finn határon.

Az is kiderült, hogy a világjáró szakácstól a helyi specialitások sem idegenek, amit barna mártással, vörösáfonya-lekvárral és poláris kenyértallérral kísért rénszarvas-carpacciója is bizonyított. Egy-egy ilyen expedició nem titkolt célja – a magyar konyha népszerűsítése mellett – a különböző népek gasztronómiájával való ismerkedés is. Így került terítékre a vendéglátók jóvoltából az út során a sós medvecukor-fagylalt, a jávorszarvasfasírt, a rénszarvasparizer mocsári hamvas szederrel, az uborkás-mártásos sült virsli, a csokis mustár és a Muikku névre hallgató oului tavi sült apróhal.

„Örülnék, ha hozzám hasonlóan valaki rénszarvaspörkölttel kezdené járni a világot. Ha Magyarországra érne, biztosan ott lennék a kóstoláson” – nyílatkozta Turóczi Gábor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke a Góbi-sivatagban

Tudományos expedícióvá minősítették a Szilasfood-Lucullus Góbi-expedíció 2007-et, melynek célja, hogy felkutassa a lovas nomád gasztronómia hagyományait, a nomád népek életmódját, az egykori pusztai világhódítók birodalmának mindennapjait. A gasztronómiai kutatás mellett az expedíció orientalista, orvosi és rádiótechnikai méréseket végez, és a kutatási eredményeket elektronikus hordozókon dokumentálja.

hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke az Északi-fokon

A paprikás csirke nemzetközi karrierje folytatódik. Turóczi Gábor, az extrém szakács Európa csúcsán, a norvégiai Északi-fokon főz legközelebb.

hvg.hu Gasztro

Paprikás csirke a Lánchíd tetején

Az Északi-sark, a Budapest-Bamako rali, Brüsszel, a Góbi-sivatag és a Karib-tenger után a Lucullus Baráti Társaság ezúttal, március 12-én Magyarországon, a Lánchíd tetején, 45 méterrel a Duna szintje fölött főzte meg legendássá vált paprikás csirkéjét.

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

A tetthelyen hagyta a kutyáját, lebukott az ináncsi betörő

Négyszer küldte karanténba az egészséges exbarátnőjét az izraeli koronavírus-központ egy dolgozója

Négyszer küldte karanténba az egészséges exbarátnőjét az izraeli koronavírus-központ egy dolgozója