szerző:
Vétek György
Tetszett a cikk?

Aki Prágában járva nem látogat meg legalább egy-két sörözőt, és nem kóstolja meg az ottani söröket, az tulajdonképpen nem is járt Prágában. Most tizenkét olyan helyet mutatunk be röviden, ahol a kézműves sörfőzdék specialitásait kóstolhatjuk meg.

Csehországban virágzik a kézműves sörfőzés. Három és fél év alatt csak a fővárosban ötven százalékkal gyarapodott a főzdék száma, így már tizenöt van, ami nem rossz arány a körülbelül 1,2 millió lakoshoz viszonyítva. S bár  az országban 115-120 körül van a sörfőzdék száma, a sörtermelés körülbelül 85 százalékát a három legnagyobb cég adja. Így az igazi különlegességekkel a sörfőzde-sörözőkben találkozhatunk, ahol többnyire másutt nem kapható söröket csapolnak

Minipivovar U Fleků (Křemencova 11., Praha 1)

©

Prága legrégebbi működő sörfőzdéjében, a magyarok által is jól ismert U Flekůban több mint ötszáz éve fogadják a vendégeket, és főzik a sört. A 13 Balling-fokos, sűrű, fekete ászoksör 1843 óta készül változatlan recept szerint. A  Fleků nem csak a legrégebbi, de talán a legnagyobb sörözője is a cseh fővárosnak annak minden előnyével és hátrányával. Nyolc termében nyolcszázan férnek el, és még vagy négyszázan a kerthelyiségben.

Sajnálatos módon a söröző az elmúlt másfél évtized során kifejezetten elturistásodott, dél-koreai, japán, orosz stb. csoportok váltják egymást félórás turnusokban, és akkor még nem ejtettünk szót az olasz, angol és német tinédzserek csapatairól. Ezzel együtt a Flekůba mindenkinek el kell menni legalább egyszer, megcsodálni magát az épületet, megnézni a sörfőző múzeumot, és megkóstolni az egyedülálló sört, még ha nem is a legolcsóbbak közé tartozik Prágában. Legutóbb 59 koronát kértek négy deciért. Enni, ha lehet ne itt egyenek, mert ugyan nem főznek rosszul, de az áraik valamivel felül múlják az átlagos bécsi árszínvonalat. És még egy jó tanács: a szívélyesen (vagy inkább erőszakosan) kínált Becherovkát határozottan utasítsák vissza, másutt kettőt, esetleg hármat is kapnak ugyanezért a pénzért.

První Novoměstský Restaurační Pivovar (Vodičkova 20., Praha 1.)

Az újvárosi az első a 20. században nyílt prágai sörfőzdék sorában, 1993-ban kezdte meg működését a Vodičkova utcában mindössze pár percre a Vencel tértől. A sörfőzde és a söröző egy félig szuterén, félig pincelabirintusban található, de van egy kis belső terasza is. A belsőépítész-dizájner a századelő prágai utcáinak hangulatát próbálta meg a sajátos környezetbe átmenteni. Ennek megfelelően a falakat utcai életképeket ábrázoló freskók borítják, plusz mindenféle kacatok, akár egy ír pubban.

A lényeg azonban a sör, amiből alapvetően kétféle szűretlen, egy világos és egy barna készül, illetve Karácsonyra és Húsvétra egy-egy alkalmi specialitás. Bejutni azonban nem egyszerű, a bejáratnál strázsáló személyzet hajlamos arra, hogy eltanácsolja azokat, akik csak sört szeretnének inni, de nem kívánják igénybe venni a konyha szolgáltatásait. Délben és vacsoraidőben mondjuk sokan is vannak (főképp csoportok), a két főétkezés között azonban be lehet jutni csak sörözni is. Legyenek határozottak!

Pivovarský dům (Lípová 15., Praha 2)

©

Szintén az Újvárosban, a Sör és Maláta Kutató Intézet földszintjén ütött tanyát 1998-ban a Pivovarský Dům sörfőzde-söröző. Ez volt az első sörfőzde Csehországban, amelyik feszegetni kezdte a tradicionális cseh sörfőzés határait, s főzött búzasört, meggyes, banános, kávés és csalános söröket. Valamint ők azok, akik egy együttműködés keretében összedolgoznak a miskolci Serforrással, s Prágában főzik a tokajis ízesítésű Kortyot Tokajská néven. (Cserében pedig Miskolcon egy IPA-t készítenek.) A Pivovarský Důmban nyolcféle sört csapolnak, ebből általában hat jelenti az állandó kínálatot, kettő pedig rendszeresen váltakozó specialitás, például stout, májusi bak, marzen, chillis sör stb. Fennállásának több, mint tíz éve alatt a sörfőzdében száznál is többféle sört főztek és csapoltak, ezért érdemes minden Prága látogatáskor útba ejteni.

Klášterní Pivovar Strahov (Strahovské nádvoří 301., Praha 1)

Tíz éve nyitotta meg kapuit a Strahovi kolostor udvarán létesített sörfőzde, felélesztve ezzel a régi kolostori sörfőzés hagyományait. Az évi 1000 hektoliter kapacitású főzdében alapjáraton kétféle testes, szűretlen sört készítenek, egy borostyánszínű félbarnát és egy barnát, valamint májustól szeptemberig egy búzasört. Ehhez jönnek az alkalmi sörök Húsvétkor, Karácsonykor és Szent-Vencel napján, szeptember 28-ikán, plusz esetenként egy-egy specialitás, két hete például gesztenyés sör. A kolostori sörfőzde konyhája is kiváló, ami az árfekvése alapján minimum elvárható követelmény. A sörfőzde-sörözőhöz egy nagyobb, pöpec étterem is tartozik, de ezt hagyják meg a japán turistáknak, inkább az udvaron, vagy a főzőüstök közelében foglaljanak helyet!

Minipivovar U Medvídků (Na Perštýně 7., Praha 1)

©

Az Óvárosban levő, az U medvídků sörözőnek helyet adó házban már évszázadokkal ezelőtt is sört főztek, egészen a 19. század végéig. Utána már csak mint söröző működött a komplexum, mígnem 2005-ben ismét sörfőzésre adták a fejüket, és két egészen különleges sör készítésébe kezdtek 150-200 éves technológia, de vadiúj receptek alapján. A fahordókban érlelt Oldgott Barique csapolva kizárólag a sörfőzőházban, a sörfőzőüstök mellett felállított asztaloknál kapható (és a késő délután nyitó, az épület aljában levő Budvarka bárban) – nem mindennapi italgasztronómiai élmény! A szintén itt készülő X33 a legerősebb (trükközés nélküli) sör Csehországban, de talán egész Európában: alkoholtartalma 12,6 százalék.

Két éve egy harmadik állandó sör is megjelent a kínálatban, az 1446-os, aminek a Balling-foka 14,46, ami az első itt működött sörfőzde alapítási évére utal. Az állandó sörök mellett alkalomszerűen készülnek mások is, így egy mézes sör, a Matéj, Húsvéti, Karácsonyi sörök, és egy Valentin-napi, a Rouge. A sörfőzde az épület belsejében van, nagyjából az első emelet magasságában. Ha oda igyekeznek, bátran törjenek át a földszinti söröző helyiségein a Pivovar jelzést követve!

Minipivovar U Dvou Koček (Uhelný trh 415/10., Praha 1)

A szintén óvárosi  U Dvou Koček sörözőt 2010-ben felújították. S ha már felújították, építettek az egyik sarokba egy mini sörfőzdét is – ha esetleg elakadna a sörszállítmány, akkor se maradjanak szomjan a vendégek. A helyben főzött Kočka nevű sör két változatban – világos és barna – kapható középkategóriás áron. Ennek megfelelően semmi extra, de stabilan megbízható minőségben. A Két macska messzeföldön híres a kreatív számlázásáról, szívesen számolnak fel terítékdíjat, zenés felárat, fogpiszkálódíjat(!), ezért érdemes a bejáratnál, illetve az étlapon alaposan átolvasni az apró betűs részt. De legjobb a pulthoz sétálni, kikérni a sört, kifizetni és a pultnak dőlve elkortyolgatni.

Restaurace a minipivovar U Valšů (Betlémská 5., Praha 1)

A prágai Óváros harmadik sörfőzde-sörözője, 2007 végén nyitott. Kétféle alapsörük, egy 12-es világos és egy 13-as barna hozza a cseh átlagot, de sok izgalmat nem okoz, ehhez képest kicsit soknak tűnik a negyven korona fölötti áruk. Időnként főznek még egy félbarnát, és egy mézes ízesítésűt. Ezek már valamivel érdekesebbek, csak sajnos ritkán szánják rá magukat a készítésükre. Ha lehet, ne a déli órákat válasszák a látogatásuk időpontjának, mert ilyenkor sokan ebédelnek, amitől valahogy belassul a személyzet.

Pivovar U Bulovky (Bulovka 17., Praha 8)

©

Bár Hrabal soha életében nem járt ebben a sörözőben, de nem is járhatott, hiszen csak 2004-ben nyílt, mégis ihatunk néhány korsóval itt az emlékére, hiszen Libeň kedves kerülete volt az írónak, és élete utolsó heteit is itt töltötte a közeli kórházban. És szerencsére van is mit inni, hiszen a sörfőzde-söröző tulajdonosa, František Richter az egyik leginnovatívabb prágai sörfőző mester. A klasszikus cseh világos és barna ászoksörön kívül főz egy bajor típusú búzasört – ezek állandóan kaphatók –, és váltakozva hat-nyolcféle specialitást, például düsseldorfi altot, müncheni hell-t, dortmundi exportot, búza duplabakot, ale-t, vagy cseh típusú búzasört.

Szerencsére az U Bulovky még viszonylag turistamentesnek mondható, mivel ide már tényleg csak a sör igazi szerelmesei merészkednek ki, de esténként ne nagyon reménykedjenek szabad asztalban, a környékbeliek nap mint nap megtöltik a helyet, ilyen marad a pult előtti támaszkodás. Vagy pedig érkezzenek a kora délutáni órákban, akkor biztosan le tudnak ülni. Ha nyáron jönnek, ne hagyják ki a sörfagylaltot!

Sousedský Pivovar U Bansethů (Táborská 389/49., Praha)

Nusle kerületben található e jeles intézmény, ami 2007 Karácsonyára egy már jó ideje a szomszédjában működő söröző kiterjeszkedése révén jött létre. Alapkínálata egy-egy 12 Balling-fokos világos és félbarna ászoksör, valamint egy világos szűretlen búzasör. Emellett időnként főznek egy 14-es speciált, és Karácsonyra egy ünnepi sört. Ételekkel a szomszédos sörözővel közös konyha szolgál. Délután a második és harmadik sör között rendeljenek egy gulašt. Kis csuporban hozzák, igazi zónaadag, friss barna kenyérrel isteni.

Pivovar Staropramen (Nádražní 84., Praha 5)

©

A Smíchov kerületben levő Staroprament nyílván nem kell bemutatni, hiszen egyes sörei Magyarországon is kaphatók. Másfél évtizede még három nagy sörfőzde működött Prágában, mára azonban csak a Staropramen maradt. Mindenképp érdemes ellátogatni a gyárba, és a sör iránti lelkesedés függvényében beiktatni egy kiadós sörözést, esetleg egy gyárlátogatással összekötve. A söröző-étterem két részből áll, az étteremből, ahol elvárt az ételfogyasztás, és egy sörbárból, ahol elegendő csak inni (bár enni is lehet), és van egy kis kerthelyiség is a gyár udvarán. A sörkínálat természetesen felöleli a Staropramen teljes szortimentjét, a 10-es, 11-es és 12-es világos söröket, a barnát, a vöröses színű Granátot és Velvetet. Ha már itt vannak, ne hagyják ki a szűretlen Staroprament, mert másutt sehol nem találkozhatnak vele!

Jihoměstský Pivovar (Podjavorinské 1602/11., Praha 4)

A déli városi sörfőzde-söröző tavaly nyitott, egyik tulajdonosa és a sörfőző mestere az U Bulovkyból már ismerős František Richter. Így semmi csodálkoznivaló nincs azon, hogy folyamatosan hatféle sört csapolnak. Április elején a következőképp nézett ki a kínálat: 11-es félbarna, 12-es világos ászoksör, 12-es búzasör, 14-es special barna, 16,3-as baksör és egy 19,4-es Salvator duplabak 9 százalékos alkoholtartalommal. Ez utóbbi csak nevében azonos a Müncheniek sörével – bár a név eredete mindkét esetben ugyanonnan ered: Jézus görög nevének latin átiratából (Iesus Hominum Salvator), Jézus az emberek Üdvözítője. A prágaiak Salvatora – noha duplabaknak nevezik – karakterben eléggé távol áll bajor névrokonától. Nincs benne semmi karamelles édeskés behízelgő íz, sokkal inkább markánsan keserűbb, pörkölt kávés-csokoládés aromákat felvonultató ital. Ha valamiért, már csak ezért az egy sörért is megéri, hogy kimetrózzanak a C-vonal végállomására, Hájéba.

Staňkův Rukodělný Pivovárek (K. Řeporyjím 4., Praha 5)

Az egyik legújabb sörfőzde Prága dél-nyugati külvárosában tavaly nyitott. Azóta főztek vagy harmincféle sört, olyan ritkaságokat is, mint füstölt sör (rauchbier) füstölt búzasör (rauchweizen), duplabak búzasör, skót ale és hasonlók. A hely egyetlen hibája, hogy ősztől tavaszig csak hétvégeken van nyitva este fél héttől. Májustól szeptemberig azonban minden nap, igaz, a nyitás órája ekkor sem változik. Nem egyszerű, de szervezzék meg a kijutásukat ide, nem fogják megbánni!

A további három sörfőzde részletesebb ismertetésétől eltekintünk, mivel azok különböző szakirányú tanintézetekben vannak, így látogatásuk kissé körülményes, és nem is mindegyikük működik folyamatosan. De ne csüggedjenek, ennek a tizenkettőnek a bejárása és alapos tesztelése is beletelik három-négy napba.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Fontos üzenet jelenik meg a Facebookon és az Instagramon, figyeljen rá oda

Fontos üzenet jelenik meg a Facebookon és az Instagramon, figyeljen rá oda

Kilenc új fertőzött van, egy idős beteg meghalt

Kilenc új fertőzött van, egy idős beteg meghalt

Meghalt egy 24 éves nő egy frontális balesetben Szolnoknál

Meghalt egy 24 éves nő egy frontális balesetben Szolnoknál